Kratke novice:
pred 5 urami /

Mimovrste z novo direktorico

Podjetje Mimovrste ima novo direktorico. Poslovodstvu največjega slovenskega spletnega trgovca se je pred dnevi pridružila Katja Milharčič Potužák. Že pred tem sta položaja direktorja zasedala Čeha Petr Tomasek in Dušan Zabrodsky. Mimovrste, ki po zadnjih podatkih ustvari 74 milijonov evrov letnih prihodkov, je od leta 2015 v lasti češke naložbene skupine Rockaway Capital, ki združuje nekaj najbogatejših Čehov - Patrik Tkáč, Daniel Křetínský in Peter Kellner (PPF Group).

pred 9 urami /

Koga je slaba banka poslala v Alpino

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani pod imenom slaba banka, so se odločili za zamenjavo enega svojih predstavnikov v nadzornem svetu družbe Alpina. Namesto Uroša Cvetka, ki mu je poleti potekel mandat, so za nadzornika postavili Jerneja Smisla. Gre za nekdanjega vodjo marketinga v Pivovarni Laško, ki že več let visoko kotira v SDS. Alpina je sicer po tem, ko je leta 2016 prešla v last DUTB, stabilizirala poslovanje, a je že pred začetkom epidemije ponovno zašla v finančne težave. Lani je ustvarila 49 milijonov evrov prihodkov in 1,6 milijona evrov izgube.
pred 22 urami /

Že čez 1000 okužb med zdravstvenimi delavci

V torek so v Sloveniji opravili 5891 testov in potrdili 1503 okužbe z novim koronavirusom. To je daleč največ doslej. 333 se jih zdravi v bolnišnicah, od tega jih 55 potrebuje intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja jih diha 41. Medtem so velika težava tudi okužbe med zdravstvenimi delavci, doslej so jih našteli več kot 1000, od tega 150 samo v zadnjem mesecu v UKC Ljubljana.
pred 1 dnem /

Erbežnik ni bil izvoljen za ustavnega sodnika

Kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik na današnjem tajnem glasovanju v državnem zboru ni prejel zadostne podpore za izvolitev na funkcijo. Za izvolitev je potreboval najmanj 46 poslanskih glasov, a jih je prejel 44. Propadel je tudi poskus imenovanja Arjane Brezigar Masten za imenovanje za članico sveta Banke Slovenije in s tem za viceguvernerko. Gre za presenetljiv razplet dogajanja, saj se je obema obetala podpora koalicije.

pred 1 dnem /

Iskratelovci kupili "svoj" razvojni center

Kranjski Iskratel je v obdobju, ko prehaja v roke novega lastnika iz Avstrije, ostal brez pomembnega dela premoženja. Naš največji proizvajalec telekomunikacijske opreme je prodal 90-odstotni delež v Razvojnem centru Informacijsko komunikacijskih tehnologij Kranj (RC IKT), ki je v zadnjih desetih letih od države prejel več kot 13 milijonov evrov. Novi lastniki razvojnega centra so postali kar vodilni zaposleni v Iskratelu: Željko Puljić, Mitja Jelnikar, Gašper Kepic, Metod Zaplotnik in več deset drugih posameznikov. Ti so bili do sedaj tudi edini lastniki Iskratela, dokler ga niso letos poleti prodali avstrijskemu velikanu S&T.

pred 2 dnevoma /

Po 18 letih menjava šefa energetske družbe

Savske elektrarne Ljubljana, ki so v lasti državne družbe Gen Energija in upravljajo s hidroelektrarnami Moste, Medvode, Vrhovo in Mavčiče, so po 18 letih dobile novega prvega moža. Poslovil se je Drago Polak, ki je njihovo vodenje prevzel davnega leta 2002, nato pa na položaju direktorja preživel vse zamenjave vlad. Namesto Polaka so imenovali Uroša Koselja, ki je v Savskih elektrarnah Ljubljana zaposlen že 22 let.

pred 2 dnevoma /

David Kubala zapušča Helios

Helios, največji proizvajalec barv, lakov in premazov v regiji, je ostal brez enega od vodilnih kadrov. Po šestih letih ga je zapustil avstrijski finančnik David Kubala, ki je v družbo prišel po tem, ko jo je leta 2014 kupil avstrijski sklad Ring, pozneje pa je prevzel položaj generalnega direktorja. Helios je sicer od začetka leta 2017 v lasti japonske družbe Kansai Paint, ene od desetih največjih proizvajalk premazov na svetu. Novi lastniki pa so že pred dobrim letom dni napovedali, da bo prišlo do menjave generacij na vrhu Heliosa. Več o prevzemu -> V domžalski Helios vstopila ena največjih korporacij na svetu

pred 2 dnevoma /

Ocene: okužen že vsak stoti prebivalec

V Sloveniji je okužen en odstotek prebivalstva, po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović ocenjujejo na podlagi deleža pozitivnih testov. Napovedala je, da bi v drugi polovici novembra v bolnišnicah lahko imeli od 480 do 680 bolnikov s covidom-19 (trenutno 289). Med njimi bo od 80 do 190 tistih, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo (trenutno 55).
pred 2 dnevoma /

Odstopili nadzorniki Telekoma

Odstopili so trije člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije: njegov predsednik Aleš Šabeder ter članici Barbara Cerovšek Zupančič in Bernarda Babič. Vzrok naj bi bile trenutne razmere v nadzornem svetu družbe. Šabeder, ki je bil v Šarčevi vladi minister za zdravje, v času Janševe vlade pa je prevzel vodenje nadzornikov Telekoma, je v odstopni izjavi zapisal, da zaradi trenutnih razmer in nesoglasij ne more več opravljati svoje funkcije. Telekom Slovenije je sicer v večinski lasti države, a ima ob tem še skoraj 9.000 malih delničarjev.

pred 2 dnevoma /

Janševa vlada uvaja policijsko uro

Vlada je danes sprejela prepoved gibanja v nočnem času. Ta bo veljala od 21. do 6. ure, omejitev pa začne veljati v torek ob 21. uri, je napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Dovoljeno število oseb, ki se lahko zbirajo skupaj na prostem, se zmanjšuje z 10 na šest. Prav tako so za celo državo prepovedani vsi shodi, prireditve, verski obredi in poroke. 

pred 3 dnevi /

Iz Šircljevega kabineta na položaj prve nadzornice

Družba SŽ – Infrastruktura, ki je v lasti Slovenskih železnic (SŽ) in se ukvarja z upravljanjem in vzdrževanjem njene infrastrukture, ima dva nova člana nadzornega sveta. Namesto Anite Goršek in Mateja Čepeljnika je vlada na ta položaj imenovala Urško Grmek in Matjaža Trontlja. Grmekova, ki je prevzela položaj prve nadzornice v družbi SŽ – Infrastruktura, je vodja kabineta ministra za finance Andreja Širclja (SDS). Njen namestnik Trontelj pa je predsednik sveta stranke Nova Slovenija (NSi) in eden od izvršnih direktorjev na Vzajemni.
pred 3 dnevi /

Menjava na vrhu Hidrie

Hidria, ena od največjih slovenskih industrijskih skupin, ki je bila v zadnjem času talec bojev med največjimi lastniki, je dobila nove direktorje. Iztok Seljak, Andrej Rejc, Bojan Gantar in Simon Velikonja so na čelu družbe zamenjali Gašperja Svetlika, Christofa Drosteja in Boštjana Bratuša. Do sprememb v vodstvu prihaja le nekaj tednov po tem, ko je lastniški tabor Iztoka Seljaka premagal družino Svetlik oziroma je na svojo stran dobil dovolj delničarjev, da obvladuje večinski lastniški delež. Več o dogajanju v Hidrii -> Vojna med menedžerji iz Idrije, v kateri je dovoljeno vse