Ker je dvomil v ukrepe, je padel v nemilost vlade

Le dan po tem, ko je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen javno podvomil v smiselnost novih ukrepov proti COVID-19, je vlada zamenjala tri člane sveta NIJZ. To ji daje proste roke pri izbiri novega direktorja.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 1. 4. 2020, 12:10


20171109-00816399
Današnje kadrovske zamenjave dajejo vladi proste roke pri izbiri novega direktorja NIJZ. Trenutno je na tem položaju Ivan Eržen.
STA

Vlada Janeza Janše je danes na dopisni seji zamenjala tri člane sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), osrednje nacionalne institucije, ki je zadolžena za pripravljenost in odzivanje na področju nalezljivih bolezni. 

Novi člani sveta zavoda so:

1) Dr. Rok Tavčar, zdravnik in specialist psihiater, zaposlen kot vodja Enote za rehabilitacijo na Univerzitetni psihiatrični kiniki Ljubljana.

2) Matej Forte, pravnik, sin in sodelavec Alenke Forte, lastnice Medicinskega centra Heliks, kandidatke SDS za poslanko v državnem zboru na volitvah 2018. Mediji SDS redno objavljajo njene predloge za izboljšave slovenskega zdravstva.

3) Dr. Matjaž Vrtovec. Leta 2017 je bil med podporniki Romane Tomc, evropske poslanke SDS, pri njeni kandidaturi za predsednico republike. 

Kazen za dvome o ukrepih?

Današnje kadrovske zamenjave tako dajejo vladi proste roke pri izbiri novega direktorja. Vlada ima v sedemčlanskem svetu NIJZ štiri predstavnike, torej večino. Že v prvih dneh mandata je iz sveta NIJZ razrešila dr. Tatjano Lejko Zupanc s klinike za infekcijske bolezni v UKC Ljubljana. Zamenjala jo je z Matejo Lesar, nekdanjo strokovno sodelavko poslanske skupine DeSUS v državnem zboru. Iz te stranke prihaja tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Tri člane sveta NIJZ je vlada zamenjala le dan po tem, ko je začasni direktor inštituta Ivan Eržen javno podvomil v nujnost zaostritve ukrepov za zajezitev epidemije. Vlada je namreč v začetku tedna dodatno omejila gibanje državljanov le na ozemlju matičnih občin in predpisala obvezno razkuževanje površin v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb. Eržen je v intervjuju za Mladino ocenil, da "tako drastični ukrepi niso bili potrebni, ker je večina ljudi že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala".

Direktorja NIJZ je zaradi njegovih izjav že včeraj ostro kritiziral tudi minister Tomaž Gantar.
Direktorja NIJZ je zaradi njegovih izjav že včeraj ostro kritiziral tudi minister Tomaž Gantar.
STA

Že drugi direktor v nemilosti Janševe vlade

Po naših informacijah je Eržena zaradi teh izjav že včeraj ostro kritiziral tudi Gantar. Eržen bi moral popoldne sodelovati na novinarski konferenci vlade, a ga tam ni bilo. Namesto njega je pred novinarje stopil Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Eržen je že drugi direktor NIJZ, ki se je v treh tednih znašel v nemilosti Gantarja in vlade. Konec prejšnjega tedna je položaj morala zapustiti Nina Pirnat, ki jo je Janševa vlada že prvi dan umaknila z novinarskih konferenc, več dni pa je bila tarča strankarskih medijev SDS. Vse to priča tudi o trenutni vlogi in moči epidemiološke stroke pri določanju ukrepov za omejevanje epidemije COVID-19, o katerih ima v Sloveniji prvo in zadnjo besedo politika.

Po zakonu o nalezljivih boleznih je sicer za izvajanje nalog ob izbruhih in epidemijah pristojen NIJZ, ki je zadolžen za pripravo programov za preprečitev bolezni in to v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Izvajanje ukrepov ob NIJZ spremljajo še območni zavodi za zdravstveno varstvo in zdravstveni inšpektorat.