Kratke novice:
pred 1 dnem /

V Luki Koper še enkrat boljši rezultati od načrtov

V Luki Koper so pripravili rebalans letošnjega poslovnega načrta. V njem so upoštevali zelo dobre rezultate v prvih osmih mesecih leta, pa tudi zaostrena gospodarska gibanja. Načrtovane prihodke od prodaje so zvišali z 239,8 milijona evrov na 300,7 milijona evrov, čisti dobiček pa z 31,4 milijona evrov na 62,9 milijona evrov.
pred 1 dnem /

Ivo Boscarol kupil deset hektarjev zemljišč v BTC

Pekarska družba Žito, ki je v lasti hrvaške Podravke, je danes sklenila prodajo skoraj deset hektarjev velikega zemljišča v ljubljanskem BTC s podjetnikom Ivom Boscarolom. Po neuradnih podatkih bo zanj prejela več kot 30 milijonov evrov. Nekdanji lastnik podjetja Pipistrel Boscarol je v začetku septembra v BTC kupil že bližnji kino kompleks Kolosej.
pred 2 dnevoma /

611-milijonski dogovor med vlado in sindikati

Vlada in sindikati javnega sektorja so parafirali plačni dogovor. Zaposleni v javnem sektorju si v skladu z dogovorom lahko obetajo dvig plač, višje nadomestilo za malico, tisti do vključno 50. plačnega razreda tudi poračun regresa za letni dopust. Vrednost dogovora je po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik 611 milijonov evrov.
pred 3 dnevi /

Premoženje slabe banke gre na SDH

Vlada je potrdila predlog novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki bo podlaga za prenos premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane pod imenom slaba banka, na SDH. Obenem bodo pod okrilje SDH v neposredno last države prenesli tudi kapitalski delež Elesa v družbi Talum, in sicer "z namenom upravljanja družbe v času energetske krize".
pred 3 dnevi /

Petrol izgubil pet odstotkov vrednosti

Delnica Petrola je danes izgubila več kot pet odstotkov vrednosti in je po novem vredna 370 evrov. To je skoraj 200 evrov manj od njene rekordne vrednosti januarja letos. Tržna kapitalizacija Petrola se je s tem zmanjšala za kar 40 milijonov evrov. Do pocenitve delnice je prišlo po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob napovedal, da bo zaradi kriznih razmer na trgu plina zelo verjetno prišlo do državne dokapitalizacije družbe Geoplin, v kateri ima Petrol 74-odstotni delež.

pred 3 dnevi /

Stavkajoči na RTVS: posegli v pravico zaposlenih do stavke

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je včeraj zaostrila stavkovne aktivnosti, a kot zdaj izpostavljajo stavkajoči, naj bi vodstvo RTVS močno poseglo v njihove pravice, med drugim je v celoti prevzelo informativni program TVS, izvajalo pa naj bi tudi cenzuro. Pri tem so izpostavili direktorja TVS Uroša Urbanijo in v.d. urednika uredništva za nove medije na MMC Igorja Pirkovića.
pred 4 dnevi /

Geoplin pred državno dokapitalizacijo

Država bo zelo verjetno izvedla večjo dokapitalizacijo družbe Geoplin, največjega trgovca z zemeljskim plinom pri nas. Družbeniki, med katerimi sta največja Petrol (74 odstotkov) in Republika Slovenija (25 odstotkov), sta se danes seznanila z "izračuni glede možnih posledic kritnih nakupov zemeljskega plina in s tem vpliva na dodatno potrebo po likvidnih sredstvih in potrebnim dodatnim kapitalom do konca leta". Na ta način bo lahko Geoplin nemoteno na trgu nabavljal plin in zagotavljal njegovo dobavo v Sloveniji. Po besedah premierja Roberta Goloba je v proračunu za morebitno dokapitalizacijo Geoplina in drugih družb na voljo do 750 milijonov evrov.
pred 4 dnevi /

Ovadba zaradi zamenjave bolnikov. Umrl še drugi bolnik.

Ministrstvo za zdravje je danes na policijo podalo ovadbo zoper neznane storilce zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici. Ob tem so dodali, da do zamenjave bolnikov ne bi prišlo v primeru, da bi se izvajalec reševalnega prevoza Zdravstveni dom Sevnica držal veljavnih navodil in prevoz opravil za vsakega bolnika samostojno. Medtem je v eni od slovenskih bolnišnic, a ne celjski, umrl še drugi bolnik, pri katerem je prišlo do zamenjave identitete. Pred pogrebom bo potrebno opraviti še prekop žare, v kateri leži svojec druge družine. Več o dogajanju -> Po sledeh zamenjave pacientov v celjski bolnišnici
pred 5 dnevi /

Iščejo novega direktorja Akosa

Vladna služba za digitalno preobrazbo je objavila posebni javni natečaj za direktorja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). Sedanji direktorici Tanji Muha se namreč novembra izteka petletni mandat. Rok za prijave je 7. oktober.
pred 5 dnevi /

Za energetsko krizo pet milijard evrov

Vlada po letošnji pomoči gospodinjstvom in gospodarstvu za blažitev posledic energetske draginje za prihodnje leto predvideva ukrepe v vrednosti skoraj pet milijard evrov, je danes dejal premier Robert Golob. Od tega bo za gospodarstvo namenjenih okoli 1,5 milijarde evrov in za gospodinjstva okoli 1,2 milijarde evrov. Z ukrepi nameravajo zagotoviti, da bodo največji dobavitelji, med njimi državna podjetja, prevzela vse uporabnike po reguliranih cenah, tako da "nihče ne bo ostal brez dobavitelja, še manj brez oskrbe".
pred 5 dnevi /

Na RTV bodo jutri ves dan stavkali

Novinarji na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki si že od maja s stavkanjem prizadevajo za boljše razmere, bodo jutri poskušali pomembnejši napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah doseči s celodnevno opozorilno stavko. Vodstvu RTVS očitajo, da še naprej in odločneje siromaši in uničuje informativni program javne televizije, pritiska na kritične zaposlene in tako ogroža pravico javnosti do obveščenosti.
pred 6 dnevi /

Kdo vse je v igri za novega predsednika države

V sredo se izteče rok, do katerega je mogoče vložiti kandidature za novega predsednika oziroma predsednico republike. Pet jih je to že storilo: glasbenik Gregor Bezenšek, vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič, poslanec SDS Anže Logar in pravnica Nataša Pirc Musar. Predvidoma jutri bodo vložili kandidaturo skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda, evropskega poslanca Milana Brgleza. Tudi v Levici, ki v predsedniško tekmo pošilja svojega poslanca Miho Kordiša, nameravajo njegovo kandidaturo vložiti v ponedeljek.