Kratke novice:
pred 1 dnem /

Zaradi razkritja nc.si sklic komisije za javne finance

V opoziciji so se ostro odzvali na današnje razkritje necenzurirano.si, da predsednik vlade in SDS Janez Janša že od leta 2003 z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu. "SDS nam je vsa leta prodajala zgodbo o lovkah ter korupciji in klientelizmu v zdravstvu. Pa je več kot očitno, da so tako le odvračali pozornost od dejstva, da so sami jedro te globoke države," je poudarila poslanka LMŠ Jerca Korče. V LMŠ bodo zato zahtevali sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki mora po navedbah Korčetove pogledati posle, sklenjene v času vrha epidemije covida-19 z "enim od golfističnih prijateljev premierja Janše". Več o poslu -> Je zet Marčič pritiskal na Karla Erjavca v imenu Janše?
pred 1 dnem /

Mobilna aplikacija za PCT začasno ne deluje

Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave zaradi nadgradnje ne bo dosegljiva predvidoma do sobote popoldne. Aplikacijo so sicer na NIJZ predstavili danes, informacijski pooblaščenec pa je že začel inšpekcijski postopek, ker da ni ustrezne zakonske ureditve za uporabo v zasebnem sektorju.
pred 2 dnevoma /

Franci Matoz - izbranec SDS za državna podjetja

Franci Matoz, ki ga je vlada v četrtek imenovala za novega neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), je danes postal predsednik upravnega odbora te družbe. Poleg njega je novi član upravnega odbora še Gregor Planteu, zaupnik ministra Zdravka Počivalška. Matoz, bolj znan kot odvetnik SDS in Janeza Janše, je tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper in nadzornik Slovenskih železnic. Več o dogajanju na DUTB -> Na slabi banki frči perje, Furs se krepi s simpatizerji SDS
pred 3 dnevi /

Državni sekretar ostro nad Dikaučiča

Anže Erbežnik je pojasnil, da s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopa zaradi nezmožnosti strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic. Ministrstvu očita, da poskuša prikriti lastne napake iz neuspešnega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.
pred 3 dnevi /

Biden izbral novo veleposlanico v Sloveniji

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo na položaj veleposlanice ZDA v Sloveniji imenoval pravnico Jamie L. Harpootlian, ki je soproga demokratskega senatorja v Južni Karolini. Harpootlianova bo nasledila Lyndo Blanchard, ki je po porazu njenega pokrovitelja Donalda Trumpa na lanskoletnih predsedniških volitvah oziroma prisegi Bidna nna položaj podala odstop.
pred 4 dnevi /

Pegasus: med tarčami tudi Macron in Michel

Nova razkritja v aferi Pegasus, ki odmeva po vsem svetu. Poleg novinarjev naj bi bil med tarčami za prisluškovanje tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, in sicer obveščevalne službe Maroka. Tožilstvo v Parizu je zato že odprlo preiskavo. Maročani naj bi želeli prisluškovati tudi predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu, generalnemu direktorju Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu in lastnemu kralju. Tarča Indije naj bi bil medtem pakistanski premier Khan.
pred 5 dnevi /

Odstopil Dikaučičev državni sekretar

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Anže Erbežnik je manj kot mesec dni po imenovanju odstopil. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je pojasnil, da "imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil". Ministrstvo in vlada sta sicer že dalj časa tarča kritik zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, tudi iz Evrope.
pred 5 dnevi /

Nemec: namigi o zlorabi vohunske opreme

Predsednik komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec je v luči poročanja tujih medijev o prisluškovanju novinarjem danes na Twitterju potrdil, da je Knovs že lani prejel prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme v Sloveniji.
pred 6 dnevi /

Drugi blok nuklearke dobil energetsko dovoljenje

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo.
pred 6 dnevi /

Vlade vohunile za aktivisti in novinarji

Številni novinarji, odvetniki in aktivisti za človekove pravice, skupno gre za okoli 50.000 ljudi, so bili tarče vohunske programske opreme, ki jo je razvilo izraelsko podjetje NSO Group in prodalo oblastem držav po vsem svetu. Kupec je bila tudi Madžarska, kjer naj bi vohunili za novinarji in poslovneži, kritiki vlade Viktorja Orbana. S predstavniki NSO Group se je decembra lani med obiskom Izraela sestal tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.
pred 1 tednom /

Nižje kazni za prehitro vožnjo, višje za telefoniranje

Državni zbor je danes sprejel novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Ta med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Prav tako uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju. Več v grafiki -> Nove prometne kazni
pred 1 tednom /

Jurša oddal ključni glas za Janševega ministra

Državni zbor je danes imenoval Marka Borisa Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Na ta položaj ga je predlagal premier Janez Janša. Za je glasovalo 45 poslancev, proti jih je bilo 44. Podprli so ga v SDS, NSi, SMC in SNS ter oba poslanca manjšin, odločilni glas pa je oddal Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS. Zaradi tega si je prislužil številne kritike iz opozicije.