Ta vlak smrti je treba zaustaviti #analiza

Vodenje epidemije je razpadlo. Medtem ko ima Slovenija najvišjo smrtnost na svetu, se vlada en teden pogovarja o zaprtju industrije, drugi teden pa serijsko odpira vse razen šol. Strokovne skupine ni več, minister za zdravje bo začasno kar predsednik vlade, hitre teste pa bodo dobavljali nekdanji kralji kriptopiramidnih shem iz krogov SDS.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 19. 12. 2020, 07:00


intenzivna koronavirus
Ta "vlak smrti" je treba zaustaviti, saj bo v nasprotnem primeru speljal s proge. Vprašanje je le, kdo bo potegnil ročno zavoro.
Reuters

DeSUS je odšel iz vlade, Tomaž Gantar ni več zdravstveni minister, Karl Erjavec ni izgubil večine poslancev, Koaliciji ustavnega loka (KUL) pa do nove večine manjka še nekaj poslancev SMC. To je epilog zadnjih dni političnih turbulenc, ki so Janeza Janšo potisnile v enak položaj kot Marjana Šarca dobro leto dni nazaj konec sodelovanja z Levico. Vlada, ki jo vodi, je manjšinska, vse bolj šibka in življenjsko odvisna od zloglasnega cenika Zmaga Jelinčiča. Tako ali drugače je obsojena na konec.

Toda v tem političnem kaosu, ki ga zaznamuje tragična bilanca epidemije, bo imela verjetno ključno vlogo oseba, ki je v teh dneh (še) ni pod medijskimi žarometi. V rokah ima ključe do potencialnih tektonskih premikov, ki bi lahko tehtnico dokončno nagnili na stran nove vladne večine. Tej osebi je ime Tomaž Vesel.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel ima v rokah ključe do potencialnih tektonskih premikov na političnem prizorišču.
Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel ima v rokah ključe do potencialnih tektonskih premikov na političnem prizorišču.
STA

Računsko sodišče, ki ga vodi Vesel, naj bi po nekaterih informacijah v prihodnjih dneh naposled izdalo osnutek revizijskega poročila o nabavah zaščitne in medicinske opreme med epidemijo covid-19. Gre za dolgo pričakovan dokument, ki se ga lahko najmanj veseli Zdravko Počivalšek. Državni revizorji so namreč pod drobnogled vzeli posle z ventilatorje in drugo opremo, ki jih je Počivalšek kot minister za gospodarstvo operativno usmerjal. Od Geneplanetovih "golfov", ki jih je na koncu odkupovala madžarska vlada Viktorja Orbana, do prtičkov z gumicami. Od mask, ki jih je iskala celotna država, do stotin ponudb, na katere nihče ni odgovoril. Od predujmov, ki jih ne bi smelo biti, do pogodb s podjetji, ki se nikoli pred tem niso ukvarjala z dobavo opreme. Od izginulih tovornjakov do letal, ki so na Brnik vozila opremo, a ta nikoli ni prišla v domače bolnišnice

Preberite še:
Dosje: afera maske

Kaj je Tomaž Gantar podpisal pred odstopom

Kje je obstala revizija poslov z opremo

Gre za afero, ki simbolizira domačijsko, klientelno in sprevrženo delovanje nekaterih ključnih ljudi Janševe vlade 3.0. Prav zaradi teh poslov se je SDS tako brutalno spravila na policijo in Nacionalni preiskovalni urad (NPU). In prav zaradi te afere je Počivalšek že nekaj časa ujetnik največje vladne stranke, SMC pa njegov talec. Te (ne)prostovoljne vezi bi lahko ugotovitve revizije dokončno presekale. Posli z opremo so točka, na kateri lahko vlada takoj razpade. Tega se najbolj zaveda prav Janša. 

Tudi zato ne preseneča, da delo računskega sodišča spremljajo zapleti. Že septembra je Vesel ugotavljal, da gospodarsko ministrstvo zelo zavlačuje s pošiljanjem dokumentacije. Dobil jo je šele, ko mu je zažugal s "kakšnimi drugimi ukrepi". Vmes je Tomi Rumpf, Počivalškov prijatelj na zavodu za blagovne rezerve, obračunal z žvižgačem Ivanom Galetom, ki je prvi javno spregovoril o teh poslih.

Počivalšek je obkrožen s svetovalci, med njimi je Sebastjan Jeretič (na fotografiji), ki mu prodajajo načrte o revitalizaciji stranke in pravljice o gospodarstvu, ki da ne bo dovolilo izginotja SMC z domače politične scene.
Počivalšek je obkrožen s svetovalci, med njimi je Sebastjan Jeretič (na fotografiji), ki mu prodajajo načrte o revitalizaciji stranke in pravljice o gospodarstvu, ki da ne bo dovolilo izginotja SMC z domače politične scene.
Arhiv

Medtem ko prvi Počivalškov zvočnik Sebastjan Jeretič govori o "medijskih procesih" in – kot bi sam rekel temu – "pripravlja teren", revizija zdaj stoji na računskem sodišču. Čaka namreč na podpis Veselovega pristojnega namestnika Jorga Kristijana Petroviča, ki sodi v krog desne politične opcije.

Po nekaterih informacijah bi lahko revidiranci osnutek poročila v roke dobili še letos. Ali pa tudi ne. Vse bo odvisno od Vesela, za katerega bo to ena zadnjih, politično res "težkih" revizij v njegovem mandatu prvega moža računskega sodišča, ki se izteče leta 2022. 

Preberite še:
Zapisniki, ki razgaljajo delovanje skupine Bojane Beović

Kdo vse pomaga Janši pri obrambi koalicije

V vsakem primeru so posli z opremo dokaz, da Janševi vladi v resnici nikoli ni šlo za ideologijo. Ta je v svetu SDS le krinka za prijateljske posle in motnja, v katero se levica zaletava med bogatenjem "prvorazrednih". 

Janše tako ne moti, da naj bi mu pri sabotiranju Karla Erjavca pomagala odvetnica Branka Neffat, dolgoletna članica DeSUS, ki je bila vrsto let odlično omrežena v krogih "stare levice". Ne moti ga, da mu glasove za obstoj vlade zagotavljata Jelinčič, ki je nekoč volivce pokojnega predsedniškega kandidata SDS Jožeta Bernika označil za golazen, in Robert Polnar, ki v hrvaškem pevcu Thompsonu vidi "promotorja ustaštva".

Ne zanima ga, zakaj bo Igor Zorčič, morda celo ključni glas na tehtnici SMC,  ostal v vladni koaliciji. Vseeno mu je, ali se bo to zgodilo le zaradi Zorčičevih osebnih dogovorov z Andrejem Vizjakom, sokrajanom iz Brežic, o prevzemu županskega položaja v občini, ki ji že vrsto let vlada SDS.  Na Zorčiča so v zadnjih mesecih mnogi na levici najbolj računali in se pri tem očitno hudo ušteli. Na včerajšnjem sestanku v poslanski skupini je celo odkrito nastopil proti Janji Slugi in Branislavu Rajiću, ki sta ocenila, da SMC nima več kaj iskati v Janševi vladi.

V svetu SDS je ideologija le krinka za prijateljske posle in motnja, v katero se levica zaletava med bogatenjem "prvorazrednih".
V svetu SDS je ideologija le krinka za prijateljske posle in motnja, v katero se levica zaletava med bogatenjem "prvorazrednih".
Vlada RS

Edina ideologija SDS je v resnici rušenje demokratičnih načel, na katerih stoji ta država, in podrejanje, celo kaznovanje vseh tistih, ki "prvorazrednim" stojijo na poti pri osebnih in političnih ciljih: policije, tožilstva, sodstva, medijev, nevladnih organizacij, posameznikov, ki so si drznili spregovoriti, in vseh drugih. Zdaj nas je izkušnja epidemije naučila še, da je v ozadju tega napuha "država smo mi" skrita velikanska količina nesposobnosti in nekompetentnosti. 

Preberite še:
Dokumenti: skupina Beovićeve ni predlagala policijske ure

Ko se država vodi kot krajevna skupnost

Zapisniki sej strokovne skupine Bojane Beović, ki smo jih v zadnjih dneh razkrivali na necenzurirano.si, so potrdili, da je vlada uvedla policijsko uro, omejila gibanje na občine, zaustavila javni promet in odprla cerkve, ne da bi ji to izrecno predlagala stroka. Ker je sistem izdaje karantenskih odločb že sredi oktobra razpadel, je država izgubila vsakršni pregled in nadzor nad okužbami. Nihče ni imel tekočih podatkov o virih okužb, ki bi olajšali sprejemanje ukrepov. Ko smo se v državi kregali, ali je treba v gozdu nositi masko, je virus prosto krožil po državi, ker so bolni ljudje hodili na delo. Logično, saj bi v nasprotnem primeru ostali brez pomembnega dela plače. 

Zdaj je vodenje epidemije dobesedno razpadlo. Medtem ko ima Slovenija najvišjo smrtnost na svetu, se vlada en teden pogovarja o zaprtju industrije, drugi teden pa serijsko odpira vse razen šol. Vse to se dogaja pred božično-novoletnimi prazniki, ko ostale države zapirajo javno življenje. Strokovne skupine očitno ni več, minister za zdravje bo začasno kar predsednik vlade, hitre teste pa bodo dobavljali nekdanji kralji kriptopiramidnih shem iz krogov vladajoče stranke.

DeSUS je že odšel, na vrsti so v SMC in NSi.
DeSUS je že odšel, na vrsti so v SMC in NSi.
STA

To se državi zgodi, ko jo oblastna klika vodi domačijsko in amatersko - kot kakšno krajevno skupnost. Ko o vsem - od več milijard evrov vrednih ukrepov naprej - odločajo neformalne skupine, ko epidemije ne vodijo epidemiologi, ko se zdravstvena stroka podreja politiki, ko odloki niso objavljeni v uradnem listu, ko vlada ne upošteva sklepov ustavnega sodišča, ko proti korona pakete (PKP) izkorišča za interese prijateljev ... Ko misliš, da je državni denar "naš", zato ga za kazen odrekaš neposlušnim. Ko resnično verjameš, da preteklost ne obstaja, zato jo pišeš na novo. Ko na mednarodnem parketu z bratenjem z Orbanom in navijanjem za Donalda Trumpa izgubiš vse prijatelje, zato ti "prijateljska" Hrvaška odreče dostop do odprtega morja, ti pa njenega predsednika vlade zastopaš na vrhu v Bruslju. Ko govoriš, da je ta vlada največ naredila za upokojence, sam pa ne vidiš osmrtnic v časopisih

Ta "vlak smrti" je treba zaustaviti, saj bo v nasprotnem primeru speljal s proge. Vprašanje je le, kdo bo potegnil ročno zavoro. DeSUS je že odšel, na vrsti so v SMC in NSi.