Ko umazano delo za SDS opravi Simona Kustec

Kdo je uradni predlagatelj ukinitve sklada za financiranje nevladnih organizacij?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 21. 12. 2020, 11:15


20201015-01031612
Dejstvo, da se je pod predlog uradno podpisala Simona Kustec, pove precej o njeni vlogi v tej vladi.
STA

Slovensko javnost in politiko že od sobote razburja načrtovana ukinitev sklada za financiranje nevladnih organizacij (NVO). Določilo, s katerim bodo številne od njih izgubile ključni vir financiranja, je vlada potihoma uvrstila v sedmi paket proti korona ukrepov (PKP7). Z njim bo odpravila poseben proračunski sklad, v katerega se je letno namenilo okrog pet milijonov evrov. Gre za denar, ki ga je do zdaj ministrstvo za javno upravo razdeljevalo prek razpisov.

Toda tega predloga na vlado po naših informacijah ni prinesel kdo od ministrov iz vrst SDS, ki že od prevzema oblasti ne skriva sovražne nastrojenosti do teh organizacij. Umazano delo za vladajočo stranko je očitno opravila kar ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki prihaja iz vrst SMC.

Več virov nam je tako potrdilo, da je bilo uradni predlagatelj novega režima financiranja NVO ministrstvo za izobraževanje. Že pred desetimi dnevi naj bi tako na zahtevo Simone Kustec pripravilo besedilo člena in obrazložitev predloga, ki ga je poslalo ministrstvu za finance, pripravljavcu PKP7. Spremembo načina financiranja NVO so na ministrstvu utemeljili s tem, da bi po novi ureditvi več denarja ostalo za šport. Vlada je namreč ob ukinitvi sklada predlagala nadomestni vir financiranja – ljudje bi jim lahko tako po novem nakazali en odstotek in ne več pol odstotka dohodnine. Pri tem seveda na vladi vedo, da so bile pri delitvi denarja iz sklada v prednosti organizacije, ki jim ljudje že do zdaj niso namenjali dela dohodnine.

Ukinitev sklada je že pred tedni zlovešče napovedal poslanec SDS Franc Breznik

Predlog zaradi nasprotovanja najprej umaknili

Kot smo izvedeli, naj bi predlogu nasprotovali na ministrstvu za javno upravo, zato ga je Kustečeva pred dnevi umaknila. Toda v soboto se je na presenečenje številnih spet znašel v osnutku PKP7, ki ga je sprejemala vlada. 

Na ministrstvo za izobraževanje smo danes poslali naslednja vprašanja:

1. Zakaj ste v PKP7 predlagali to rešitev?

2. Ali ste se pred vložitvijo predloga posvetovali s kabinetom predsednika vlade oziroma komerkoli iz vladne svetovalne skupine za pripravo PKP?

3. Ali ste bili pred vložitvijo predloga seznanjeni z dejstvom, da gre za rešitev, leta 2018 sprejeto na pobudo SMC? 

4. Kakšno je vaše sedanje stališče do predloga?


"Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podpiramo dvig odstotka od dohodnine na en odstotek, a le pod pogojem, ta bo ta ukrep oragnizacijam z našega resorja več dal kot pa odvzel. Resorno ureditev tega ukrepa urejata ministrstvo za finance in ministrstvo za javno upravo," so odgovorili z ministrstva.

Znano je, da je Simona Kustec ministrica, ki uživa veliko naklonjenost Janeza Janše. Kljub številnim spodrsljajem in popolni odsotnosti vsakega načrta glede ponovnega odprtja šol predsednik vlade nikoli ni javno kritiziral Simone Kustec. Če je bila v času, ko je vlado in SMC vodil Miro Cerar, izrazito kritična do SDS, je Kustečeva danes ena največjih zagovornic sodelovanja SMC v Janševi vladi in Zdravka Počivalška. Že na dan hišnih preiskav pri prvaku SMC naj bi tako odločno zagovarjala stališče, da Počivalšek ne sme odstopiti z nobenega od položajev. 

Tudi zato je težko verjeti, da se je predloga za ukinitev sklada za NVO, ki je bil sprejet še v času Cerarjeve vlade, spomnila sama. Več informacij kaže, da je ideja nastala v Janševih krogih, Kustečeva pa je to pomagala prikriti.

Dvig dohodnine najbolj ustreza SDS

Mediji SDS so tako danes objavili daljše besedilo davčnega svetovalca Ivana Simiča, v katerem je ta poudaril, da je on avtor določila o novem načinu financiranja NVO. Simičeva argumentacija je domala enak kot tista z ministrstva: več denarja se bo v prvi vrsti namenilo za šport. Čeprav Simič v besedilu omenja tudi kulturnike in gasilce, velja spomniti, da Simič, sicer nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), kot funkcionar deluje v športu. Simič je sicer oseba, ki ima velik vpliv v vrhu SDS. Od letos jeseni vodi vladni strateški svet za debirokratizacijo, ki je imel ključno vlogo pri predlogih nekaterih sprememb na področju davkov. SDS je Simiča imenovala tudi v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja.

Pri delitvi denarja iz sklada so bile v prednosti organizacije, ki jim ljudje že do zdaj niso namenjali dela dohodnine.
Pri delitvi denarja iz sklada so bile v prednosti organizacije, ki jim ljudje že do zdaj niso namenjali dela dohodnine.
/

Tudi sicer dvig dohodnine za donacije ustreza SDS, saj gre za stranko, ki je med vsemi iz tega naslova dobila največ denarja. Lani ji je 1271 donatorjev skupaj nakazalo skoraj 14.500 evrov oziroma v povprečju 11,38 evra. Edina stranka, ki ji je pri tem blizu, je SD, ki je dobila skoraj tisoč evrov manj (13,790 evrov). Za primerjavo: SDS je lani z dohodnino zbrala več denarja kot SMC, LMŠ, SNS, DeSUS, SAB in Levica skupaj. 

Ne le, da je Simona Kustec kot ministrica SMC uradno predlagala določilo, ki mu skoraj soglasno nasprotujejo poslanci njene stranke in eden njenih ministrov (Boštjan Koritnik je član SMC). Na vrhuncu političnih turbulenc v Sloveniji aktivno pomaga SDS pri "ideološki vojni" zoper NVO, ki jih že od prevzema oblasti vidi kot notranjega sovražnika.