Kratke novice:
pred 1 dnem /

Afera komunalno blato: prijave zoper javne uslužbence

Afera o nezakonitem odlaganju odpadkov v naravi dobiva nove razsežnosti. Pri enem od glavnih akterjev, podjetju ML Surovine, je nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) ugotovila nepravilnosti pri izdaji potrdil za zbiranje in odvoz odpadkov. Zato bodo podali prijave na ustrezne institucije, obenem bodo pristojnim inšpekcijskim službam podali prijave zoper javne uslužbence, ker niso ugotavljali dejanskega stanja.
pred 1 dnem /

Zavarovalnice z več premijami, a manj dobička

Zavarovalniški sektor v Sloveniji je lani posloval slabše kot v letu 2019, a uspel povečati obseg poslovanja. Obračunana bruto premija se v zadnjih letih stalno povečuje. Lani je znašala več kot 2,3 milijarde evrov, kar v primerjavi z letom 2019 predstavlja 2,5-odstotno rast. Ob tem so zavarovalnice lani skupaj izkazale 152 milijonov evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov manj kot v letu 2019.
pred 2 dnevoma /

Teš z 280 milijoni izgube

Skupina Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki je v državni lasti, je lani ustvarila 184,1 milijonov evrov čiste izgube. Samo Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je lani pridelala 280,4 milijona evrov čiste izgube. S čisto izgubo je leto 2020 končal tudi Premogovnik Velenje, znašala je 9,6 milijona evrov. Prihodki od prodaje skupine so sicer dosegli rekordnih 1,8 milijarde evrov. Zaradi pričakovanega gibanja cen električne energije in CO2 emisijskih kuponov je HSE izvedel slabitev sredstev v višini skoraj četrt milijarde evrov.

pred 2 dnevoma /

Aleksandra Pivec izgubila proti KPK

Ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v postopku zoper nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec glede nastanitve v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020 so pravnomočne. Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbeni zahtevek Pivčeve.
pred 3 dnevi /

Kdo bo pomagal novemu ministru za pravosodje

Vlada je na današnji seji imenovala dva državna sekretarja na ministrstvu za pravosodje, ki ga po novem vodi Marjan Dikaučič. Ta položaj bosta zasedla Zlatko Ratej, ki je to funkcijo opravljal že v času mandata ministrice Lilijane Kozlovič. Na novo pa je funkcijo državnega sekretarja zasedel Anže Erbežnik. Gre za izrednega profesorja za kazensko pravo in kriminologijo na Evropski pravni fakulteti, ki je bil leta 2017 in nato še lani kandidat SDS za novega ustavnega sodnika, a ni dobil dovolj poslanskih.
pred 3 dnevi /

Možnost izbire vrste cepiva

Vlada je sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja proti covid-19, pri katerem Slovenija vse bolj zaostaja za drugimi evropskimi državami. Ministrstvu za zdravje je naložila, naj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih. Prav tako mora zadolžiti vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja ter možnost izbire vrste cepiva.
pred 3 dnevi /

Rušijo direktorico bolnice, članico SMC

Člani sveta zavoda Splošne bolnišnice Ptuj so na seji prejšnji teden, ki je potekala za zaprtimi vrati, sklenili, da "zaradi nerealizacije začetka izgradnje urgentnega centra začnejo postopek razrešitve direktorice Anice Užmah zaradi nevestnega dela in povzročitve večje škode". Užmahova, ki je bila imenovana leta 2018 kot članica stranke SMC, se brani, da ni bilo pogojev za postavitev urgentnega centra. Predsednik sveta zavoda je Žarko Marković, ki je bil leta 2019 izvoljen za predsednika mestnega odbora stranke DeSUS Ptuj.
pred 5 dnevi /

Janši nov mandat na čelu SDS

Delegati SDS so na današnjem kongresu pričakovano Janezu Janši podelili nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov.
pred 5 dnevi /

Vodenje DeSUS prevzema Ljubo Jasnič

Na današnjem volilnem kongresu stranke DeSUS, že tretjem v zadnjem letu in pol, je bil za novega predsednika izvoljen Ljubo Jasnič, sicer nekdanji generalni sekretar stranke. Delegati so mu namenili 54 od 117 glasov. Srečko Felix Krope jih je dobil 38, Gorazd Žmavc pa 24.
pred 6 dnevi /

Jurij Toplak novi nadzornik Telekoma

Delničarji Telekoma Slovenije so podprli predlog države v zvezi z delitvijo bilančnega dobička. Za lansko leto bodo prejeli 4,5 evra bruto dividende na delnico. Telekom ima tudi dva nova člana nadzornega sveta, Karlo Pinter in Jurija Toplaka. Več o tem -> Skrita preteklost izbranca SDS za Telekom
pred 6 dnevi /

Rasti stanovanjskih posojil ni videti konca

Povečano kreditiranje in izboljšanje gospodarske slike se pozna tudi na rezultatih slovenskih bank. Te so v prvih štirih mesecih letos ustvarile 178 milijonov evrov dobička pred davki, kar je 85 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, ugotavlja Banka Slovenije. Obseg njihove bilančne vsote se je v obdobju od januarja do aprila povečal za 1,3 milijarde evrov na 45,9 milijarde evrov. V tem času so se stanovanjska posojila v prvih štirih mesecih leta povečala za 110 milijonov evrov, samo aprila je bilo posojil za 1,6 odstotka več.
pred 1 tednom /

Novi turistični boni

Vlada je danes potrdila predlog zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu. Če ga bo potrdil tudi državni zbor, bodo vsi prebivalci Slovenije prejeli nove bone v skupni vrednosti 192,2 milijona evrov. Odrasli bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. Namenjeni so za pomoč gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.