2020: leto epidemije, ekscesov oblasti in naših zgodb

Katere so bile najpomembnejše zgodbe leta, v katerem se je rodil spletni portal necenzurirano.si?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 31. 12. 2020, 05:55


janša, kacin
Možje, ki so iztekajoče se leto najbolj zaznamovali: Aleš Hojs, Zdravko Počivalšek, Jelko Kacin in Janez Janša.
Bobo

Leto 2020 se je v Sloveniji začelo s političnimi pretresi. Konec januarja sta v razmaku ene ure odstopila predsednik vlade Marjan Šarec in minister za finance Andrej Bertoncelj. Prva manjšinska vlada v zgodovini Slovenije je razpadla. Hitro je postalo jasno, da volitev ne bo, saj je od jeseni v ozadju nastajala nova koalicija Janeza Janše. V Italiji so se že pojavile prve okužbe z novim koronavirusom.  

V teh razmerah je 3. februarja začel delovati spletni portal necenzurirano.si. Že prvi dan smo objavili videoposnetek, ki je razkrival, da Damijan Janković sodeluje pri milijonskih nepremičninskih poslih v Mestni občini Ljubljana, ki jo vodi njegov oče Zoran Janković. Isti dan smo zapisali, da so Šarčevo vlado odnesli spopadi za povolilni plen in da bo "mandat Janševe vlade 3.0 čistilne narave". "V imenu boja proti omrežjem Damirja Črnčeca in 'starih struktur' bodo v prvi fazi na udaru Sova, policija in vojska. Sledila bosta državno gospodarstvo in zelo verjetno pravosodje, prva tarča Janše po aferi Patria," smo napovedali. Nismo se zmotili.

Preberite:
Zakaj necenzurirano.si

To je pregled leta skozi najodmevnejše zgodbe, ki smo jih objavili.

"In potem ta portal necenzurirano.si napiše, da Putin preko Orbana financira Nova24TV"

(poslanec SDS Žan Mahnič, 26. februar)

Še pred Janševim prevzemom oblasti je bilo jasno, da NSi, SMC in DeSUS prihajajo v koalicijo s stranko, ki obvladuje medijsko hobotnico, financirano z denarjem najožjega kroga Viktorja Orbana. Sredi februarja smo v seriji preiskovalnih zgodb razkrili, da so imeli madžarski medijski operativci v Slovenijo ključno vlogo v politično-obveščevalno-medijski operaciji v Severni Makedoniji s ciljem blokade vstopa te države v zvezo Nato. Del tega madžarskega denarja je končal v medijih SDS. O tem razkritju je na novembrski plenarni seji govoril tudi Evropski parlament, naša razkritja pa je povzelo več deset tujih medijev. 

"Dobavili smo golfe, zdravniki so želeli mercedese"

(minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, 30. april)

12. marca je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder razglasil epidemijo. Dan pozneje je oblast prevzela Janševa vlada. Medtem ko se je javno življenje prvič ustavilo, je pomanjkanje zaščitne opreme odprlo pot do milijonskih zaslužkov izbrancev. Za besedami o "reševanju življenj" so posle dobivala podjetja, ki se pred tem nikoli niso ukvarjala z dobavo mask. Posamezni vplivneži so posredovali za prijatelje. Izbranci so dobivali pogodbe, predujme in prevoz opreme na državne stroške, drugim je ostalo le pošiljanje ponudb, ki jih ni odprl nihče. Na necenzurirano.si smo objavili elektronska sporočila, ki so dokazovala, da je posle z Geneplanetovimi ventilatorji usmerjala Jelka Godec, o vsem pa obveščala tudi Janšo. Ko je država pogodbo razdrla, je ventilatorje odkupila madžarska država.

Vse naše zgodbe o maskah in drugi zaščitni opremi smo zbrali na enem mestu - (DOSJE) AFERA MASKE

Temu je tik pred koncem prvega vala epidemije, ki ga je vlada proslavila s preletom vojaških letal, sledilo še milijonsko oškodovanje proračuna, s katerim je država reševala izbrane dobavitelje neustreznih mask. Posli z opremo so nevralgična točka Janševe vlade. To je vidno iz strahu SDS pred revizijo računskega sodišča, zaradi katere njeni mediji intenzivno napadajo njegovega predsednika Tomaža Vesela. V SDS so na vsak način želeli blokirati parlamentarno preiskavo teh poslov in zaustaviti policijsko preiskavo. To je bil ključni motiv vseh napadov na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki ga je moral že v začetku maja zapustiti direktor Darko Muženič.

Preberite:
Maske so padle. Janša je vedel. #kolumna

"Ta vikend naj bo miren. Uživajte, dokler lahko" 

(vladni govorec Jelko Kacin, 21. maj)

Že na vrhuncu prvega vala je Janševa vlada epidemijo začela izkoriščati za druge namene. S portala Erar so čez noč izginili podatki o javnih nabavah. V pakete proti koronskih ukrepov (PKP) je vlada od začetka vnašala zakonske predloge, ki z bojem proti epidemiji nimajo zveze. Aprila je želela omogočiti policiji, da brez sodne odredbe vstopa v stanovanja in nadzira telefone. V poznejših mesecih je vlada prek PKP nagrajevala prijatelje in kaznovala neposlušne. Urejala je akreditacijo izbrani zasebni univerzi, uvedla drakonske kazni za protestnike, skušala preprečiti volilni kongres DeSUS, nagradila cerkev, rezala sredstva nevladnikom ...

Preberite:
Epidemija strahu #kolumna

Namesto, da bi med epidemijo poskrbela za reševanje stisk podjetij in ljudi, je ves čas epidemije iskala notranje sovražnike. Za širjenje virusa so bili krivi mediji, opozicija, protestniki in drugi kritiki vlade. Hojs je policijo javno pozival h kaznovanju protestnikov in obiskoval operativni štab policije. Represija se je stopnjevala na vseh ravneh: od retorike vladnega govorca Jelka Kacina do višjih kazni, absurdnih primerov inšpekcijskega nadzora, neupoštevanja ustavnega sodišča in varuha človekovih pravic, zatiranja pomislekov glede nesmiselnosti kakšnega ukrepa ... "To ni leto 1991. Nismo v vojni, ampak sredi epidemije. Toda kako naj zaupamo vladi, če ta ne zaupa strokovnjakom?" smo se na necenzurirano.si spraševali že 4. aprila.

Preberite:
30 let pozneje: zakaj Slovenija ni več država

"Težko me boste prepričali, da policija ni v službi globoke države"

(notranji minister Aleš Hojs, 30. junij)

Ne le, da je Zdravko Počivalšek očitno že vnaprej vedel za hišno preiskavo. Več informacij nakazuje, da jo je državni vrh skušal preprečiti.
Ne le, da je Zdravko Počivalšek očitno že vnaprej vedel za hišno preiskavo. Več informacij nakazuje, da jo je državni vrh skušal preprečiti.
Primož Lavre

Na zadnji dan junija so kriminalisti potrkali na vrata Zdravka Počivalška. Isti dan sta odstopila direktor policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs. Toda Janša njegove odstopne izjave nikoli ni poslal v državni zbor. Julija je sledila nova ofenziva na NPU. Hojs je z nezakonitim navodilom zahteval revizijo konkretnih preiskav, nato so njegovi ljudje v prostorih NPU iskali kazenske spise in podatke o tajnih sodelavcih. Politiki in mediji SDS so javno blatili posamezne kriminaliste NPU, ki je v nekaj mesecih zamenjal štiri direktorje. Na necenzurirano.si smo razkrili, da so poslance SDS že pred prevzemom oblasti zanimali policijski podatki o Počivalšku, ki ga je policijska preiskava še tesneje priklenila k Janši. Prvi smo objavili tudi vsa navodila, ki jih je Hojs dal policiji.

Preberite:
SDS zanimali policijski podatki o Počivalšku

Dogajanje na policiji je najbolj očiten primer političnega podrejanja institucij v času aktualne vlade, a še zdaleč ni bil edini. Na vrsto so prišli Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Furs, urad za preprečevanje pranja denarja, Slovenski državni holding (SDH), ki ga vodi član SDS Janez Žlak, celo statistični urad in številne druge. Oktobra smo na necenzurirano.si razkrili novo obveščevalno afero, saj se je izkazalo, da so ljudje iz kabineta predsednika vlade s političnimi nasprotniki skušali obračunavati prek Sove

Preberite:
Hojsove zanima, kdo so tajni sodelavci policije

"Novih ukrepov v domovih za starejše za zdaj ne bo. Ukrepi iz prvega vala so dovolj." 

(minister za delo Janez Cigler Kralj, 28. septembra)

Jeseni je Slovenijo udaril drugi val epidemije. V nekaj tednih je sistem vodenja epidemije razpadel. Država je plačala ceno zamujenih poletnih mesecev. Vlada je zatajila na vseh točkah: pri povečanju števila intenzivnih postelj, obrambi domov za starejše, vzpostavitvi hitrega in učinkovitega sistema karantenskih odločb, uvedbi polnega nadomestila za odsotnost dela, pravočasni dobavi hitrih testov, zmanjkalo je cepiva za gripo ... 

Preberite:
Ta vlak smrti je treba zaustaviti #analiza

Po začetnem oklevanju je sredi oktobra zaprla velik del javnega življenja in dejavnosti. Ni pomagalo. Epidemija se je razmahnila po državi. Ukrepi so se sprejemali stihijsko in čez noč, brez posvetovanja s stroko. Zapisniki sej strokovne skupine Bojane Beović, ki smo jih v zadnjih dneh razkrivali na necenzurirano.si, so potrdili, da je vlada uvedla policijsko uro, omejila gibanje na občine, zaustavila javni promet in odprla cerkve, ne da bi ji to izrecno predlagala stroka. Z analizo vladnih navodil domovom za starejše smo dokazali, da jih je vlada prepustila na (ne)milost virusu. Slovenija je postala Bergamo - država z največjim številom umrlih na prebivalca na svetu. Umrlo je že več kot 2600 obolelih s covid-19.

Preberite:
Zapisniki, ki razgaljajo delovanje skupine Bojane Beović

"Novinarji necenzurirano.si so v zadnjih mesecih tarča kampanje blatenja." 

(mednarodne novinarske organizacije, 30. septembra)

Ekipa necenzurirano.si: Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic.
Ekipa necenzurirano.si: Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic.
necenzurirano.si

2020 je bilo leto pritiskov oblasti na slovenske novinarje in medije. Od depeše zunanjega ministrstva o "komunističnih medijih" do Janševe basni o "vojni z mediji". Od napadov na RTV Slovenija do zaustavitve financiranja STA. Od nove medijske zakonodaje, namenjeni finančni krepitvi medijev SDS, do odtegovanja državnega denarja za medije. Od prepovedi časopisov v gostinskih lokalih do zaprtja trafik. Od žaljivih čivkov predstavnikov oblasti do fizičnih napadov na izgredih.

Preberite:
Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne žepe

Sredi avgusta je Rok Snežič, Janšev prijatelj in svetovalec za področje davkov, proti trem novinarjem necenzurirano.si skupaj vložil 39 tožb zaradi razžalitve in žaljive obdolžitve v seriji novinarskih prispevkov o Snežičevih poslih v Bosni in Hercegovini. "Sprožanje civilno- in kazenskopravnih postopkov zoper novinarje in medije je lahko upravičeno, lahko pa se zlorablja za zastraševanje ter finančno in administrativno izčrpavanje medijev. Pojav je razširjen po celem svetu in je dobil tudi svoje ime SLAPP," so opozorile mednarodne novinarske organizacije. 

"Precej jasno je, da so Američani izvolili Donalda Trumpa in Mikea Penceja za nadaljnja štiri leta." 

(Janez Janša, 4. novembra, jutro po ameriških predsedniških volitvah)

Janša je zadnji evropski voditelj, ki novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu ni čestital za zmago. Zaradi nepriznavanja izida se je na Twitterju prepiral z vrsto politikov in drugih vplivnežev iz ZDA in Evrope. Med njimi je bil recimo tudi nemški diplomat Wolfgang Ischinger, predsedujoči Muenchenski varnostni konferenci, ki je vrsto let veljal za velikega prijatelja Slovenije. Pred volitvami je Janša Bidna označil za enega najšibkejših predsednikov v zgodovini. Po volitvah je svet prepričeval, da bo "zmaga republikancev še večja ob novih zamudah in medijskem zanikanju dejstev". "Utihni!" je Janši sporočil nekdanji visoki uslužbenec ameriške obveščevalne službe CIA John Sipher. Javno sramotenje Slovenije je poslabšalo njen mednarodni položaj, kar so takoj izkoristili na Hrvaškem. Konec leta je Zagreb napovedal razglasitev ekološko-ribolovne cone v Jadranskem morju.

"V kabinetu predsednika vlade vprašanj ne komentiramo" 

(3. decembra, po Janševem sestanku z novim lastnikom POP TV Petrom Kellnerjem) 

Slovenija je pod tretjo vlado Janeza Janše prenehala delovati kot demokratična država.
Slovenija je pod tretjo vlado Janeza Janše prenehala delovati kot demokratična država.
Reuters

Na necenzurirano.si smo prvi poročali o dveh sestankih, ki jih je Janša želel prikriti pred javnostjo. Sredi oktobra ga je obiskal grški poslovnež Petros Stathis, dolgoletni prijatelj črnogorskega predsednika Mila Đukanovića, ki ima v tej državi v lasti banko, več medijev in elitne hotele ob Jadranski obali. S spornimi posli v Črni gori ga je pred časom povezal sin umorjene malteške novinarke Daphne Caruane Galizia. V Janševem kabinetu so nam naknadno pojasnili, da sta se pogovarjala o razvoju turizma. V začetku decembra pa je k Janši prišel še češki milijarder Petr Kellner, novi lastnik POP TV, ki ga je Janša pred tem večkrat označil za "največjo opozicijsko stranko". Ali in kaj je Janša ponujal Kellnerju v zameno za spremembo uredniške politike največje komercialne televizije, ni znano.

"To je glavni razlog, ne želimo orbanizacije Slovenije, ne želimo avtokratskega sistema." 

(prvak DeSUS Karl Erjavec, 17. decembra) 

Leto 2020 se je končalo tako, kot se je začelo: s političnimi pretresi. Ko je vodenje DeSUS prevzel Karl Erjavec, je stranka izstopila iz koalicije. Odstopil je minister za zdravje Tomaž Gantar, resor pa začasno vodi kar Janša. Njegova vlada je po devetih mesecih postala manjšinska. V prvih dveh tednih novega leta naj bi opozicijska Koalicija ustavnega loka (KUL) vložila konstruktivno nezaupnico, o njenem uspehu pa bodo odločali glasovi SMC. 

Preberite:
Na spopadu Gantar-Počivalšek se lomi Janševa vlada #analiza

Na necenzurirano.si smo v zadnjih mesecih podrobneje spremljali in analizirali dogajanja na političnem parketu. Kot smo zapisali konec novembra: "Medtem bo dinamiko političnega dogajanja narekovala epidemija, ki jo je Janševa vlada zavozila na domala vseh frontah. To bo povečevalo pritisk na vse vpletene. Ne bodo se preštevali le glasovi, ampak tudi mrtvi."

Preberite:
Kako Igor Zorčič pokopava KUL #analiza