Ne STA, Urbanija pretaka javni denar v zasebne žepe

Medtem ko napada Slovensko tiskovno agencijo (STA), Uroš Urbanija polni vladni urad za komuniciranje s kadri SDS in daje posle prijateljem.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 3. 12. 2020, 05:55


Screenshot 2020-04-14 at 13.53.29
Pritiski, ki jih Janša, SDS, vlada in njen urad za komuniciranje na čelu z Urošem Urbanijo (na fotografiji) že več mesecev izvajajo na STA, so v zadnjih dneh dosegli vrhunec.
posnetek zaslona

V javnosti še vedno odmeva ponedeljkova odločitev vlade Janeza Janše, ki je na dopisni seji zaustavila financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA). To je storila na pobudo Uroša Urbanije, direktorja urada za komuniciranje (Ukom), ki je STA v zadnjih mesecih očital pristransko poročanje. Z dopisi se je vpletal v uredniške odločitve, od vodstva STA pa zahteval pogodbe z naročniki, do katerih po zakonu nima pravice. "Lahko, da se je v preteklosti delalo po domače, a tako se z javnimi financami ne dela," je poudarjal Urbanija.

Toda po domače z javnim denarjem ravna kar sam Urbanija. Ne le, da kot direktor Ukoma zaposluje in najema kadre SDS. Medtem ko Urbanija STA očita pretakanje javnega denarja v zasebne žepe, je posel na Ukomu dal svoji prijateljici, ki mu pomaga tudi pri upravljanju koč na Veliki planini.

Preberite še:
Dopoldan tvita za JJ in piše depeše, popoldne na bone gosti turiste

Od Nova24TV do Velike planine

Urbanija vodi Ukom od marca, ko je na tem položaju nasledil prvo Janševo izbiro - nekdanjega novinarja in poslanca SDS Mira Petka. Le štiri mesece pozneje je Ukom že sklenil pogodbo o sodelovanju s samostojno podjetnico Anjo Dangubič, ki se ukvarja s psihološkim svetovanjem, družbenimi omrežji in kvantitativnimi raziskavami. Do zdaj ji je Ukom nakazal nekaj manj kot sedem tisoč evrov bruto.

Uroš Urbanija, dolgoletni medijski aktivist stranke SDS, zdaj direktor Ukoma, je pred zasedbo tega položaja razvil donosen posel na planjavah Velike planine.
Uroš Urbanija, dolgoletni medijski aktivist stranke SDS, zdaj direktor Ukoma, je pred zasedbo tega položaja razvil donosen posel na planjavah Velike planine.
Booking.com

/
/
Booking.com

Karierna pot Anje Dangubič je tesno povezana z Urbanijo. Ko je Urbanija leta 2015 kot urednik postavljal na noge Nova24TV, danes ključni medij SDS v madžarski lasti, je tja pripeljal tudi Anjo Dangubič. V kratki novinarski karieri je Dangubičeva med drugim objavila "neverjetno izpoved Slovenke, ki je vrsto let živela z migranti", poročala o "hordah pohotnih migrantov" v Avstriji, opravila intervju z Rokom Snežičem, danes Janševim svetovalcem za področje davkov, in pisala o tem, kako nekatere nevladne organizacije "molzejo državni proračun". Sama je sicer velik del življenja posvetila delu v teh organizacijah. Pred leti je bila solastnica dveh inštitutov v Mariboru, trenutno pa deluje prek Društva za razvijanje čuječnosti.

Ko se je Urbanija poleti 2016 poslovil z Nova24TV, je odšla tudi sama. Kam? K Urbaniji, ki jo je najel za pomoč pri svojih zasebnih poslih.

Že poleti smo razkrili, da se Urbanija med natrpanim urnikom vodenja Ukoma ukvarja tudi z oddajanjem najmanj petih koč na Veliki Planini. To počne prek podjetja VPR1, ki ima v lasti tri od teh koč. Čeprav zakon o javnih uslužbencih visokim uradnikom prepoveduje opravljanje pridobitne dejavnosti, je vlada Urbaniji takrat stopila v bran, češ da kot vršilec dolžnosti direktorja (še) ne krši zakona. Ko je Urbanija septembra dobil polni mandat na čelu Ukoma, se je moral uradno umakniti iz podjetja. Položaj direktorja je prepustil Nataši Gerič, soprogi znanega novinarja in urednika Siol.net Rajka Geriča.

Uroš Urbanija je bil prvi odgovorni urednik televizije Nova24TV, ki jo je pred prevzemom ministrske funkcije vodil Aleš Hojs.
Uroš Urbanija je bil prvi odgovorni urednik televizije Nova24TV, ki jo je pred prevzemom ministrske funkcije vodil Aleš Hojs.
STA

Koliko so Urbaniji prinesli turistični vavčerji

Pri upravljanju teh koč Urošu Urbaniji že več let pomaga Anja Dangubič. To je počela tudi v času, ko je že delala za Ukom. Prvo plačilo, okoli 2600 evrov, je od Ukoma na bančni račun prejela v začetku avgusta. Še nekaj dni prej je Dangubičeva kot predstavnica podjetja VPR1 časopisu Gorenjski glas pojasnjevala, da med slovenskimi gosti za najeme koč vlada velikansko zanimanje. "Koliko bonov so gostje že unovčili, niti še nismo začeli šteti, a kaže zelo dobro," je izjavila takrat.

Imela je prav. Turistični vavčerji, ki jih je uvedla Janševa vlada, bodo letos pomemben vir prihodkov podjetja v lasti Uroša Urbanije. Po javno dostopnih podatkih so jih v njegovih kočah unovčili nekaj manj kot 300, na ta račun pa je od države prejel nekaj več kot 35 tisoč evrov. To je skoraj petina celotnega lanskega prometa. Katere storitve je Dangubičeva med delom za podjetje Uroša Urbanije v tem času opravljala še za Ukom, ni znano, saj na pojasnila Ukoma še čakamo.

Preberite še:
Janša in Urbanija: duet za uničenje STA

Operativec za komunikacijo s centralo SDS

Urbanija je sicer v času svojega mandata na Ukom pripeljal več svežih moči. Domala vsi novi kadri prihajajo iz krogov SDS. Za Ukom je tako v času Urbanije začel delati Jani Drnovšek, občasni pisec in solastnik konservativnega spletnega medija Časnik.si, ki velja za izrazito naklonjenega vladi. Po naših informacijah je bil sprva zadolžen za družbena omrežja, zdaj pa v njegov delokrog sodijo nevladne organizacije. Te so bile ena prvih tarč Urbanije in SDS. Ukom je namreč petnajstim nevladnim organizacijam že maja sporočil, da jim zaustavlja izplačila pogodbenih obveznosti zaradi "močnega povečanja nekaterih drugih stroškov". Med njimi so bili tudi projekti za ranljive skupine, medijsko pismenost, boj proti trgovini z ljudmi ...

Arsen Perić / M24

Na Ukom pa je Urbanija pripeljal tudi Danijela Kovačiča Grmeka, ki ga je SDS v Pivki imenovala v uredniški odbor tamkajšnjega občinskega glasila. Po informacijah iz več virov naj bi bil zadolžen tudi za operativno komunikacijo med vrhom Ukoma in centralo SDS na Trstenjakovi ulici.