Hojsove zanima, kdo so tajni sodelavci policije

Kaj vse so inšpektorji ministrstva za notranje zadeve iskali na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU)?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 21. 8. 2020, 05:55


UV-TRAVNER HOJS-pl
Inšpektorje naj bi spremljal tudi nekdanji generalni direktor policije Anton Travner.
Primož Lavre

Le tri tedne po tem, ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs zahteval nezakonito revizijo več kriminalističnih preiskav, se je NPU spet znašel na njegovem udaru. Po poročanju POP TV so ga v sredo obiskali inšpektorji za notranje zadeve. Opravili so izredni nadzor nad ravnanjem s tajnimi podatki.

Kaj natančno jih je zanimalo, uradno ni mogoče izvedeti. Toda po naših informacijah inšpektorjev niso zanimale le zadeve s področja gospodarskega kriminala, ampak še precej več. V računalnikih in dokumentih NPU so namreč iskali tudi tajne podatke iz preiskav, ki jih oddelek za organizirani kriminal vodi na področju  prepovedanih drog.

Inšpektorji naj bi tako med nadzorom z delovnih postaj posameznih kriminalistov želeli pridobiti nekatere najbolj občutljive podatke, tudi tiste o tajnih sodelavcih policije. To povečuje tveganje uhajanja teh podatkov. Nepooblaščene osebe bi z vpogledom vanje ogrozile preiskave, uporabo prikritih preiskovalnih metod in v posameznih primerih tudi življenja. V Hojsovem mandatu so informacije že uhajale s policije. Konec junija so mediji SDS objavili podatke iz sodne odredbe o preiskavi poslov z zaščitno opremo še preden so na vrata osumljenih potrkali kriminalisti

Zakaj inšpektorje zanimajo mamila 

Naših informacij na ministrstvu za notranje zadeve včeraj niso ne potrdili ne zanikali. Pojasnili so le, da je izredni inšpekcijski nadzor v NPU odredil vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Severin Pek. "Ker postopek še poteka, nadaljnjih podatkov ne moremo posredovati," so dodali na ministrstvu. Hojs pa je pred včerajšnjo sejo vlade dejal, da "je namen nadzora izključno preveriti, ali se s tajnimi podatki ravna pravilno, zakonito in kot je treba". 

Franc Breznik se je vračal s sestanka na podjetju Derby, ki so ga konec januarja obiskali kriminalisti med preiskavo suma prometa s prepovedanimi drogami.
Franc Breznik se je vračal s sestanka na podjetju Derby, ki so ga konec januarja obiskali kriminalisti med preiskavo suma prometa s prepovedanimi drogami.
občina Lenart

Toda nikakor ne gre običajni dogodek. Po naših podatkih inšpektorat za notranje zadeve do zdaj še nikoli ni na takšen način opravil nadzora nad NPU. Za to po zakonu o tajnih podatkih nima pristojnosti. Pod krinko nadzora predpisanih postopkov naj bi inšpektorji "ribarili" za podatki, torej jih zajemali na slepo. Vpogledati so želeli tudi v elektronsko pošto posameznih kriminalistov. Po informacijah več virov naj bi inšpektorje pri tem spremljal nekdanji generalni direktor policije Anton Travner, ki je konec junija po hišnih preiskavah pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku odstopil s položaja

Iskanje tajnih podatkov iz preiskav, povezanih z mamili, daje zadnjemu napadu SDS na NPU novo razsežnost. Kot smo razkrili, je Hojs že sredi julija od začasnega generalnega direktorja policije Andreja Juriča zahteval, naj pripravi predloge sprememb predpisov, ki bodo NPU odvzele samostojnost pri odločanju, katera kazniva dejanja in zadeve bo preiskoval. Konec meseca je Jurič na mizo dobil še zahtevo za pregled petih primerov, s katero je Hojs mimo zakona posegel v pristojnost tožilstva. O prvih ugotovitvah mu je Jurič že poročal.

Se še spomnite, kje je pil Franc Breznik?

Toda Hojsa so v tem primeru zanimale "le" zadeve, ki so bile v političnem interesu SDS. Skoraj vse so bile povezane s parlamentarnimi preiskovalnimi komisijami, ki sta jih vodila nekdanja poslanca te stranke Anže Logar in Jelka Godec. Šlo je za sume zlorab v slovenskem bančnem sistemu, nakupe žilnih opornic in otroško srčno kirurgijo. Edina izjema je bila ovadba agencije za varstvo konkurence proti družbi Pro Plus, lastnici POP TV in Kanala A.

Državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve je policija ustavila, ko je vozil pod vplivom alkohola.
Državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve je policija ustavila, ko je vozil pod vplivom alkohola.
STA

Zanimanje Hojsovih inšpektorjev za druge preiskave, predvsem s področja prepovedanih drog, zato odpira polje možnih špekulacij. Sredi aprila je s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve odstopil Franc Breznik. Mediji so namreč izvedeli, da ga je policija ustavila, ko je vozil pod vplivom alkohola. Breznik se je vračal s sestanka na podjetju Derby, ki so ga konec januarja obiskali kriminalisti med preiskavo suma prometa s prepovedanimi drogami. Slab mesec dni zatem so preiskovalci v Severni Makedoniji v v škatlah banan podjetja Derby, ki so prišle iz Južne Amerike, našli kilogram kokaina. 

Lastnik podjetja Derby Izet Rastoder je takrat poudaril, da je bil njegov sistem tarča kriminalne združbe, in da ne on ne podjetje nista osumljenca v nobeni od preiskav. Breznik pa je pojasnjeval, da se je s podjetjem dogovarjal o donaciji banan za občino Lenart v Slovenskih Goricah. 

Hojs želi končati, kar je začel Mahnič

Že ob samem dejstvu, da je takratni drugi človek ministrstva med službenim časom obiskal sedež podjetja, ki so ga dva meseca pred tem obiskali kriminalisti, bi morali zvoniti alarm. Toda zgodilo se ni nič. Po odstopu se je Breznik vrnil v državni zbor kot poslanec SDS. Tudi Hojs javno nikoli ni govoril, da bi bilo z obiskom njegovega državnega sekretarja v podjetju Derby karkoli narobe. 

Žan Mahnič je na policiji iskal podatke o preiskavi financiranja stranke SDS.
Žan Mahnič je na policiji iskal podatke o preiskavi financiranja stranke SDS.
posnetek zaslona

"O nobeni vsebini se ne pogovarjamo. Želim, da se tudi s tajnimi podatki dela zakonito," je včeraj govoril Hojs.

Toda SDS že ima zgodovino iskanja konkretnih informacij iz preiskav NPU. Februarja letos je tako poslanec SDS Žan Mahnič, danes državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, kot vodja delegacije parlamentarne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb (KNOVS) od nekdanje generalne direktorice policije Tatjane Bobnar želel izvedeti podatke o preiskavi financiranja SDS. Ker jih ni dobil, je nova Janševa vlada Bobnarjevo razrešila na prvi seji. 

Pet mesecev pozneje se minister iz vrst SDS z istim ciljem loteva NPU z nezakonitimi metodami. Kdo ga bo ustavil?