Kratke novice:
pred 11 urami /

Matej Tonin bo še zdravstveni minister

Po neuradnih informacijah bo obrambni minister Matej Tonin s prihodnjim ponedeljkom od premierja Janeza Janše prevzel vodenje ministrstva za zdravje, poroča portal 24ur. Tonin naj bi zdravstveno ministrstvo tako kot do sedaj Janša vodil začasno, ob tem pa bo ostal obrambni minister.
pred 14 urami /

New York Times o Janševi 'kulturni vojni'

"Gospod Janša je znan po spletnih napadih na svoje nasprotnike, vključno z mediji, za katere misli, da so pristranski. Prav tako nasprotuje imigraciji. Po tokratni Janševi vrnitvi na položaj pa je v ospredje prišla še priljubljena tema številnih populistov: kultura," v današnji izdaji piše sloviti ameriški časnik The New York Times. Izpostavlja menjave na direktorskih položajih najpomembnejših muzejev v državi – Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine ter Moderne galerije. Janšo je označil za "nacionalističnega politika" in ga primerjal z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

pred 16 urami /

Samo ena prijava za direktorja Fursa

Na javni natečaj za generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) je doslej prispela ena prijava. Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da lahko tekom dneva prejmejo še kakšno. Trenutno Furs kot vršilka dolžnosti generalnega direktorja vodi Irena Nunčič. Več o zamenjavi vodstva -> Bliskoviti udar SDS na davkarijo
pred 1 dnem /

Jurša: poslanci DeSUS bomo delovali enotno

Člani poslanske skupine DeSUS smo se poenotili, da bomo še naprej delovali v eni poslanski skupini, je povedal njen vodja Franc Jurša. O tem, ali bodo v prihodnje opozicija ali bodo sodelovali s koalicijo, se po njegovih besedah niso pogovarjali. O odprtih vprašanjih, tudi prihodnjem delovanju, se bodo pogovorili z vodstvom stranke.
pred 1 dnem /

Zoran Janković zamenjal Zdenko Grozde

Družba Gospodarsko razstavišče, ki se ukvarja z organizacijo domačih in mednarodnih sejmov in razstav v Ljubljani, je dobila novega člana nadzornega sveta. To je postal Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana, ki je zamenjal Zdenko Grozde, direktorico Javnega holdinga Ljubljana. Večinska, 69-odstotna lastnica Gospodarskega razstavišča je Mestna občina Ljubljana (MOL) pod vodstvom Zorana Jankovića, preostalo pa je v lasti Kapitalske družbe (Kad) in nekaj malih delničarjev. V nadzornem svetu še naprej ostajajo Bojan Albreht, Roman Jerman in Mateja Avbelj Valentan.

pred 2 dnevoma /

Menjava na vrhu družbe Kovintrade

Družba Kovintrade iz Celja, ki se ukvarja s trgovino izdelkov črne in barvne metalurgije ter veleprodajo surovin, je z novim letom dobila novega predsednika uprave. Dolgoletnega prvega moža in največjega lastnika Marka Staroveškega je zamenjal Jože Kastelic, ki je bil pred tem član uprave. Kovintrade je ena največjih družb v regiji, zaposluje nekaj manj kot 200 ljudi, v letu 2019 pa je ustvaril 167 milijonov evrov prihodkov in 1,8 milijona evrov dobička.
pred 2 dnevoma /

RTV Slovenija ima novega generalnega direktorja

Programski svet RTV Slovenija je danes za novega generalnega direktorja javnega zavoda imenoval Andreja Graha Whatmougha, trenutnega predsednika nadzornega sveta. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak je prejela devet glasov. To pomeni, da se poslavlja dosedanji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ki se je prav tako potegoval za nov mandat, a je zanj v prvem krogu glasovalo samo šest programskih svetnikov. Mandat Kaduncu poteče 25. aprila.
pred 2 dnevoma /

V stečaj ena večjih avtohiš v Mariboru

Zaradi epidemije, ki je močno zmanjšala prodajo novih avtomobilov, je bankrotirala še ena od slovenskih avtohiš. V stečaju je končalo podjetje Flamin, ki je pooblaščeni prodajalec in serviser znamke OPEL v Mariboru. V letu 2019 je ustvarilo več kot deset milijonov evrov prihodkov od prodaje in okoli 370.000 evrov izgube. Njegovi lastniki, ki so hkrati največji upniki, so ga jeseni poskušali reševati s prisilno poravnavo, vendar so si kmalu zatem premislili in ga raje poslali v stečaj. Podobna usoda verjetno čaka tudi druga podjetja, ki delujejo v okviru skupine Flamin in prodajajo osebna vozila v Mariboru in Kopru.
pred 2 dnevoma /

Zelena luč jutrišnjemu odprtju šol in vrtcev

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje tudi po odkritju angleške različice novega koronavirusa še vedno podpirajo odprtje osnovnih šol za prvo triletje in polno delovanje vrtcev v devetih regijah. Da so vrtci in šole pripravljene na jutrišnje odprtje, ocenjujejo tudi na ministrstvu za izobraževanje, za izobraževanje, znanost in šport.

pred 2 dnevoma /

Vlada sprejela predlog PKP8

Vlada je danes sprejela predlog osmega protikoronskega zakona, ki prinaša podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca aprila z možnostjo podaljšanja še za dvakrat po en mesec in prevzem dela bremena dviga minimalne plače od delodajalcev na pleča države.
pred 2 dnevoma /

Košarkarski klub Koper Primorska v stečaj

Košarkarski klub Koper Primorska, ki je še leta 2019 osvojil vse domače lovorike in 2. ligo ABA ter si pridobil mesto med jadransko elito, je prejšnji teden dokončno končal v stečaju. Sodišče ga je tja poslalo na zahtevo vodstva, ki zaradi visokih neporavnanih finančnih obveznosti ni imelo druge možnosti. Že marca lani, na dan razglasitve epidemije, je namreč bankrotiralo podjetje Car Target Group Gregorja Vuge, glavnega pokrovitelja košarkarskega kluba. Poskusi rešitve kluba pred neizbežnim pa niso bili uspešni. Zadnjo tekmo je Koper Primorska odigral 6. decembra.

pred 3 dnevi /

V Sloveniji prvi primer angleškega seva koronavirusa

Nadaljnje sproščanje ukrepov za preprečevanje širjenja okužb novega koronavirusa je pod velikim vprašajem. Stanje epidemije se namreč ne umirja kot v zadnjem obdobju, v soboto pa je bila v Sloveniji odkrita tudi prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa. Predsednik vlade Janez Janša je zato napovedal, da bo ta teden potreben ponovni premislek glede ukrepov. Po njegovih napovedih bo v sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov. Če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa že prej.