Tomaž Vesel: pri 13 poslih smo zaznali sume kaznivih dejanj #video

Zakaj mediji SDS že nekaj dni serijsko napadajo predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 30. 12. 2020, 12:00


tomaž vesel, necenzurirano
Mediji SDS že več dni serijsko napadajo Tomaža Vesela, ki mu očitajo "rušenje vlade".
STA

Računsko sodišče je danes izdalo osnutek revizijskega poročila o nabavah zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covid-19.

Pregledali so vse pogodbe in anekse, blizu 100 samo za zaščitno opremo, nekaj manj za ventilatorje za umetno predihavanje. "Gre za zelo objektiven zapis vsega, kar se je dogajalo, tako z javnofinančnega kot z organizacijskega vidika vodenja teh postopkov," je ob tem povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki o vsebini ni želel govoriti.

"Do sedaj smo temeljito sodelovali z NPU. Z današnjim dnem smo poslali policiji dokument, v katerim smo označili 13 sklenjenih pogodb, kjer so okoliščine takšne, da so bili zaznani sumi kaznivih dejaj. Poslali smo jim vse dokumente in interno dokumentacijo. Gre tudi za primere, ki so bili do sedaj že izpostavljeni v javnosti," je pojasnil Vesel.

"Vem, kaj pomeni trenutek izdaje poročila. Ampak računsko sodišče ni moglo načrtovati, kakšna bo politična situacija v določenem trenutku in kakšni bodo interesi posameznih političnih strank," se je odzval na očitke, da so osnutek končali v času, ko se Koalicija ustavnega loka pripravlja na interpelacijo vlade Janeza Janše.

Osnutek so že vročili vsem revidirancem. To so vlada, ministrstva za obrambo, gospodarstvo in zdravje ter zavod za blagovne rezerve. V naslednjih osmih do tridesetih dneh bodo pozvali vse akterje, ki bodo imeli pravico povedati svoje zgodbe in informacije.

Gre za dolgo pričakovan dokument, ki naj bi prvič na enem mestu popisal in analiziral veliko večino nepravilnosti pri državnih poslih z zaščitno opremo. Sedem revizorjev računskega sodišča ga je pripravljalo od maja. Pri tem so naleteli na nemalo težav. Vesel je tako že pred časom potrdil, da so imeli "izrazito velike probleme" pri pridobivanju dokumentacije z ministrstva za gospodarstvo, pod katerega spada tudi zavod za blagovne rezerve. 

Vse naše zgodbe o maskah in drugi zaščitni opremi smo zbrali na enem mestu - (DOSJE) AFERA MASKE

Dodatna zamuda je nastala na računskem sodišču. Pristojni namestnik Jorg Kristijan Petrovič, ki je blizu desni politični opciji, namreč dlje časa ni želel odločiti o (ne)soglasju k osnutku poročila, zato je Vesel tik pred božičem pooblastilo za podpis prenesel na namestnico Mojco Planinšek. Zakaj je Petrovič čakal, uradno ni jasno. Toda dejstvo je, da je prvih sto strani poročila dobil že v začetku novembra, torej skoraj dva meseca nazaj. Tudi drugi del ima na mizi že od prvega decembra.

Preberite še:
Maske so padle. Janša je vedel. #kolumna

Kaj bo razkrilo 250 strani dolgo poročilo

Ko je postalo jasno, da bo računsko sodišče dokument poslalo obravnavancem, so ga mediji SDS začeli preventivno diskreditirati. Več dni serijsko napadajo Vesela, ki mu očitajo "rušenje vlade". Že pred tem je Vesel razkril, da ga je na pogovor povabil tudi predsednik vlade Janez Janša, a do sestanka ni prišlo. Procedure na računskem sodišču sicer Veselu ne omogočajo, da bi kakorkoli posegal v vsebino osnutka, na katerega bodo obravnavanci lahko odgovorili s svojimi pripombami. "Prepričan sem, da je v poročilu zapisana pravzaprav objektivna resnica, v kolikor jo je seveda mogoče podpreti z dokumentacijo," je pred dnevi dejal Vesel.

Zdravko Počivalšek je prvi osumljeni v policijski preiskavi poslov z ventilatorji, ki jih je državi dobavilo podjetje Geneplanet.
Zdravko Počivalšek je prvi osumljeni v policijski preiskavi poslov z ventilatorji, ki jih je državi dobavilo podjetje Geneplanet.
x

V ozadju tega političnega dima je zato strah pred ugotovitvami poročila. To bi namreč moralo biti po verigi odgovornosti najbolj obremenilno za Zdravka Počivalška, ministra za gospodarstvo, pod katerega spada tudi zavod za blagovne rezerve, ki je v prvem valu kupoval opremo. Počivalšek je prvi osumljeni v policijski preiskavi poslov z ventilatorji, ki teče že od spomladi.

Preberite še:
Razkrivamo največjo skrivnost afere maske

Prav zaradi te preiskave je SDS julija okrepila napade na Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Aleš Hojs je z navodili zahteval revizijo posameznih preiskav, njegovi ljudje pa so želeli vpogledovati v kazenske spise. Poslanci SDS so javno blatili posamezne kriminaliste.

Kaj se skriva v dokumentu, za katerega so si v SDS na vsak način prizadevali, da bi čim dlje ostal na računskem sodišču, uradno ni mogoče izvedeti. Domnevati pa gre, da so državni revizorji glavnino pozornosti usmerili v posle z opremo iz prvega vala epidemije. Šlo je za obdobje, v katerem je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v tematskem nadzoru, povezanim z nabavo zaščitne opreme, ugotovila večje število korupcijskih tveganj in kršitev zakonodaje, zato s preiskavo nadaljuje. 

Preberite še:
Ivan Gale z novo ovadbo nad Zdravka Počivalška

Posli z opremo – največja afera Janševe vlade 

Na necenzurirano.si smo že konec marca razkrili, da so posle z opremo dobivala podjetja, ki se pred tem nikoli niso ukvarjala z nabavo opreme. Počivalškovo ministrstvo je zatrjevalo, da opreme po zakonu ne more kupovati neposredno v tujini, zato potrebuje posrednike iz Slovenije, in da država ne plačuje predujmov. Oboje se je izkazalo za laž. 

Prav zaradi preiskave poslov z zaščitno opremo SDS že več mesecev napada Nacionalni preiskovalni urad (NPU), njeni poslanci pa so javno blatili posamezne kriminaliste.
Prav zaradi preiskave poslov z zaščitno opremo SDS že več mesecev napada Nacionalni preiskovalni urad (NPU), njeni poslanci pa so javno blatili posamezne kriminaliste.
Bobo

Medtem ko večjega števila ponudb ni pregledal nihče, so pogodbe z zavodom dobivala podjetja, ki niso imela mask, davčni dolžniki ali znanci vplivnih članov SDS. Posamezni izbrani dobavitelji so za nabave, s katerimi se je mudilo, dobili celo več mesecev časa in ugodnejše cene. Objavili smo dokaz, da bi lahko Slovenija zaščitne maske v času najhujših razmer in pomanjkanja na trgu kupila ceneje in brez posrednikov. V skladiščih je ostajala oprema brez cerfitikatov, a jo je zavod kljub temu odkupoval tik pred koncem prvega vala epidemije. Izbrani dobavitelji zaščitne opreme, ki so jim do posla z državo pomagale tudi politične povezave, so v nekaj tednih ustvarili več prihodkov kot v celotnem lanskem letu. 

Ključno operativno vlogo pri poslih z opremo je imel vrh vlade. Jelka Godec je usmerjala posel z Geneplanetovimi ventilatorji in o tem obveščala Janšo. Počivalšek je osebno sprejemal celo posamezne tovornjake z opremo in dajal navodila zavodu za blagovne rezerve. Tja je kot svojega človeka pripeljal Mitjo Terčeta. Ko je žvižgač Ivan Gale Počivalškova ravnanja razkril javnosti, je sredi aprila vodenje zavoda prevzel Počivalškov prijatelj Tomi Rumpf.

Preberite še:
Počivalškovi vedeli za milijonske provizije pri maskah