Janša želi nadzor še nad POP TV

Zakaj je Slovenijo danes za nekaj ur obiskal češki milijarder, ki ima v lasti POP TV in Kanal A?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 3. 12. 2020, 16:20


20200525-01006354
Janez Janša že od prevzema oblasti ne skriva svojega nezadovoljstva z uredniško politiko POP TV.
STA

Češki milijarder Petr Kellner, ki ima od prejšnjega meseca v lasti tudi medijsko hišo Pro Plus, izdajateljico televizijskih programov POP TV in Kanal A, je danes popoldne prispel v Slovenijo. Po naših informacijah bo v naši državi le nekaj ur. Na letališču Jožeta Pučnika ga namreč čaka zasebno letalo znamke boeing, s katerim naj bi se še danes proti večeru vrnil v Prago. 

Po informacijah iz več virov je Kellner prišel na sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo. Njegov kabinet smo vprašali, ali lahko potrdijo ali zanikajo, da se je Janša danes sestal s Kellnerjem, in kaj je bila tema sestanka. Odgovorili so nam le, da "vprašanj ne komentirajo". 

Da se Janša želi sestati s Kellnerjem, se že nekaj časa govori v domačih diplomatskih krogih. Ni težko ugibati, zakaj. Kellnerjeva skupina PPF je letos oktobra z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano domačo komercialno televizijo. Janša pa že od prevzema oblasti ne skriva svojega nezadovoljstva z njeno uredniško politiko.

V začetku oktobra je njeno osrednjo informativno oddajo 24 ur posmehljivo označil za "največjo opozicijsko stranko". Uredniki in novinarji POP TV so redne tarče napadov medijev SDS. Označujejo jih za "agente globoke države" in "manipulante". Obtožujejo jih, da pomagajo pri organizaciji protestov in ljudi – enako kot ostali mediji po Janševo – pozivajo h kršitvam ukrepov za zajezitev epidemije. Tudi predlog medijske zakonodaje, ki ga je poleti objavilo ministrstvo za kulturo Vaska Simonitija (SDS), pomeni velik udarec za Pro Plus. Predvideva namreč, da bi se POP TV in Kanal A potencialno izključilo iz osnovnih paketov kabelskih operaterjev. Vlada je sicer predlog začasno umaknila, saj sta DeSUS in SMC zahtevala daljšo javno razpravo.

Petr Kellner naj bi v Slovenijo prišel s svojim zasebnim letalom znamke boeing.
Petr Kellner naj bi v Slovenijo prišel s svojim zasebnim letalom znamke boeing.
JetPhotos

Kaj bo Janša ponudil Kellnerju

V tej luči je zanimivo, da so v SDS v začetku oktobra, ko je Kellner za posel dobil dokončno soglasje evropske komisije, odkrito pozdravili prodajo Pro Plusa. Medtem ko se je Nova24TV spraševala, ali to pomeni "konec fake newsa", je Janša objavil tvit z zapisom, da so "največjo opozicijsko stranko pravkar prodali" in k temu dodal pomežik.

Kellnerjev nekajurni obisk Slovenije časovno sovpada z nekaterimi ostalimi dogajanji v državi. Na eni strani so v SDS okrepili napade na fronti z mediji. Janševa vlada je v ponedeljek na dopisni seji zaustavila financiranje državne Slovenske tiskovne agencije (STA). Pred tem je vladni urad za komuniciranje z dopisi več tednov želel vpletati v njene uredniške odločitve. Medtem je Planet TV prišel pod okrilje madžarske televizije TV2, ki je v lasti oligarha Jozsefa Vide iz poslovnega omrežja vladajoče stranke Fidesz. V teku je tudi postopek prodaje Telekomove hčerinske družbe TS Media, ki ima v lasti portal Siol.net. Kot najresnejši kupci se znova omenjajo Madžari.

Na drugi strani v Slovenijo prihaja vse več češkega kapitala. Družba EP Holding se je s Slovenskimi železnicami dogovorila o vstopu v lastništvo njihove hčerinske družbe SŽ - Tovorni promet. Lastnik EP Holding je češki poslovnež Daniel Kretinsky, ki je poročeno s hčerko Petra Kellnerja. Čehi naj bi postali 49 odstotkov SŽ – Tovorni promet, do tega deleža pa naj bi prišli z vplačilom od 60 do 100 milijonov evrov dodatnega kapitala. Poslu je zeleno luč prižgal nadzorni svet, v katerem od letos sedi tudi dolgoletni Janšev odvetnik Franci Matoz. V SŽ so se zavezali tudi k dodatnim investicijam v tovorni promet, a bodo za to zelo verjetno nov kapitalski vložek države. 

Medtem teče tudi operacija kadrovskega prevzemanja Petrola. Njegova največja zasebna lastnica je s 13 odstotki delnic slovaško-češka skupina J&T, s katero sta bila vrsto let tesno poslovno povezana tako Kellner kot Kretinsky.

Vsi Janševi sestanki z lastniki medijev 

Kaj je torej želel Janša sporočiti Kellnerju? Mu je v zameno za spremembo uredniške politike POP TV ponudil vezani dogovor, ki bi zajemal katero od drugih čeških naložb pri nas? Kot že omenjeno, v Janševem kabinetu naših vprašanj niso komentirali. Iz PPF pa so nam sporočili, da srečanj Petra Kellnerja nikoli ne komentirajo. 

Janša je sicer že v preteklosti rad sprejemal lastnike medijev in se z njimi pogovarjal tudi o drugih poslih.  Jeseni 2012, v času njegove druge vlade, se je Janša srečal s Theodorom Kyriakoujem, solastnikom in direktorjem grške medijske multinacionalke Antenna Group, ki je pozneje lastniško vstopila v Telekomov televizijo Planet TV. Kyriakouja naj bi takrat po nekaterih informacijah zanimala tudi Luka Koper.

Češki milijarder Petr Kellnerj ima od prejšnjega meseca v lasti slovensko medijsko hišo Pro Plus.
Češki milijarder Petr Kellnerj ima od prejšnjega meseca v lasti slovensko medijsko hišo Pro Plus.
PPF Group

Sredi avgusta 2005 pa je Janša v svojem kabinetu sprejel Boška Šrota, takrat še drugega moža Pivovarne Laško, ki je imela v lasti Delo, in tedanjega direktorja Istrabenza Igorja Bavčarja. Le dobra dva tedna pozneje je država pivovarni in Istrabenzu prodala Mercator. Istočasno so vodenje Dela prevzeli ljudje po meri Janše in SDS. Dogovor, ki so ga v SDS ves čas zanikali, se je za tedanjega predsednika vlade klavrno končal leta 2007, ko je Šrot na Delu zamenjal Janševe ljudi, nato pa je Janša v državnem zboru napovedal vojno "tajkunsko-političnim povezavam v medijih".