Kratke novice:
pred 18 urami /

Poslanci o Svetliču za ustavnega sodnika

Državni zbor bo v torek predvidoma odločal tudi o kandidatu za ustavnega sodnika Roku Svetliču. Ta za izvolitev potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, glasovanje pa bo tajno. Svetlič je sicer že četrti kandidat, ki ga predsednik države Borut Pahor predlaga za naslednika sodnice Dunje Jadek Pensa.
pred 19 urami /

Luka mesec toži Boštjana M. Turka

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se bo v torek začelo sojenje v odškodninski tožbi, s katero koordinator stranke Levica Luka Mesec od kolumnista Reporterja Boštjana M. Turka zahteva 10.000 evrov odškodnine in opravičilo. Mesca je zmotil Turkov zapis v reviji Reporter kmalu po oblikovanju vlade Marjana Šarca leta 2018, da ima Mesec "ambicije kot Adolf Hitler". 

pred 2 dnevoma /

Nagrada za cepljenje, a le za zdravnike

Vlada se je odločila, da bo poskušala z denarnimi nagradami pospešiti cepljenje, ki je v zadnjih tednih praktično zastalo. Toda ne za cepljene, ampak za zdravnike. Tako bodo ambulante družinske medicine za spodbujanje precepljenosti prejele od 10 do 30 odstotkov dodatka od osnovne bruto plače. Do nagrajevanja bodo upravičeni zgolj zdravstveni delavci v timih družinske medicine, ki bodo vsaj dve uri tedensko opravljali posebej določene naloge. Med njimi je opredeljena tudi udeležba v oddajah lokalnih medijev.
pred 2 dnevoma /

Matoz "prepričal" v odstop upravo Luke Koper

Kot smo napovedali, je uprava Luke Koper sporazumno odstopila in predčasno zapušča svoj položaj. Dimitrij Zadel, Metod Podkrižnik in Irma Gubanec bodo mandat končali 15. novembra, je po izredni seji povedal predsednik nadzornega sveta Franci Matoz. Kdo jih bo zamenjal, še ni znano. V senci kadrovskih bojev za upravo se bije tudi boj za zemljišča na območju Luke Koper. Ta so spet zamikala Madžare, ki si jih želijo s pomočjo kadrov vladajoče stranke na hitro zagotoviti še pred volitvami. Več o tem -> Menjave v Luki Koper, Madžari spet pred vrati
pred 3 dnevi /

KPK: ni kršitev pri menjavi Jorga K. Petroviča

Ravnanje predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki je lani pri pripravi osnutka revizijskega poročila o nakupih zaščitne opreme odvzel pooblastilo svojemu namestniku Jorgu K. Petroviču, po mnenju protikorupcijske komisije ne predstavlja kršitev določb zakona o integriteti. Kot je tedaj pojasnjeval Vesel, bi moral Petrovič podpisati osnutek poročila, a odločitve ni sprejel v realnem času. Poleg tega je bila komunikacija z njim otežena, saj ni prihajal na sestanke in dvigoval telefona. Tega pa kot predsednik računskega sodišča ni mogel dopustiti, zato se je odločil za zamenjavo. Takrat je vlada stopila v bran Petroviču.
pred 4 dnevi /

GEN-I do poletja ne bo dražil elektrike in plina

Družba Gen-I za gospodinjske odjemalce kljub visoki rasti cen energentov na mednarodnih trgih vsaj do poletja 2022 ne bo dražila ne električne energije ne zemeljskega plina, je zagotovil predsednik njene uprave Robert Golob. "Če že, potem naj država pri električni energiji in zemeljskem plinu razmišlja o tem, kako bo pomagala gospodarstvu, ker tam pa mi te možnosti nimamo," je dejal. Nekateri poslovni odjemalci so po njegovih besedah špekulirali in si rekli, da je cena sicer nizka, ampak mogoče bo pa še nižja, in so raje čakali. "Zdaj pa kličejo na pomoč državo."
pred 4 dnevi /

KPK: kršitve pri nekdanji desni roki Počivalška

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je tudi v drugem postopku proti nekdanjemu državnemu sekretarju na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Alešu Cantaruttiju ugotovila, da je pri nabavah zaščitne opreme kršil načela integritete. Tako je neupravičeno privilegiral podjetje Medicop, ki je državi dobavilo kisikove jeklenke, saj se je vpletel v urejanje bančne garancije in nepooblaščeno uredil hitro realizacijo nakupa. Že konec septembra je KPK ugotovila kršitve pri naročanju zaščitne opreme pri podjetju Hmezad - TNT. Temu je Cantarutti izdal pismo o nameri in pismo podpore, čeprav za to ni imel pristojnosti.

pred 5 dnevi /

Pozivi k odstopu Vizjaka in vlade

Po objavi zvočnih posnetkov, na katerih okoljski minister Andrej Vizjak svetuje prvemu možu DZS Bojanu Petanu, kako se izogniti plačilu davka, se iz vrst opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB vrstijo pozivi k odstopu Vizjaka in celotne vlade. Če Vizjak ne bo odstopil sam, v delu opozicije ne izključujejo njegove nove interpelacije.
pred 5 dnevi /

Pravosodni minister v sodni preiskavi

Zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča je uvedena sodna preiskava zaradi kaznivih dejanj davčne zatajitve, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin. Za ministra se tako na Okrožnem sodišču v Murski Soboti začenja kazenski postopek. Na 24ur so poročali, da mu je sodišče sodno pošto neuspešno vročalo skoraj mesec dni. Več na -> Padel največji okostnjak iz omare ministra Dikaučiča
pred 6 dnevi /

Na Češkem za odpravo DDV na elektriko in plin

Na Češkem se novembra in decembra za električno energijo in plin ne bo obračunaval davek na dodano vrednost (DDV). Odločitev vlade prihaja ob naraščanju cen plina in energije, ki so dosegle najvišje ravni v več letih. V primeru neobračunavanja DDV na elektriko in plin bo državni proračun ob okoli 78,5 milijona evrov prihodka mesečno. Odločitev mora potrditi še Evropska komisija.
pred 6 dnevi /

Igor Kadunc bo prevzel vodenje STA

Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) je na današnji seji imenoval Igorja Kadunca za novega direktorja STA. Polni mandat bo nastopil 1. januarja prihodnje leto, že od 31. oktobra pa bo agencijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja. Kadunc je nekdanji direktor RTV Slovenija in bo na vrhu STA zamenjal Bojana Veselinoviča. Ta je 30. septembra predčasno odstopil zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo glede financiranja javne službe STA, ki je zaustavljeno od začetka leta.
pred 6 dnevi /

Poklukar: Ne razmišljam o odstopu

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes poudaril, da kot minister vedno deluje po svojem najboljšem prepričanju in vedenju. Tako je deloval tudi v primeru odločanja o pridobitvi pogoja PCT po prejemu odmerka cepiva Janssen, zato ne vidi nobene podlage, da bi razmišljal o odstopu. Več o njegovi odgovornosti -> Zakaj je morala umreti 20-letna Katja #dokumenti