Leto 2021: Janševe počitnice, "non-paper" in farsa s hitrimi testi

Katere so najbolj odmevne zgodbe, ki smo jih v letu 2021 razkrivali na necenzurirano.si.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 31. 12. 2021, 05:55


20170104_201529
"Seveda so barantali z orožjem, ampak s tem se ni nihče osebno okoristil. Tako je bilo kot v vsaki vojni," je Božo Dimnik dejal pred leti, ko je zatrjeval, da v Sloveniji ni bilo nobene orožarske afere. V čas osamosvajanja sega tudi njegovo prijateljstvo z Janšo.
24ur

Portal necenzurirano.si se je v drugem letu delovanja dokončno uveljavil kot pomemben igralec v medijskem prostoru. V letu 2021 smo na strani zabeležili skoraj 23 milijonov obiskov, kar je devet milijonov več kot v letu pred tem. Leto, ki odhaja, so zaznamovale številne zgodbe, ki smo jih razkrivali. Izbrali smo nekatere najodmevnejše in jih razvrstili po časovnem vrstnem redu:

1. Afera Iskreni: ko minister uredi denar lastnemu zavodu 

Sredi januarja, ko je bil drugi val epidemije na vrhuncu, smrt pa je največji davek terjala v domovih za starejše, je ministrstvo za delo razdelilo denar za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covid-19. Med 135 prijavljenimi kandidati jih je izbralo osem, ki so prejeli najvišji možni znesek – 130.200 evrov. Eden od teh je bil tudi Zavod Iskreni, v katerem je bil dolga leta eden od ustanoviteljev minister za delo Janez Cigler Kralj. Iz njegovega lastništva se je umaknil tri dni pred prevzemom ministrske funkcije.

Čeprav je Cigler-Kralj zatrjeval, da sam ni imel nobene vloge pri odločanju na razpisu, so dokumenti, ki smo jih po mesecu dni čakanja pridobili od ministrstva, nakazovali, da je zagotovo vnaprej vedel, kako se bo razpletel. Epilog? Zaradi afere je opozicija zahtevala ministrov odstop, a je Cigler-Kralj interpelacijo preživel. Komisija za preprečevanje (KPK) je postopek v zadevi ustavila. Prvak NSi Matej Tonin je v aferi videl napad na kristjane. Toda zgodba simbolizira vlogo NSi v tej vladi – kot stranke, ki je v zameno za blišč funkcij, moči in poslov pripravljena molčati ob vseh ekscesih SDS. 

Preberite še:
Izbiro Zavoda Iskreni je potrdil Cigler Kralj #dokumenti

2. Hitri testi – "bolan posel" fantov z rajskih otokov

Če je epidemija vojna, so njeni dobičkarji dobavitelji hitrih testov. Med njimi je največji posel z državo uspel Klemnu Nicolettiju, Alanu Amadeju Eferlu in Luki Lahu, trem "veteranom" kripto, piramidnih in drugih shem, za katerimi so ostali opeharjeni vlagatelji. Njihovo podjetje Majbert Pharm je država konec lanskega leta izbrala za dobavitelja hitrih testov za množično testiranje prebivalstva.

Država je dobavo hitrih testov zaupala podjetju Majbert Pharm, ki je v solasti Alana Amadeja Eferla (v sredini). Spletna stran Kriptoreporter ga je označila za "kralja piramid". V posel je bil vpleten tudi Luka Lah (desno), nekdanji član podmladka SDS.
Država je dobavo hitrih testov zaupala podjetju Majbert Pharm, ki je v solasti Alana Amadeja Eferla (v sredini). Spletna stran Kriptoreporter ga je označila za "kralja piramid". V posel je bil vpleten tudi Luka Lah (desno), nekdanji član podmladka SDS.
Youtube

Sledili so tedni, v katerih se je hitro testiranje spremenilo v farso. Dobavljeni hitri testi so bili namreč za to neustrezni. Dokazano so bili manj zanesljivi, kot so to zahtevali pogoji na razpisu. Množili so se primeri, ko so učitelji in drugi zaradi lažnih pozitivnih testov ostajali doma, čeprav niso bili okuženi. Kljub temu je ministrstvo za zdravje, ki ga je v januarju in februarju vodil Janez Janša, delalo vse, da je šlo podjetju Majbert Pharm na roko. Načrtno je prezrlo napake in zaplete pri testih.

Na eni strani je država poskrbela za utišanje stroke, ki je opozarjala na neustreznost teh testov. Na drugi strani je podjetju Majbert Pharm kot edinemu od ponudnikov plačala celo njihovo validacijo, s čimer je to na trgu dobilo privilegiran položaj. Tudi zato se je Luka Lah, nekdanji član SDS, v enem od svojih videov upravičeno hvalil, da so sklenili "bolan posel". Epilog? Sredi decembra so kriminalisti zaradi 1,2-milijonskega oškodovanja države pri nabavi hitrih testov opravili več hišnih preiskav.

Preberite še:
Uradno: država kupila neustrezne hitre teste

3. Afera Namibija – kje vse so med epidemijo delali zdravniki

Med drugim valom epidemije so bolnišnice močno omejile dostop do zdravstvenih storitev, nekatere oddelke pa celo zaprle. Posamezni zdravniki, ki so ves čas epidemije prejemali bogate covid dodatke, so to izkoristili za dodatni zaslužek. Eden od teh je bil znani ortopedski kirurg Matjaž Voršič iz UKC Maribor, ki je šel operirat v Namibijo. Od tam je v Slovenijo februarja prinesel zelo nalezljiv južnoafriški sev novega virusa.

Afera Namibija je razkrila novo težavo slovenskega zdravstva - nedovoljeno preskakovanje čakalnih vrst. Še preden je Voršič odšel v izolacijo, je namreč pregledal večje število pacientov, ki so tja prišli mimo vrste, ne da bi bili vpisani na čakalni seznam. Teh pacientov ni vpisal v računalniško evidenco. Prav tako dejstva, da jih je pregledal, ni razkril enoti za obvladovanje bolnišničnih okužb. Objavili smo tudi zgodbo pacienta, ki pri Voršiču ni prišel na vrsto za operacijo v UKC Maribor, a ga je nato isti kirurg operiral na Hrvaškem – brez vednosti bolnišnice, v kateri je zaposlen. Pri tem je navedel lažni datum.

Epilog? Zdravstveni inšpektorat je UKC Maribor izrekel 800 evrov kazni za preskakovanje vrst. Voršič jo je odnesel brez kazni. Dokumentacija, obremenilna za Voršiča, je iz bolnišnice izginila.

Preberite še:
"Dr. Voršič me je operiral mimo vrste. Na Hrvaškem, z lažnim datumom."

4. Ko v SDS potrebujejo denar, pokličejo Roka Snežiča

Aprila je postalo dokončno jasno, da je skoraj pol milijona evrov, ki si jih je SDS pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami izposodila pri državljanki BiH Dijani Đuđić, dejansko priskrbel Rok Snežič, prijatelj in po lastnih besedah tudi svetovalec Janeza Janše. Obsežna dokumentacija je dokazovala, da sta Snežič in Đuđićeva v dneh pred njenim podpisom posojilne pogodbe s SDS skoraj vsak dan komunicirala po telefonu. Skupaj sta potovala iz Banja Luke v Slovenijo in nazaj, Đuđićeva pa je ves čas delovala po Snežičevih navodilih.

Dva tedna pred podpisom posojilne pogodbe med Janezom Janšo in Dijano Đuđić je Rok Snežič v Mariboru praznoval rojstni dan. Zabave se je udeležil tudi Janša. Takrat je bila v Sloveniji tudi Đuđićeva.
Dva tedna pred podpisom posojilne pogodbe med Janezom Janšo in Dijano Đuđić je Rok Snežič v Mariboru praznoval rojstni dan. Zabave se je udeležil tudi Janša. Takrat je bila v Sloveniji tudi Đuđićeva.
Zajem zaslonske slike

Ne glede na to, da je Snežič osumljenec v mednarodni preiskavi mreže za domnevno pranje denarja, ki je po ugotovitvah preiskovalcev v več letih obrnila 22 milijonov evrov, je njegov vpliv v SDS v letu 2021 ves čas rasel. Razširil se je tudi v državno gospodarstvo, predvsem v polje energetike. Na več frontah je zato prišel navzkriž z omrežjem generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca. Direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar je priznala, da ga osebno pozna. Toda Snežič je za Janšo očitno preveč pomemben, da bi se mu odrekel. Ne le zaradi prijateljstva, ki sta ga spletla v zaporu na Dobu, ampak predvsem drugih razlogov. Kot smo razkrili, je iz Snežičeve mreže prišel tudi del zagonskega denarja za Nova24TV.

Preberite še:
Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti novinarjem in opoziciji

5. Afera "non-paper": Janša kot kurir pri novem risanju meja na Balkanu

Aprila je izbruhnila afera "non-paper". Na necenzurirano.si smo namreč objavili neuradni diplomatski dokument ("non-paper" v angl.), ki govori o novem risanju meja na območju nekdanje Jugoslavije. Predvideval je razpad Bosne in Hercegovine, priključitev Republike Srbske k Srbiji in združitev Kosova z Albanijo. Kdo je bil njegov avtor, še danes ni znano, čeprav so ga najverjetneje pisali v Beogradu ali Budimpešti. Jasno je bilo le, da ga je na različne naslove v tujini pomagal pošiljati Janez Janša. To je prvi potrdil albanski premier Edi Rama. Nato so obstoj dokumenta potrdili tudi v kabinetu Charlesa Michela, predsednika evropskega sveta.

Šlo je za največjo mednarodno sramoto slovenske zunanje politike v njeni zgodovini, ki je za nameček izbruhnila tik pred našim predsedovanjem Svetu EU. Dokončno je razkrila vso globino zavezništva med Janšo, Viktorjem Orbanom in Aleksandrom Vučićem. Novembra, ko je Zahod srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku zagrozil s sankcijami, se je ta v dveh dneh sestal najprej z Janšo, nato pa z Orbanom. Slovenija se je v letu 2021 v BiH postavila na stran sil, ki želijo to državo razkosati in delujejo po diktatu Moskve.

Preberite še:
Objavljamo dokument o razdelitvi BiH, ki ga išče ves Balkan

6. Cepljenje: Pfizer, ki ga ni bilo, preskakovanje vrst in smrt 20-letne Katje

Slovenija je danes ena najslabše precepljenih članic EU. Po deležu ljudi, cepljenih s prvim odmerkom, nas je pred dnevi prehitela celo Indija, ki ima 1,4 milijarde prebivalcev, za kar je v prvi vrsti odgovorna vlada. Od prihoda prvih količin cepiva v našo državo so cepljenje spremljale različne afere.

Veriga odgovornosti za vprašljive odločitve pri cepljenju proti covid-19, ki so pripeljale do tragične smrti 20-letne Katje, se začne pri njemu.
Veriga odgovornosti za vprašljive odločitve pri cepljenju proti covid-19, ki so pripeljale do tragične smrti 20-letne Katje, se začne pri njemu.
STA

Začelo se je z razkritjem, da se je ministrstvo za zdravje v času, ko ga je vodil Janša, odreklo naročilu približno 800.000 dodatnih odmerkov cepiv Pfizer in Moderna. Z njim bi lahko hitreje prvič cepili večji del prebivalstva tik po drugem valu - v času, ko je bilo nasprotovanje cepljenju še manjše. V spomladanskih mesecih je vlada štirikrat zamenjala vrstni red prednostnih skupin v strategiji cepljenja. V isto skupino kot starejše od 70 let je tako dala tudi diplomate. Za promocijo cepljenja je najela nekompetentnega podpornika vlade Edvarda Kadiča.

Organizacija cepljenja na terenu je bila slaba, zaradi česar je vlada ves čas zniževala prag precepljenosti, ki bi ga še lahko prikazala kot svoj uspeh. Končni udarec cepljenju je bila smrt 20-letne Katje. Ker je želela izpolnjevati pogoj PCT za vožnjo z avtobusom, je prejela odmerek cepiva Janssen, ki so ga v posameznih državah ali prepovedali ali dovolili le za starejše. Z analizo dokumentacije smo ugotovili, da se veriga odgovornosti za tragični dogodek začne pri ministru za zdravje Janez Poklukarju. Medtem tožilstvo preiskuje, kdo je odgovoren, da je med 50 in 150 mladoletnikov prejelo odmerke vektorskih cepiv, ki so dovoljena le za polnoletne.

Preberite še:
Vplivna zdravnica kot edina zasebnica do cepiva za svoje

7. Globoka država: Janševe počitnice z največjimi dobavitelji zdravstva

SDS je v preteklosti javno opozarjala na sistemsko korupcijo v zdravstvu. Ustanavljala je parlamentarne komisije za preiskavo dobav. Govorila je o "prvorazrednih", odtekanju denarja v zasebne žepe in o tem, da Slovenijo vodi globoka država. Toda te besede so julije dobile popolnoma nov pomen. Takrat smo namreč razkrili, da Janša že vrsto let dopustuje z največjimi dobičkarji v zdravstvu.

Božo Dimnik med popoldanskim branjem Demokracije, strankarskega tednika SDS, na jahti Andreja Marčiča. Ob njem sedi Janez Janša.
Božo Dimnik med popoldanskim branjem Demokracije, strankarskega tednika SDS, na jahti Andreja Marčiča. Ob njem sedi Janez Janša.
24ur

Janša tako z lobistom Božom Dimnikom in lastnikom skupine Marand Andrejem Marčičem od leta 2003 hodi na golf počitnice na otok Mavricij v Indijskem oceanu. Marčič in Dimnik, predstavnika podjetij, ki so v zadnjih 20 letih samo s proračunskimi porabniki ustvarila za več kot 100 milijonov evrov poslov, sta se z Janšo družila tudi na njegovem domu in Marčičevi jahti.

Ena najbolj odmevnih zgodb letošnjega leta. Fotografija razkriva: medtem ko SDS govori o korupciji v zdravstvu, Janez Janša na mondenem otoku že leta igra golf z največjimi dobičkarji v zdravstvu.
Ena najbolj odmevnih zgodb letošnjega leta. Fotografija razkriva: medtem ko SDS govori o korupciji v zdravstvu, Janez Janša na mondenem otoku že leta igra golf z največjimi dobičkarji v zdravstvu.
necenzurirano.si

Epilog? Tako Dimnik kot Marčič sta skušala javnost prepričati, da je šlo pri njunih srečevanjih za naključja. Kar je najpomembneje, Janša do danes ni pojasnil, kdo mu je plačeval dopuste z "golf družbo". Že leta 2012 je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovila, da teh stroškov ni kril iz uradno preverljivih in dokazljivih virov.

Preberite še:
Fotografija globoke države #komentar

8. Na ulicah Ljubljane solzivec, v štabu policije Mahnič in Hojs

Z jesenskim, tretjim valom epidemije in uvedbo pogoja PCT so na ulicah Ljubljane izbruhnili protesti proti pogoju PCT. 5. oktobra jih je policija zatrla z "dežjem" solzivca, vodnimi topovi, plinski bombami in naboji. Medtem ko so ji številni očitali prekomerno uporabo prisilnih sredstev, smo sredi oktobra razkrili, da je delo policije iz prve vrste nadzoroval vrh slovenske politike. Med protesti sta bila namreč v prostorih operativnega štaba policije tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar za nacionalno varnost v Janševem kabinetu Žan Mahnič.

Šlo je za nov dokaz, kako tesno je policija pod to vlado podrejena političnemu vrhu. Hojs in Mahnič sta v štab prišla sama, brez generalnega direktorja policije Antona Olaja, ki bi ju moral spremljati kot gostitelj. Hojs je tja prišel celo neposredno z obiska v Budimpešti. Sam je zatrdil, da je policistom izrekel pohvalo za opravljeno delo. Toda pred tem je policijo večkrat pozval k ostrejšemu ukrepanju proti protestnikom. Njegova želja se je uresničila prav na dan, ko je bil v štabu. Na isti dan je policija pridržala Zorana Stevanovića, populističnega voditelja protestov proti pogoju PCT. Že pred tem smo razkrili nekatere sporne zgodbe iz njegove preteklosti in povezave, ki segajo v sam vrh Hojsovega ministrstva.

Preberite še:
Črni petek države #kolumna

9. Toninovi oklepniki za 30 milijonov evrov, ki so "padli na tehničnem"

Minister za obrambo Matej Tonin je v svojem mandatu napovedal za 780 milijonov evrov investicij v Slovensko vojsko do leta 2026. Začetek ni obetaven. Junija letos je v Slovenijo prišla pošiljka prvih 38 lahkih oklepnih vozil ameriškega proizvajalca Oshkosh Defense, ki so še vedno parkirana v vojašnici. Američani so jih namreč dobavili brez oborožitvenih postaj, orožja in komunikacijske opreme, zaradi česar jih vojaki ne morejo uporabljati. Za nameček več vozil ob prihodu v Sloveniji zaradi serije napak ali drugih nepravilnosti ni prestalo tehničnega pregleda.

Ministrstvo za obrambo je za 30 milijonov evrov kupilo oklepna vozila, ki jih vojska ne more uporabljati, vsa pa niso opravila niti tehničnega pregleda.
Ministrstvo za obrambo je za 30 milijonov evrov kupilo oklepna vozila, ki jih vojska ne more uporabljati, vsa pa niso opravila niti tehničnega pregleda.
Mors

Epilog? Na ministrstvu so se odločili, da bodo kupili še 99 teh oklepnikov. A največji orožarski posel je Tonin obljubil Nemcem. Ministrstvo bo namreč od družbe Artec kupilo 45 oklepnikov znamke boxer, za katere bo plačalo 412 milijonov evrov. To je dobrih sto milijonov evrov dražje od dogovora iz leta 2018 o nakupu 48 vozil, torej treh več. Pri tem so na ministrstvu spregledali opozorila iz Litve, kjer so imeli z dogovori o ceni, dobavo in prevzemom teh vozil velike težave.

Preberite še:
Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so "padli na tehničnem"

10. Franci Matoz – zmagovalec leta 2021

Franci Matoz je dolgoletni odvetnik Janeza Janše in SDS, ki je letos v roke dobil dva ključna vzvoda moči: nadzorni svet Luke Koper in upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. V tem času mu je uspel tudi posel življenja. Zgolj v petih mesecih je s preprodajo največje slovenske bioplinarne v Vučji vasi ustvaril skoraj 2,4 milijona evrov dobička. Prodal jo je kupcu z Madžarske, ki je kmalu zatem od DUTB kupil še bioplinarno v Dobrovniku. Toda pozor: zanjo so Madžari plačali trikrat manj od cene, ki jo je DUTB pred tem odštela za odkup bioplinarne iz stečaja prejšnjega lastnika.

A zgodba, v kateri Matoz v poslih z bioplinarnami ustvarja dobiček, DUTB, ki jo vodi, pa izgubo, ima zanimivo nadaljevanje. Nakup bioplinarne v Vučji vasi je namreč madžarski kupec pogojeval z dovoljenjem za obratovanje. Tega je ministrstvo za okolje na Matozovo pobudo izdalo v začetku jeseni. Kmalu zatem je državni sekretar na tem istem ministrstvu Robert Rožac zamenjal službo. Postal le član uprave Luke Koper, kjer nadzorni svet vodi Matoz. Epilog? KPK je decembra zaradi imenovanja Matoza na čelo DUTB začel preiskovati Janšo, saj so zaznali sum kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Preberite še:
Madžarski posli Janševega odvetnika #dokumenti

11. Kako "kupiti" zvestobo poslanca

Čeprav ima Janševa koalicija v parlamentu uradno le 37 poslancev, si šibko večino zagotavlja s podporo Jelinčičeve SNS, poslancev DeSUS, ki so obrnili hrbet vodstvu stranke, in poslancema narodnih skupnosti. Prav Ferenc Horváth in Felice Žiža sta pri številnih glasovanjih tehtnico prevesila na stran vlade. Novembra smo razkrili, zakaj. Objavili smo namreč dogovor o sodelovanju, s katerim jima je Janša obljubil za skoraj 20 milijonov evrov projektov, pa tudi nova delovna mesta za posamezne pripadnike obeh skupnosti.

Medtem si je koalicija zvestobo poslanca DeSUS Branka Simonoviča očitno zagotovila s spremembo gradbene zakonodaje, s katerimi mu bo Vizjakovo ministrstvo za okolje omogočilo legalizacijo črne gradnje. Prav v času, ko je Simonovič začel obračati hrbet Karlu Erjavcu, takrat kandidatu za mandatarja leve sredine, so na ministrstvu ključni člen zakona spremenili v prid Simonoviču. Prav tako smo razkrili, da je poslanka SNS Lidija Ivanuša v vrste SDS prestopila takoj po tem, ko je njen dolgoletni partner v Banja Luki odprl podjetje na naslovu, kjer posluje Rok Snežič.

Preberite še:
Koliko sta podporo vladi zaračunala poslanca manjšin

12. Vizjak in Petan – prijatelja za vedno

Jeseni so na Pop TV objavili več posnetkov 14 let starega pogovora, v katerem sta se takratni minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in prvi mož DZS Bojan Petan dogovarjala o lastništvu in obvladovanju Term Čatež. Čeprav je Vizjak zatrjeval, da je posnetek "lepljenka", je forenzična analiza potrdila njegovo pristnost. Posnetek je tako razgalil podmizno dogovarjanje politika SDS in "tajkuna" iz omrežja nekdanje LDS, ki v javnosti veljata za srdita nasprotnika.

Andrej Vizjak se je po objavi posnetkov pogovorov z Bojanom Petanom branil, da je ves čas branil interes države. Dokumentacija razkriva drugačno sliko.
Andrej Vizjak se je po objavi posnetkov pogovorov z Bojanom Petanom branil, da je ves čas branil interes države. Dokumentacija razkriva drugačno sliko.
STA

Toda kmalu zatem smo razkrili, da se Vizjak in Petan še danes dogovarjata o več milijonov evrov vrednih poslih in to verjetno na enak način. Ministrstvo za okolje je namreč že v času, ko ga je vodil Vizjak, z dovoljenjem za povečano črpanje termalne vode osebno omogočil privilegiran položaj družbi Terme Čatež in njenemu direktorju Bojanu Petanu v primerjavi z ostalimi zdravilišči. Vse to v času, ko Petanova DZS, največja lastnica Term Čatež, zanje že nekaj časa išče kupca. Epilog? Vizjak je zavrnil pozive k odstopu, javno napadel Petana in naš medij, decembra pa preživel interpelacijo.

Preberite še:
Vizjak Petanu: "Našli bomo sodnika, ki ga bomo stisnili za jajca"