Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

Madžari so po zadnjih parlamentarnih volitvah okrepili financiranje medijskih podjetij iz kroga SDS. Zakaj je del milijonov, ki so jih nakazali v Slovenijo, končal v Severni Makedoniji?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
ponedeljek, 10. 2. 2020, 05:56


orbanjj
O čem so se septembra 2017 v znanem makedonskem letovišču Ohrid pogovarjali Viktor Orban, Janez Janša in predsednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski?
Facebook

Madžarski politični vrh v zadnjih letih prek ene od slovenskih bank in pomagačev v Sloveniji vodi obsežno mednarodno politično-obveščevalno-medijsko operacijo v Severni Makedoniji. Njen cilj je rušenje tamkajšnje vlade in dogovora, ki bi to državo pripeljal v zvezo Nato. V operaciji imajo ključno vlogo madžarski lastniki medijev iz kroga SDS, ki so jih v tem času financirala podjetja iz najožjega kroga Viktorja Orbana, predsednika madžarske vlade. 

V uredništvu necenzurirano.si smo pridobili dokumente, podatke in informacije iz več držav. Ti dokazujejo, da so najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. Od tega je:

-        1,5 milijona evrov nakazil iz madžarskih virov ostalo v Sloveniji,

-        preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo. 

Še ena finančna injekcija medijem SDS

Denar, ki je ostal v Sloveniji, je po naših podatkih končal na računih dveh medijskih podjetij iz kroga SDS. 1,2 milijona evrov je v dvanajstih obrokih prejela družba NovaTV24.si, lastnica televizijske postaje Nova24TV. Še 250.000 evrov pa je šlo na račun podjetja Nova hiša, ki izdaja spletno stran Nova24TV.

Nakazila predstavljajo ključni vir njunih prihodkov v tem obdobju. V letu 2018 so skupni prihodki družbe NovaTV24.si znašali 1,54 milijona evrov. To je le 300.000 evrov več od vsote madžarskih nakazil od avgusta 2018 naprej do danes. Enako je pri podjetju Nova Hiša. V letu 2018 je ustvarilo 324.000 evrov prihodkov, kar pomeni, da so madžarska nakazila njegov daleč najpomembnejši vir financiranja. 

Gre za medija, ki širita politično propagando SDS med volivci. V upravnem odboru NovaTV24.si sedijo nekateri člani stranke. Medijska podjetja in mediji iz kroga SDS že več let prejemajo madžarski denar. Do junija 2018, ko so bile v Sloveniji parlamentarne volitve, so različni madžarski podjetniki vanje vložili okrog 2,4 milijona evrov. 

Naši podatki dokazujejo, da so Madžari po volitvah, po katerih Janša ni uspel sestaviti vlade, še okrepili finančne vložke. Mediji iz kroga SDS so tako skupaj prejeli že več kot 3,5 milijona evrov madžarskega denarja. 

Preberite še -> Od kod milijoni za medije SDS in "Operacijo Makedonija"

Medijska hobotnica, ki jo uradno obvladujejo madžarski podjetniki.
Medijska hobotnica, ki jo uradno obvladujejo madžarski podjetniki.
necenzurirano.si

Slovenska zakonodaja sicer strogo prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. S tem preprečuje zlorabo medijev za politično oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande. Denar iz tujine pa za državo pomeni tudi varnostno tveganje. Plačniki iz tujine bi lahko od politikov v zameno zahtevali delovanje v nasprotju z interesi Slovenije. Prav zaradi tega je parlament leta 2018 ustanovil komisijo, ki preiskuje sumljive finančne injekcije podjetjem, povezanim s SDS. 

Operacija Makedonija - proti Nato in EU 

Toda financiranje medijev iz kroga SDS ni edini cilj madžarskih nakazil v Slovenijo, razkrivajo dokumenti. Preostalih 2,5 milijona evrov denarja iz zadnje madžarske injekcije je šlo namreč v Severno Makedonijo. Denar je z računa pri banki Unicredit Slovenija nakazoval Peter Schatz, član upravnega odbora družbe NovaTV24.si in eden od madžarskih podjetnikov, ki obvladujejo medije SDS.

Podatki dokazujejo, da je bila Slovenija odskočna deska za pošiljanje madžarskega denarja v Severno Makedonijo. Tam so ga madžarski lastniki medijev iz kroga SDS porabili za nakupe in financiranje medijev, naklonjenih desni opozicijski stranki VMRO-DPMNE. Dejansko je šlo za financiranje političnega delovanja v nekdanji najjužnejši jugoslovanski republiki. 

Madžari so namreč finančni vložek v Severno Makedonijo okrepili spomladi 2018, ko sta se premier Zoran Zaev in nekdanji predsednik grške vlade Aleksis Cipras dogovarjala o sklenitvi dogovora o preimenovanju države v Severno Makedonijo. Tako imenovan Prespanski sporazum sta podpisala junija 2018. To je bil pogoj za vstop države v zvezo Nato. 

Takrat so Severno Makedonijo pretresali protesti privržencev VMRO-DPMNE, ki so zaradi dogovora želeli z oblasti zrušiti Zaeva. Aprila letos bodo v državi spet volitve. Politične razmere se spet zaostrujejo, naši podatki pa dokazujejo, da madžarska nakazila še vedno prihajajo v Severno Makedonijo in to prek Slovenije. Protokol o sprejemu Severne Makedonije v Nato je ratificiralo vseh 29 članic zveze z izjemo Španije, ki bo to predvidoma storila v prihodnjih tednih. 

Kaj ima Janša s Severno Makedonijo?

Madžarski podjetniki, povezani s SDS, torej prek slovenskega finančnega sistema sodelujejo v operaciji, s katero Orbanov krog deluje neposredno proti širitvi Nata, interesom večine članic EU in uradni slovenski zunanji politiki. Nasprotno je operacija v interesu Rusije, ki je na političnem in obveščevalnem polju tesno vpeta v dogajanje v Severni Makedoniji. Že več let skuša blokirati njeno približevanje evropskim integracijam. 

Vse to zelo dobro ve tudi prvak SDS Janez Janša. V času madžarskih medijskih poslov v Severni Makedoniji, ki so šli prek Slovenije, se je namreč redno srečeval tako z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom kot z visokimi predstavniki VMRO-DPMNE. 

Ne samo to. Mediji iz kroga SDS, ki drugače ne posvečajo prevelike pozornosti zunanjepolitičnim zadevam, so se v zadnjih letih neverjetno veliko ukvarjali s Severno Makedonijo. Ostro so napadali Zaeva. Objavljali so kolumne novinarjev iz tamkajšnjih medijev v madžarski lasti in aferaške članke o vladi v Skopju. 

Mediji iz kroga SDS so se v zadnjih letih neverjetno veliko ukvarjali s Severno Makedonijo.
Mediji iz kroga SDS so se v zadnjih letih neverjetno veliko ukvarjali s Severno Makedonijo.
posnetek zaslona

Uradna politika Slovenije je v tem času sledila veliki večini ostalih držav EU. Severno Makedonijo je podpirala na čim hitrejši poti v Nato in EU. Zaeva je podpirala pri sklenitvi dogovora, ki bi državi omogočil vstop v Nato. Janša je vodil drugačno politiko. Čeprav javno govori, da podpira članstvo Severne Makedonije v Natu, že ves čas napada aktualno vlado v Skopju. Zaevu je celo javno očital, da je "ukradel" volitve. 

Sestanku na Ohridu sledi denar z Madžarske 

Za Janševimi stališči se skrivajo finančni tokovi. 29. septembra 2017 so se tako v znanem makedonskem letovišču Ohrid sestali Orban, Janša in predsednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Uradno je šlo za delovno kosilo, na katerem sta Orban in Janša Gruevskemu izrazila podporo pred lokalnimi volitvami v Severni Makedoniji. Toda v ozadju so očitno že pripravljali druge načrte. 

Le tri dni prej, 26. septembra 2017, je madžarska podjetnica Agnes Adamik, ki je skupaj s člani SDS solastnica NovaTV24.si, v Skopju ustanovila podjetje Adinamik Media, namenjeno za nakupe makedonskih medijev. Isti mesec je Peter Schatz v Severni Makedoniji zagnal spletni portal Ripost. Priljubljena tarča tega medija je ameriški milijarder George Soros, ki si ga je Orbanova vlada na Madžarskem že pred leti izbrala za sovražnika številka ena. 

To sliko je Agnes Adamik posnela v Skopju.
To sliko je Agnes Adamik posnela v Skopju.
Facebook

Tu se začnejo povezave s Slovenijo še krepiti. Prvotni lastnik domene za propagandni portal v Severni Makedoniji je bilo Schatzevo podjetje R-Post-R s sedežem v Ljubljani. To ima v lasti družbo Nova obzorja, izdajateljico Demokracije, strankarskega časopisa SDS. 

V slabem letu dni sta madžarska podjetnika postala uradna lastnika več kot desetih elektronskih, tiskanih in spletnih medijev v Severni Makedoniji. Z nakupi je začel Peter Schatz, od leta 2018 pa je posle vodila Agnes Adamik. Madžarski denar za te projekte je ves čas prihajal iz Slovenije -  prek računov na banki Unicredit, ki sta ju v Ljubljani odprla Schatz in Adamikova.

Trikotnik Budimpešta-Ljubljana-Skopje

Odskočna deska za nakazila denarja v Severno Makedonijo je bila Slovenija. 11. aprila 2018, slaba dva meseca pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, je Adamikova najprej v svoje podjetje v Ljubljani vplačala 400.000 evrov kapitala, ki je prišel z Madžarske. Še isti dan je njeno skopsko podjetje Adinamik Media prejelo 175.000 evrov novega kapitala. Takoj zatem je kupilo tri medijske hiše v Severni Makedoniji, ki so bile vključene v poizkuse rušenja tamkajšnje vlade.

Zadnji prevzemni posel, nakup družbe LD Press, je Adamikova v Skopju opravila 9. maja 2018. Dva dni pozneje je bila v Celju volilna konvencija SDS, ki sta jo obiskala tudi Orban in novi predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski

To je bilo nadaljevanje serije Janševih srečanj s političnima prijateljema. Že februarja 2018 se je v Ljubljani sestal z Mickoskim. Podprl ga je pri "uresničevanju strateških ciljev Makedonije". "Ta malo posiljena sprememba imena v Makedoniji bi se lahko izkazala za mogoče previsoko ceno," je po srečanju izjavil Janša. Takrat je "Operacija Makedonija" že tekla prek Slovenije.

Tesne vezi je Janša v zadnjem desetletju spletel tudi z njegovim predhodnikom Nikolo Gruevskim, dolgoletnim predsednikom makedonske vlade, ki je konec leta 2018 pred roko pravice zbežal v Budimpešto. Pobegnil je v avtomobilu z madžarskimi diplomatskimi tablicami.