Evropski poslanci o razkritjih necenzurirano.si in Orbanovem vmešavanju

Evropska komisija je danes ob 15. uri poslancem evropskega parlamenta odgovarjala na vprašanja o vmešavanju madžarskega političnega vrha v dogajanje v Severni Makedoniji.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 25. 11. 2020, 12:59


Necenzurirano prenos
Janez Janša in Viktor Orban sta že vrsto let tesna politična zaveznika. Podjetja iz najožjega Orbanovega kroga financirajo medije stranke SDS.
STA

Vprašanja izhajajo iz serije preiskovalnih prispevkov, ki smo jih februarja letos objavili na necenzurirano.si. Takrat smo razkrili, da je madžarski politični vrh v zadnjih letih prek ene od slovenskih bank in pomagačev v Sloveniji vodil obsežno mednarodno politično-obveščevalno-medijsko operacijo v Severni Makedoniji. Njen cilj je bil rušenje tamkajšnje vlade in dogovora, ki bi to državo pripeljal v zvezo Nato.

V tej operaciji so imeli ključno vlogo madžarski lastniki medijev iz kroga SDS, ki so jih v tem času financirala podjetja iz najožjega kroga Viktorja Orbana, predsednika madžarske vlade. Razkrili smo, da so najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. Od tega je:

-        1,5 milijona evrov nakazil iz madžarskih virov ostalo v Sloveniji,

-        preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo. Denar je bil porabljen za nakupe medijev iz kroga tamkajšnje desne stranke VMRO-DPMNE, velike nasprotnice Prespanskega sporazuma, ki je omogočil preimenovanje države v Severno Makedonijo in posledično njen vstop v zvezo NATO. To stranko je vrsto let vodil Branko Gruevski, dolgoletni politični zaveznik Viktorja Orbana in Janeza Janše. Gruevski je pozneje pred roko pravice pobegnil na Madžarsko.

Najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
Najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
necenzurirano.si

Preberite še:
Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

To so vprašanja za evropsko komisijo

Danes je o teh razkritjih razpravljal evropski parlament. Na plenarni seji je obravnaval več vprašanj, ki so jih zastavili štirje poslanci skupine Socialistov in Socialnih demokratov. To so Kati Piri (Nizozemska), Tanja Fajon (Slovenija), Tonino Picula (Hrvaška) in Andreas Schieder (Avstrija). Zanimalo jih je: 

1. Kako lahko Komisija zagotovi, da države članice ne bodo posegale v demokratične procese držav kandidatk in drugih držav članic in kako bi lahko preprečila podobno vmešavanje v prihodnosti?

2. Ali je Komisija (ali še bo) zaprosila delegacijo EU v Skopju/predstavništvo Komisije v Ljubljani, naj zadevo razišče in ugotovitve objavi?

3. Ali bo Komisija z ustreznimi ukrepi od Googla, Facebooka in drugih tehnoloških korporacij zahtevala seznam subjektov, ki so plačali za te vsebine in oglase in ki stojijo za širjenjem lažnih novic (kakor je storila v primeru podjetja Cambridge Analytica)?

4. Bo Komisija povprašala madžarsko vlado, ali se vmešava v demokratične procese države kandidatke in države članice?

5. Kako so ti dogodki po ocenah Komisije vplivali na medijsko svobodo v Severni Makedoniji in Sloveniji?

Na ta vprašanja je danes ustno odgovorila evropska komisarka Vera Jourova. Šlo je za njen prvi uradni odziv na razkritja o finančnih tokovih v trikotniku Madžarska-Slovenija-Severna Makedonija. 

Preberite še:
Zakaj so madžarski milijoni medijem SDS problem

Trikotnik Madžarska-Slovenija-Severna Makedonija

Kot smo razkrili februarja, so najmanj štirje milijoni evrov, ki so jih Madžari od avgusta 2018 nakazali za financiranje medijev iz kroga SDS in politično-obveščevalno-medijsko operacijo, s katero so želeli zrušiti vstop Severne Makedonije v Nato, v Slovenijo prišli z računov in podjetij, ki so jih v Londonu odprli člani najožjega Orbanovega kroga.

Nakazila dokazujejo, da je v financiranje medijev iz kroga SDS od lani vpleten najvišji madžarski politični vrh.
Nakazila dokazujejo, da je v financiranje medijev iz kroga SDS od lani vpleten najvišji madžarski politični vrh.
necenzurirano.si

Nakazila dokazujejo, da je v financiranje medijev iz kroga SDS od lani vpleten najvišji madžarski politični vrh in ne le posamezni madžarski podjetniki, kot so do zdaj zatrjevali v SDS. Prav tako krepijo sume, da gre za operacijo, za katero je del denarja prišel iz ruskih virov. Štiri milijone evrov so nakazala tri podjetja:

-        madžarsko podjetje Ripost, ki je v lasti Petra Schatza, ključnega Orbanovega medijskega operativca v Sloveniji in Severni Makedoniji.

-        madžarsko inženirsko podjetje Belfry, najbolj zvesti oglaševalec v medijih SDS. Že leta 2018 je napovedalo odprtje podružnice v Sloveniji, a v naši državi ne posluje. Med najpomembnejšimi partnerji tega podjetja je madžarska energetska družba MVM, ki ima v lasti jedrsko elektrarno Paks na Madžarskem. Tam ruska državna družba Rosatom že od leta 2014 gradi dva nova bloka, vredna 12 milijard evrov.

-        Londonsko podjetje V4NA. Direktor V4NA je Balazs Medveczky, programski direktor na madžarski nacionalni televiziji MTVA. Njegov solastnik je Arpad Habony, dolgoletni ideolog madžarske vladajoče stranke Fidesz in Orbanov osebni "spin doktor". Bil je lastnik medijske skupine Modern Media Group, ki je bila v Sloveniji med delničarji NovaTV24.si. Leta 2018 je Habony lastništvo Modern Media Group brez plačila prepustil novemu madžarskemu državnemu medijskemu holdingu KESMA. Enako so storili tudi Peter Schatz in drugi madžarski lastniki provladnih medijev. 

Preberite še:

Del tega denarja, 1,5 milijona evrov, je ostal v Sloveniji. Po naših podatkih je končal na računih dveh medijskih podjetij iz kroga SDS. 1,2 milijona evrov je v dvanajstih obrokih prejela družba NovaTV24.si, lastnica televizijske postaje Nova24TV. Še 250.000 evrov pa je šlo na račun podjetja Nova hiša, ki izdaja spletno stran Nova24TV. Nakazila predstavljajo ključni vir njunih prihodkov v tem obdobju. Gre za medija, ki širita politično propagando SDS med volivci. V upravnem odboru NovaTV24.si sedijo nekateri člani stranke. 

Madžarska nakazila v Sloveniji so sicer že od lani pod lupo parlamentarne komisije za preiskovanje domnevnega pranja denarja v Novi KBM in nezakonitega financiranja SDS. Toda njeno delo je povsem zastalo, odkar je po zamenjavi vlade njeno vodenje prevzel poslanec SMC Gregor Perič. V novi sestavi ni sklical niti ene vsebinske seje komisije. Prva je bila sklicana za ta mesec, vendar jo je zaradi razglasitve epidemije prestavil na september, medtem ko vsi ostali parlamentarni odbori in delovna telesa delujejo brez težav.