Kratke novice:
pred 6 urami /

NIJZ: ukrepi naj se prilagajajo zasedenosti intenzivnih postelj

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla je danes predstavila strokovna priporočila za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, prilagajanje oziroma stopnjevanje ukrepov bo odvisno od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.
pred 7 urami /

Vlada ne predlaga ustanovitve pokrajin

Vlada ne podpira predlogov državnega sveta o ustanovitvi pokrajin. Ti namreč spreminjajo in rušijo celotni sistem državne uprave, kot jo poznamo v tem trenutku. Vlada ocenjuje, da je nujna krepitev institucij regionalnega razvoja, ki jih že imamo in bi lahko opravljale razvojno funkcijo regij in pokrajin.
pred 7 urami /

80 milijonov evrov pomoči zaradi energetske draginje

Vlada bo socialno ogroženim prebivalcem in invalidom v času draginje pomagala z enkratnim energetskim dodatkom v višini 200 evrov, v primeru veččlanske družine se bo pomoč po besedah ministra Luke Mesca seštevala. Celotna vrednost pomoči bo 41 milijonov evrov. Podoben znesek bo šel tudi za pomoč gospodarstvu. Temu bo država pomagala s subvencioniranjem najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov, če so cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja v preteklem letu.
pred 8 urami /

Jože Možina je ostal brez funkcije

Delničarji Mladinske knjige, med katerimi je največja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), so na današnji skupščini še pred iztekom mandata odpoklicali dosedanje člane nadzornega sveta: Petra Kavčiča, novinarja in urednika na RTVS Jožeta Možino in Nino Marin, prijateljico Francija Matoza, dolgoletnega odvetnika SDS in Janeza Janše. Namesto njih so imenovali Tajo Kuhar, Duška Kosa in Mileno Fornazarič.

pred 1 dnem /

Janša mora plačati in se opravičiti SD

Višje sodišče v Celju je v celoti pritrdilo zamudni sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodilo, da mora predsednik SDS Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine zaradi izjav o lastništvu stavbe, kjer ima SD svoj sedež. Sodišče je med drugim ugotovilo, da je vede in namerno zapisal neresnične žaljive trditve. V SD bodo Janšo tudi pisno pozivali k izpolnitvi zdaj pravnomočne sodbe. Sodba ima po njihovih besedah velik pomen, saj "je višje sodišče še enkrat postavilo Janeza Janšo pred odgovornost za njegove lažnive izjave".
pred 1 dnem /

Zamenjali nadzornike v Thermani

Zdraviliška družba Thermana ima nov nadzorni svet. Njena lastnica, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), se je namreč odločila za odpoklic starih in imenovanje novih nadzornikov. Namesto Boštjana Marovta, Uroša Zupana, Valentina Hajdinjaka in Davida Srebrniča bodo to funkcijo zasedli Denis Tavčar, Luka Prebil, Renata Zadravec in Lea Lokan Ivančič.
pred 1 dnem /

Dosežen dogovor, tekme odbojke bodo lahko gledali vsi

Čez devet dni se bo začelo svetovno prvenstvo v odbojki za moške, ki ga skupaj s Poljsko gosti Slovenija. Vse tekme bo možno v neposrednem prenosu spremljati tudi na televizijskih programih POP TV in Kanal A. Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je namreč z medijsko hišo Pro Plus sklenila dogovor o produkciji in prenosu tekem. Prvotno je bilo predvideno, da bi tekme prenašal zgolj Sportklub, ki ga tako kot Telemach obvladuje skupina United Group. Toda ta program je na voljo manj kot tretjini televizijskih uporabnikov v Sloveniji. V tem primeru bi prišlo do kršenja zakona, tako da bi moral regulator prepovedati prenos tekem. Več o tem -> Država dala milijone za odbojko, ki je večina ne bo mogla gledati
pred 2 dnevoma /

Zaradi plina v Prekmurju zahtevajo pol milijarde evrov

Britanska družba Ascent Resources je spor s Slovenijo v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih predala arbitražnemu tribunalu. Podjetje je pri tem nastalo škodo ocenilo na več kot 500 milijonov evrov. Spor se je začel, ko je Agencija RS za okolje (Arso) marca 2019 odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki sta ga načrtovala Ascent Resources in slovenski partner Geoenergo, treba izvesti presojo vplivov na okolje. Upravno sodišče je Arsu pritrdilo. Maja letos je sicer v Sloveniji začela veljati novela zakona o rudarstvu, ki uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga.
pred 2 dnevoma /

Samo ena ponudba za državni odkup pšenice

Na javno naročilo Zavoda za blagovne rezerve RS za razširjen odkup 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano je prispela ena ponudba, so STA sporočili iz zavoda. Ta bo ponudbo zdaj pregledal in se odločil o oddaji naročila. Podrobnosti o ponujenih količinah niso razkrili.
pred 2 dnevoma /

V drugem četrtletju 8,2-odstotna rast BDP

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni povečal za 8,2 odstotka. K rasti je po navedbah državnega statističnega urada pripomoglo domače in tuje povpraševanje. Na rast domače potrošnje je najbolj ugodno vplivala potrošnja gospodinjstev, na tuje pa storitvena menjava.
pred 3 dnevi /

V UKC Ljubljana bodo pretresali prenovo glavne stavbe

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se bo v sredo sestal drugič, potem ko je vlada konec junija v svetu zamenjala vse predstavnike ustanovitelja. Predlog dnevnega reda še ni znan, a je pričakovati, da bodo razpravljali o prenovi glavne stavbe in načrtu selitve med prenovo. Na ministrstvu za zdravje so UKC Ljubljana namreč naložili, da do 15. avgusta pripravi jasen načrt prilagoditve dela oziroma začasne selitve bolnikov v glavni stavbi v štirih delih, na podlagi katerega se kapaciteta UKC Ljubljana med prenovo ne bo zmanjševala. Poleg tega je v teku revizija prenove, ki jo pregleduje tudi Komisija za preprečevanje korupcije.
pred 1 tednom /

NLB podvojila dobiček

Skupina NLB je v prvem letošnjem polletju ustvarila 287 milijonov evrov dobička po davkih, kar je 105 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju, so sporočili iz NLB. K robustni rasti čistega dobička so največ prispevali pozitivni učinki v zvezi s prevzemom N Banke. Dobiček matične NLB se je znižal s 77,1 milijona na 66,9 milijona evrov.