Kriminalisti NPU pri Zdravku Počivalšku #foto #video

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so od zgodnjega jutra izvajali hišne preiskave zaradi spornih poslov z zaščitno opremo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 30. 6. 2020, 06:55


Po naših informacijah preiskujejo posel blagovnih rezerv s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev, neprimernih za zdravljenje obolelih za COVID-19.

Hišne preiskave so potekale na 11 naslovih, tudi na blagovnih rezervah in ministrstvu za gospodarstvo. Med osumljenimi sta minister Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem pojasnil, da so kriminalisti NPU ministru za gospodarstvo odvzeli prostost. Po celodnevnem pridržanju in po zaključku preiskave so ga izpustili.

Kot so zapisali na njegovem Facebook profilu, je minister v preiskavi polno sodeloval. Dodali so, da si želi, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije.

Prihod kriminalistov na sedež podjetja Geneplanet

Osumljenim očitajo storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Kriminalisti na sedežu podjetja Geneplanet.
Kriminalisti na sedežu podjetja Geneplanet.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Kriminalisti naj bi bili tudi na domačiji ministra Zdravka Počivalška v Podčetrtku.
Kriminalisti naj bi bili tudi na domačiji ministra Zdravka Počivalška v Podčetrtku.
MMC RTV SLO

/
/
MMC RTV SLO

Kriminalisti so opravili tudi pogovor z bivšim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom"Zavod vseskozi konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda," so sporočili z zavoda.

Počivalšek: vi plačajte zdaj

Kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, so začeli že pred dvema mesecema, po oddaji Tarči na nacionalni televiziji. Na njej so objavili zvočni posnetek, na katerem minister Počivalšek od uslužbencev zavoda zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov.

Visoki uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je med bolniško odsotnostjo nadomeščal takratnega direktorja Antona Zakrajška, je opisal, da si je Počivalšek med vsemi najbolj prizadeval za sklenitev posla z Geneplanetom. "Na zavod je poslal tudi svojo odposlanko Andrejo Potočnik, ki je pritiskala na nas, na direktorja, vpila na vodjo finančne službe, naj nakaže denar podjetju," je pojasnil.

Posnetki pogovorov so razkrili, da je minister zahteval plačilo 100-odstotnega avansa, še preden je bila dana bančna garancija za izpeljavo posla. "V dveh urah, treh urah bodo naredili bančno garancijo za tega Bitenca, Bitenc pa bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj," je naročil Počivalšek.

Na blagovne rezerve naj bi zaradi tega sumljivega posla klical novi generalni direktor policije Anton Travner. Ob tem je Gale dejal, da je bil nekoliko začuden, da kliče direktor policije. "Ponavadi nas kličejo kriminalisti in ljudje, ki delajo na tem primeru," je dejal.

Kaj je oškodovanje javnih sredstev

Do kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev pride, ko uradna oseba, javni uslužbenec ali druga pooblaščena oseba pri upravljanju z javnimi sredstvi zavestno krši predpise, opušča dolžno nadzorstvo ali kako drugače povzroči ali omogoči njihovo nezakonito ali nenamensko uporabo. Pri tem pa ve ali bi morala predvidevati, da lahko nastane večja premoženjska škoda.

Za oškodovanje javnih sredstev je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in z denarno kaznijo. Če je pri tem nastala velika premoženjska škoda, pa lahko storilce doleti kazen osmih let zapora.

Pritiske za sklenitev posla z Geneplanetom sta po njegovih opisih nadaljevala tudi dva od članov ekspertne skupine za nabavo opreme Mitja Terče in Potočnikova, ki sta se zavzemala za to, da dobi podjetje tudi posel dobave treh milijonov zaščitnih mask v vrednosti nekaj več kot deset milijonov evrov. Počivalškovi svetovalci so se pri tem sklicevali na "ukaz z vrha". 

Geneplanetu ni pomagal le Počivalšek

Minister Počivalšek ni bil edini, ki je pomagal podjetju Geneplanet do 8-milijonskega posla. Na necenzurirano.si smo v seriji preiskovalnih zgodb razkrili, da mu je pot do dobave neprimernih ventilatorjev tlakovala Janševa vlada.

Novi dokumenti, ki smo jih v zadnjih dneh pridobili v uredništvu necenzurirano.si, dokazujejo, da je bil Geneplanet že pred nastopom Janševe vlade izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev. Posel je dobil v rekordno hitrem času in se takoj dogovoril za vnaprejšnje plačilo. Država je v ponudbi Geneplaneta med ponujenimi ventilatorji izbrala daleč najdražji tip, ki se je pozneje izkazal za neustreznega. Posel je bil dogovorjen še pred uradnim sklepom o ustanovitvi strokovne komisije, ki je odločala o primernosti ventilatorjev.

Jelka Godec, poslanka SDS, ki je bila glavna operativka za nabavo opreme, je o dogovorih o nakupih medicinskih ventilatorjev obveščala tudi predsednika vlade Janeza Janšo.

Jelka Godec je o nakupu ventilatorjev obveščala predsednika vlade.
Jelka Godec je o nakupu ventilatorjev obveščala predsednika vlade.
STA

Pred dnevi smo razkrili tudi nove razsežnosti zgodbe o poslih z zaščitno opremo. Medtem ko je v državi primanjkovalo opreme, je prvo večje letalo v Slovenijo pripeljalo podjetje Geneplanet, ki je nujno potrebno opremo preprodajalo v druge države. Ljubljansko letališče je bilo tako v času, ko je Sloveniji primanjkovalo zaščitne opreme, očitno nekakšen center za prodajo opreme v tujino. Kam natančno je šla, ni znano.

Laži ministra Počivalška

Na državnih blagovnih rezervah so v času epidemije podpisali pogodbe za nabavo zaščitne opreme in ventilatorjev v vrednosti več kot 200 milijonov evrov. Vse posle so izvajali brez javnega naročila in prek posredniških podjetij.

Na ministrstvu za gospodarstvo in zavodu so imeli več ponudb za dobavo zaščitne opreme neposredno od proizvajalcev na Kitajskem, ki bi jim opremo zagotovili po bistveno nižji ceni, kot so jih dobavljali posredniki. A so jih prezrli ali zavrnili. Vse z utemeljitvijo, da ne smejo izvajati predplačil in podpisovati pogodb s tujimi podjetji. Oboje se je pozneje izkazalo za laž.