Na spopadu Gantar-Počivalšek se lomi Janševa vlada #analiza

Spopad med Tomažem Gantarjem in Zdravkom Počivalškom ne bo odločal le o državnem vodenju epidemije, ampak tudi o prihodnosti Janševe koalicije.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 9. 12. 2020, 05:55


kolaž počivalšek gantar
Medtem ko si Tomaž Gantar prizadeva za 14-dnevno zaprtje industrije, bo Zdravko Počivalšek poskušal doseči ravno nasprotno - sproščanje ukrepov. Kdo bo močnejši?
STA

"To bi lahko bil začetek čudovitega prijateljstva," je včeraj izraelski premier Benjamin Netanjahu pred novinarji laskal Janezu Janši. Toda oba sta bila verjetno z mislimi drugje. Izraelska vlada je po sedmih mesecih mandata že pred padcem. Slovenski premier pa je lahko iz Jeruzalema spremljal odkriti spopad med dvema ministroma: Tomažem Gantarjem (zdravje) in Zdravkom Počivalškom (gospodarstvo). Njun današnji dvoboj na vladi ne bo odločal le o načinu državnega upravljanja z epidemijo, ampak zelo verjetno tudi o prihodnosti Janševe koalicije.

Tokrat je rokavico prvi vrgel Gantar. Od vlade je zahteval popolno zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti za obdobje štirinajstih dni. S tem je obudil fronto, ki jo je precej bolj zadržano odprl v začetku novembra. Takrat je kljub Počivalškovemu nasprotovanju uspel izsiliti "lockdown", a je to storil šele po velikem pritisku strokovne skupine, ki mu je zagrozila z odhodom. Takoj zatem sta Gantar in Počivalšek na Twitterju simultano sporočila, da govorice o njunih domnevnih trenjih ne držijo in da lahko "samo skupaj ustavimo epidemijo".

Janez Janša je lahko spopad med Gantarjem in Počivalškom spremljal iz Izraela, kjer je obiskal Benjamina Netanjahuja.
Janez Janša je lahko spopad med Gantarjem in Počivalškom spremljal iz Izraela, kjer je obiskal Benjamina Netanjahuja.
twitter

Preberite še:
Gantar vladi predlaga zaprtje industrije

Zakaj je šel Gantar na vse ali nič

A razmere so se medtem spremenile. Država pri epidemiji kljub "lockdownu" stopica na mestu. Slovenija je evropski unikum. Število aktivnih okuženih ne pada, čeprav so šole, neživilske trgovine in vsi ostali dela javnega življenja zaprti že mesec dni. Pritisk na bolnišnice raste, smrtnost zaradi covid-19 je že najvišja na svetu.

Jasno je, da bo pri vprašanju odgovornosti med prvimi na vrsti minister za zdravje in Gantar to dobro ve. Seznam napak je dolg. Med poletjem, ko bi se morala država pripravljati na epidemijo, se je ministrstvo ukvarjalo z akreditacijami kakovosti in "vključevanjem zasebnikov v skrajševanje čakalnih vrst". Karantenske odločbe so zamujale tedne, cepiva za gripo ni dovolj, ministrstvo si je pri bolnišnicah in domovih za starejše roke naknadno umivalo roke s pošiljanjem navodil ... 

Gantarjeva igra na vse ali nič v tej luči ni presenetljiva, ampak skoraj pričakovana. Janša bo ob prvi priložnosti nanj zvalil krivdo za vse, kar je šlo narobe. Temu primerno je Gantar spremenil tudi retoriko. Ne govori več o "skupnem reševanju epidemije", ampak o življenjih, ki imajo prednost pred kapitalom. Zveni kot nekdo, ki ve, da te bitke na vladi ne more dobiti. To so mu že vnaprej dali vedeti Počivalšek, Matej Lahovnik in Jelko Kacin.

Kdaj bo novi predsednik DeSUS Karl Erjavec Janezu Janši pomahal v slovo?
Kdaj bo novi predsednik DeSUS Karl Erjavec Janezu Janši pomahal v slovo?
STA

Vmes so se premešale tudi politične karte. Na čelo DeSUS se je skozi velika vrata vrnil Karl Erjavec, ki Gantarju varuje hrbet. "Ugotavljam, da naš minister za zdravje odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra," je članom stranke že pred časom sporočal Erjavec. Kdo je Erjavcu skušal preprečiti zmago na kongresu s sistematičnim pošiljanjem ponarejenih glasovnic iz Podravja in Primorske, bo ugotavljala policija. A incident, ki nakazuje na nova vmešavanja od zunaj v DeSUS, je bil za Erjavca še zadnji signal, da je čas za prelom. Gantar je ultimat na vlado poslal le nekaj ur po Erjavčevi napovedi, da v Janševi vladi ne namerava biti minister, s čimer je dejansko povedal, da v njej že na kratek rok ne vidi tudi svoje stranke. Če bo Gantar danes bitko na vladi izgubil, bo to pika na i pri Erjavčevi odločitvi, da gre na drugo stran.

Preberite še:
Kaj je igra Karla Erjavca? In zakaj se Janša boji KUL? #analiza

Kaj bo storil Janša? In kaj poslanci DeSUS?

Tu nastopita dve vprašanji. Prvič, ali bo Janša le gledal to igro ali takoj udaril nazaj z vsemi topovi, najprej po Gantarju, ki mu po neuradnih informacijah v razpravah na vladi očita, da prinaša le probleme, ne pa tudi rešitev? In drugič, kaj bo sledilo, ko bodo na vrsti za odločitev poslanci DeSUS?

Njihov vodja Franc Jurša se je zavil v molk. Na več vprašanj nam je odgovoril le, da komentarjev ne daje do jutri, ko se bo poslanska skupina srečala z Erjavcem. Še v nedeljo je dejal, da "so možnosti, da ostanejo v aktualni vladi ali da sodelujejo pri oblikovanju nove, približno enake". Tudi poslanec DeSUS Branko Simonovič je pri vprašanjih o nadaljnjih korakih včeraj zvenel dvoumno: "V koalicijski pogodbi ni stvari, ki bi nas motile. Najlažje je nekaj podreti, bolj državotvorno pa se je usesti in pogledati, kaj ne deluje. Sam bom podprl vse tisto, kar je dobro ne le za DeSUS, ampak za Slovenijo."

Poslansko skupino DeSUS vodi Franc Jurša, ki do jutri ne daje izjav.
Poslansko skupino DeSUS vodi Franc Jurša, ki do jutri ne daje izjav.
STA

Bolj kot politične so zagate poslancev DeSUS osebne in ekonomske narave. Vsi imajo zelo močne razloge, da ne pride do predčasnih volitev. Krajši mandat bi pomenil tudi krajše obdobje prejemanja poslanske plače. Vsaj dva od teh naj bi se po tem mandatu umaknila iz politike. Njihov legitimni interes tako ni zamenjava koalicije za vsako ceno, ampak jamstvo, da politične turbulence ne bodo pripeljale do volitev. V DeSUS je večno vprašanje tudi odnos med vodstvom in poslanci stranke. "Če Karl Erjavec govori, da je poslanska skupina srce stranke, bi pričakovali, da nas pri nekaterih vprašanjih vpraša za mnenje," nam je dejal Simonovič.

Preberite še:
Zato DeSUS ne bo zapustil Janše

Zdaj je že jasno: Erjavec je prvi v vrsti za mandatarja 

Pred poslance DeSUS bi lahko Erjavec že prišel kot prvi kandidat za mandatarja nove vlade, saj naj bi bile možnosti Jožeta P. Damijana, dosedanje izbire prvakov Koalicije ustavnega loka (KUL), vse manjše.

Na levosredinskem polu jih ni malo, ki imajo pomisleke, da Erjavec, ta večni razdiralec vlad, ni več problem, ampak očitno edina možna rešitev. Toda takšen razplet je zgolj posledica desetletja, v katerem je ta del političnega prostora v štirih vladah "skuril" vrsto novih obrazov in drugih kadrov, se razdrobil, zapletal v klientelne posle in neskončne interesne spopade, kuril energijo v "narcizmih majhnih razlik", v letih udobja na oblasti pa pozabljal na politično vsebino. To ne spremeni dejstva, da Erjavec iz politične igre zadnjih tednov prihaja kot zmagovalec - in kot tak očitno najhitrejša možnost za padec Janševe vlade.

Možnosti, da bi vodenje nove vlade prevzel Jože P. Damijan, naj bi bile z vsakim dnem manjše.
Možnosti, da bi vodenje nove vlade prevzel Jože P. Damijan, naj bi bile z vsakim dnem manjše.
STA

Če bo torej DeSUS res že v prihodnjih dneh pripravil kovčke za odhod, bi imela nova koalicija najmanj 43 glasov ali celo še enega več, če bo Erjavec k temu prepričal tudi Roberta Polnarja. Nato se bodo luči usmerile v SMC, kjer vedno težje hodijo po vrvi. Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je recimo v petek na seji parlamentarnega odbora za kulturo pri razpravi o Slovenski tiskovni agenciji (STA) glasovala za sklepe koalicije in opozicije. Počivalšek kot Golum iz Tolkienovega Gospodarja prstanov razmišlja le še o prstanu, državnem turističnem holdingu. Ko si ga bo naposled nadel na roko sredi (političnega) vulkana, se bo zelo verjetno umaknil iz politike. Drugi človek stranke Igor Zorčič molči, poslanci pa nervozno pogledujejo na koledar. Na politični šahovnici se bodo preigravale različne kombinacije, tudi takšne z NSi, ki se je šele dobro navadila sedenja v vladi.

Zadnje dogajanje v Izraelu kaže, da bo Netanjahujeva koalicija zelo verjetno razpadla že pred novim letom. Bo tudi Janševa?