Kratke novice:
pred 2 urama /

Menjava nadzornikov Pošte Slovenije

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je včeraj zamenjala pet od šestih nadzornikov Pošte Slovenije. Na novo je imenovala Tomaža Kokota (nekdanjega kandidata SDS za župana občine Poljčane), Aleša Buležana (član kabineta nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec), Francija Miheliča, Renka Edvina (člana SDS in direktorja HSE - Energetske družbe Trbovlje) in Tomaža Kostanjevca (v.d. direktorja Spirita). Od prejšnjih članov je v nadzornem svetu Pošte Slovenije ostal zgolj Matjaž Fortič. Kot smo poročali, so se odnosi generalnega direktorja Borisa Novaka z vladajočo stranko ohladili. Nedavno ga je vlada razrešila s položaja predsednika upravnega odbora DUTB. Vse več je informacij, da bi lahko prišlo tudi do zamenjave na vrhu Pošte Slovenije.

pred 3 urami /

T-2: tako nam je Telekom povzročal škodo

T-2 je tožbo proti Telekomu Slovenije vložil zaradi domnevno protipravnih ravnanj slednjega pri ponujanju veleprodajnih storitev, so danes pojasnili v T-2. "S tožbo T-2 uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov," so navedli.
pred 1 dnem /

T-2 od Telekoma zahteva visoko odškodnino

Družba T-2 je proti Telekomu Slovenije vložila 50 milijonov evrov vredno tožbo. Za to se je odločila dobri dve leti po odmevni sodni poravnavi, s katero sta uredila medsebojne obveznosti in na podlagi katere ji je Telekom  zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu po neuradnih informacijah plačal približno 50 milijonov evrov. Tokratna tožba se nanaša na obdobje od začetka septembra 2018, torej od sklenjene sodne poravnave, do konca lanskega julija.

pred 1 dnem /

V Alpini bodo odpuščali

V tovarni obutve Alpina iz Žirov so zaradi padca povpraševanja in nuje po optimizaciji poslovanja prisiljeni v odpuščanje. V teh dneh bodo pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov odpovedali 18 zaposlenim, devetim pa bodo ponudili spremembo pogodbe. Dodatno bodo z mehkimi metodami število zaposlenih zmanjšali še za 20. Po zadnjih podatkih iz leta 2019 ima Alpina okoli 340 zaposlenih. Lani spomladi so od večinskega lastnika, državne družbe DUTB, prejeli 3,5 milijona evrov sredstev.
pred 2 dnevoma /

Na zatožno klop Janez Janša, Drago Rataj in Romana Pajenk

Na Okrožnem sodišču v Celju se bo v petek začelo ponovno sojenje predsedniku stranke SDS in premierju Janezu Janši zaradi spornega tvita, s katerim naj bi razžalil novinarki TV Slovenija Mojc0 Šetinc Pašek in Eugenij0 Carl. V tem tednu se bosta morala o krivdi izreči nekdanji direktor Športnega centra Pohorje Drago Rataj in nekdanji direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek, ki sta obtožena protipravne pridobitve 1,9 milijona evrov evropskih sredstev. V sodne dvorane se znova vračata nekdanji prvi dami likvidirane Probanke Romana Pajenk in Milana Lah, ki sta bili pred dobrima dvema letoma že obsojeni za poslovno goljufijo, a sta uspeli s pritožbo na višjem sodišču.
pred 3 dnevi /

Nov lastnik verige restavracij in barov

Novega lastnika je dobilo podjetje Dulcis Gourmet, ki upravlja restavracije in bare v ljubljanskem BTC City: diVino, San Martino, Osterija pri Oljki in Al Capone. Prevzela ga je Ksenija Vrban, ki je po zadnjih podatkih skrbela za nabavo v podjetju. V preteklosti je bil Dulcis Gourmet v lasti podjetnikov Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča. Ko sta bankrotirala, pa je verigo restavracij in barov prevzelo podjetje Pretor, ki ga uradno obvladuje Stephen Martin David Hayward, državljan Kambodže. Dulcis Gourmet je v letu 2019 ustvaril več kot štiri milijone evrov prihodkov in imel 65 zaposlenih.
pred 3 dnevi /

V Novi Gorici na cesto ducat ljudi

Podjetje Meblo Kovinoplastika Storitve iz Nove Gorice, ki je po zadnjih podatkih zaposlovalo 14 ljudi in ustvarilo tričetrt milijona evrov prihodkov, je bankrotiralo. Njegovo vodstvo je zaradi statusa invalidskega podjetja na ministrstvo za delo že podalo vlogo za soglasje vlade k stečajnemu postopku. Podjetje je bilo že tako v težavah zaradi stečaja lastnika, družbe Meblo Holding, zaradi epidemije pa se jim je tako zmanjšal obseg dela, da jim je zmanjkalo denarja za plače. Pomagala ni niti subvencija države za čakanje na delo.
pred 4 dnevi /

Velika luknja v proračunu

Državni proračun je januarja zabeležil nekaj manj kot 890 milijonov evrov prihodkov, kar je 1,7 odstotka manj kot januarja lani, odhodki pa so se zvišali za 48 odstotkov na 1,32 milijarde evrov. Primanjkljaj je zaradi ukrepov za odpravo posledic epidemije v tem mesecu dosegel 432 milijonov evrov, kar je šestina za letos predvidenega primanjkljaja v proračunu.
pred 6 dnevi /

Opozicija za preiskavo političnega vmešavanja v policijo

Opozicija je na predsednika državnega zbora naslovila zahtevo za parlamentarno preiskavo za ugotovitev  morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij notranjega ministra Aleša Hojsa, predsednika vlade Janeza Janše in ostalih za "nedopustno politično vmešavanje v delo slovenske policije" in predkazenske postopke. Preiskavo zahtevajo Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati, Levica in Stranka Alenke Bratušek. Več o njeni vsebini -> ZAHTEVA ZA PREISKAVO

pred 6 dnevi /

Cantarutti novi generalni direktor GZS

Nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti bo od aprila novi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije.
pred 6 dnevi /

Majbertovi testi tudi v bolnišnicah

Hitre teste podjetja Majbert Pharm, ki jih je za množično testiranje prebivalstva kupila država, nanje pa so leteli številni očitki zaradi nezanesljivosti, bodo uporabljali tudi v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je namreč javno naročilo za dobavo 700.000 hitrih testov v obdobju dveh let oddalo podjetju Majbert Pharm. To je bilo med najugodnejšimi ponudniki edino, ki je imelo klinično validacijo hitrih testov. Plačala jo je slovenska država. Da se bo to zgodilo, smo napovedali že v začetku meseca -> Še en milijonski posel z državo za fante z rajskih otokov?
pred 6 dnevi /

Ukom spet noče plačati računa STA

V vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), ki ga vodi Uroš Urbanija, so zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA v januarju letos. Po njegovih navedbah pogodba za opravljanje javne službe za letos ni bila podpisana, zato nima pravne osnove za plačilo. S to potezo je Urbanija kršil zakon. Sedmi protikoronski zakon, ki so ga poslanci potrdili konec lanskega leta, jasno določa, da se za javno službo za letos zagotovijo sredstva iz proračuna. Istočasno je pod okriljem največje vladne stranke je konec januarja nastala Nacionalna tiskovna agencija (NTA), ki naj bi zamenjala STA. Njen glavni urednik je član SDS in kolumnist Nove24 Aleš Ernecl.