Kratke novice:
pred 24 minutami /

KPMG Slovenija ima novega lastnika

Revizorsko-svetovalna družba KPMG Slovenija, ki je del svetovno uveljavljene mreže KPMG, je dobila novega večinskega lastnika. Dolgoletna direktorica Nevenka Kržan je prevzela 75-odstotni delež, ki je bil do sedaj v rokah češke izpostave KPMG. Družba KPMG Slovenija, ki je v lanskem letu ustvarila nekaj več kot štiri milijone evrov prihodkov od prodaje, je sicer že dobro leto dni in pol na seznamu podjetij z negativno referenco in je do leta 2022 izločena iz postopkov javnega naročanja. Kržanova je bila že prej tudi manjšinska družbenica partnerskega podjetja KMPG poslovno svetovanje.
pred 1 dnem /

Trump zadnjih 10 let ni plačal dohodnine

Donald Trump je v letih 2016 in 2017, ko se je potegoval za predsedniški položaj in nato že bil predsednik ZDA, v zvezno davčno blagajno plačal za le 1500 dolarjev dohodnine, razkriva ameriški časnik New York Times, ki je objavil informacije iz Trumpovih davčnih napovedi za zadnji dve desetletji. V zadnjih desetih od 15 let davkov na dohodek sploh ni plačal, saj je pri svojih poslih ustvaril visoke finančne izgube. Trump je navedbe NY Times označil za lažne, a še vedno ne želi razkriti svojih davčnih napovedi.

pred 1 dnem /

Srbija na zelenem seznamu

Vlada je na novo določila sezname držav oziroma regij glede na epidemiološke tveganje. Srbija je spet na zelenem seznamu, Italija in Nemčija sta padli na oranžnega, kamor so se z rdečega premaknile tudi hrvaške obmejne županije, na primer Istra in Primorsko-Goranska županija. Deli Avstrije, Madžarske in Švice so pristali na rdečem.
pred 2 dnevoma /

Z negativnim testom ni več karantene

Vlada je spremenila pravila odrejanja karantene. Rumeni seznam tveganih držav nadomestila z oranžnim, še vedno pa za vstop v Slovenijo iz vseh držav z izjemo tistih na zelenem seznamu velja karantena. Tej se bo od ponedeljka mogoče izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Pri tem je vlada določila tudi 12 izjem, ko karantena v nobenem primeru ne bo odrejena, med drugim čezmejne dnevne delovne migrante in osebe, ki prehajajo mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov.
pred 3 dnevi /

Ivanu Galetu grozi izredna odpoved

Žvižgač Ivan Gale je bil danes dopoldne poklican k direktorju Zavoda za blagovne rezerve Tomiju Rumfu na zagovor pred izredno odpovedjo zaposlitve. To so potrdili tudi na zavodu, kjer so opravili revizijo preteklih poslov in "zaradi suma na hude kršitve uvedli postopek zoper tri zaposlene". Po neuradnih informacijah je med njimi tudi Gale. Poudarili so, da postopki niso povezani z javnim razkrivanjem domnevnih nepravilnosti pri nabavah medicinske in zaščitne opreme.

pred 4 dnevi /

Vizjakove delnice se še naprej dražijo

Dva dni po odločitvi vlade, da bo sprostila nadzor nad cenami tekočih goriv, se vrednost delnic Petrola na Ljubljanski borzi še naprej zvišuje. V prvi uri današnjega trgovanja so se podražile še za 2,5 odstotka ali osem evrov, z njimi pa je bilo opravljenih največ poslov med vsemi. Posledično se je povečala tudi vrednost skoraj 500 delnic Petrola, ki jih ima v lasti minister za okolje Andrej Vizjak, in sicer za okoli 4000 evrov. Več o tem -> Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

pred 5 dnevi /

Nekdanjemu lastniku Mure odpisali dolgove

Na okrožnem sodišču v Ljubljani se končuje osebni stečaj podjetnika Nigela Petra Buxtona, ki je bil nekoč z Mojco Lukančič lastnik Aha Skupine z več tisoč zaposlenimi. Ena glavnih družb v poslovnem imperiju je bila tekstilna tovarna Mura. V osebni stečaj je šel pred natanko dvema letoma, danes pa je sodišče sprejelo sklep o odpustu več kot 10 milijonov evrov obveznosti. Gre za dolgove družb iz Aha Skupine, za katere je jamčil z osebnim poroštvom. Buxton je v osebnem stečaju ostal brez nekaj manj kot pol milijona evrov vrednega premoženja.

pred 5 dnevi /

Mercator prodal več, a ustvaril visoko izgubo

Skupina Mercator je v prvih šestih mesecih prihodke glede na enako obdobje lani povečala za 4,4 odstotka na 1,06 milijarde evrov. Največjo rast je dosegla na področju trgovine na drobno. Toda zaradi prevrednotenja nepremičnin in drugega premoženja ter vpliva covida-19 je v tem času ustvarila več kot 69 milijonov evrov izgube. Brez upoštevanja teh izrednih dogodkov bi dobiček dosegel 86.000 evrov.
pred 6 dnevi /

Poslanci potrdili proračun

Poslanci državnega zbora so danes potrdili rebalans državnega proračuna. Odhodki se bodo v primerjavi z veljavnim proračunom povečali za tri milijarde evrov na 13,4 milijarde evrov, prihodki pa znižali za 1,6 milijarde evrov na 9,2 milijarde evrov. Državna blagajna naj bi leto končala s 4,2 milijarde evrov primanjkljaja.
pred 1 tednom /

Janša vrnil Hojsu kuverto

Aleš Hojs tudi po današnjem pogovoru s premierjem Janezom Janšo ostaja notranji minister. Janša mu je namreč vrnil kuverto z njegovo odstopno izjavo, pogovarjala pa sta se tudi o tem, kaj vse je treba uresničiti iz koalicijske pogodbe. Med drugim sprejeti spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. Več o napadih na policijo -> Razkrivamo vsa navodila ministra Hojsa policiji
pred 1 tednom /

Jurša: Pivčeva ne more biti več ministrica

V poslanski skupini DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec razrešilo še pred interpelacijo, je dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Odločitev je v rokah predsednika vlade Janeza Janše. Če bi Pivčeva ostala na položaju, pa koalicija ne bi imela več glasov poslancev DeSUS.
pred 1 tednom /

Interpelacija ministrice Aleksandre Pivec

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so danes vložile interpelacijo zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Očitajo ji kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu. Gre zlasti za vprašanje plačila njenih obiskov na Krasu in v Izoli ter afero SRIPT. Več o tem -> Za 35 tisočakov dobili tudi podpis Aleksandre Pivec #dokumenti