Orban kupoval ventilatorje iz "posla SDS"

Razkrivamo, kje je končalo 110 medicinskih ventilatorjev, ki jih država po izbruhu afere maske ni želela odkupiti od podjetja Geneplanet.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 21. 7. 2020, 05:55


jansa orban pl
Janez Janša in Viktor Orban sta tesna politična zaveznika.
Primož Lavre

Predsednik vlade Janez Janša in madžarski premier Viktor Orban sta tesna politična zaveznika. To sta v teh dneh še enkrat pokazala v Bruslju. Med pogajanji o evropskem proračunu in skladu za okrevanje je Janša stopil na stran Madžarske in Poljske. Obe državi se ne strinjata s pogojem EU, da lahko evropski denar za zagon po pandemiji dobita le, če bosta spoštovali neodvisnost sodstva in temeljne pravice. Takšen predlog podpira vseh ostalih 24 članic EU, tudi Hrvaška. 

Toda naveza Budimpešta-Ljubljana ne deluje le na mednarodnem političnem parketu, ampak tudi v poslih z zaščitno opremo, ki jih v Sloveniji preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU). 

Madžarska vlada je bila namreč eden največjih kupcev medicinskih ventilatorjev, ki jih je prodajalo podjetje Geneplanet, privilegiran dobavitelj zaščitne opreme v času epidemije v Sloveniji. Še več, Orbanova vlada je podjetju Geneplanet pomagala reševati dobičke iz posla, ki ga je v naši državi izgubil zaradi izbruha afere maske. Tako je po krepko zasoljeni ceni odkupila tudi 110 ventilatorjev, ki jih državni zavod za blagovne rezerve ni želel več kupiti, saj niso bili primerni za bolnike s COVID-19.

"Geneplanet je bil posel SDS"

Podjetje Geneplanet je bilo že pred nastopom Janševe vlade izbrano za dvornega dobavitelja ventilatorjev v Sloveniji. Takoj po zamenjavi oblasti je od države dobilo naročilo za 220 ventilatorjev tipa Siriusmed R30. Cena: osem milijonov evrov oziroma dobrih 39.800 evrov na kos. Denar je v celoti dobilo vnaprej. Posel je koordinirala poslanka SDS Jelka Godec, ki je o tem obveščala Janšo. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pozneje Ivanu Galetu priznal, da je šlo pri Geneplanetu za posel SDS. 

Podjetje Geneplanet pod vodstvom Marka Bitenca je ventilatorje, prvotno namenjene za državo, prodalo na Madžarsko.
Podjetje Geneplanet pod vodstvom Marka Bitenca je ventilatorje, prvotno namenjene za državo, prodalo na Madžarsko.
STA

Toda načrte Geneplaneta je porušil izbruh afere z zaščitno opremo. Izkazalo se je, da ventilatorji Siriusmed R30 brez nadgradnje niso ustrezni za zdravljenje bolnikov s COVID-19. Tudi informacije o kroničnem pomanjkanju ventilatorjev v državi, ki so krožile ob izbruhu epidemije, so bile zavajajoče. Da jih je v državi dovolj, je minister za zdravje Tomaž Gantar potrdil v začetku maja. Do takrat je Geneplanet državnemu zavodu za blagovne rezerve dobavil le polovico, torej 110 ventilatorjev. Od tega jih je dvajset ostalo v skladišču.

Direktor in solastnik Geneplaneta Marko Bitenc je 2. maja državi ponudil izhod iz zagate. Državi je predlagal razvezo pogodbe o dobavi preostalih 110 ventilatorjev, kar je Gantar sprejel. Deset dni pozneje, 12. maja, je država prekinila pogodbo z Geneplanetom, ki ji je moral vrniti tudi ostanek predplačila.

SDS ali Počivalšek - kdo je prodal ventilatorje Madžarom? 

Danes je jasno, zakaj je Bitenc sam ponudil odpoved dobave ventilatorjev, ki jih je že naročil, in se s tem odrekel polovici zaslužka. Že takrat je očitno vedel, da mu na pomoč prihajajo Madžari. Po naših podatkih je tako Orbanova vlada že v drugi polovici maja odkupila teh istih 110 ventilatorjev.  

V imenu madžarske vlade je posel vodilo tamkajšnje ministrstvo za zunanje zadeve. Vodi ga Peter Szijjarto, ki je bil v tistem času v rednih stikih s člani Janševe vlade. 18. maja sta se z Zdravkom Počivalškom slišala po telefonu. Uradno sta govorila le o režimu prehajanja meje med državama. Deset dni pozneje, 28. maja, se je Szijjarto v Lendavi srečal s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem. Takrat je bil posel že dogovorjen. Madžarski minister je namreč ventilatorje, kupljene prek "slovenskega posrednika", omenil kot primer odličnega sodelovanja med državama. 

V zadnjih mesecih je vlada Viktorja Orbana po visokih cenah kupila skoraj 12.000 ventilatorjev, tudi od slovenskega Geneplaneta.
V zadnjih mesecih je vlada Viktorja Orbana po visokih cenah kupila skoraj 12.000 ventilatorjev, tudi od slovenskega Geneplaneta.
Bobo

Bitenc je imel tako več milijonov razlogov za veselje. Po naših podatkih je Geneplanet ventilatorje prodal po ceni 49.000 evrov za kos. O tej ceni je v državnem zboru ob interpelaciji govoril tudi Zdravko Počivalšek. Kako je zanjo vedel, ni znano. To je skoraj 10.000 evrov več od cene iz posla v Sloveniji. Madžari so tako za 110 ventilatorjev plačali 5,4 milijona evrov. Po naših informacijah so Geneplanetu denar v celoti nakazali vnaprej.  

Toda o tem, da je Orbanova vlada krepko preplačala Geneplanetove ventilatorje, ni nobenega dvoma. Po podatkih portala Napi.hu je madžarska zdravstvena blagajna, ki je sama nabavljala del opreme za tamkajšnje bolnišnice, v tem času kupila 2500 ventilatorjev. Zanje je v povprečju plačala dobrih 30.000 evrov. To je skoraj 20.000 evrov manj, kot je Orbanova vlada odštela za Geneplanetove ventilatorje. 

Komu je v resnici pomagal Orban

Drago kupovanje ventilatorjev, ki jih Geneplanet ni mogel prodati v Sloveniji, tako zagotovo ni bilo v interesu madžarske države. Sploh, ker jih je Orbanova vlada nabavljala že v času, ko se je epidemija tudi na Madžarskem umirjala. 

Ve se, komu je torej Orbanova vlada s tem pomagala: ne le Geneplanetu, ampak tudi botrom njegovih poslov v Sloveniji. Opozicija je Zdravku Počivalšku v interpelaciji očitala, da so bili ventilatorji preplačani. Počivalšek se je v razpravi branil, da jih je Madžarska kupovala še dražje. Na višje cene na Madžarskem se bo verjetno skliceval tudi v preiskavi, v kateri ga NPU sumi oškodovanja javnih sredstev. 

Posel med podjetjem Geneplanet in madžarsko državo je voda na mlin ministru Zdravku Počivalšku, ki ga zaradi spornih nakupov zaščitne opreme preiskuje NPU.
Posel med podjetjem Geneplanet in madžarsko državo je voda na mlin ministru Zdravku Počivalšku, ki ga zaradi spornih nakupov zaščitne opreme preiskuje NPU.
STA

Se je torej "posel SDS" zaradi težav v Sloveniji moral izpeljati prek političnih zaveznikov iz Budimpešte? Po uradnih podatkih je madžarska vlada od Geneplaneta skupaj kupila 220 ventilatorjev. To je ista količina, ki jo je Geneplanet po prvotnih načrtih želel prodati v Sloveniji.

V zadnjih mesecih je sicer Orbanova vlada neposredno kupila skoraj 12.000 ventilatorjev, za kar je plačala neverjetnih 670 milijonov evrov. Za primerjavo: na vrhuncu epidemije je ventilatorje na Madžarskem hkrati potrebovalo približno 60 obolelih s COVID-19. Po merilih Madžarske, ki ima približno 10 milijonov prebivalcev, bi morala Slovenija imeti 2400 ventilatorjev. 

To ogromno količino ventilatorjev je madžarska vlada kupovala pri dvajsetih izbranih dobaviteljih, med katerimi skoraj vsi prihajajo z Madžarske ali iz azijskih držav. Ena od treh izjem je podjetje Geneplanet, ki mu je pot do posla utiral vrh naše vlade. Očitno ne le v Sloveniji.