Kratke novice:
pred 1 dnem /

Popoldanskega dela zdravnikov ne bodo prepovedali

Med strankami bodoče koalicije usklajena, a še ne potrjena koalicijska pogodba predvideva odpravo popoldanskega dela zdravnikov, kar je med zdravniki sprožilo nekaj odpora. Kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan je poudaril, da popoldansko delo zdravnikov ne bo prepovedano. Kot je povedal, njegovo odpravo in konkurenčno prepoved načrtujejo šele za leto 2024, ko bo zdravstveni sistem drugačen. Veljali bodo tudi do sedaj še ne sprejeti standardi in normativi za zdravstvene delavce, s katerimi bo moč objektivno izmeriti, kdo dela več in bolje, kar bi bilo podlaga za višje plačilo in nagrajevanje.
pred 1 dnem /

Alpina ima novega lastnika

Žirovska Alpina bo dobila novega lastnika s Češke. S podpisom kupoprodajne pogodbe se bo v sredo končal skoraj leto dni trajajoč postopek prodaje. DUTB se je odločila, da jo bo prodala podjetju K&H, tudi zaradi njegove strategije razvoja Alpine. Zaposlene veselijo zaveze, da bo novi lastnik omogočil rast ob ohranjanju števila zaposlenih in sedeža v Žireh. K&H je del skupine Franco, ki jo sestavlja 30 družb s ključnimi aktivnostmi na Češkem, Slovaškem in v Avstriji. Gre za družinsko podjetje v lasti Františka Pivode in njegovih dveh sinov.
pred 1 dnem /

Kdo sta kandidata Levice za ministra

V stranki Levica so potrdili, da sta njihova kandidata za ministra Asta Vrečko za resor kulture in Simon Maljevac za resor dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti. Kandidata mora sicer potrditi še članstvo Levice na notranjem referendumu stranke, ki bo predvidoma zaključen v petek.
pred 2 dnevoma /

Najprej jo je razrešil, zdaj jo je predlagal na isti položaj

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu posredoval prošnjo za predhodno soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija. V roku sta prispeli dve prijavi, vendar je bila le ena posredovana v skladu z zahtevami razpisa, druga pa zato ni bila obravnavana. Natalijo Gorščak je sicer prav Grah Whatmough avgusta lani razrešil z mesta direktorice TVS. "Odločitev se zato zdi na prvi pogled nesmiselna," je dejal. A TV Slovenija po njegovem "ne samo potrebuje, pač pa si tudi zasluži direktorja s polnim mandatom".
pred 2 dnevoma /

Karl Erjavec toži bivšega zeta

Na ljubljanskem sodišču Karl Erjavec zaradi obrekovanja toži bivšega zeta in podjetnika Andreja Marčiča. Ta je namreč izjavil, da so mu bile slike, na katerih sta premier Janez Janša in lobist Božo Dimnik na njegovi jahti, ukradene iz stanovanja v času, ko je tam bival še Erjavec, je poročal POP TV.
pred 2 dnevoma /

Vložena preiskava strankarske propagande

Poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice s prvopodpisano Mojco Šetinc Pašek so vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi ugotavljala domnevno nezakonito financiranje strankarske politične propagande v medijih s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij oziroma institucij ter subjektov iz tujine. Komisija bi se osredotočila na obdobje od 13. marca 2020. Kot konkreten predmet preiskave izpostavljajo domnevno oškodovanje lastnikov oziroma države v Telekomu Slovenije, ki zagotavlja glavnino sredstev za delovanje televizije Nova24TV.
pred 3 dnevi /

Začenja se sojenje Mirku Tušu

Na celjskem okrožnem sodišču bodo prihodnji teden začeli sojenje Mirku in Tanji Tuš, nekdanjima lastnikoma Engrotuša, zaradi obtožb o zlorabi položaja. Specializirano državno tožilstvo zakoncema Tuš in Matjažu Zadravcu, ki je bil v letu 2010 direktor Tuš Holdinga in je na februarskem predobravnavnem naroku krivdo priznal, v obtožnici očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi v sostorilstvu s prodajo blagovne znamke Tušmobil oškodovali Tuš Holding.
pred 5 dnevi /

Koalicijska pogodba: nova stanovanja, dvig minimalne plače in pokojnine

Gibanje Svoboda, SD in Levica v koalicijski pogodbi, ki je že usklajena, med drugim obljubljajo obuditev socialnega dialoga, dvig minimalne plače in povrnitev integritete politiki. V načrtu je tudi odprava dohodninskih sprememb in prekarnosti. Napovedali so gradnjo 20.000 stanovanj z neprofitno najemnino v naslednjih dveh mandatih, dvig minimalne plače na 800 evrov neto, minimalne pokojnine pa na 700 evrov. Sčasoma bodo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nakupu oklepnikov boxer pa se bodo odpovedali ter opravili revizijo vseh začetih postopkov nakupov vojaške opreme pod vlado Janeza Janše.
pred 5 dnevi /

Bo Uroš Urbanija novi direktor TV Slovenija?

Na vnovični razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS), ki se je iztekel danes, sta prispeli dve prijavi. Eno od njiju je oddala nekdanja direktorica TVS Natalija Gorščak. Kdo je drugi kandidat, zaenkrat ni znano. Nekateri mediji so napovedovali, da se bo verjetno prijavil direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija, ki tega ne komentira.
pred 5 dnevi /

Urška Klakočar Zupančič nova predsednica DZ

Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico državnega zbora izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju. Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 jih je glasovalo proti.

pred 6 dnevi /

PCT se ukinja tudi v bolnišnicah

Vlada je v skladu s priporočili strokovne svetovalne skupine sprejela odlok, po katerem pogoja PCT ni več potrebno izpolnjevati uporabnikom in obiskovalcem bolnišnic in socialno varstvenih zavodov. Razlog za takšno odločitev so ugodnejša epidemiološka slika in značilnosti različice omikron.
pred 6 dnevi /

Pavšič prihaja v DZ, a ne kot njegov generalni sekretar

Dosedanji poslanec LMŠ Robert Pavšič je umaknil soglasje h kandidaturi za generalnega sekretarja državnega zbora. Namesto tega bo namreč prevzel vodenje kabineta najverjetnejše nove predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.