Kratke novice:
pred 7 urami /

Tibor Šimonka nov predsednik GZS

Člani skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so danes za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje izvolili Tiborja Šimonko, glavnega podpredsednika uprave SIJ - Slovenska industrija jekla.
pred 19 urami /

Igorju Zorčiču bodo dali možnost za odstop

Koalicija gre v nov poskus razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Po neuradnih informacijah naj bi imeli potrebnih 47 glasov, in sicer naj bi koalicijo podprli tudi v DeSUS in predstavnika manjšin. Vodje poslanskih skupin koalicije naj bi se danes z Zorčičem pogovorili in mu dali možnost, da odstopi, sicer bodo predlog vložili v postopek državnega zbora.
pred 1 dnem /

Začenja se sojenje v zadevi TEŠ6

Na okrožnem sodišču v Celju so za necenzurirano.si potrdili, da se v petek, 21. maja, začenja sojenje v zadevi Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6). Na predobravnavnem naroku se bo trinajst obtožencev na čelu z nekdanjim direktorjem TEŠ Urošem Rotnikom izjasnilo o krivdi. Kot je znano, je specializirano državno tožilstvo maja lani vložilo obtožnico, ki se nanaša na skupaj 24 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnoti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema. Več o zadevi -> Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

pred 2 dnevoma /

Sodišče ustavilo postopek zaradi nenošenja maske

Višje sodišče v Kopru je ustavilo prekrškovni postopek zoper moškega, ki ni nosil zaščitne maske in je zaradi tega prejel plačilni nalog. Sodišče je ugotovilo, da dejanje ni prekršek. Sodišče se strinja, da so maske potrebne, a trenutna ureditev krši načelo zakonitosti, saj vlada v več kot letu dni od začetka epidemije ni sprejela zakonske podlage za obvezno nošnjo mask. Ustavni pravnik Andraž Teršek na družbenem omrežju navaja, da vsi, ki so bili oglobljeni zaradi nenošenja obrazne maske, lahko zahtevajo vračilo plačane globe.
pred 2 dnevoma /

Itak Džabest: Telekom po 12 letih zmagal

Javna agencija za varstvo konkurence (AVK) je ustavila ponovni postopek zoper Telekom Slovenije, v katerem je ugotavljala kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence pri paketu Itak Džabest, ki ga je tržil nekdanji Mobitel. AVK je postopek ugotavljanja kršitev uvedel marca 2009, torej pred več kot 12 leti, saj naj bi Mobitel ponudil prenizko ceno paketa in s tem izrinjal konkurenco s trga. Leta 2012 je regulator tudi ugotovil kršitve in hotel Mobitelu izreči visoko globo, vendar je odločbo razveljavilo vrhovno sodišče. V ponovljenem postopku pa AVK ni uspelo dokazati "predatorske izključevalne strategije Telekoma Slovenije".

pred 2 dnevoma /

Tibor Šimonka bi bil prvi med gospodarstveniki

Volilna skupščina Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bo v sredo odločala o novem predsedniku, saj bo sedanjemu Boštjanu Gorjupu konec maja potekel mandat. Za zdaj sta dva kandidata: Tibor Šimonka, podpredsednik uprave SIJ - Slovenske industrije jekla, in Simon Franko, direktor kemijskega podjetja BASF Slovenija. Kandidaturo je možno vložiti tudi na sami skupščini, če novega kandidata predlaga vsaj deset članov skupščine GZS.

pred 2 dnevoma /

Ministrstvo vztraja: pomoč bo treba vrniti

Ministrstvo za finance je zavrnilo pozive podjetnikov in predstavnikov malega gospodarstva, naj preprečijo množično vračanje pomoči, ki si jo prejeli od države med epidemijo in jo morajo sedaj vračati, ker so prekršili stroge pogoje. Ministrstvo pod vodstvom Andreja Širclja je zgolj nekoliko omililo pogoje za izračun prihodkov v lanskem letu in s tem morebitno obvezo vračanja pomoči. In sicer se pri izračunu padca prihodkov tistim subjektom, ki so lani zaposlovali ali vlagali, to upošteva.

pred 3 dnevi /

Janeza Janšo čakajo na sodišču

Na celjskem okrožnem sodišču v četrtek znova pričakujejo predsednika vlade Janeza Janšo v ponovljenem sojenju zaradi očitkov o razžalitvi novinark RTV Slovenija. Minuli teden je bil narok preklican zaradi premierjeve poti na Poljsko. Na sodišču v Mariboru medtem po daljšem času čakajo na v Kanadi živečega poslovneža slovenskih korenin Walterja Wolfa, ki ga specializirano državno tožilstvo bremeni pranja denarja. Gre za tri milijone evrov, ki naj bi jih dobil v okviru poslov s Patrio. Predobravnavni narok je bil leta 2018, od takrat pa obramba v prošnjah za preložitev narokov navaja poslabšanje zdravstvenega stanja obdolženega.
pred 3 dnevi /

Število covid bolnikov se počasi znižuje

Število obolelih za covid-19 v bolnišnicah se počasi, a vztrajno znižuje. Na praznično soboto jih je bilo le še 605, kar je najnižja raven po 10. aprilu. Na intenzivni negi je bilo 152 ljudi. V zadnjih treh tednih se je krepko zmanjšalo tudi število aktivnih okužb, z nekaj manj kot 14.000 na 9.527.
pred 5 dnevi /

KPK pokrila Janšo in Jambreka

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila postopek, ki ga je uvedla zaradi prijav suma korupcije pri podaljšanju akreditacij visokošolskih zavodov. Koalicija Janeza Janše je to skušala urediti v okviru enega od interventnih zakonov, z ukrepom pa bi pomagali predvsem Novi univerzi v lasti Petra Jambreka, dolgoletnega ideologa stranke SDS. Toda po navedbah KPK "ni mogoče nedvomno ugotoviti, da bi bile spremembe zakona o visokem šolstvu prek PKP6 v korist zgolj določenemu visokošolskemu zavodu". Sporni člen je sicer že pred tem razveljavilo ustavno sodišče. Več o tem -> Peter Jambrek ostal brez Janševega darila v PKP zakonu

pred 5 dnevi /

Inšpektorji bodo hodili po terasah gostiln

V prihodnjih dneh bodo inšpektorji izvajali poostren nadzor na terasah gostinskih lokalov, je danes napovedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.
pred 1 tednom /

Trije kandidati za vodenje DeSUS

Za novega predsednika DeSUS so bile oddane vloge treh kandidatov. To so Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc. Vse kandidature bodo prihodnji teden pregledali ustrezni organi stranke, svet stranke pa bo predlagal kandidatne liste za organe, ki jih bo 19. junija volil kongres stranke.