Kratke novice:
pred 2 urama /

Marina: bodo Racman, Kojc in drugi obsojeni zaradi zlorabe prostitucije?

V četrtek bodo na koprskem sodišču predvidoma razglasili sodbo v zadevi Marina. Obtoženci v zadevi so Sergej Racman, Dejan Šurbek, Jože Kojc, Vesna Ternovec in družba Cratos, ki naj bi zlorabljali prostitucijo v hudodelski združbi. Tako naj bi na sofisticiran način pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti nočnega kluba izkoristili 532 deklet. Tožilstvo za Racmana predlaga 10,5 let zaporne kazni, za Kojca in Šurbka 10 let in za Ternovec pet let zapora, povezanim gospodarskim družbam pa odvzem protipravne premoženjske koristi v višini 22,5 milijona evrov.

pred 3 dnevi /

NSi in SDS bosta preiskovali t.i. ukradene otroke

Državni zbor je odredil parlamentarno preiskavo glede odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Zahtevo za odreditev preiskave sta vložili opozicijski SDS in NSi, na današnji seji so jo podprli tudi v SD. V Svobodi in Levici so odreditvi preiskave nasprotovali. "Nabiranje političnih točk na tako občutljivih temah, kot je ugrabitev in izguba komaj rojenega otroka, je neetično in nehumano in za prizadete lahko pogubno," je dejala poslanka Levice Tatjana Greif. Vlada je Društvu izgubljeni otroci Slovenije ponudila ustrezno pomoč, materialna sredstva za izvajanje pravnih postopkov, DNK-preiskave in drugih stroškov, je dejala.
pred 3 dnevi /

V BSH našli zamenjavo za Boštjana Gorjupa

Položaj finančne direktorice BSH Hišni aparati Nazarje bo z junijem prevzela Alenka Herbst, ki je v družbi zaposlena od leta 2011, so sporočili iz družbe. S tem bo vodstvo spet v tričlanski sestavi, potem ko je marca s položaja odstopil dolgoletni direktor Boštjan Gorjup. Kot smo razkrili, so v ozadju očitki o izčrpavanju BSH -> Nova razkritja o odstopu bivšega menedžerja leta: je služil z oddajanjem tovarne Nemcem?
pred 4 dnevi /

Beovićeva proti novi zdravstveni fakulteti

Vlada bo v sredo z Univerzo na Primorskem podpisala pismo o nameri o izvajanju študija medicine. S tem bo prišlo do ustanovitve nove, že četrte zdravstvene fakultete. Nov magistrski študijski program bo univerza začela izvajati v študijskem letu 2027/2028. "To je najboljši možen odgovor, kako bomo povečali dostopnost - da bomo v Sloveniji izšolali več zdravnikov," je poudaril premier Robert Golob. Tem načrtom nasprotujejo v zdravniški zbornici, ki jo vodi Bojana Beović. Po njenih besedah bi ustanovitev nove fakultete brez ustreznega kadra pomenila nevarno znižanje izobrazbene ravni zdravnikov. Na zbornici se sprašujejo tudi, kje bodo vsi ti študenti opravljali vaje in pridobivali praktične izkušnje. Na zbornico sicer že dlje časa letijo očitke, da pomaga omejevati študijska mesta za nove zdravnike in tudi prihod zdravnikov iz drugih držav.
pred 4 dnevi /

Tomaža Barado bi prisilno privedli na sodišče

Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak za zlorabo položaja pri poslih banke z družbo Monera v lasti Mateja Raščana. Tokrat je narok minil brez prič. Ker se znani športni funkcionar Tomaž Barada ni odzval vabilu, je sodnica zagrozila s prisilno privedbo.
pred 6 dnevi /

Hrvati novi lastniki Celjskih mesnin

Celjske mesnine prehajajo v last hrvaške družbe Mesna industrija Braća Pivac. Prodajna pogodba je že podpisana in bo začela veljati po soglasju pristojnih organov, so sporočili iz Celjskih mesnin. Upravljavska struktura se ne spreminja, predsednik uprave ostaja Izidor Krivec. Ta naj bi ostal tudi delni lastnik Celjskih mesnin. Do sedaj je imel v rokah 60-odstotni delež.
pred 1 tednom /

Zdravniki iz javnih bolnic popoldan nič več v zasebnih klinikah

Na ministrstvu za zdravje so po besedah premierja Roberta Goloba pripravili izhodišča za spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki se nanašajo predvsem na razmejitev med javnim in zasebnim. Izhodišča so v koalicijskem usklajevanju in jih javno še niso razgrnili, poskrbela pa naj bi za krepitev javnega zdravstva. V stranki Levica so medtem sporočili, da se izpolnjuje ena od točk koalicijske pogodbe, po kateri "bomo prepovedali dopolnilno delo v zasebnem sektorju zdravnikom in zdravnicam, zaposlenim v javnem sektorju". Temu bodo očitno nasprotovali na zdravniški zbornici. Njena predsednica Bojana Beović je dejala, da "ločevanje javnega in zasebnega gotovo ni prioriteta". "Mislim, da je treba dobesedno združiti vse sile, tako zasebne iniciative kot državne iniciative, v ustreznih kombinacijah," je poudarila.
pred 1 tednom /

Hišne preiskave zaradi razpisa, ki je odnesel Sanjo Ajanović Hovnik

Kriminalisti policijske uprave Ljubljana so včeraj preiskali stanovanjske in poslovne prostore ter državni organ zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri razpisu za financiranje projektov. Po poročanju medijev gre za preiskavo, povezano s spornim razpisom, zaradi katerega je odstopila ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Ministrstvo za javno upravo je marca lani objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti približno 10,6 milijona evrov. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri izvedbi razpisa zaznala sum kršitve nasprotja interesov. Med največjimi prejemniki sredstev na omenjenem razpisu je bil namreč Inštitut za preučevanje enakosti spolov, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in poslovna partnerka Kaja Primorac.
pred 1 tednom /

Furs: škof Saje ni utajeval davkov

Finančna uprava je 9. maja izdala odločbo, da je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pravilno prijavil prejemke, ki jih je prejemal v krško-celovški škofiji. "S tem je zame zadeva zaključena in dokončno pojasnjena," je sporočil Saje. Kot smo razkrili, se je Saje v času prejšnje vlade znašel tudi pod drobnogledom urada za preprečevanje pranja denarja, ki ga je vodil izbranec SDS Damjan Žugelj. Takrat so Sajetove finance pregledovali na podlagi anonimke. Več o tem -> Takšen avto vozi škof Saje. Preiskovali so ga zaradi luksuza.
pred 1 tednom /

Adventura kupuje hrvaškega proizvajalca solarnih panelov

Upravljavec skladov zasebnega kapitala Advance Capital Partners, katerega glavni vlagatelj je krovna družba skupine Adventura Investments, in hrvaški podjetnik Stjepan Talan sta se dogovorila o strateškem partnerstvu v družbi Solvis, največjem hrvaškem proizvajalcu solarnih panelov. Advance Capital Partners bo postal 60-odstotni lastnik podjetja. Solvis, ki je lani ustvaril več kot 100 milijonov evrov prihodkov, ima okoli 300 zaposlenih.
pred 1 tednom /

Na večini upravnih enot do nadaljnjega stavkajo

Zaposleni na upravnih enotah bodo danes znova stavkali. Stavki, ki je doslej potekala ob sredah, so se pridružile skoraj vse upravne enote. Na večini nameravajo od danes dalje stavkati do izpolnitve zahtev. So pa z ministrstva za javno upravo načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki se morajo opravljati tudi med stavko.
pred 1 tednom /

Nov mandat za Bojano Beović

Člani Zdravniške zbornice Slovenije so na današnjih volitvah za svojo predsednico znova izbrali Bojano Beović, ki je širši javnosti postala znana po vodenju svetovalne skupine za covid-19. Bila je edina kandidatka za predsednico. Beović je na volitvah leta 2020 premagala Tanjo Petkovič.