Kratke novice:
pred 22 urami /

Šefico NPU preiskujejo zaradi odtekanja informacij

Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na Specializiranem državnem tožilstvu po neuradnih informacijah Pop TV preverja ravnanje vodje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petre Grah Lazar glede hišnih preiskav pri Roku Snežiču. Na tožilstvu naj bi preverjali, ali je bil morda Snežič obveščen o tem, da bo imel hišne preiskave in ga zato kriminalisti NPU prejšnji mesec niso našli na nobenem naslovu. Več o tem -> Na čelo NPU prijateljica Roka Snežiča
pred 22 urami /

Za 5G in druge frekvence 164 milijonov evrov

Agencija za komunikacijska omrežja (Akos) je izpeljala drugo javno dražbo za dodelitev frekvenčnih pasov, tudi tistih, namenjenih uvajanju mobilne tehnologije 5G. Operaterji A1 Slovenija, Telekom Slovenije in Telemach in T-2 bodo za frekvence odšteli skupno 164,2 milijona evrov. Podeljeni so za obdobje 15 let. Vsi štirje operaterji bodo morali v roku treh mesecev začeti ponujati storitve končnim uporabnikom preko tehnologije 5G vsaj na področju enega večjega mesta.
pred 23 urami /

Pomemben član SDS na vrh DUTB

Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so na današnji seji za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja z 21. aprilom za šest mesecev imenovali Roberta Rožiča. Gre za generalnega sekretarja Slovenskih železnic (SŽ), ki je že dve desetletji pomemben član SDS in njen občasni kandidat na volitvah. Rožič je bil vpet tudi v zasebne posle prvaka SDS. Leta 2005 je od gradbenega podjetja Imos kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je Imosu dve leti prej prodal Janez Janša. Šlo je za prvega v verigi nepremičninskih poslov, zaradi katerih je specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnico proti Janši.
pred 1 dnem /

Ustavno sodišče zadržalo prepoved protestov

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi, in sicer v delu, ki se nanaša na prepoved shodov. Sklep je bil predan vladi in je že objavljen v Uradnem listu. Do 18. aprila so shodi še prepovedani. Po tem pa mora vlada sprejeti novo ureditev. Ob tem mora upoštevati dejstvo, da je pravica do zborovanja temeljna človekova pravica.
pred 1 dnem /

Američanom se obeta 300 milijonov evrov dobička

Madžarska banka OTP naj bi se z ameriškim skladom Apollo dogovarjala za prevzem Nove KBM. Po naših informacijah poteka skrbni pregled druge največje slovenske banke. Posel bi lahko bil vreden skoraj milijardo evrov, poroča Reuters. To pomeni, da bi Američani po petih letih iz Slovenije odšli z okoli 300 milijoni evrov dobička. Leta 2016 so skupaj z EBRD za Novo KBM plačali 250 milijonov evrov. Leta 2019 je Nova KBM prevzela še Abanko in zanjo odštela nekaj več kot pol milijarde evrov. V vmesnem času so si lastniki iz Nove KBM izplačali še za okoli 80 milijonov evrov dividend.
pred 2 dnevoma /

"Napad na parlamentarno demokracijo"

Kolegij predsednika državnega zbora je v sredo odločil, da štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev ne bodo člani delovnih teles. S tem so jim onemogočili delo v državnem zboru in sodelovanje v zakonodajnem postopku. Za takšen sklep so glasovali člani koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Po ocenah opozicije se manjšinska koalicija ne želi odreči večini v delovnih telesih. Zato v opoziciji zahtevajo sklic seje kolegija predsednika državnega zbora, na katerem bi spet odločali o sodelovanju nepovezanih poslancev. Na podlagi te odločitve se bodo po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića odločali, kako naprej. Po njegovem mnenju gre za neposreden napad na parlamentarno demokracijo.
pred 2 dnevoma /

"Aleksandra Pivec je lagala medijem"

Nekdanja ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je lagala, ko je javno zatrjevala, da med njenim lanskim obiskom Izole njena sinova nista prenočevala v hotelu Marina, poroča Dnevnik. Bila sta hotelska gosta, in to na stroške izolske občine, kažejo izsledki preiskave Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Kot se je izkazalo je Pivčeva prenočevanje v hotelu Marina zase sicer plačala, vendar je to storila šele, ko so jo na to opozorili mediji. Ni pa hotelskih stroškov poravnala za svoja otroka – zanju je stroške poravnala občina Izola.
pred 2 dnevoma /

Samotestiranja še ne bo, ker ni testov

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da zaradi zamude pri dobavi hitrih testov iz skupnega evropskega naročila v Slovenijo v petek še ne bodo začeli s projektom samotestiranja v srednjih šolah, kot je bilo predvideno, torej v petek. Medtem je vlada dopolnila uredbo o presejalnih programih za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom in tako zagotovila pravno podlago za uvedbo samotestiranja.
pred 2 dnevoma /

Odpirajo se terase lokalov

Od ponedeljka bodo lahko v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji znova odprte terase in vrtovi gostinskih obratov. To bo možno med 19. do vključno 25. aprilom med 7. in 19. uro. Medtem se še naprej povečuje število hospitaliziranih bolnikov s covid-19 in tistih na intenzivni negi.
pred 2 dnevoma /

Grah Lazarjeva ostaja na čelu NPU

Petra Grah Lazar ostaja vršilka dolžnosti direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Na policiji so ji mandat podaljšali še za šest mesecev oziroma do izbire novega direktorja. Postopek imenovanja je namreč z začasno odredbo ustavilo sodišče. Prejšnji direktor NPU Darko Muženič je zoper razrešitev vložil tožbo na upravno sodišče, ki je njegovo razrešitev odpravilo in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek. Več o Grah-Lazarjevi -> Na čelo NPU prijateljica Roka Snežiča
pred 3 dnevi /

Evropska komisija preverja prevzem slovenskega Trima

Evropska komisija začenja poglobljeno preiskavo, da bi ocenila predlagani prevzem podjetja Trimo s strani irskega koncerna Kingspan. Skrbi jo, da bi prevzem lahko zmanjšal konkurenco in povzročil zvišanje cen na trgu. "Kingspan in Trimo bi bila skupaj daleč največji akter v Evropi in glavni dobavitelj visokokakovostnih sendvič plošč iz mineralnih vlaken. Ta proizvod je pomemben za boljšo izolacijo in energijsko učinkovitost industrijskih in poslovnih stavb, ki so ključnega pomena za uresničevanje ciljev evropskega zelenega dogovora," je pojasnila izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence.
pred 4 dnevi /

Stečaj nekoč znanega ponudnika internetne telefonije

V stečaju je končal Detel Global, nekoč eden največjih ponudnikov internetne telefonije v državi. Na vrhuncu leta 2010 je ustvaril več kot sedem milijonov evrov prihodkov od prodaje, nato pa zašel v velike težave, iz katerih se nikoli ni več rešil. Nazadnje je v začetku lanskega leta poizkušal s postopkom prisilne poravnave, vendar je družba TCK, ki je prevzela premoženje nekdanjega Hypa, zahtevala stečaj. Največja lastnika Detla Globala sta bila Božidar Fišakov in nekdanji dolgoletni direktor Nebojša Jovanović.