Kaj Bidnu svetuje agent CIA, ki je Janši zabrusil: Utihni!

Med tistimi, ki jih je minilo potrpljenje s predsednikom vlade Janezom Janšo, je bil minuli teden tudi dolgoletni visoki uslužbenec ameriške obveščevalne službe CIA. Kaj zdaj svetuje Joeju Bidnu?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 10. 11. 2020, 17:50


RieXXtDM
Slovenskega premierja se je verbalno lotil John Sipher, nekdanji visoki uslužbenec ameriške obveščevalne službe CIA.
Twitter

Predsednik vlade Janez Janša se je v zadnjih dneh na družbenem omrežju Twitter zaradi nepriznavanja izida ameriških predsedniških volitev prepiral z vrsto politikov in drugih vplivnežev iz ZDA in Evrope. Med njimi sta bila recimo ameriški diplomat Michael Carpenter, ki ga po zmagi Joeja Bidna nekateri vidijo kot kandidata za novega državnega sekretarja, in nemški diplomat Wolfgang Ischinger, predsedujoči Muenchenski varnostni konferenci, ki je vrsto let veljal za velikega prijatelja Slovenije.

John Sipher je na Twitterju Janši zabrusil: Utihni!
John Sipher je na Twitterju Janši zabrusil: Utihni!
Twitter

Toda verbalno se je Janše najbolj lotil John Sipher. Gre za nekdanjega dolgoletnega visokega uslužbenca ameriške obveščevalne službe CIA, ki je v karieri, dolgi tri desetletja, vodil njen oddelek v Rusiji. Bil je na čelu lokalnih postaj na Balkanu, v južni in jugovzhodni Aziji. Sipherju je potrpljenja s predsednikom slovenske vlade zmanjkalo, ko je Janša jutro po volitvah na Twitterju zapisal, da so Američani za nova štiri leta v Beli hiši izvolili Donalda Trumpa. "Zmaga republikancev pa bo še večja ob novih zamudah in medijskem zanikanju dejstev," je poudaril Janša. Sipher mu je odgovoril le, naj utihne. 

Čeprav Sipherjev "Shut up!" ("Utihni!" v slovenščini) ob drugih Janševih besednih dvobojih ni zbudil velike pozornosti, bi jo zdaj moral. Sipher je namreč takoj po Bidnovi izvolitvi bodočemu ameriškemu predsedniku napisal odprto pismo. V njem mu je razložil, kaj vse je bilo narobe z obveščevalnim sistemom pod Donaldom Trumpom in kaj je treba spremeniti. 

Sipher je v pismu Bidnu poudaril, da je Trump:

-        ponižal delo obveščevalnih agentov, ki državi služijo v najtežjih možnih razmerah v tujini, 

-        zavračal analitične ugotovitve strokovnjakov,

-        opuščal ključna ameriška zavezništva na kriznih žariščih, predvsem s Kurdi v Iraku in posameznimi plemeni v Afganistanu. 

-        spodkopal partnerstva z obveščevalnimi službami v Veliki Britaniji, Avstraliji in drugih zavezniških državah.

-        popolnoma podcenil rusko vmešavanje v ameriško politiko,

-       kriv za številne odhode ljudi iz obveščevalnih struktur.

Bidnu zato predlaga takojšnjo depolitizacijo odnosov med zveznimi agencijami in Belo hišo, zamenjavo direktorja za obveščevalne dejavnosti v vladnem kabinetu, imenovanje novega direktorja CIA, ki bo imel dovolj izkušenj za to delo, takojšen obisk obveščevalnih agencij po zaprisegi in revizijo kadrovskih imenovanj.

Janša se je prepiral tudi z ameriškim diplomatom Johnom Carpenterjem, ki ga po zmagi Joeja Bidna nekateri vidijo kot kandidata za novega državnega sekretarja.
Janša se je prepiral tudi z ameriškim diplomatom Johnom Carpenterjem, ki ga po zmagi Joeja Bidna nekateri vidijo kot kandidata za novega državnega sekretarja.
STA

Sipherjevo pismo je podpisal tudi Marc Polymeropoulos, še en nekdanji obveščevalni veteran, ki je še do lani služboval v CIA, zadolžen pa je bil za protiteroristične operacije v Evropi, Aziji in na Bližnjem vzhodu. Objavila ga je ameriška spletna stran Just Security, ki uživa velik ugled v tamkajšnji obveščevalni skupnosti. Vse to nakazuje, da gre za ljudi, ki utegnejo imeti določen vpliv na odločitve novega predsednika, povezane z ameriškimi obveščevalnimi strukturami. In ti Slovenije zaradi Janše očitno ne dojemajo več kot državo, ki ji velja zaupati.