Kratke novice:
pred 1 dnem /

Andreja Katič bo nova pravosodna ministrica

Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Odločil se je, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor, Katič pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v državni zbor. Na mizi naj bi bilo sicer več drugih imen. Novega kandidata oziroma kandidatko so sicer SD in premier Golob iskali po odstopu Dominike Švarc Pipan.
pred 3 dnevi /

Slovenka leta 2023 je Ana Petrič

Bralci revije Jana so za Slovenko leta 2023 izbrali direktorico Centra starejših Notranje Gorice Ano Petrič. Ta izvaja številne aktivnosti in projekte, s katerimi pomaga starejšim. Eden od teh je projekt Mala pozornost za veliko veselje, ki je v pisanju voščil že osmo leto zapored povezal in vključil vse generacije. Z akcijo Podarim nasmeh pa zbirajo oblačila, ki jih podarijo stanovalcem, Kraljem ulice, otrokom s posebnimi potrebami ...
pred 3 dnevi /

RTV lani s sedmimi milijoni evrov minusa

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je imela v lanskem letu malo manj kot sedem milijonov evrov več odhodkov kot prihodkov, izhaja iz poročila javnega zavoda za lani. Celotni prihodki so znašali 139,7 milijona evrov, celotni odhodki pa 146,7 milijona evrov. Po navedbah RTVS je negativni poslovni rezultat posledica nespremenjene višine rtv-prispevka že vse od leta 2012, s katerim ne pokrivajo vseh stroškov.
pred 6 dnevi /

Izginule priče v sojenju zaradi hrvaških poslov NKBM

Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjim vodilnim v Novi KBM, ki jim specializirano državno tožilstvo očita sporne posle s hrvaškimi nepremičninami. Pri teh naj bi bila NKBM oškodovana za več kot 25 milijonov evrov. Prvoobtoženi je nekdanji prvi mož banke Matjaž Kovačič. Ta je, kot smo razkrili, o konkretnih poslih obveščal takratnega predsednika vlade Janeza Janšo. Po decembrskem neuspešnem naroku je tudi tokrat potekalo brez prič. Neuspešno so vabili mariborskega poslovneža Zorana Šolajo, ki se je tokrat opravičil iz zdravstvenih razlogov, opravičila se je tudi nekdanja prokuristka Kranjske investicijske družbe Marica Štamcar, vabilo pa spet ni doseglo nekdanje uslužbenke Nove KBM Jasmine Kramar. Naslednji narok je razpisan za 4. marec.
pred 6 dnevi /

Aleš Šabeder ima novo službo

Svet Zdravstvenega doma (ZD) Zagorje ob Savi je na ponedeljkovi seji za novega direktorja izbral nekdanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki je bil večino časa te vlade direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. Soglasje k predlogu za imenovanje Šabedra mora dati še zagorski občinski svet.
pred 1 tednom /

Vpisali za 258 milijonov evrov ljudskih obveznic

Državljani oziroma rezidenti so vpisali za 258,4 milijona evrov t. i. ljudskih obveznic, je danes povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Povprečna vrednost vpisanih obveznic je nekaj čez 27.000 evrov. Država bo kljub predvideni izdaji v znesku 250 milijonov evrov izdala vse vpisane obveznice. Obveznice je vpisal tudi Boštjančič.
pred 1 tednom /

Bo Snežič tokrat le prišel na sodišče?

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je za četrtek razpisan predobravnavni narok zoper novinarja portala necenzurirano.si Primoža Cirmana in Tomaža Modica ter nekdanjo novinarko portala Vesno Vuković, ki jim Rok Snežič očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve oziroma razžalitve. Tega je zmotilo več člankov o spornem financiranju SDS in Snežičevi vlogi pri ustanavljanju slamnatih podjetij slovenskih državljanov v BiH. Gre za prvi domači primer pojava strateških tožb proti novinarjem, ki ga v tujini poznajo pod izrazom SLAPP tožbe. Te so najpogosteje zlorabljene za utišanje, nadlegovanje in ustrahovanje kritikov. V zadnjih mesecih je bilo razpisanih že več narokov, vendar so bile odpovedane oziroma preložene, tudi zaradi Snežiča.

pred 1 tednom /

Zaradi afere sodna stavba odšel še Šoltes

Vlada je na predlog ministrice za pravosodje v odstopu Dominike Švarc Pipan razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. To je storila "zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani". Šolteseva funkcija bi sicer prenehala z razrešitvijo Švarc Pipan, do katere naj bi prišlo v naslednjih dneh.
pred 1 tednom /

Razveljavili razpis za gradnjo veterinarske fakultete

Državna revizijska komisija je razveljavila razpisni postopek, s katerim je Univerza v Ljubljani za projekt gradnje novih prostorov ljubljanske veterinarske fakultete izbrala gradbeno podjetje Strabag. Zahtevek za revizijo je vložil eden od neizbranih ponudnikov, in sicer novomeško podjetje CGP. Temeljni kamen za novo veterinarsko fakulteto so simbolično položili že sredi decembra, in sicer na območju ob že obstoječih objektih na Cesti v Mestni log, kjer bodo zgradili dve medsebojno povezani stavbi.
pred 1 tednom /

Švarc Pipan je Golobu poslala odstopno izjavo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes poslala pisno odstopno izjavo premierju Robertu Golobu. Ta je o tem že obvestil državni zbor, ki bi se lahko z odstopom ministrice seznanil že na jutrišnji izredni seji.
pred 1 tednom /

Janša: poslanci Logar, Irgl in Kaloh bodo šli iz SDS

Izvršilni odbor SDS je minuli torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, rok se je iztekel v torek. Izjavo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke, med njimi ni poslancev Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha. Prvak SDS Janez Janša je ocenil, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Dejal je, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS.
pred 1 tednom /

Turški delavci na drugem tiru prekinili stavko

Turški delavci na drugem železniškem tiru med Divačo in Koprom so preklicali za četrtek napovedano stavko. V pogajanjih z vodstvi podjetij so namreč med drugim dosegli dogovor o dvigu plač za med 15 in 18 odstotkov, izplačilu dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče in izplačilo enkratne stimulacije.