Kratke novice:
pred 1 dnem /

Zelena luč za širitev štajerske avtoceste pred Ljubljano

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Darsu izdalo okoljevarstveno soglasje za ureditev tretjega prometnega pasu na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Zadobrova. Na tem prometno zelo obremenjenem odseku namerava Dars preurediti odstavni pas v vozni pas. Dela bi se lahko začela v letu 2025. Potekati bodo morala ob vzpostavitvi zapor in posledično delni omejitvi prometa, in sicer bo promet urejen po dveh začasnih zoženih pasovih v eno smer, so dodali.
pred 4 dnevi /

T-2 ne gre v stečaj. S SDH sklenil dogovor o plačilu dolga.

Slovenski državni holding (SDH) je s telekomunikacijskim operaterjem T-2 sklenil dogovor o poravnavi njegovega dolga. Na tej podlagi je sodišče narok za začetek stečajnega postopka nad T-2 danes preložilo na 20. avgust. V tem času naj bi SDH, T-2 in družba Telemach Slovenije, ki naj bi prevzela T-2, dorekli podrobnosti.
pred 4 dnevi /

To je načrt za rešitev T-2 pred stečajem

Telemach Slovenija bi ob prevzemu večinskega deleža telekomunikacijskega operaterja T-2 zagotovil, da bo T-2 izpolnjeval svoje obveznosti, pravijo v Telemachu in dodajajo, da to vključuje tudi obveznost do Slovenskega državnega holdinga (SDH). Ta je zaradi 120-milijonskega dolga T-2 vložil zahtevo za stečaj, narok za začetek postopka je razpisan za jutri. Telemach in T-2 bosta očitno s prej omenjenim zagotovilom poskušala prepričati sodišče, naj predlog SDH zavrne.
pred 4 dnevi /

"Ukradene otroke" bo preiskovala Alenka Jeraj

Državni zbor je z 69 glasovi za in enim proti imenoval člane parlamentarne preiskovalne komisije glede t. i. ukradenih otrok oziroma odvzemov mladoletnih oseb, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajali med leti 1965 in 1991. Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije bo poslanka SDS Alenka Jeraj. V stranki NSi, ki je prispevala podpise, so si sicer prizadevali, da bi komisijo vodil njihov poslanec Aleksander Reberšek, a niso bili uspešni. V Svobodi in Levici so odreditvi preiskave nasprotovali in niso imenovali svojih članov.
pred 4 dnevi /

Berločnik v nadzorni svet Cinkarne Celje

Delničarji Cinkarne Celje so na današnji skupščini potrdili predlog, da se za izplačilo dividend nameni del bilančnega dobička za lani v višini dobrih sedem milijonov evrov oziroma 90 centov bruto na delnico. Že februarja letos so sicer prejeli 25 milijonov evrov. Cinkarna je dobila tudi več novih nadzornikov. To so Melita Malgaj, Boštjan Furlan, Dubravka Derossi Uršič in Tomaž Berločnik, sicer nekdanji predsednik uprave Petrola.
pred 4 dnevi /

Nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko ostaja

Vlada je na današnji seji z odlokom podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev oziroma do vključno 21. decembra. Notranji minister Boštjan Poklukar je sicer že konec maja napovedal, da bo Slovenija do 21. decembra podaljšala nadzor. Tega je zaradi poslabšanja varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in povečane nevarnosti terorizma uvedla 21. oktobra lani.
pred 5 dnevi /

Telemach bi kupil T-2, ki mu grozi stečaj

Pozno zvečer so iz družbe Telemach Slovenije sporočili, da so z družbo Garnol Jurija Krča podpisali namero o nakupu telekomunikacijskega operaterja T-2. Do sklenitve pogodbe o prodaji naj bi prišlo po opravljenem skrbnem pregledu, so dodali. Ne gre mimo dejstva, da so javnost o tem obvestili manj kot dva dni pred napovedano obravnavo na ljubljanskem okrožnem sodišču o stečaju T-2. Tega zahteva Slovenski državni holding (SDH), ki od T-2 neuspešno terja 120 milijonov evrov. Poznavalci razmer ocenjujejo, da poskušajo s to potezo prepričati SDH, naj umakne predlog za stečaj oziroma popusti v zahtevah.

pred 6 dnevi /

Odstopil še tretji član uprave RTV, v njej le še delavski direktor

Z mesta člana uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je odstopil še Andrej Trček. Pred prihodom v upravo je delal v pravni pisarni RTVS. Po odstopu predsednika uprave Zvezdana Martića in Simona Karduma, ki je odstopil decembra, je v upravi od prvotne sestave s polnim mandatom le še delavski direktor Franci Pavšer.
pred 6 dnevi /

Afera Knovs: prijave za preverjanje prisluhov ne obstajajo

Prijave, na podlagi katerih je Knovs novembra lani od policije zahteval, naj jim razkrije, ali prisluškujejo 15 akterjem afere Dars, po poročanju portala 24ur.com ne obstajajo. Predsednik Knovsa Janez Žakelj vztraja, da to ne drži in da je nadzor potekal zakonito. Iz koalicije medtem letijo očitki o politični zlorabi Knovsa in pozivi k razmisleku o umiku Žaklja s čela komisije.
pred 1 tednom /

Za T-2 v četrtek dan D

Na okrožnem sodišču v Ljubljani je za četrtek razpisan narok za začetek stečajnega postopka telekomunikacijskega operaterja T-2. Zahtevo za stečaj je vložil Slovenski državni holding (SDH), ki trdi, da mu družba dolguje vsaj 65 milijonov evrov, in sicer iz naslova posojila bank leta 2007 v višini 120 milijonov evrov takratnima lastnikoma T-2, holdingoma Zvon 1 in Zvon 2 za izgradnjo optičnega omrežja. Več o tem -> Država zahteva stečaj T-2
pred 1 tednom /

Rok Snežič oproščen obtožb o oškodovanju Fursa

Mariborsko okrožno sodišče je danes kljub nekaterim dvomom oprostilo Roka Snežiča obtožb o domnevnem oškodovanju Finančne uprave RS (Furs) z domnevno fiktivno posojilno pogodbo z babico. Ta naj bi mu posodila 400.000 evrov, na ta način pa se je lahko prijavila kot upnica v Snežičevem osebnem stečaju in se poplačala s prodajo njegovih nepremičnin. Te je sicer kupil Snežičev bratranec. Sodnica Helena Melliwa je ocenila, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da so očitki utemeljeni. Spomnimo sicer, da je Snežič javno trdil, da je šel v osebni stečaj z namenom, da "uničim davčno odločbo". Sodba še ni pravnomočna, Snežičeva odvetnica pa opozarja, da je zadeva zastarala.

pred 1 tednom /

Na Hrvaškem preiskave pri novem lastniku Celjskih mesnin

Hrvaška policija je po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma več milijonov evrov vredne subvencijske prevare poleg poslovnih prostorov Mesne industrije Vajda davi začela preiskovati tudi prostore podjetja Braća Pivac. Preiskovalci po neuradnih informacijah, ki jih navaja Jutarnji list, preiskujejo porabo sredstev za podporo pri izvajanju ukrepa za spodbujanje dobrobiti živali. Vajda iz Čakovca je prejela 20 milijonov evrov evropskih sredstev. Ta denar bi morala prenesti na podizvajalce, a preiskovalci sumijo, da četrtina denarja nikoli ni prišla do njih. Obe podjetji sta del največje hrvaške živilske družbe, skupine Pivac, pod okrilje katere prehajajo tudi Celjske mesnine.