Kratke novice:
pred 1 dnem /

Nova ministrica za zdravje bo Valentina Prevolnik Rupel

Kandidatka za ministrico za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel, dosedanja državna sekretarka na ministrstvu. To je v izjavi za medije pravkar potrdil vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Prevolnik Rupel je po izobrazbi ekonomistka, pred opravljanjem funkcije državne sekretarke na ministrstvu za zdravje pa je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. V preteklosti pa je delala kot svetovalka ministra za zdravje ter kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

pred 2 dnevoma /

Zgodovinska uskladitev pokojnin

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je napovedal polno uskladitev pokojnin. Upokojenci lahko tako z januarjem pričakujejo 8,2-odstotno uskladitev pokojnin.
pred 2 dnevoma /

Finančno stanje na RTV Slovenija alarmantno

Finančno stanje na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je alarmantno, je dejal predsednik uprave Zvezdan Martić. Odhodki zavoda so bili namreč že v obdobju od januarja do avgusta višji od prihodkov za 6,3 milijona evrov, medtem ko je prejšnje vodstvo v oceni napovedalo tak rezultat šele ob koncu leta. Aktualno upravo so po odhodu prejšnjega vodstva zavoda pričakali številni neplačani računi, poleg tega zavod že nekaj mesecev najema posojila za izplačilo plač. V nekaj dneh je moral tudi sam podpisati pogodbo za novo posojilo v višini 4,3 milijona evrov, da je zavod lahko izplačal plače. Ocenjujejo, da bo RTVS končala poslovno leto z negativnim rezultatom v višini približno deset milijonov evrov.
pred 2 dnevoma /

Odstop generalnega državnega tožilca

Generalni državni tožilec Drago Šketa je odstopil s funkcije. Za to se je odločil po tistem, ko so ga policisti v soboto ponoči ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Opravičil se je vsem, ki jih je s svojim dejanjem prizadel.
pred 3 dnevi /

Žan Mahnič mora na zatožno klop

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je za ponedeljek razpisan predobravnavni narok v tožbi, v kateri humanitarka Faila Pašić poslancu stranke SDS Žanu Mahniču očita kaznivo dejanje razžalitve. Pašićeva se je za tožbo odločila, ker jo je državni sekretar za nacionalno varnost v nekdanji vladi Janeza Janše aprila lani, tik pred parlamentarnimi volitvami, na družbenem omrežju X označil za radikalno islamistko. Stranko Gibanje Svoboda, s katero je Pašićeva takrat sodelovala, paje Mahnič obtožil, da prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev.
pred 4 dnevi /

Koga bo Janković izbral za direktorja mestne uprave?

Mestna občina Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića je objavila javni natečaj za položaj direktorice ali direktorja mestne uprave. Dosedanja direktorica Urša Otoničar se namreč seli v Javni holding Ljubljana.
pred 4 dnevi /

Očitki zoper Sanjo Ajanović Hovnik, ta ne bo odstopila

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki se v zadnjih dneh sooča z očitki o visokih stroških službene poti v New York in domnevnih nepravilnostih pri razpisu za nevladne organizacije, ne namerava odstopiti. "Nisem naredila nič nezakonitega, poslujem pregledno," je dejala. Povedala je, da preverja možnosti za razveljavitev razpisa. Ajanović Hovnik ob tem še vedno uživa zaupanje predsednika vlade, so sporočili iz njegovega kabineta. Premier Robert Golob hkrati verjame, da bo ministrica očitke argumentirano ovrgla.
pred 1 tednom /

Kaj bo v zdravstvu spremenila koalicija?

Koalicijske poslanske skupine so napovedale spremembe treh sistemskih zakonov v zdravstvu, ki jih bodo v javno obravnavo predvidoma dali do konca novembra. Med rešitvemi so tako krepitve ekip ambulant družinske medicine kot možnosti nagrajevanja tistih timov, ki bodo program zdravstvene dejavnosti pripravljeni izvajati nad določenim planom. Šlo bo za več administrativnih razbremenitev dela, prednostno se posvečajo tudi omejitvi dvojnih praks dela v zdravstvu.
pred 1 tednom /

Državni svet z vetom na tri zakone

Državni svet je izglasoval odložilni veto na tri zakone: novelo zakona o zaščiti živali, novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) in zakon o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov. Predlagatelji veta so opozorili, da je zakon neustrezen in da je šlo v času epidemije za izjemne okoliščine. V državnem zboru bo za vnovično sprejetje zakona potrebnih vsaj 46 glasov.
pred 1 tednom /

Policija krepi nadzor na hrvaški meji

Slovenija je zaradi povečanega števila migrantov zaostrila nadzor na meji s Hrvaško, med drugim naj bi za nekaterimi mejnimi prehodi postavila nadzorne točke. Na policiji zanikajo, da bi šlo za uvajanje ponovnega nadzora na meji in dodajajo, da država zgolj krepi nadzor policije na koridorjih, po katerih prihajajo migranti. Policija je letos obravnavala že več kot 41.000 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo.

pred 1 tednom /

Branko Čakarmiš ni več šef Pro Plusa

Vodenje medijske hiše Pro Plus, katerega del sta televiziji POP TV in Kanal A, prevzema Stella Litou, sicer izvršna direktorica skupine CME Adria. Na položaju generalnega direktorja je zamenjala Branka Čakarmiša, ki je prevzel novo vlogo strateškega svetovalca v podjetju.
pred 1 tednom /

SIJ v tožbo proti državi

Družbe iz jeklarske skupine Sij so zaradi začasne zamrznitve izplačil po zakonu o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize sprožile sodne postopke zoper javno agencijo Spirit Slovenija. V Siju poudarjajo, da so se za tožbo odločili, ker Spirit preostala izplačila zadržuje brez zakonske podlage. Spor izhaja iz junijskega sklepa vlade. Ta je po tistem, ko je krovna družba jeklarske skupine lastnikom, med katerimi je s 25 odstotki tudi država, izplačala 5,8 milijona evrov dividend, ob tem pa je skupščina Sija potrdila tudi za okoli 20 milijonov evrov nagrad poslovodstvu Sija.