Vizjak Petanu: "Našli bomo sodnika, ki ga bomo stisnili za jajca"

Posnetki pogovora med sedanjim ministrom za okolje Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom, ki sta se jeseni 2007 dogovarjala o obvladovanju družbe Terme Čatež, niso bili "zlepljenka", kot so javnost skušali prepričati provladni mediji in sam Vizjak.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 3. 11. 2021, 23:05


bojan petan, andrej vizjak
Posnetek pogovora med Bojanom Petanom in Andrejem Vizjakom so na Pop TV dali v pregled strokovnjakom za forenziko in informacijske tehnologije. Ti so ocenili, da nobena datoteka ni bila vsebinsko spremenjena.
STA

V oddaji 24ur Zvečer so danes objavili daljši, skupaj šest minut dolg posnetek pogovora, ki razkriva nove razsežnosti takratnih dogovorov med Vizjakom in Petanom, predsednikom uprave DZS, ki ima v lasti tudi časopisno družbo Dnevnik. Hkrati še dodatno obremenjuje Vizjaka.

Že v predhodno objavljenih posnetkih je Vizjak kot minister za gospodarstvo odkrito nagovarjal Petana, naj v eni od transakcij ne plača davkov, saj da bi s tem "metal denar stran". V novem posnetku skuša Petanu razložiti, da se mu v sporu z državo za obvladovanje Term Čatež ne splača hoditi na sodišče, saj da "bomo že našli sodnika, ki mu bomo stisnili jajca". Zdaj je jasno, da je bila na njuni mizi tudi usoda Term Olimia, ki jih je takrat vodil in prevzemal Zdravko Počivalšek, sedanji minister za gospodarstvo in prvak SMC.

Za Pop TV so posnetek že analizirali največji forenzični strokovnjaki v državi in po neodvisni preiskavi zapisali, da obstaja zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena.

Preberite še:
Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval davke? #posnetki

O čem sta se dogovarjala Vizjak in Petan

Kot smo poročali, so posnetki pogovorov nastali v času, ko je Vizjak Petana prepričeval v sklenitev premirja v vojni za Terme Čatež. Država je na skupščini družbe julija 2007 s pomočjo prvega laškega pivovarja Boška Šrota premagala tabor DZS na čelu s Petanom in v Terme Čatež imenovala sebi naklonjene člane nadzornega sveta. Toda sreča na bojnem polju se je kmalu obrnila. Kot v pogovoru ugotavlja Vizjak, "je Boško zavil". Le nekaj mesecev pozneje je Šrot svoje delnice Term Čatež prodal družbi Rent A, ki je bila v taboru DZS. 

To Petanu ni odprlo le poti do imenovanja nadzornega sveta Term Čatež po njegovem okusu, ampak tudi do manevra, s katerimi bi dokončno postal absolutni gospodar zdraviliške družbe. Na zahtevo DZS je bila namreč sklicana skupščina, na kateri bi delničarji odločali o umiku 17 odstotkov delnic družbe. Te niso imele glasovalne pravice, saj so bile v lasti dveh njenih podjetij: Marine Portorož in Turističnega podjetja Portorož. Kaj je želel Petan s tem storiti? Delnice bi se po tem, ko bi jih Terme Čatež za 34 milijonov evrov odkupile od svojih podjetij, izbrisale. S tem pa bi tabor DZS avtomatično dobil večino v lastništvu Term Čatež.

Zdravko Počivalšek in Bojan Petan sta bila leta 2008 glavna konkurenta za prevzem Term Olimia. Petanu je poskušal pomagati Andrej Vizjak, danes Počivalškov ministrski kolega.
Zdravko Počivalšek in Bojan Petan sta bila leta 2008 glavna konkurenta za prevzem Term Olimia. Petanu je poskušal pomagati Andrej Vizjak, danes Počivalškov ministrski kolega.
STA

Takšen razplet dogodkov je želel Vizjak na vsak način preprečiti. Vizjak je tako želel, da imajo Terme Čatež dvočlansko upravo, v kateri bi imela tabora DZS in države vsak po enega predstavnika. Petanu je ponujal "kooperativen nadzorni svet", v katerem bi imeli obe strani enako število članov, a od njega zahteval, da sklene "džentelmenski dogovor" glede umika lastnih delnic. V tem primeru bi Petan odstopil od nakupa in umika delnic Term Čatež, s čimer bi skupina prihranila 34 milijonov evrov in plačilo davka na kapitalski dobiček, pred katerim je Vizjak svaril Petana. 

Toda novi posnetek prvič razkriva tudi, kaj vse je Vizjak v zameno ponujal Petanu. Kot prvo "dobrohotnost države". S tem namiguje, da bo pomagal prepričati državno Kapitalsko družbo (Kad), naj svoj petinski delež v Termah Čatež proda DZS. Proti koncu pogovora mu celo zagotovi, da se bo to v vsakem primeru zgodilo.

Preberite še:
Minister Vizjak in Petan se vse zmenita na štiri oči

Vizjak je Petanu obljubil še ene terme

Zagotovil mu je tudi "garancijo za Olimje", torej jamstvo, da bo država Petanu pomagala pri nakupu družbe Terme Olimia, ki so jo želele kupiti Terme Čatež. 

Privatizacija Term Olimia je potekala v zadnjem letu prve Janševe vlade in je bila eden najbolj vročih prodajnih postopkov. Kad, Slovenska odškodninska družba (Sod) in Slovenske železnice (SŽ), vsi v lasti države, so prodajali okoli polovico delnic Term Olimia. Zanimanje je bilo veliko. V najožjem izboru pa sta bila dva tekmeca:

- finančno podjetje Finander, za katerim je stal Petan oziroma Terme Čatež, in

- konzorcij, v katerem so bili združeni menedžment Term Olimia s Počivalškom na čelu, občina Podčetrtek in cerkveni finančni holding Zvon Ena, ki bi financiral nakup.

Andrej Vizjak in Bojan Petan se nista pogovarjala samo o obvladovanju družbe Terme Čatež, ampak tudi prevzemu družbe Terme Olimia.
Andrej Vizjak in Bojan Petan se nista pogovarjala samo o obvladovanju družbe Terme Čatež, ampak tudi prevzemu družbe Terme Olimia.
STA

Iz posnetka je jasno razvidno, kako je Vizjak Petanu obljubljal, da mu bo mimo ustaljenih postopkov in pravil korporativnega upravljanja "pripravil" teren za uspešen nakup delnic Term Olimia. Obljubljal mu je namreč tudi:

- da lahko v prodajo prepriča Slovenske železnice, enega od večjih delničarjev Term Olimia, saj jih je takrat vodil kader SDS Tomaž Schara.

- da "bodo prepričali cerkev", da odstopi od nakupa Term Olimia. S tem je imel v mislih mariborsko nadškofijo, lastnico Zvon Ena Holdinga, ki se je zanimal za Terme Olimia. Petan mu v pogovoru odvrne, da bodo zdaj očitno "naredili krščanske železnice".

Vse to je še dodaten dokaz pristnosti posnetkov, saj se njihova vsebina ujema z dogajanjem na terenu, tako v vojni za Terme Čatež kot tudi pri lastninjenju Term Olimia.

Preberite še:
Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo Petanu.

Kaj bo zdaj storil Tonin?

Vizjak je v prvem odzivu na objavljene posnetke pogovorov s Petanom dejal, da "gre za neko lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira". Pri obtožbah je šel še dlje. Posnetke naj bi v javnost spravila "smetarska mafija", ki da se ga želi znebiti. Pozneje se je še branil, da so posnetki "lepljenka več pogovorov, posnetih na različnih lokacijah, tako v naravi kot v gostinskih prostorih".

Matej Tonin je poudaril, da je pred odločanjem o usodi Andreja Vizjaka potrebno počakati na potrditev avtentičnosti zvočnih posnetkov. Zdaj so jih potrdili tudi strokovnjaki. Bo Tonin držal svojo besedo?
Matej Tonin je poudaril, da je pred odločanjem o usodi Andreja Vizjaka potrebno počakati na potrditev avtentičnosti zvočnih posnetkov. Zdaj so jih potrdili tudi strokovnjaki. Bo Tonin držal svojo besedo?
STA

Toda za razliko od vrste drugih ministrov aktualne vlade, ki so se znašli pod očitki nepravilnosti, ga njegovi koalicijski kolegi niso zaščitili. Zdravko Počivalšek je dejal, da bo počakal na dokazilo o avtentičnosti posnetkov. Matej Tonin pa mu je postavil celo ultimat. "Če bodo nadaljnja razkritja ali preiskave pokazale, da je posnetek pristen in da je minister Vizjak Petana res nagovarjal k utaji davka, potem bi moral po prepričanju NSi odstopiti," so po sestanku z Vizjakom pojasnili v NSi.

Na odziv Počivalška in Tonina na nove posnetke pogovorov med Vizjakom in Petanom še čakamo.

Po 14 letih še vedno sklepata dogovore

Kot smo razkrili, prijateljski odnosi in dogovarjanje o večmilijonskih poslih med Vizjakom in Petanom, ki jih razkrivajo zvočni posnetki, niso le stvar preteklosti. V času te vlade je Termam Čatež, ki so zdaj v večinski lasti DZS, omogočil črpanje ogromnih dodatnih količin termalne vode. S tem je šel na roke Petanu, ki za Terme Čatež že dlje časa išče kupca. Toda odločitev Vizjakovega ministrstva je v nasprotju z dosedanjo okoljsko politiko in opozorili pristojnih. Z velikanskim povečanjem črpanja termalne vode pa se močno povečuje tveganje izsušitve podzemne shrambe vode na območju Brežic, ki je na najnižji ravni v zgodovini. Pri tem je Vizjak Petanu oziroma Termam Čatež osebno omogočil privilegiran položaj v primerjavi z ostalimi zdravilišči.