Maske so padle. Janša je vedel. #kolumna

Po vseh razkritjih dvoma ni več. V Sloveniji so izbranci epidemijo izkoristili za hitre in bajne zaslužke. Pri tem jim je pomagal državni vrh. Vse v imenu reševanja življenj.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 20. 6. 2020, 07:30


janez jansa pl3
/
Primož Lavre

Pokojni Jože Zagožen je bil temeljit človek, ki ni ničesar prepuščal naključju. Imel je tudi navado, da si je vse zapisoval. Njegov modri rokovnik z datumi in telefonskimi številkami je bil za kriminaliste v pozneje zastarani zadevi Patria ključni dokaz, da je bil Zagožen vezni člen med finskimi prodajalci oklepnikov in vrhovi SDS. 

Toda med Jožetom Zagožnom in Janezom Janšo kljub dolgi skupni zgodovini ni bilo vedno mogoče postaviti enačaja. Zagožen je bil zvit mož z lastnim omrežjem ljudi, ki so ga bolj kot dobrobit slovenske desnice zanimali lastni posli. V tem pogledu je bil popolnoma drugačen od Jelke Godec, ki ji je Janša takoj ob nastopu sedanje vlade zaupal koordinacijo nabav zaščitne opreme. Če je bil Zagožen občasno tudi prosti strelec, je Godčeva dolgoletna vojakinja SDS, ki je o svojem delu vestno poročala predsedniku vlade.

Jelka Godec je bila glavna Janševa operativka za nabavo opreme.
Jelka Godec je bila glavna Janševa operativka za nabavo opreme.
STA

Prav zato ima Janša v tej aferi veliko težavo. Dokazov, da je predsednik vlade v prvih dneh epidemije vedel tudi za najmanjše podrobnosti spornih dogovorov o nabavi zaščitne opreme, je namreč vse več.

Zarota molka

Že Zdravko Počivalšek je v trenutku slabosti (ali iskrenosti) po navedbah Ivana Galeta govoril, da so ventilatorji posel SDS. Od včeraj vemo, da je Godčeva Janši sproti pošiljala ponudbe posameznih dobaviteljev in zaželjene tehnične specifikacije. Počivalškov zaupnik Mitja Terče je govoril o "navodilih z vrha", ko je utemeljeval, zakaj je treba kupiti maske, ki jih je ponujal Geneplanet. Ko je Marjan Podobnik zavodu za blagovne rezerve naročal, katero podjetje mora izbrati za dobavitelja mask, se je skliceval na "navodilo PV JJ". 

Da je Godčeva delovala z Janševim mandatom, ni nobenega dvoma. Njen strankarski elektronski naslov je bil nekakšen filter za ponudbe za opremo. Za posamezne ponudnike so lobirali tudi kolegi iz stranke. Janša je zato v prvih dneh dobival vse podatke o količinah, cenah in načinih dobave, ki so jih pošiljali dobavitelji. Nato je čez noč izginil iz elektronske komunikacije. Takoj zatem so izbrani dobavitelji ventilatorjev dobili donosne posle. Gre res za naključje? 

Ostale ponudnike opreme so ljudje iz Janševega kabineta preusmerjali k Počivalšku, ki je v tem času iz neznanega razloga urejal posle za ljudi, povezane s SDS. O tej spregi interesov še vedno ne vemo vsega. Varuje jo zarota molka, ki je blokirala parlamentarno preiskavo. Jasno je le, da je naveza Janša-Počivalšek po tej aferi trdnejša kot kdajkoli prej. Verjetno z razlogom. 

/
/
TV Slovenija

Je pri maskah pomembnejši "selfie" ali certifikat?

Na tej točki padejo vsi argumenti o reševanju ljudi, praznih skladiščih in vojni za opremo. Da, šlo je za življenja, mudilo se je in razmere na trgu so bile težke. Toda v številnih državah, ki so bile še v težjem položaju kot Slovenija, so jih reševali po normalni poti. Brez afer, ki zaudarjajo po korupciji. 

V Sloveniji je posle z zaščitno opremo vodila priložnostna skupina ljudi brez formalne funkcije. Sistem je bil namerno postavljen tako, da sta se odgovornost in sledljivost odločitev izgubljali v različnih projektnih skupinah. Ventilatorje, maske in drugo opremo je kupoval zavod, ki za to nikoli ni bil usposobljen. Dobavljala so jih lahko le izbrana podjetja, ki se nikoli prej niso ukvarjala z dobavo zaščitne opreme. 

Razlika v obravnavi ponudb ne bi mogla biti večja. Privilegirancem je država dala predplačilo, jim uredila bančno jamstvo, zanje vpregla diplomatski aparat ali jim celo naknadno po visoki ceni odkupila neustrezno opremo. Ponudniki brez političnega kritja niso imeli možnosti. Njihove ponudbe so se izgubile ali končale v predalih, četudi so imele žig kitajske komunistične partije. Ves čas se je manipuliralo s stanjem zalog in lagalo, kaj država sme in česa ne.

/
/
Posnetek zaslona

Dragi ventilatorji, ki so neuporabni za bolnike s COVID-19. Zaščitne rokavice otroških velikosti, papirnate serviete z elastično gumico in kup opreme, ki jo bolnišnice raje vračajo. Dvajset milijonov neustreznih mask, s katerimi država ne ve, kaj početi. Vse to je logična posledica navideznega kaosa, v katerem so si vsi delili zasluge, nekateri provizije, nihče pa ni bil odgovoren za napake. Ko postane fotografija ministra ob kamionu vredna več od certifikata o ustreznosti opreme, je jasno, da bo šlo narobe vse.  

Ali Milan Krek že ve, kaj je z maskami?

Po vseh razkritjih dvoma ni več. V Sloveniji so izbranci epidemijo izkoristili za hitre in bajne zaslužke. Pri tem jim je pomagal državni vrh. Vse v imenu reševanja življenj.  

To spoznanje je travmatično ob dejstvu, da prihaja drugi val epidemije. Dva meseca karantene sta na ljudeh pustila velike psihološke in ekonomske posledice. V skrbi za lastno prihodnost so ljudje pozabili, da COVID-19 ni izginil, ampak da bo z njim treba živeti. Miselni preskok, da so maske, razkužila in socialna razdalja nova sedanjost, je že sam po sebi težak. V Sloveniji je še težji zaradi pojava, ki mu epidemiologi pravijo paradoks preventive. Ko pričakuješ Bergamo, a se na srečo ne zgodi, začneš sčasoma verjeti, da nevarnosti v resnici nikoli ni bilo. 

Zdaj smo na nevarni točki, ko se zaupanje v institucije spet krha. Pri enih zaradi kaotičnega odpiranja javnega življenja, ki se je začelo z izsiljenim odprtjem cerkva, pri drugih zaradi jasne vladne namere, da epidemijo izkoristi za druge namene. Ljudje se precej bolj bojijo izgube službe kot opozoril dr. Bojane Beović. Nekateri si svet skušajo osmisliti na novo. Spet so oživela proticepilska gibanja in teoretiki zarot, ki kričijo, da je korona laž. Ljudje zahtevajo odgovore, ki jih ne dobijo. Milan Krek verjetno še danes ne ve, ali moramo nositi maske ali ne. 

Sprostili so nas z Natovimi letali

/
/
STA

Ista vlada, ki je še pred tremi tedni zmago nad epidemijo slavila z Natovimi letali, nam zdaj očita, da smo se preveč sprostili. Od nas zahteva odgovorno ravnanje, sama pa je v tem času skladišča do vrha napolnila z neustreznimi maskami, ki jih bolnišnice vračajo nazaj. Samooklicani rešitelji pred korono v slovenski vladi so med hlepenjem po neskončni hvaležnosti podložnikov in vojno z notranjimi sovražniki pozabili, da bi morali ljudem dajati zgled. 

Pri spornih poslih z zaščitno opremo tako ni šlo le za poigravanje z državnimi milijoni, ampak z zaupanjem ljudi. To je nevarno početje. Kdor z državnim denarjem zavestno kupi neustrezno masko ali ventilator, težko ljudem odreja, kako morajo živeti. Bodo ljudje "korona vajo" z isto mero odgovornosti res ponovili še v drugo, če šele zdaj spoznavajo, kaj vse se je dogajalo prvič? 

Maske so padle - ne le v trgovinah, kjer jih ljudje ne nosijo več. Posli z opremo so bili samopostrežna za izbrance. In Janša je to ves čas vedel.