Alenka Jeraj, SDS, nova odgovorna urednica RTV? #video

Kako bi poslanka SDS, ki ne bere niti letnih poročil RTV Slovenija, urednikovala nacionalko?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 16. 7. 2020, 18:04


Ec_qFMIWAAEkruS
/
twitter

Alenka Jeraj je dolgoletna poslanka SDS, ki v zadnjih letih ob Janezu Janši najpogosteje predstavlja stališča stranke do medijev. V tej vlogi je zamenjala Branka Grimsa, ki je leta 2006 vodil prvi pohod SDS nad RTV Slovenija. Vladajoča stranka želi zdaj spremeniti medijsko zakonodajo iz časa prve Janševe vlade. Potrebo po tem utemeljuje z neresnicami in zavajanji.

Pri teh v zadnjih dneh prednjači Alenka Jeraj. Na včerajšnji maratonski seji parlamentarnega odbora za kulturo, ki je bila sklicana na zahtevo opozicije, je navedla več trditev o RTV Slovenija in medijih, ki ali ne držijo ali so zavajajoče. Med nastopom ni skrivala želja po urednikovanju javnega servisa. Jerajeva bi zamenjala voditelje posameznih oddaj, spreminjala termine in programsko shemo. Vse to razkriva, kaj je v resnici cilj srditih napadov Janševe stranke na RTV: podreditev javnega servisa in njegovo preoblikovanje po meri SDS. 

Trditev št. 1: "Če je že enota Oddajniki in zveze pod okriljem RTV Slovenija, bi morala voditi ločeno računovodstvo."

Komentar uredništva: Trditev ne drži. Iz letnih poročil RTV Slovenija je razvidno, da je računovodstvo enote Oddajniki in zveze že vrsto let ločeno od ostalih oddelkov in enot javnega servisa: televizije, radia, glasbene produkcije, regionalnih centrov v Kopru in Mariboru itd. V letu 2018 so imeli Oddajniki in zveze skoraj 16 milijonov evrov več prihodkov, ob tem pa so ustvarili 6,7 milijona evrov presežka nad odhodki. Izločitev te enote bi torej pomenila finančno slabitev RTV, saj gre ta presežek v program. RTV je v zadnjih letih vložila več deset milijonov evrov v digitalizacijo te enote. RTV Slovenija ni edini javni servis, ki ima pod okriljem Oddajnike in zveze, kar trdi SDS. Takšnih je v Evropi še šest, med drugim tudi avstrijski ORF. Je Alenka Jeraj pred nastopom v državnem zboru sploh pogledala letna poročila RTV Slovenija?

Trditev št. 2: "Imate oddajo Odmevi, ampak zadnje čase nobenega soočenja. V Odmevih nastopi samo en, ki predstavi samo en pogled na določen problem."

Komentar uredništva: Trditev ne drži. Odmevi so večinoma še vedno oddaja, v kateri na posamezno temo nastopa več gostov. To bi Alenka Jeraj morala vedeti, saj je v Odmevih skupaj s predstavniki drugih političnih strank gostovala v torek. Edina izjema so predsednik vlade ali ministri, ki gostovanja v Odmevih pogojujejo s tem, da so v studiu sami z voditeljem. Ta praksa se je začela proti koncu prve Janševe vlade, okrepila pa v času Cerarjeve vlade. Pri tej zdaj vztrajajo tudi ministri aktualne Janševe vlade, kar je Jerajeva v parlamentu zamolčala.

Trditev št. 3: "Tukaj tudi malo čudi, da te oddaje vodi ali pa je njihova urednica gospa Manica Janežič Ambrožič, ko pa imate v hiši doktorje, ki so doktorirali iz tega obdobja. Gospoda (Jožeta, op.p.) Možino, gospo Rosvito (Pesek, op.p.)." 

Komentar uredništva: Gre za odločitve s področja uredniške politike. Alenko Jeraj bi veljalo podučiti, da to nikakor ni pristojnost poslancev, saj so uredniki po veljavnem medijskem zakonu neodvisni in samostojni pri svojem delu. Po obstoječem zakonu o medijih odgovorni uredniki ne morejo biti poslanci, saj gre za osebe, ki po ustavi ali zakonu uživajo imuniteto. Pred nastopom funkcije odgovorne urednice bi morala Jerajeva odstopiti kot poslanka.

Trditev št. 4: "Ni pogovornih oddaj razen Tarče."

Komentar uredništva: Trditev ne drži. RTV Slovenija ima več pogovornih oddaj oziroma oddaj, ki temeljijo na pogovorih. To so oddaja Intervju, Studio City, Politično s Tanjo Gobec (ena najvišjih gledanosti z 19-odstotnim deležem), Pogovori s predsednikom vlade, predsednikom republike in opozicijo, Z Mišo, oddaje, ki jih pripravlja kulturni program itd. Ali Alenka Jeraj sploh gleda programe RTV Slovenija? Ko je Tarča v prejšnjem mandatu rušila ministra Šarčeve vlade Jureta Lebna, je SDS to pozdravljala. Zdaj, ko se je lotila netransparentne nabave zaščitne opreme, pa je Tarča naenkrat postala oddaja, polna histerije.

Trditev št. 5: "V najboljših terminih, ob osmih, je zelo slaba gledanost. Po enih podatkih mislim da pade celo pod 3 odstotke."

Komentar uredništva: Trditev ne drži. Najslabše gledana oddaja v informativnem programu (Intervju) je imela lani v povprečju 3,2-odstotno gledanost. Vodijo jo Jože Možina, Lidija Hren in Ksenija Horvat. Studio City je imel 5,7-odstotno gledanost, Tarča 6,9-odstotno, Tednik 7,2-odstotno, Zrcalo tedna pa 7,7-odstotno. Pri tem se zapleta v protislovje. V najbolj gledanem terminu bi Jerajeva povečala gledanost RTV Slovenija, a to želi storiti s pogovornimi oddajami. To je misija nemogoče, saj so pogovorne oddaje tudi v drugih državah, razen redkih izjem, v teh terminih manj gledane.

Trditev št. 6: "Potem pa naredite še oddajo Tarča o prejšnjih oddajah. Mislim, to je smešno, ne vem od kje vam nekaj takega, kako ste snemali oddajo."

Komentar uredništva: Alenka Jeraj je s to trditvijo pokazala, da o televizijah in medijah v resnici ne ve kaj dosti. Posebne oddaje, ki predstavljajo, kako je nastajala kakšna posebej odmevna oddaja ("The making of ..." v angl.), so pogosta praksa televizij v tujini. Na CNN so recimo lani naredili posebno epizodo "60 minutes", ki je predstavila, kako so egiptovski uradniki skušali preprečiti predvajanje intervjujuja s predsednikom Al-Sisijem, opravljenega v eni od epizod pred tem. 

Trditev št. 7: "Naloga RTV bi morale biti oddaje, ki bi osvetljevale različne družbene probleme: od oskrbe starostnikov, mature, do stvari, s katerimi se vsak dan v Sloveniji ukvarjamo."

Komentar uredništva: Trditev ne drži. Nacionalna televizija je edini medij, ki o teh temah ustvarja oddaje. Njeni novinarji so objavili številne prispevke o teh temah v Tedniku, Slovenski kroniki ali drugi oddajah.

Trditev št. 8: "Material za Tarčo, Odmeve in Dnevnik. Človek dobi občutek, v zadnjem času, da je glavni vir novic portal Necenzurirano."

Trditev št. 9: "Če ni še kakšen portal mogoče bolj uveljavljen, z bolj verodostojnimi informacijami, ali pač je Necenzurirano najboljši in se pač od tam jemljejo novice."

Komentar uredništva: Alenki Jeraj se zahvaljujemo za reklamo in razumemo njeno ogorčenost, saj vladi gledamo pod prste.