Flashnews:

Mediji: Slovenija ob boku Madžarske, Rusije in Turčije

Slovenija je med državami, v katerih je prišlo do nesprejemljivih posegov v pravico javnosti do obveščenosti in v svobodo izražanja, ugotavlja komisarka za človekove pravice Sveta Evrope Dunja Mijatović. Znašla se je v skupini držav z Madžarsko, Rusijo, Turčijo, Armenijo, Azerbajdžanom in Italijo. "Ključnega pomena je, da lahko novinarji delajo v varnih pogojih, brez strahu, da bi jih nadlegovali ali napadli," je danes sporočila komisarka. Pri tem je posebej omenila tudi napade na novinarje v Sloveniji. Več na -> Celotna izjava komisarke

Naval brezposelnih na zavod za zaposlovanje

Epidemija koronavirusa je prekinila ugodno gibanje brezposelnosti. Zaradi negotovih razmer so podjetja začela odpuščati, tako da se je po dveh mesecih znova povečalo število brezposelnih. Teh je bilo konec marca že 77.855. V evidenco se je na novo prijavilo 7848 oseb, kar je 51,7 odstotka več kot februarja in 56,2 odstotka več kot marca lani. Od tega so bili 103 brezposelni zaradi stečajev in 2441 trajno presežnih delavcev.

Tudi Alenka Bratušek podprla Janšo pri vojski

Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru državnega zbora za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Proti je sicer glasovalo 7 poslancev. Poleg poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS so predlog podprli še poslanci opozicijskih Stranke Alenke Bratušek (SAB) in SNS. Več v -> Janša želi na čelu vojske svojega prijatelja. Tonin proti. in Zakaj je 37.a člen smrt za demokracijo

Delodajalci: končno lahko oddate vlogo za refundacijo

Po več dneh čakanja so delodajalci danes končno dobili možnost oddaje vloge za povračilo nadomestila plače za delavce na začasnem čakanju iz poslovnih razlogov. To lahko naredijo na spletnem portalu https://www.zadelodajalce.si. Delodajalci bi sicer morali vloge po zakonu vložiti najpozneje v osmih dneh od napotitve delavca, vendar naj bi jih na Zavodu za zaposlovanje po naših neuradnih informacijah upoštevali tudi, če bodo vložene po roku.

Tomaž Gantar ostal brez državnega sekretarja

Na vrhuncu epidemije COVID-19 ministrstvo za zdravje zapušča njegov drugi mož. Andrej Možina je danes odstopil s položaja državnega sekretarja na ministrstvo za zdravje, na katerega je bil imenovan dobra dva tedna nazaj. Uradni razlog odstopa je osebne narave. Pred dnevi je vlada za državno sekretarko za zdravje v kabinetu predsednika vlade imenovala Jelko Godec, nekdanjo poslanko SDS.

Koalicija popustila in umaknila člen o sledenju telefonom

Policija ne bo sledila telefonom zdravih ali okuženih oseb, ki so v karanteni ali samoizolaciji. Po burnih odzivih številnih pravnikov je namreč koalicija na zahtevo Stranke modernega centra (SMC) iz "proti-korona" zakona umaknila 104. člen, ki je policistom dajal pooblastilo za sledenje brez odredbe sodišča. Koalicija je napovedala tudi spremembe 103. člena, ki bi policiji dovolil pridobivanje zdravstvenih podatkov oseb. Več naj bi bilo znano danes. Preberite še: Sledenje telefonom: pooblaščenka svari pred "policijsko državo"  in Mega zakon: policija bo nadzorovala telefone, če ...

Že 722.000 okužb po svetu

Po vsem svetu je že več kot 722.000 potrjenih okužb s koronavirusom COVID-19. Največ primerov je v ZDA (skoraj 143.000), kjer se najhitreje povečuje število okužb. Pri vrhu so še Italija (97.700), Kitajska (81.500), Španija (80.100), Nemčija (62.400), Francija (40.200) in Iran (38.300). Število umrlih je preseglo 34.000, daleč največ v Italiji. Več na -> Worldometers.info

Revizorji brskajo na pogorišču kurirske službe

Na pogorišču ljubljanske družbe City Express, ene večjih kurirskih služb, ki je leta 2018 končala v stečaju, bodo brskali posebni revizorji. Na pobudo več upnikov bodo preverjali, ali obstajajo podlage za vložitev odškodninskih in kazenskih ovadb proti nekdanjim vodilnim Petru Gregorcu in Janezu Venguštu. Pod drobnogled bodo vzeli zlasti neuspešno prodajo družbe iz leta 2017 in ali je v skrbnem pregledu prišlo do razkritja poslovnih skrivnosti. Pred stečajem je namreč prišlo do prenosa dela dejavnosti na DPD in Pošto Slovenije.

A1 kupil še enega kabelskega operaterja

Drugi največji slovenski mobilni operater A1 se je dogovoril o novem nakupu lokalnega kabelskega operaterja. Po tem, ko je prevzel manjša operaterja TSRLP iz Maribora in P&ROM iz Vrhnike, je zdaj kupil še dolenjsko podjetje Studio Proteus. Ta ima po zadnjih podatkih nekaj manj kot enoodstotni delež na trgu kabelske televizije, v letu 2018 pa je ustvarila 1,2 milijona evrov prihodkov. A1 je največji nakup opravil leta 2015, ko je prevzel internetnega ponudnika Amis.

V Sloveniji za COVID-19 umrlo 11 ljudi

V Sloveniji sta tako v petek kot v soboto zaradi okužbe s koronavirusom COVID-19 umrli po dve osebi. Epidemija je tako skupaj zahtevala že 11 življenj. V petek je umrl en bolnik v Splošni bolnišnici Celje in en v Kliniki Golnik. V soboto je ena oseba umrla v UKC Ljubljana, druga pa v domu starejših občanov v Šmarju pri Jelšah. Skupaj je v Sloveniji potrjenih 730 primerov okužb. 

Jelka Godec se seli v Janšev kabinet

Vlada je na dopisni seji Jelko Godec, dosedanjo poslanko in podpredsednico SDS, imenovala za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade. Kaj bo v njeni pristojnosti, niso pojasnili, najverjetneje pa bo iz kabineta bdela nad delom zdravstvenega resorja. Nedavno smo poročali, da bo Godčeva glavna koordinatorka za nabavo nujne medicinske opreme. V zadnjih letih je bila vodja dveh parlamentarnih preiskovalnih komisij, ki sta se ukvarjali z javnimi naročili v zdravstvu. Prav tako je bila podpredsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo. To je sicer že tretji državni sekretar v kabinetu Janeza Janše.

Preobrat na borzah

Odločitev evropskih držav in Evropske komisije, da bodo gospodarstvu pomagali z obsežnimi, več sto milijard evrov vrednimi programi pomoči, je več kot očitno pomirila strahove vlagateljev. Najpomembnejše evropske borze so v zadnjih dneh močno pridobile na vrednosti. Danes se je nemški indeks DAX povečal za slaba dva odstotka, britanski FTSE 100 za 4,5 odstotka, francoski CAC 40 pa za skoraj deset odstotkov.