Kratke novice:
pred 9 urami /

Mojca Šetinc Pašek izstopila iz poslanske skupine Svobode

Mojca Šetinc Pašek je po tem, ko so jo minuli mesec izključili iz največje vladne stranke Gibanje Svoboda, danes izstopila tudi iz strankine poslanske skupine. Odslej bo delovala kot samostojna poslanka.
pred 9 urami /

Koalicija za konec spopadov in rešitev dveh držav

Državni zbor je danes z 49 glasovi za in brez glasov proti podprl deklaracijo o razmerah v Palestini in Izraelu, ki so jo predlagali koalicijski poslanci. Ta poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti in spopadov v regiji ter izraža neomajno podporo rešitvi dveh držav, ki bi jo dosegli s pogajanji na podlagi meja iz leta 1967 in bi vključevala dve suvereni, demokratični državi.
pred 10 urami /

DZ sprejel vmesno poročilo preiskovalne komisije

Državni zbor je na današnji seji s 55 glasovi za in 15 proti sprejel vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS preko medijev v lasti stranke. Poslanci so se sicer danes seznanili tudi s tajnim delom poročila. "Če bi narod vedel, kar se je dogajalo danes na zaprti seji, sem prepričan, da bi bila podpora določenim strankam drugačna," je vsebino v imenu NSi komentiral poslanec Aleksander Reberšek. Njegovi kolegi so podprli sprejetje vmesnega poročila. Donedavni predsednik sveta SDS Anže Logar se je glasovanja vzdržal.

pred 14 urami /

Šarec kupuje šest helikopterjev

Minister za obrambo Marjan Šarec in njegov italijanski kolega Guido Crosetto sta podpisala dogovor o nakupu šestih večnamenskih helikopterjev AW139M. Helikopterji bodo namenjeni v podporo delovanju enot Slovenske vojske in v sistemu zaščite in reševanja, vrednost nakupa brez DDV pa je 188,3 milijona evrov.
pred 2 dnevoma /

Na sodišče kot obdolženec tudi Zvjezdan Radonjić

Sojenje se bo v ponedeljek pričelo tudi za nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića, znanega iz sojenja Milku Noviču, ki je obtožen obrekovanja in razžalitve. Gre za postopek, ki je proti Radonjiću stekel zaradi njegovih očitkov o pritiskih. Te naj bi jih nanj izvajali sodnica Andreja Sedej Grčar v dogovoru s tožilko Blanko Žgajnar, ki je kazensko preganjala Noviča. Ti očitki so se pozneje izkazali za neresnične, obtožbe pa je odločno zanikala tudi sodnica, do katere naj bi Radonjić že dlje časa gojil zamero.
pred 2 dnevoma /

Začenja se sojenje Snežiču zaradi oškodovanja upnikov

Na mariborskem sodišču se bo v četrtek začelo sojenje davčnemu svetovalcu in lobistu Roku Snežiču za očitke o oškodovanju upnikov zaradi prijave terjatve babice v postopku njegovega osebnega stečaja, s čimer naj bi Furs oškodoval za 150.000 evrov. Tožilstvo je prepričano, da je bila posojilna pogodba z zdaj že pokojno babico fiktivna. Snežič je medtem mnenja, da so obtožbe glede na desetletni rok zastarale že lani, ker naj bi se očitki nanašali na ravnanja v letu 2012. Tožilstvo trdi drugače, saj naj bi se dejanja nanašala na obdobje med leti 2013 in 2015. Snežiča so sicer lani kar štirikrat zaman čakali na predobravnavnem naroku.
pred 4 dnevi /

Anže Logar odstopil z mesta predsednika sveta SDS

Anže Logar je odstopil z mesta predsednika sveta SDS, sicer najvišjega organa stranke med dvema kongresoma. Namesto njega bo svet SDS po novem vodil Zvonko Černač. Logar je s te funkcije odstopil, ker se želi bolj posvetiti aktivnemu udejstvovanju v okviru društva Platforma sodelovanja, so sporočili iz SDS. V javnosti se sicer vse glasneje ugiba, kdaj bo Logar ustanovil novo stranko. Ta bi glede na njegovo dosedanje udejstvovanje delovala pod pokroviteljstvom prvaka SDS Janeza Janše. Ne nazadnje je Logar danes ob glasovanju o opozicijskem amandmaju o uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo obstruiral sejo državnega zbora in še pred glasovanjem skupaj s poslanci SDS zapustil dvorano.
pred 4 dnevi /

Glasovanje ponovili in zvišali socialne transferje

Poslanci so zaradi tehnične napake znova glasovali o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna. Tokrat so vsi koalicijski poslanci soglasno potrdili predlog opozicije o 100-odstotni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo. To so naredili potem, ko so poslanci opozicije zaradi ponovnega glasovanja obstruirali sejo in zapustili dvorano.
pred 5 dnevi /

"Odvzem govedi na kmetiji pri Krškem po starem zakonu"

Odvzem goveda na kmetiji v Leskovcu pri Krškem ni posledica novele zakona o zaščiti živali, so pojasnili na pristojni upravi in spomnili, da možnost trajnega odvzema živali velja že 10 let. Prijavo so prejeli pred uveljavitvijo novele, so dodali in zanikali, da so jo podali nevladniki, ki delujejo v javnem interesu na področju zaščite živali.
pred 5 dnevi /

Slovenija zavrnila Vućićevega veleposlanika

Slovenija naj ne bi podelila agremaja kandidatu Srbije za veleposlanika, je poročalo Delo. Načelno v slovenski diplomaciji velja, da podelitev agremaja sledi od šest do osem tednov od zaprosila, če seveda ne obstajajo zadržki za njegovo izdajo. To ugotavljajo pristojne institucije, od zunanjega ministrstva, policije, pravosodnih organov do Slovenske obveščevalno-varnostne službe. Ena od njih naj bi glede Đorđevića izrazila formalni zadržek. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pojasnil, da bodo počakali na uradne razloge za odločitev Slovenije, preden se bo odzval.
pred 1 tednom /

Kolikšna je luknja na RTV Slovenija?

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se bo na današnji seji seznanil s poslovanjem zavoda v prvih devetih mesecih leta in z oceno poslovanja do konca leta. V tem času je RTVS ustvarila dobrih 101,72 milijona evrov prihodkov, pod črto pa je ostalo za 7,25 milijona evrov izgube. To je za 3,34 milijona evrov slabše od načrtov, po katerih naj bi čista izguba v prvih devetih mesecih znašala dobrih 3,9 milijona evrov. Levji delež izgube, in sicer dobrih 21,03 milijona evrov, je zavod ustvaril iz javne dejavnosti. Po načrtih nove uprave naj bi zavod letos posloval z minimalnim dobičkom.

pred 1 tednom /

Prihaja napotnica, ki bo veljala do konca zdravljenja

Skupščina ZZZS je sprejela rebalans finančnega načrta zavoda za letošnje leto, ki predvideva dobrih 50 milijonov evrov primanjkljaja. Prav tako so člani skupščine pritrdili spremembam pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, s katerimi se med drugim uvaja t. i. napotnica do zaključka zdravljenja. Trenutno lahko osebni zdravnik izda enkratno napotnico, praviloma za posamezno diagnostiko, napotnico z veljavnostjo enega leta z možnostjo podaljšanja za dve leti ter trajno napotnico za kronična stanja. Napotnica do zaključka zdravljenja pa bo pomenila, da bo zdravnik izdal napotnico, ki jo bo zaključil specialist na sekundarni ali terciarni ravni, ko bo zdravljenje pri njem zaključeno.