Do državnozborskih volitev še:
Kratke novice:
pred 1 dnem /

Kmetijski minister prestopil v NSi

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek bo na državnozborskih volitvah kandidiral na listi NSi. V vlado Janeza Janše je sicer vstopil kot minister iz kvote DeSUS, ko je na ministrskem stolčku nasledil nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Po izstopu DeSUS iz koalicije ob koncu leta 2020 pa se je odločil, da z ministrskega mesta ne bo odstopil. Kmalu za tem je Podgoršku prenehalo članstvo v DeSUS.
pred 1 dnem /

Pro Plus ima novega direktorja

S 1. februarjem bo medijska hiša Pro Plus, ki izdaja televizijske programe POP TV in Kanal A, dobila novega generalnega direktorja. Pavel Vrabec bo postal predsednik slovenskih poslovnih operacij v skupini CME. Na njegovo mesto bo prišel Branko Čakarmiš, zdaj v Pro Plusu programski direktor.
pred 1 dnem /

Vse več izjem za karantene na domu

Vlada je spremenila pravila pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Uvedla je dodatne izjeme od karantene za zaposlene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. Ti se bodo morali po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.
pred 2 dnevoma /

Poslanci o novem zakonu o igrah na srečo, ki mu nasprotujejo vsi

Člani odbora za finance bodo v četrtek nadaljevali obravnavo predloga novele zakona o igrah na srečo. Ta med drugim prinaša povečanje števila prirediteljev klasičnih iger na srečo z današnjih dveh (Loterija Slovenije in Športna loterija) na pet in odpravo večine omejitev pri lastništvu igralnic. Nasprotujejo ji opozicija, na negativne posledice novele so opozorili predstavniki invalidskih organizacij, proti so tudi v Olimpijskem komiteju Slovenije. Transparency International Slovenia pa je poslance pozval, da se pred glasovanjem dodatno prepričajo o vsebini in zahtevajo več informacij o okoliščinah nastanka zakonskega predloga. Več o tem -> Kaj imajo skupnega športne stave in družinski prijatelj Širclja
pred 3 dnevi /

V vzajemnih skladih največ denarja doslej

Vrednost premoženja v slovenskih vzajemnih skladih je ob koncu 2021 dosegla nekaj manj kot 4,337 milijarde evrov, kar je največ doslej, kažejo podatki Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Število vlagateljev se je povečalo za skoraj 28.000 na 494.157.
pred 3 dnevi /

Zaradi minimalne plače na boljšem tudi študenti

Najnižja urna postavka za delo dijakov in študentov se z današnjim dnem zvišuje na 6,17 evra bruto. Znesek je za 28 centov višji kot doslej. Do tega je prišlo, ker je plačilo za študentsko delo po zakonu odvisno od višine minimalne plače. Ta se je s 1. januarjem zvišala za 4,9 odstotka na 1074,43 evra bruto.

pred 4 dnevi /

Revoz ima novega prvega moža

Novomeški proizvajalec avtomobilov Revoz, eno največjih podjetij v državi, je dobil novega predsednika uprave. To je Jože Bele, ki je v Revozu zaposlen že več kot 30 let. Leta 2017 je nastopil funkcijo direktorja proizvodnje in bil v tej vlogi tudi imenovan za člana uprave. Revoz se sicer v zadnjem času tako kot vsa avtomobilska industrija spopada z velikimi težavami zaradi pomanjkanja elektronskih komponent (polprevodnikov oziroma čipov), ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele. V lanskem letu je proizvodnja stala več kot dva meseca, konec leta pa so prešli na eno in pol izmeno.
pred 5 dnevi /

Koga vlada pošilja v nadzorni svet RTV

Vlada je v 11-članski nadzorni svet Radiotelevizije (RTV) Slovenija za mandatno dobo štirih let imenovala Boruta Rončevića, Aleksandra Kotnika, Antona Tomažiča in Milenka Ziherla. Državni zbor je na predlog političnih strank že potrdil pet članov, to so Tamara Besednjak Valič (SDS), Janez Čadež (NSi), Metka Čobec (Konkretno), Romana Fišer (DeSUS) in Alenka Vodončnik (SNS).
pred 5 dnevi /

Nič več premoga za proizvodnjo elektrike

Vlada je sprejela nacionalno strategijo za izstop iz premoga. Ta določa, da bo Slovenija najpozneje leta 2033 prenehala z rabo premoga za proizvodnjo električne energije.
pred 5 dnevi /

Kokain v zaboju Derby banan

Črnogorska policija je v luki Bar odkrila okoli 400 kilogramov belega prahu, za katerega sumijo, da gre za kokain. Odkrili so ga v zabojih z bananami, na katerih je logotip podjetja Derby, ki je v lasti slovenskega poslovneža Izeta Rastoderja, poroča portal N1. Rastoder naj ne bi bil v preiskavi,
pred 5 dnevi /

Uradno: z Janssnom in AZ cepljenih 250 otrok

Zdravstveni inšpektorat je v postopku glede domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi ugotovil, da so z njimi cepili 250 otrok. En primer je inšpektorat odstopil zbornici zdravstvene in babiške nege, 249 pa zdravniški zbornici. V 20 primerih so ugotovili administrativne napake. Več o tem -> Razkrivamo, kje so mimo pravil cepili mladoletnike #dokumenti

pred 6 dnevi /

Danes bo zaživela nova politična stranka

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je bil na današnjem ustanovnem kongresu nove stranke Liberalni demokrati (LIDE) izvoljen za člana njenega predsedstva. Statut je ustrojen tako, da omogoča povezovanje z drugimi akterji in do tri predsednike.