Kratke novice:
pred 5 urami /

Davčna reforma odnesla državnega sekretarja

Davčne reforme sploh ne bo, če ne bo dosegala cilja, ta pa je olajšanje življenja ljudem, je včeraj v oddaji Preverjeno na Pop TV dejal premier Robert Golob, ki namerava prevzeti tako usmeritve kot komunikacijo o davčni reformi. S tem je usmeril zelo ostre puščice v finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki pa je danes že sporočil, da ne bo odstopil. Namesto tega je danes zjutraj sprejel odstop državnega sekretarja Tilna Božiča, zadolženega za področje davkov. "Znova izpostavljamo, da je ekipa ministrstva za finance, odgovorna za pripravo prenove, za zdaj javnosti predstavila šele analizo stanja, časovnico in izhodišča. Konkretna vsebina nikoli ni bila komunicirana zaradi dejstva, da smo želeli pri snovanju prenove najti konsenz s ključnimi deležniki," so sporočili z ministrstva.
pred 1 dnem /

Odslej lažje zaposlovanje tujcev

Poslanci državnega zbora so z 45 glasovi za in 31 glasovi proti podprli novelo zakona o tujcih, ki ohranja pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za družine tujcev. Novela odpravlja ovire pri zaposlovanju tujcev in omogoča hitrejše vodenje postopkov izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi.
pred 1 dnem /

Minis le dobil pogodbo za odstranitev ograje

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so podpisali pogodbo s podjetjem Minis za odstranitev ograje na meji, vredno okoli sedem milijonov evrov. Pridobili so namreč še manjkajočo dokumentacijo, iz ugotovitev končnega revizijskega poročila pa ne izhajajo zadržki, da pogodbe ne bi mogli skleniti.
pred 3 dnevi /

Sum korupcije pri 40-milijonskem razpisu v zdravstvu

Ministrstvo za zdravje je ustavilo skoraj 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme pri pripravi javnega naročila. Zadevo glede domnevno pristranskega javnega naročila so predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Komisiji za preprečevanje korupcije, navaja POP TV. Dva od potencialnih ponudnikov sta se na ministrstvo obrnila s protestnim pismom z očitki, da posredovane tehnične zahteve ustrezajo samo napravam, ki jih dobavlja podjetje Siemens.
pred 3 dnevi /

DZ o lažjem zaposlovanju tujcev

Poslanci se bodo v torek sestali na izredni seji, na dnevnem redu bosta novela zakona o tujcih ter novela zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Predloga po navedbah vlade poenostavljata postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev, državni zbor pa ju obravnava po nujnem postopku. Razburja sicer določba v zakonu o tujcih, ki za podaljšanje dovoljenja za bivanje družinskih članov tujih delavcev zahteva opravljen izpit slovenskega jezika na vstopni ravni. To bi po opozorilih nevladnih organizacij povzročilo razdruževanje družin, diskriminacijo in hujše kršitve človekovih pravic.
pred 5 dnevi /

Nov predsednik Turistične zveze Slovenije

Skupščina Turistične zveze Slovenije je za novega predsednika izvolila Dominika S. Černjaka, podjetnika in nekdanjega politika, predsednika Stranke mladih Slovenije (SMS). Černjak je zvezo že vodil med letoma 2006 in 2010, pozneje pa je bil njen podpredsednik. V javnosti je znan tudi kot lastnik apartmajskega objekta Chalet Resort ob jezeru Jasna v Kranjski Gori.
pred 5 dnevi /

Kovačič bo še naprej vodil celjsko bolnišnico

Na današnji seji so člani sveta Splošne bolnišnice Celje za direktorja soglasno izvolili sedanjega vršilca dolžnosti Dragana Kovačića, za strokovnega direktorja pa sedanjega vršilca dolžnosti Radka Komadino. K imenovanju direktorja mora zdaj dati soglasje še vlada, mandat pa traja štiri leta.
pred 6 dnevi /

Uprava in nadzorniki 2TDK brez razrešnice

Vlada je danes obravnavala letno poročilo družbe 2TDK, ki bdi nad projektom drugi tir Divača-Koper, in sklenila, da upravi in nadzornikom ne podeli razrešnice za poslovno leto 2021. Kot so dodali, je ne bodo podelili, dokler 2TDK ne razjasni okoliščin v zvezi z odstopom od časovnice in investicijske vrednosti projekta. Vlada ima na mizi predlagano novelacijo investicijskega programa. V dokumentu je investicijska vrednost drugega tira v tekočih cenah ocenjena na 1,027 milijarde evrov, kar projekt draži za 9,3 odstotka.
pred 6 dnevi /

Zakaj so RTVS serijsko obiskovali inšpektorji

Delovna inšpekcija je nadzore na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) po pojasnilih v. d. glavnega inšpektorja za delo Luke Lukića opravila zaradi številnih prejetih prijav. Če nadzora ne bi opravili, bi "vse skupaj mejilo na malomarnost", je poudaril in dodal, da je bilo kar nekaj prijav zelo dobro utemeljenih in podkrepljenih z dokazili. Delovna inšpekcija je sicer po neuradnih informacijah v nadzoru na RTVS ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med njimi naj bi bila prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji ter prekomerno nadurno delo.
pred 6 dnevi /

Delovni inšpektorat odkril nepravilnosti v Engrotušu

Inšpektorat RS za delo je v preteklih mesecih izvedel obsežno akcijo, v kateri je pod drobnogled vzel slovaški agenciji za posredovanje dela Stominus in Pertas, ki delavce posredujeta več slovenskim podjetjem. Pri tem je zaznal številne kršitve, v povezavi s kršitvami v podjetju Engrotuš pa je podal tudi kazenske ovadbe zoper več oseb. Stominus in Pertas sta več znanim podjetjem posredovala 379 delavcev, pretežno iz Srbije, BiH in Severne Makedonije, nekaj pa tudi iz Ukrajine. Inšpektorat je v okviru akcije sicer posebej veliko posredovanih delavcev, in sicer 138, naštel v trgovcu Engrotuš, kjer je februarja poostren nadzor opravil skupaj s predstavniki Finančne uprave RS (Furs).
pred 1 tednom /

Medicoengineering z novim direktorjem

Družba Medicoengineering, ki se ukvarja z dobavo medicinskega materiala, sodeluje pa tudi pri gradbenih projektih v zdravstvu, je dobila novega direktorja. To je v začetku meseca postal Andrej Skale, ki je zamenjal Igorja Zabreta, solastnika družbe. Ta je v letu 2021 ustvarila več kot osem milijonov evrov prihodkov in dobrih 700.000 evrov čistega dobička. Kako je poslovala v lanskem letu, še ni znano.
pred 1 tednom /

Izbrali začasnega strokovnega direktorja UKC Ljubljana

Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so se na današnji dopisni seji seznanili z odstopom strokovne direktorice UKC Jadranke Buturović Ponikvar in jo razrešili s položaja. Za v. d. strokovnega direktorja največje slovenske bolnišnice so člani sveta imenovali Gregorja Norčiča, ki prihaja s kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo kirurške klinike UKC Ljubljana.