Od kod milijoni za medije SDS in "Operacijo Makedonija"

Razkrivamo: denar za medijsko hobotnico SDS in madžarsko politično-obveščevalno-medijsko operacijo v Severni Makedoniji je prišel iz najožjega kroga Viktorja Orbana in podjetja, ki sodeluje pri madžarsko-ruski gradnji nuklearke.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
ponedeljek, 10. 2. 2020, 05:55


Screenshot 2020-02-10 at 05.53.13
Madžarsko podjetje Belfry je eden največjih oglaševalcev na Nova24TV.
posnetek zaslona

Najmanj štirje milijoni evrov, ki so jih Madžari od avgusta 2018 nakazali za financiranje medijev iz kroga SDS in politično-obveščevalno-medijsko operacijo, s katero so želeli zrušiti vstop Severne Makedonije v Nato, so v Slovenijo prišli z računov in podjetij, ki so jih v Londonu odprli člani najožjega kroga Viktorja Orbana, predsednika madžarske vlade. 

To dokazujejo dokumenti, podatki in informacije, ki smo jih pridobili in analizirali na necenzurirano.si. Prvič do zdaj omogočajo delni vpogled v denarne tokove širjenja madžarskega vpliva v Sloveniji in na Balkanu. Koliko denarja je v Slovenijo v zadnjih letih prišlo s teh računov, za zdaj ni natančno jasno. Danes razkrivamo podrobnosti dela transakcij. 

Nakazila dokazujejo, da je v financiranje medijev iz kroga SDS od lani vpleten najvišji madžarski politični vrh in ne le posamezni madžarski podjetniki, kot so do zdaj zatrjevali v SDS. Prav tako krepijo sume, da gre za operacijo, za katero je del denarja prišel iz ruskih virov.

Tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
Tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
necenzurirano.si

Preberite še -> Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

Ruska jedrska zveza

Del denarja je namreč v Slovenijo nakazalo madžarsko inženirsko podjetje Belfry, eden največjih oglaševalcev na Nova24TV, ki v naši državi ne posluje. Med najpomembnejšimi partnerji tega podjetja je madžarska energetska družba MVM, ki ima v lasti jedrsko elektrarno Paks na Madžarskem. Tam ruska državna družba Rosatom že od leta 2014 gradi dva nova bloka, vredna 12 milijard evrov. 

Viktor Orban velja za največjega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina v EU.
Viktor Orban velja za največjega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina v EU.
Reuters

Gradnjo nuklearke je Orbanova vlada leta 2014 Rusom zaupala brez javnega razpisa. Orban že vrsto let velja za največjega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina v EU. Ostro je kritiziral uvedbo sankcij proti Rusiji zaradi pripojitve polotoka Krim. Tudi v Severni Makedoniji so njuni interesi enaki, saj oba podpirata tamkajšnjo desno stranko VMRO-DPMNE. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (OCCRP) je že leta 2017 poročal o aktivnostih ruskih obveščevalnih služb pri širjenju protizahodne propagande v Severni Makedoniji.

Podjetje Belfry ima odlične politične zveze, zato serijsko dobiva posle na infrastrukturnih projektih na Madžarskem, ki jih financira EU. Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF) je lani jeseni Madžarsko uvrstil na vrh črne liste držav, ki zlorabljajo evropska sredstva tako, da jih preusmerjajo v roke vnaprej izbranih podjetij. 

Rusi na Madžarskem gradijo dva nova bloka jedrske elektrarne Paks.
Rusi na Madžarskem gradijo dva nova bloka jedrske elektrarne Paks.
abouthungary.hu

Financerji: Orbanov svetovalec, madžarski veleposlanik ...

Vstopna točka za tokove uradno madžarskega denarja v Slovenijo je bilo podjetje R-Post-R, ki ima v lasti družbo Nova obzorja, izdajatelja Demokracije, strankarskega časopisa SDS. Njegov lastnik je madžarski državljan Peter Schatz, član upravnega odbora Nova24TV. Vse transakcije je izpeljal prek računa, odprtega pri banki Unicredit Slovenija. Podjetje Belfry mu je po naših podatkih denar nakazalo z računa v Veliki Britaniji. 

To pa ni edini madžarski denar, ki je v Slovenijo prišel z Otoka. V Londonu je lani začelo delovati še eno podjetje, V4NA, ki je nakazovalo denar na Schatzev račun v Sloveniji. Seznam odgovornih oseb podjetja se bere kot "kdo je kdo" v Orbanovi politično-podjetniško-medijski piramidi. 

Direktor V4NA je Balazs Medveczky, programski direktor na madžarski nacionalni televiziji MTVA. Prvotni ustanovitelj je bil Kristof Szalay-Bobrovniczky, madžarski veleposlanik v Veliki Britaniji. Nato sta v lastništvo vstopila še družba Danube Business Consulting, ki je v lasti Arpada Habonyja, Orbanovega dolgoletnega ključnega svetovalca, in madžarski državni holding KESMA, ki združuje več kot 500 madžarskih medijev. 

Koliko stane glasovanje v evropskem parlamentu?

Podjetje V4NA ima pomembno vlogo v Orbanovi medijski piramidi. V začetku lanskega leta je ustanovilo medijsko agencijo V4, namenjeno širši evropski publiki, saj objavlja novice v madžarščini, angleščini in francoščini. 

Med temami agencije V4 prevladujejo tiste, ki jih izpostavljajo madžarski provladni mediji.
Med temami agencije V4 prevladujejo tiste, ki jih izpostavljajo madžarski provladni mediji.
posnetek zaslona

Poroča o dogajanju v štirih državah višegrajske skupine: Madžarski, Češki, Slovaški in Poljski. Med temami prevladujejo tiste, ki jih izpostavljajo madžarski provladni mediji: migranti, islam, istospolni, George Soros, zanikanje globalnega segrevanja ... V Evropi jih širi ameriško desno populistično gibanje Altright, ki ga je ustanovil Steve Bannon, nekdanji ključni svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Vpletenost najpomembnejših Orbanovih mož v financiranje medijev iz kroga SDS je nov dokaz, kako tesno je politično zavezništvo Janše in Orbana. Zadnji plod tega sodelovanja je nasprotovanje resoluciji Evropskega parlamenta, ki je obsodila kršenje človekovih pravic na Madžarskem. Prav tako se SDS bori proti izključitvi madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP). Glasovanja v evropskem parlamentu pričajo o domala popolni usklajenosti poslancev Fidesza in SDS. 

Zakaj Orban potrebuje Slovenijo?

Zakaj so Madžari za financiranje operacije v Severni Makedoniji potrebovali obvode prek Slovenije in Velike Britanije? Možnih je več razlogov. Ob tem, da so z denarjem obvodno financirali tudi politično-medijsko delovanje SDS, so morda prikrivali tudi izvor denarja, ki je prihajal v Slovenijo in potem naprej v Severno Makedonijo. Urad za preprečevanje pranja denarja bomo za komentar zaprosili danes. 

Če bo Janezu Janši v prihodnjih dneh sestavil vlado, bo Orban v Sloveniji dobil tesnega zaveznika.
Če bo Janezu Janši v prihodnjih dneh sestavil vlado, bo Orban v Sloveniji dobil tesnega zaveznika.
STA

Orban sicer nikoli ni skrival, za koga mu v Skopju bije srce. V času, ko so madžarski podjetniki, povezani s SDS, kupovali medije v Severni Makedoniji, je Orban javno hvalil "modre in pogumne voditelje VMRO-DPMNE". "Ne bodo se uklonili pritisku tujih sil," je govoril Orban.

Ni dvoma, da je imel s "tujimi silami" v mislih veliko večino držav EU in Nata. Če bo Janez Janša v prihodnjih dneh sestavil vlado, bo Orban v Sloveniji dobil tesnega zaveznika, ki ga ne obvladuje le politično, ampak tudi finančno. V čigavo dobro bo torej v resnici vladal Janša? To vprašanje niti ne potrebuje odgovora.