Flashnews:
novo /

Kadrovske rošade v celjskem Cetisu

V družbi Cetis iz Celja, ki se ukvarja z izdelavo potnih listov in drugih osebnih dokumentov, večino posla pa ustvari z državo, je v začetku meseca prišlo do pomembnih sprememb v vodstvu. Po dobrem letu dni sta se poslovila izvršna direktorja Branko Babič in Simon Žnidar. Namesto njiju sta bila na ta položaj imenovana člana upravnega odbora Radenko Mijatović in Davor Vlahek. Dosedanja izvršna direktorica Tina Bačič pa je prevzela vodenje upravnega odbora. Mijatović, bolj znan kot predsednik Nogometne zveze Slovenije, je bil v preteklosti že izvršni direktor v Cetisu. Več o skupini, katere del je Cetis, v -> Domača milijonarja vodenje imperija prepustila šefu NZS in znanemu finančniku

Epidemija se umirja: brez novih okuženih

V petek so opravili 677 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pozitiven pa ni bil noben vzorec, so sporočili z vlade. Prav tako ni umrl nihče od obolelil za COVID-19. V bolnišnicah se je v petek zdravilo 19 bolnikov s covidom-19, od tega štirje na oddelkih za intenzivno terapijo. Dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo.

"V tretjem svežnju ukrepov premalo pomoči"

Predstavniki gospodarstva so se negativno odzvali na tretji "proti-korona" paket ukrepov za pomoč gospodarstvu. V Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) so opozorili, da bi moral ukrep čakanja na delo veljati za vse prizadete panoge, ne le za turizem in gostinstvo. Izvozniki so odvisni od situacije na tujih trgih, nekateri beležijo celo 80-odstotni upad naročil za prihodnje tri mesece. "V takšnih primerih ukrep subvencioniranega delovnega časa ni zadostna rešitev, saj dela enostavno ni dovolj," je povedal predsednik OZS Branko Meh. Opozarja, da jih je vlada preslišala tudi pri vprašanju subvencioniranja najemnin za podjetja in številnih drugih predlogih.

Gospodarska aktivnost območja evra že dosegla dno?

Gospodarska aktivnost v območju evra je najverjetneje že dosegla dno, ocenjujejo v analitski hiši IHS Markit. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava, se je maja zvišal na 30,5 točke in s tem dosegel najvišjo raven v zadnjih treh mesecih. Aprila je PMI znašal rekordno nizkih 13,5 točke. Kljub vsemu se gospodarska aktivnost še vedno zmanjšuje, saj vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast gospodarske aktivnosti.

TEŠ6: tožilstvo vložilo obtožnico

Na specializiranem državnem tožilstvu so danes na okrožno sodišče v Celju vložili obtožnico v zadevi TEŠ6 proti 12 slovenskim in tujim fizičnim osebam ter zoper eno slovensko in eno tujo podjetje zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Med drugim jim očitajo zlorabo položaja in pranje denarja. Zadeva se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno oškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Sodišče je odredilo prevod, nato pa bo sledilo vročanje. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera terjalo precej časa. Več o tem si lahko preberete v -> Dosje: TEŠ6

Analitiki: evropske borze ne bodo več rasle

Evropske borze do konca leta po ocenah analitikov ne bodo beležile večje rasti. Po tem, ko so tečaji delnic najpomembnejših borz v Evropi zaradi razglasitve pandemije COVID-19 in delne zaustavitve gospodarstva v marcu strmoglavili za več kot tretjino, so v aprilu pridobili četrtino svoje vrednosti. To naj bi bilo tudi vse od letošnje rasti, poroča Bloomberg, saj naj bi se evropski indeks Eurostoxx 50 zvišal za manj kot štiri odstotke. Kljub sproščanju ukrepov in ogromnim paketom pomoči so vlagatelji zaskrbljeni zaradi slabih gospodarskih napovedi in ponovnega zaostrovanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Vlada danes predstavlja tretji "proti-korona" zakon

Vlada bo danes predstavila predlog novega, že tretjega protikoronskega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji COVID-19 in ga nato sprejela na dopisni seji. Za tretji paket bo šlo najmanj od 800 do 1300 milijonov evrov proračunskega denarja. Paket vključuje pomoč podjetjem iz vseh dejavnosti s shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Nastanitvenim obratom bi pomagali z izdajo turističnih bonov vsem polnoletnim državljanom v višini 200 evrov in mladoletnikom v višini 50 evrov. Pomoč prihaja tudi za avtobusne prevoznike in žičničarje. Za pokrivanje izgub v zdravstvu naj bi zagotovili 110 milijonov evrov.

Ustanovili svet za debirokratizacijo

Vlada se je na včerajšnji seji na Brdu ustanovila strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Vodil ga bo nekdanji direktor davčne uprave Ivan Simič, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem. Je tudi član tako imenovane posvetovalne skupine za pripravo smernic za "proti-korona" ukrepe, ki jo vodi Matej Lahovnik.

Že več kot 90.000 brezposelnih

Slovenska podjetja še naprej množično odpuščajo. Konec prejšnjega tedna že 90.213 registriranih brezposelnih, kažejo neuradni podatki zavoda za zaposlovanje. To je največ po aprilu 2017, a še vedno precej pod številkami iz leta 2014, ko je bilo brezposelnih skoraj 130.000 ljudi. Samo v tem mesecu se je v evidenco brezposelnih prijavilo že več kot 4700 oseb.

Odprte vse trgovine

Po dveh mesecih zaprtja so danes lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. Gostinci lahko znova strežejo v notranjosti lokalov, goste pa lahko sprejmejo tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah. Še vedno so v veljavi strogi higienski pogoji.

Prihaja shema skrajšanega delovnega časa

Vlada je na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta sindikatom in delodajalcem predstavila smernice za tretji "proti-korona" zakon, v katerem bo glavni ukrep shema subvencioniranega skrajšanega delovnega časa, vredna od pol do ene milijarde evrov. Podjetja naj bi bila upravičena do največ 448 evrov bruto na zaposlenega, pomoč naj bi koristila največ pet mesecev, prepovedane bodo nadure, ob tem pa ne bodo smela odpustiti zaposlenih. Shema bo očitno oblikovana po vzoru avstrijske. Vlada bo poslancem predlagala njeno sofinanciranje iz evropskih sredstev.

Jani Möderndorfer zapustil SMC

Poslanec Jani Möderndorfer je izstopil iz stranke in poslanske skupine SMC ter se pridružil poslancem LMŠ. "Nesporno dejstvo je, da sem od samega začetka nasprotoval vstopu v to koalicijo in opozarjal kolege in kolegice, da je to v resnici pogubno ne samo za stranko in politiko, ki jo zagovarja SMC, ampak tudi za državo," je komentiral svojo odločitev.