Kratke novice:
pred 18 urami /

Notranja ministrica napovedala odstop

Notranje ministrstvo je vladi posredovalo pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in notranje ministrice Tatjane Bobnar o političnih pritiskih na delo policije. Ministrica je v pismu zapisala, da bo podala odstopno izjavo. Da je Bobnarjeva na izhodnih vratih, je postalo jasno, ko ji ni uspelo izpeljati predloga za imenovanje Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom.
pred 2 dnevoma /

Občutna pocenitev pogonskih goriv

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči precej znižali. Bencin se bo pocenil za 9,8 centa na 1,366 evra, dizel pa za 6,7 centa na 1,556 evra za liter.
pred 2 dnevoma /

Spet manj brezposelnih

Po oktobrskem porastu se je novembra brezposelnost zmanjšala. Konec meseca je bilo tako na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 52.541 iskalcev zaposlitve, kar je 450 oziroma 0,8 odstotka manj kot oktobra in 12.838 oziroma 19,6 odstotka manj kot novembra lani. V 11 mesecih skupaj se je število brezposelnih zmanjšalo za skoraj četrtino.
pred 3 dnevi /

Kdo bo vladal v Mariboru, Celju, Krškem ...

Nedeljski drugi krog lokalnih volitev je prinesel župana še v 47 občinah, od tega šestih mestnih. V slednjih sta slavila dva aktualna župana mestnih občin, in sicer Saša Arsenovič (Maribor) in Matjaž Rakovec (Kranj). Največje presenečenje je drugi krog prinesel v Celju, kjer se s čela občine po 24 letih poslavlja Bojan Šrot. Namesto njega bo vodenje občine prevzel Matija Kovač. Medtem je župan Krškega postal Janez Kerin. Za spremembo na čelu občine so se volivci odločili tudi v Mestni občini Nova Gorica, kjer so štiriletni mandat podelili Samu Turelu. Novoizvoljeni župan Murske Sobote je Damjan Anželj.
pred 3 dnevi /

Kako bodo omejili porabo elektrike

Poslanci bodo v petek na izredni seji obravnavali interventni zakon za posredovanje ob visokih cenah energije. Ta med drugim predvideva zagotovitev zmanjšanja porabe elektrike v času največjih obremenitev omrežja in dodatno subvencioniranje obnovljivih virov energije. Na drugi strani bodo prihodki od prodaje elektrike nad določeno ceno pripadli državnemu proračunu.
pred 1 tednom /

Novinarka TVS o "požar-izaciji" nacionalne radiotelevizije

Nacionalko so politično popolnoma prevzeli politično nastavljeni kadri, na Facebooku piše novinarka TV Slovenija Vanja Kovač, ki ob tem pravi: "Ne vem ali naj se smejem ali jokam, v resnici mi gre na jok. In jezna sem." Novinarka v daljšem zapisu naslovljenem "Kako je Požar -izacija prišla na nacionalno televizijo", opiše svoje negativne izkušnje s parom Barbra Drnač in Bojan Požar, nadaljuje pa z opisom aktualnega stanja na nacionalni televiziji. Konkretno navede uredniške pritiske in poskuse medijske diskreditacije političnih nasprotnikov desnice brez utemeljenih argumentov in s kršenjem novinarskih standardov. Več o tem -> Kako je Požar -izacija prišla na nacionalno televizijo
pred 1 tednom /

Fides bo o morebitni stavki povprašal še člane

Po torkovem zaključku pogajanj med zdravniškimi sindikati in vladno stranjo se je na izredni seji sestal glavni odbor sindikata Fides, v katerem z vladno ponudbo niso bili zadovoljni. Odbor je sklenil, da bodo odločitev nadaljnjih sindikalnih aktivnostih sprejeli po anketi med svojimi člani.
pred 1 tednom /

KPK vodi postopek zoper Bešič Loredana

Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so prejeli prijavo v zvezi z domnevnim izvrševanjem pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana na sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Primer v postopku predhodnega preizkusa obravnavajo prednostno. V Fidesu so Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od vodje Fidesovih pogajalcev Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado. Ob tem naj bi dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".
pred 1 tednom /

Cantarutti odstopil z vrha GZS

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti je na današnji seji upravnega odbora zbornice podal nepreklicen odstop s funkcije. Mandat bo po dogovoru z vodstvom GZS sklenil 31. decembra. Za odstop se je odločil iz osebnih razlogov. Predsednik GZS Tibor Šimonka je za novo generalno direktorico predlagal Vesno Nahtigal. Cantarutti je bil dolga leta državni sekretar pri nekdanjem ministru Zdravku Počivalšku, junija 2020 pa je odstopil s te funkcije, prav tako iz osebnih razlogov.

pred 1 tednom /

Telekomov veliki prevzem padel v vodo

Do več kot 30 milijonov evrov vrednega prevzema družbe Actual I.T., o katerem se je dogovorila zdaj že nekdanja uprava Telekoma Slovenije, ne bo prišlo. Iz Telekoma so sporočili, da je bila pogodba marca letos "sklenjena pod več odložnimi pogoji, ki bi morali biti izpolnjeni pred zaključkom transakcije". Šestmesečni rok je bil vmes še podaljšan za dva meseca, do 27. novembra. Ker do takrat niso pridobili pozitivne odločbe agencije za varstvo konkurence, je bila pogodba "avtomatično razvezana in je prenehala veljati". Več o tem poslu -> Kultura strahu na Telekomu: kdo je pritiskal na zaposlene?
pred 1 tednom /

Tonin poziva k spremembam na desnici

Predsednik NSi Matej Tonin je po novem volilnem porazu desnice pozval k spremembam. Kot je opozoril, so bile pri treh referendumih "vsebinske dileme potisnjene v ozadje, ljudje so se znova odločali zgolj ZA ali PROTI politiki, ki jo pooseblja Janez Janša". Na slovenski desnici je zato po njegovem mnenju potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej. Janša mu ni ostal dolžan. Toninu je prek Twitterja sporočil: "Dokler bo NSi zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod 10%."
pred 1 tednom /

Zaradi Uniorja bi zamenjali vodjo okoljskega inšpektorata

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je zaradi neukrepanja ob okoljski nesreči v Uniorju predlagal razrešitev vodje inšpektorata za okolje in prostor Franca Rančigaja. Inšpektorat je bil o nesreči obveščen že na dan okvare 26. oktobra in je kasneje sprožil inšpekcijski postopek, vendar do 17. novembra, ko je bila z okvaro seznanjena tudi javnost, v podjetje ni poslal okoljskega inšpektorja. Več o tem tudi v komentarju Primoža Cirmana -> Zreče so Slovenija #komentar