Kratke novice:
pred 15 urami /

Fortenova za kupca agroživilskih podjetij izbrala Podravko

Hrvaška kmetijsko-živilskopredelovalno-trgovska skupina Fortenova, ki je tudi lastnica Mercatorja, je med tremi zavezujočimi ponudbami za nakup kmetijskega dela skupine izbrala ponudbo Podravke, s katero bodo nadaljevali pogajanja, so danes sporočili iz družbe. Kmetijski del Fortenove med drugim sestavljajo družbe Belje, Vupik in PIK Vinkovci. Ponudbo je oddal tudi najbogatejši Madžar Lorinc Meszaros, tesen prijatelj madžarskega premierja Viktorja Orbana, a je bila ta prenizka.
pred 16 urami /

Zdravniki obračunali več storitev, kot so jih dejansko opravili

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lani zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2,3 milijona evrov in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti skoraj 54 tisočakov, poroča spletni portal 24ur. Generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Gregor Cuzak jim je predstavil primer mame, ki je otroka z razvojnimi motnjami peljala na štiri terapije, nato pa na portalu moj.zzzs.si opazila, da je bilo zabeleženih 30 obravnav.
pred 1 dnem /

RTVS išče novega predsednika uprave

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je objavila javni razpis za predsednika oziroma predsednico uprave, objavo je na dopisni seji potrdil svet RTVS. Mandat predsednika uprave traja štiri leta. Rok za prijavo na razpis je 20. avgust. Upravo trenutno kot vršilka dolžnosti vodi Natalija Gorščak, ki jo je svet RTVS imenoval po odstopu predsednika uprave Zvezdana Martića.
pred 1 dnem /

Rekordna dividenda za delničarje Krke

Skupščina Krke je potrdila predlog vodstva novomeškega farmacevta, da družba od 381,9 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni okoli 231 milijonov evrov oziroma 7,5 evra bruto na delnico. To je 13,6 odstotka več od lanske dividende in največje izplačilo delničarjem doslej.
pred 2 dnevoma /

Golob: Slovenija bo kupila osemkolesnike Patria

Slovenija bo osemkolesnike kupila od finskega podjetja Partia, je danes ob robu zasedanja voditeljev zveze Nato v Washingtonu povedal premier Robert Golob. Več podrobnosti bo po besedah Goloba, ki se je v Washingtonu srečal s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom, znanih kasneje. Slovenija osemkolesnike kupuje, potem ko je vlada pod vodstvom Goloba septembra 2022 odstopila od že sklenjenega sporazuma o nakupu vozil boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Ministrstvo je nato od Finske prejelo ponudbo za vozila patria XP, od Poljske za vozila rosomak-L, od Romunije za vozila piranha 5 in od Italije za vozila frecia.
pred 2 dnevoma /

Namesto Šarca obrambni minister začasno Golob

Državni zbor je sprejel sklep o prenehanju funkcije obrambnemu ministru Marjanu Šarcu z dnem nastopa funkcije evropskega poslanca. Ministrska funkcija mu bo prenehala z ustanovno sejo Evropskega parlamenta, ki bo 16. julija. Obrambni resor bo začasno prevzel premier Robert Golob, novega ministra je pričakovati jeseni.
pred 2 dnevoma /

Preboj predorskih cevi na drugem tiru

Na trasi drugega železniškega tira med Divačo in Koprom so danes v predoru Lokev pri Kozini slovesno obeležili preboj vseh desetih predorskih cevi v skupni dolžini 37,4 kilometra. Z deli po besedah generalnega direktorja projektnega podjetja 2TDK Mateja Oseta intenzivno nadaljujejo, njihov zaključek je predviden do konca leta 2025.
pred 3 dnevi /

Vujnovac novi lastnik Fortenove, z njo pa tudi Mercatorja

Družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti hrvaškega plinskega tajkuna Pavaa Vujnovca, je postala 93,78-odstotna lastnica Fortenove. Ta je tudi lastnica slovenske trgovske družbe Mercator. Iz Fortenove so namreč danes sporočili, da je zaključen postopek njihove lastniške preobrazbe. Po tej v Fortenovi ni več ruskih delničarjev, ki so pod sankcijami Zahoda. Do zdaj sta imeli ruski banki Sberbank in VTB v krovni družbi holdinške strukture Fortenove, nizozemski družbi Fortenova Group TopCo, 49,9-odstotni delež.

pred 4 dnevi /

Nataša Pirc Musar ni več solastnica Ruske dače

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izstopila iz lastništva družbe Ruska dača, ki upravlja istoimensko podeželsko vilo v ljubljanskih Gameljnah. Novi lastnik 14,6-odstotnega deleža je njen soprog Aleš Musar. Ta obvladuje tudi preostanek lastništva Ruske dače, in sicer prek svojega podjetja Aulon s sedežem v Nemčiji. V kampanji pred predsedniškimi volitvami leta 2022 so sicer na Pirc Musar in njenega soproga leteli očitki, ker sta kljub svojemu izdatnemu premoženju obnovo financirala s pomočjo državnega denarja.
pred 5 dnevi /

Janša zaradi Trente spet na zatožno klop

Na celjskem sodišču se bo v torek po daljšem času nadaljevalo sojenje prvaku SDS Janezu Janši in še trem obtoženim, ki jim očitajo zlorabo položaja in pomoč pri prodaji nekdanje Janševe parcele v Trenti. Grozi jim do osem let zapora. Sodišče je nazadnje ugodilo zahtevi obrambe za izločitev dela dokazov, kar je pravnomočno potrdilo tudi višje sodišče v Celju. Vseeno naj bi vsi relevantni dokazi v spisu ostajali.

pred 5 dnevi /

Poslanci še zadnjič pred počitnicami. O čem bodo odločali?

Državni zbor se bo sestal na zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami, ki ji bo predvidoma sledila še izredna. Na slednji je pričakovati predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah. Ta bo po navedbah vlade razbremenil najbolj obremenjene upravne enote. Med temami, ki jih bodo poslanci obravnavali na redni seji, je medtem strategija upravljanja naložb države.
pred 6 dnevi /

Tako so se v SDS odzvali na ugotovitve računskega sodišča

Dva dni po tem, ko je računsko sodišče ob pregledu poslovanja za leto 2022 Slovenski demokratski stranki (SDS) podalo mnenje s pridržkom, so se na to ostro odzvali v največji opozicijski stranki. Kot smo poročali, SDS v nasprotju z zakonom ni razkrila 123 tisoč evrov donacij fizičnih oseb, med katerimi je Klavdija Snežič, nekdanja žena Roka Snežiča, osumljenca v več preiskavah NPU. Pri oddaji poročila SDS za leto 2022 je, kot so pojasnili, v delu res prišlo do nenamerne napake s strani zunanjega izvajalca računovodstva in nepravilnega delovanja aplikacije Ajpes. Nato so napadli računsko sodišče, ki da pri svojem delu uporablja dvojna merila in "ne pregleduje financ nekaterih nevladnih organizacij, ki se aktivno vključujejo v volilne kampanje in ki so financirane tudi iz tujine".