Kratke novice:
pred 4 urami /

Poslanci DeSUS terjajo pojasnila od Pivčeve

V poslanski skupini DeSUS od predsednice stranke Aleksandre Pivec enotno zahtevajo konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z obiskom podjetja Vinakras in občine Izola. Pojasnila pričakujejo na petkovem sestanku v prostorih državnega zbora. Pivčeva se je že odzvala, da se bo zaradi odsotnosti z njimi sestala šele prihodnji teden. Poslanci DeSUS sicer od predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja zahtevajo, da najpozneje do 25. avgusta skliče sejo sveta stranke. Danes so sicer iz izolskega hotela Marina, kjer je na račun občine prenočila Pivčeva, za Televizijo Slovenija sporočili, da so na zahtevo občine popravili račun in z njega izbrisali imena njenih sinov.
pred 7 urami /

Začenja se boj za frekvence 5G

Na Agenciji za komunikacijska omrežja (Akos) so danes objavili informativni memorandum, ki določa pogoje in zahteve za javno dražbo frekvenc za mobilne storitve. Tudi za tiste, na katerih bo temeljila mobilna tehnologija pete generacije (5G). Dražbo je pričakovati januarja ali februarja prihodnje leto, tako da bi jih lahko operaterji že spomladi začeli komercialno uporabljati.

pred 10 urami /

Koliko zaposlenih so že poslali na čakanje

Zavod za zaposlovanje je do konca prejšnjega tedna za državne subvencije po interventni zakonodaji skupaj prejel že 73.409 vlog za 408.210 oseb. Od tega se 6790 vlog za 36.128 zaposlenih nanaša na skrajšan delovnik, 66.223 vlog za 369.454 oseb pa na čakanje na delo. Ob tem je potrebno opozoriti, da so lahko posamezni zaposleni upoštevani v več različnih vlogah.
pred 1 dnem /

Nekaj več kot 230 aktivno okuženih

V Sloveniji so v soboto ob 374 testiranjih potrdili devet okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 22 oseb, od tega sta dve osebi potrebovali intenzivno zdravljenje. Zaradi Covid-19 je umrla ena oseba. Število okuženih se sicer že več kot teden dni ne povečuje, trenutno je aktivnih nekaj več kot 230 primerov okužb, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika.
pred 3 dnevi /

Jurša od Pivčeve pričakuje odgovore

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša od ministrice in predsednice stranke Aleksandre Pivec pričakuje natančne informacije o njenih nočitvah v izolskem hotelu na stroške izolske občine. Obisk se je iz službenega raztegnil v zasebnega, v hotelu pa naj bi bivala tudi sinova ministrice Pivec. "Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke," je poudaril Jurša. Iz kabineta Pivčeve so sporočili, da bo na dodatna vprašanja v zvezi z junijskim obiskom v Izoli odgovarjala po dopustu.
pred 3 dnevi /

V proračunu skoraj dve milijardi minusa

Zaustavitev velikega dela gospodarstva v času epidemije in interventni ukrepi se močno poznajo na državnem proračunu. Prihodki so v prvih šestih mesecih znašali približno 4,3 milijarde evrov, kar je za 15,5 odstotka manj kot v lanskem polletju. Odhodki so se medtem povečali za 27,7 odstotka na 6,22 milijarde evrov. Proračun je tako izkazal 1,916 milijarde evrov primanjkljaja.

pred 3 dnevi /

Nova afera Aleksandre Pivec

Predsednica stranke DeSUS in ministrica za kmetijstvo se je ponovno zapletla v afero. Občina Izola je Aleksandri Pivec ob junijskem službenem obisku plačala več nočitev v tamkajšnjem hotelu, je poročala Televizija Slovenija. Toda obisk naj bi se raztegnil v zasebnega, s prvotno izdanega hotelskega računa pa naj bi izhajalo, da sta tam bivala tudi sinova ministrica, kar Aleksandra Pivec sicer zanika. Na končnem računu imen ni, cena pa je enaka tisti na predračunu. Pivčeva medtem še vedno ni pokazala računov, ki bi dokazovali, da je sama plačala dvodnevni obisk Krasa z družino in ne podjetje Vinakras. Več o tem -> Kdo je Aleksandri Pivec plačal dopust na Krasu?

pred 4 dnevi /

16,9 milijona kreditov z državnim poroštvom

Do tega tedna je bilo odobrenih za 16,9 milijona evrov kreditov z državnim poroštvom, so sporočili iz SID banke. Prva posojila so bila sicer odobrena šele sredi tega meseca, čeprav je bil zakon o poroštveni shemi sprejet v začetku maja, vlada pa jo je napovedala kot ključni ukrep za reševanje likvidnosti podjetij. Zapletlo se je, ker so komercialne banke čakale na jasna pravila, po katerih bi se odobravala posojila. Več o tem na -> Vladni fiasko: obljubljali posojila, podjetja ostala na suhem

pred 5 dnevi /

AVK mora Agrokorju vrniti delnice Mercatorja

Vrhovno sodišče je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki so bile s sklepom Javne agencije RS za varstvo konkurenco (AVK) konec lanskega leta začasno odvzete, nemudoma vrniti Agrokorju. V njegovi pravni naslednici Fortenovi zdaj načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino najpozneje do konca tega leta.
pred 5 dnevi /

Mimo razpisa izbrali novega šefa NPU

Začasni generalni direktor policije Andrej Jurič pričakovano ni izbral nobenega od dveh kandidatov za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Čeprav sta tako Boštjan Lindav kot Edvard Ermenc izpolnjevala pogoje za imenovanje, je Jurič raje imenoval vršilca dolžnosti direktorja. Vodenje NPU prevzema Uroš Lepoša, ki ima za seboj 28 let delovnih izkušenj na policiji. Od leta 2015 je vodil skupino za krvne in seksualne delikte, lani pa se je zaposlil v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi. Več o ozadju imenovanja novega šefa NPU -> Janša in Hojs našla ubogljivega šefa NPU

pred 6 dnevi /

Novartis bo od Avstrije dobil 50 milijonov evrov

Nemška skupina Sandoz, ki je v lasti švicarskega Novartisa, je napovedala skupno naložbo z avstrijsko vlado v tovarno v Kundlu na Tirolskem. Okoli 150 milijonov evrov bodo namenili novim tehnologijam za razvoj in proizvodnjo aktivnih učinkovin za penicilinska zdravila, pri čemer bo avstrijska država pomagala s 50 milijoni evrov visoko finančno spodbudo. V Kundl bodo preselili tudi proizvodnjo iz Lekove tovarne na Prevaljah. Več o tem na -> Korošce pustili na cedilu, novi Lekov center bo v Ljubljani
pred 1 tednom /

Rekordna cena zlata

Cena zlata je dosegla novo rekordno vrednost, saj so vlagatelji zaskrbljeni, da bo svetovno gospodarstvo zašlo v recesijo, in iščejo varen pristan za svoje naložbe. V ponedeljek je cena zlata znašala 1944 dolarjev za unčo, s čimer je presegla rekord iz leta 2011. Samo v letošnjem letu je pridobilo kar 27 odstotkov na vrednosti.