Kratke novice:
pred 1 dnem /

Poslanci bodo glasovali o novem gradbenem zakonu

Poslanke in poslance bodo na izredni seji v sredo v tretje obravnavali predlog predlog gradbenega zakona, ko bodo o njem razpravljali in tudi glasovali. Predlog zakona med drugim prinaša novosti glede postopka izdaje gradbenega dovoljenja. Številni opozarjajo tudi na sporne člene, ki gredo v prid nekaterim interesnim skupinam in izbrancem. Več o tem -> Boj za gradbeni denar in milijonske anekse #kolumna in V Janšev tabor prestopil po popravku gradbenega zakona #dokumenti

pred 1 dnem /

Eni bodo zaslišali Janšo, drugi pa Šarca

Preiskovalna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo povezane vladne ukrepe, bo v petek zaslišala Janeza Janšo. Že pred tem, v torek, bosta morala na vprašanja članov komisije odgovarjati generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič in eden od lastnikov dobavitelja hitrih testov Majbert Pharm Klemen Nicoletti. V prihodnjem tednu bo zaslišanja opravila tudi preiskovalna komisija, ki je bila ustanovljena na zahtevo koalicije in zajema tudi ukrepanje pred nastopom Janševe vlade. V četrtek bo zaslišala nekdanjega premierja Marjana Šarca, v torek pa nekdanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja.

pred 3 dnevi /

V veselem decembru nič več stojnic

Vlada je s soboto prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah, izjema je le pečen kostanj. Še naprej bo pa bo strežba dovoljena v lokalih, in sicer v sedečem režimu. Dovoljene so tudi sejemske prireditve na odprtih površinah, kamor sodijo novoletni sejmi, a je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, njihovo območje pa mora biti ograjeno.
pred 3 dnevi /

Matoz vendarle potrdil Napasta za šefa Luke Koper

Kot smo napovedali, je nadzorni svet Luke Koper danes za predsednika uprave za petletno mandatno obdobje z današnjim dnem imenoval Boštjana Napasta, donedavnega predsednika uprave Geoplina. Napast velja za izbiro generalnega sekretarja NSi Robert Ilca in bi moral biti izbran že prejšnji teden, a se je zapletlo. V največji vladni stranki naj bi bili nezadovoljni, ker je Napast v preteklosti že večkrat zamenjal politične barve. Več o njegovi poslovni preteklosti -> Bodoči šef Luke Koper pomagal prijatelju v konkurenčni Luki Rijeka
pred 4 dnevi /

Vlada potrdila Golobiča za šefa UKC Ljubljana

Po več kot dveh mesecih čakanja je vlada le soglašala z imenovanjem Jožeta Golobiča za direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) za mandatno dobo štirih let.
pred 5 dnevi /

Telekom do zadnjega čakal z ukinitvijo dobave elektrike

Telekom Slovenije, ki je na trg električne energije vstopil v 2016 in elektriko tržil predvsem svojim naročnikom, bo konec leta z dobavo elektrike prenehal zaradi izteka petletne pogodbe o sodelovanju pri nakupu elektrike. Kdaj natančno je uprava pod vodstvom Cvetka Sršena sprejela to odločitev, v Telekomu nočejo razkriti. Dejstvo pa je, da so s tem čakali do zadnjega. S konkurentoma Gen-I in Petrol so se namreč od avgusta pogovarjali o tem, da bi prevzela njihovih 13.000 naročnikov. Pogovori so propadli. V Telekomu pa so šele konec prejšnjega meseca sporočili, da opuščajo dobavo elektrike. S tem so mnoge naročnike spravili v težaven položaj, saj imajo manj kot mesec dni za zamenjavo dobavitelja. Če jim to ne bo uspelo, bodo za elektriko plačevali nekajkrat višje položnice.

pred 5 dnevi /

Todorićeva Costella na prodaj

Na prodaj je kostelska polnilnica naravne mineralne vode Costella. Ta je od leta 2016 v lasti družbe Ardeya iz Združenih arabskih emiratov, za katero se je nekaj let po nakupu izkazalo, da je v lasti nekdanjega šefa koncerna Agrokor Ivice Todorića oziroma njegove švicarske družbe Agrokor. Slednja zdaj zainteresirane kupce vabi k nakupu lastniškega deleža, prve nezavezujoče ponudbe pa pričakuje v naslednjih dneh.

pred 6 dnevi /

Novo kadrovanje v državni energetiki

Družbi Dravske elektrarne Maribor (DEM) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) bosta dobili novo vodstvo. V DEM jutri na mesto generalnega direktorja prihaja Aleksander Brunčko, ki se mu bo 1. januarja 2022 kot direktor pridružil Damjan Seme. Brunčko je dolgoletni član SDS in njen kandidat na zadnjih lokalnih volitvah v Rušah. V Tešu bo z novim letom generalni direktor postal Matjaž Vodušek, kot direktor pa ostaja Mitja Tašler.
pred 1 tednom /

Komisija: smrt 20-letnice povezan s cepljenjem

Komisija, ki je obravnavala primer smrti 20-letnice po cepljenju s cepivom Janssen, je soglasno ocenila, da je bil tragični zaplet zagotovo povezan s cepljenjem. Kot je povedal član te komisije Zoran Simonovič, sicer predstojnik mariborske območne enote NIJZ, je pacientka po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Več o tem -> Zakaj je morala umreti 20-letna Katja #dokumenti
pred 1 tednom /

Zakaj Telekom čez noč opušča dobavo elektrike?

Telekom Slovenije po petih letih opušča dobavo elektrike. S 1. januarjem 2022 bo tako prenehal dobavljati električno energijo končnim uporabnikom. Ti morajo za novega dobavitelja poskrbeti sami, časa za sklenitev pogodbe pa imajo le mesec dni. V nasprotnem primeru se bodo njihove cene zvišale. Prehod k drugemu dobavitelju lahko sicer traja dlje časa, tudi do mesec dni. Zakaj so nenadoma sprejeli to odločitev in koliko ljudi bo prizadela, na Telekomu ne pojasnjujejo. Bodo pa s tem rešili težavo predsedniku uprave Cvetku Sršenu, ki se je znašel v konfliktu interesov. Vodi namreč nadzorni svet družbe Gen Energija, lastnice trgovca z električno energijo GEN-I.
pred 1 tednom /

Janševi vladi nasprotuje 62 odstotkov ljudi

Delo vlade Janeza Janše podpira 28,3 odstotka vprašanih, nasprotuje ji 62,2 odstotka, kaže anketa, ki jo je za Pop TV opravila agencija Mediana. Največ vprašanih bi volilo SDS, ki v primerjavi z oktobrom beleži upad podpore. Na drugem mestu je SD z 11 odstotki, sledita Levica s 7,5-odstotno in LMŠ s 5,3-odstotno podporo. NSi s 4,8 odstotki ostaja na petem mestu. Sledijo SAB (4,4 odstotka), Pirati (2,8 odstotka), DeSUS (dva odstotka), Zeleni (1,8 odstotka), Dobra Država (en odstotek), SNS in SLS (po 0,9 odstotka) in SMC (0,7 odstotka).
pred 1 tednom /

Nova različica covid-19 že v sosednjih državah

V Italiji so danes potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa omikron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki.  Glede na prve ugotovitve bi bila lahko bolj nalezljiva kot druge, kot je na primer delta. Podatki kažejo tudi, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo, saj naj bi bilo trenutno cepivo manj učinkovito. V Evropi so poleg Italije različico omikron potrdili v Belgiji, Veliki Britaniji in Nemčiji.