Kratke novice:
pred 1 dnem /

Slovenija letos z dvoodstotno rastjo in prihodnje leto z 2,5-odstotno

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejši gospodarski napovedi Sloveniji za letos napoveduje dvoodstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa dvig na 2,5 odstotka. Povprečna inflacija naj bi letos dosegla 2,7 odstotka, prihodnje leto pa dva odstotka.
pred 2 dnevoma /

Malo manj nezadovoljstva z Golobovo vlado

Trend padanja podpore vladi in vladnim strankam, ki traja že nekaj zadnjih mesecev, se je ustavil in obrnil v drugo smer. Delo vlade premierja Roberta Goloba kot neuspešno ocenjuje 65,1 odstotka vprašanih, 30,3 odstotka pa jih meni, da je vlada uspešna, kažejo rezultati aprilske raziskave Vox populi v Dnevniku. Trend rasti nezadovoljstva z delom vlade, ki se stopnjuje od lanskega oktobra, ko je negativno oceno prvič podala več kot polovica vprašanih, je svoj vrh očitno dosegel prejšnji mesec, zdaj pa se je obrnil v drugo smer. V prejšnjih dveh mesecih je namreč delež nezadovoljnih presegal 70 odstotkov.
pred 2 dnevoma /

Družinski zdravniki: kmalu bomo pisali samo še recepte

Družinski zdravniki so v javnem pismu opozorili, da jih skrbijo pozivi k zvišanju števila opredeljenih pacientov na družinskega zdravnika, saj zaradi pomanjkanja časa že zdaj bolnikov ne morejo ustrezno obravnavati. Pozivajo, da je nujno razširiti mrežo in privabiti nove zdravnike v družinsko medicino, saj jih je "kronično premalo". "Če se bo čas, predviden za enega bolnika, še bolj zmanjšal, bomo zdravniki družinske medicine kmalu lahko pisali le še recepte," so opozorili v pismu, ki ga je podpisalo 336 družinskih zdravnikov v Sloveniji.
pred 4 dnevi /

Tesna zmaga Hana, za deset glasov premagal Brgleza

Matjaž Han je na maratonskem volilnem kongresu SD v Ljubljani v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Aktualni gospodarski minister je tako na čelu stranke zamenjal dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon.
pred 6 dnevi /

STA bo vodila dosedanja informacijska pooblaščenka

Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) je za novo direktorico imenoval Mojco Prelesnik. Vodenje tiskovne agencije bo prevzela z 18. julijem 2024, potem ko ji poteče aktualni mandat na funkciji informacijske pooblaščenke.
pred 6 dnevi /

Odstavili direktorja URI Soča

Svet Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča je na seji izglasoval razrešitev direktorja Zvoneta Čadeža. Razloge za njegovo razrešitev bodo pojasnili, ko bo k sklepu sveta soglasje podala vlada. To bo predvidoma naslednji teden. Čadež je sicer nekdanji mestni svetnik SDS in kandidat te stranke za poslanca na zadnjih parlamentarnih volitvah. Čadež je na čelo institucije, ki zaposluje 650 ljudi, letno pa ustvari 30 milijonov evrov prihodkov, prišel leta 2021, pred tem pa nikoli ni delal v zdravstvu.
pred 1 tednom /

Po 100-milijonski podražitvi Bratuškova v revizijo projekta

Ministrica Alenka Bratušek odredila revizijo projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice. Kot je znano, se je cena z 80 dvignila na kar 137 milijonov evrov, najnižja ponudba pa znaša vrtoglavih 170 milijonov. Ministrica želi, da se pred nadaljnjimi aktivnostmi v zvezi s projektom čim prej izvede ustrezno recenzijo projekta, po možnosti s strokovnjakom iz tujine.
pred 1 tednom /

Odstopila predsednica uprave Mladinske knjige

S položaja predsednice uprave Mladinske knjige založbe je minuli petek iz osebnih razlogov odstopila Simona Mele, ki je bila na čelu skupine največje založbe v državi od januarja 2021. Nadomestila jo je dosedanja članica uprave Karmen Pangos.
pred 1 tednom /

Županja Ruš zaradi našega razkritja plačala 400 evrov globe

Županja občine Ruše Urška Repolusk je Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) leto dni prepozno obvestila o spremembi premoženjskega stanja, pridobitvi solastništva stanovanja, zato je dobila kazen, je poročal časnik Večer. Županja je postala solastnica nepremičnine marca 2022, torej bi morala spremembo sporočiti komisiji do konca januarja 2023. Toda KPK je poročala šele 26. januarja 2024. To je bilo na dan objave članka na necenzurirano.si o tem, da je občinsko neprofitno stanovanje končalo v njenih rokah. Več o tem -> Občinsko neprofitno stanovanje končalo v rokah županje
pred 1 tednom /

Rekorden donos državnih naložb. Razlog? Energetika.

Donos kapitalskih naložb, s katerimi upravlja Slovenski državni holding (SDH), je lani po trenutnih podatkih dosegel 10,2 odstotka, kar je najvišji donos od ustanovitve holdinga leta 2014. "Odlični rezultati stebra energetika so predvsem posledica dobrih rezultatov skupin Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Gen. HSE je do konca leta 2023 že vrnila 342 milijonov evrov od prejetih 492 milijonov evrov naknadnih vplačil kapitala, preostanek pa bo vrnjen tekom letošnjega leta," so pojasnili na SDH. Država in SDH sta prejela tudi 175,5 milijona evra dividend, kar je prav tako nad letnim načrtom.
pred 1 tednom /

Mediacija med vlado in Fidesom neuspešna

Mediacija med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila neuspešna. Kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev, njihovim prizadevanjem ter iskreni izmenjavi stališč, udeleženca nista uspela uskladiti rešitve stavkovnih zahtev, sta v skupni izjavi zapisala vlada in Fides.
pred 1 tednom /

Rekordne vrednosti zlata in bitcoina

Cena zlata je danes dosegla novo rekordno vrednost, skoraj 2336 dolarjev. Vlagatelji v zlatu vidijo varno naložbo, posebej v luči nadaljnjih napetosti na Bližnjem vzhodu, hkrati pa tudi špekulirajo, ker cene zlata v zadnjem obdobju hitro rastejo. Podobno se dogaja s kriptovaluto bitcoin. Njena vrednost je pred mesecem dni prvič doslej presegla mejo 70.000 dolarjev, danes pa je pridobila že več kot štiri odstotke in je s 72.333 dolarjev tik pod zgodovinskim rekordom. Analitiki vzrok vidijo v vse glasnejših ugibanjih o skorajšnjem znižanju obrestnih mer.