Kako nam je Vizjak strl jajca #kolumna

Andrej Vizjak nam je pokazal resnično Slovenijo. Ministri se skrivoma dogovarjajo o milijonskih poslih. Javni uslužbenci in drugi so zanje le ovire, ki jim je treba streti jajca.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 6. 11. 2021, 05:55


andrej-vizjak
Andrej Vizjak, minister za gospodarstvo v času priprave projekta TEŠ6, najbolje pozna "velike koalicije" med levimi in desnimi, dogovorjene v poslovnih podzemljih.
STA

V teh dneh sem se spet zalotil pri razmišljanju, kaj počne predsednik republike. Ker nisem uporabnik Instagrama, mi je na srečo prihranjeno vedeti, ali je šel v trgovino, kdaj stoji v obleki na supu, ali je notranji mir našel v bureku z bencinskega servisa ali zgolj v gledanju skozi okno aviona ... Precej bolj me recimo zanima, komu je v zadnjem času podelil priznanje, znano kot jabolko navdiha. Toda ob branju seznama prejemnikov sem bil razočaran. Na njem namreč še vedno nisem našel Andreja Vizjaka

"Vizjaka?" me boste začudeno pogledali. "Andreja Vizjaka? Govorimo o sedanjem ministru za okolje? O predlagatelju zakona o vodah, ki je na referendumu padel z rekordnim številom glasov? O nekdanjem ministru za delo in gospodarstvo, ki je nekje vmes postal siva eminenca polovice slovenske energetike? O Andreju s Štajerske, ki je kot minister klical v eter Vala 202?" me boste spraševali. 

Da, bi vam odgovoril, a vi boste vrtali naprej: "Toda Vizjaka so posneli, kako se s prvim človekom ene od domačih kapitalskih mrež dogovarja o obvladovanju napol državnega podjetja, kot da gre za vrečo krompirja. Pri tem se celo hvali, da bo že našel sodnika, ki mu bo strl jajca? Zakaj bi si on zaslužil predsednikovo priznanje?"

Ravno zato. 

Preberite še:
Vizjak Petanu: "Našli bomo sodnika, ki ga bomo stisnili za jajca"

Ko Vizjak vse pove po resnici 

Posnetki pogovora med Vizjakom in Bojan Petanom ponujajo neprecenljivi vpogled v način delovanja slovenske politike in državnega gospodarstva. Gre za dva, navidez ločena sistema, ki sta že vso tranzicijo tako prepletena drug z drugim, da ju je pogosto nemogoče ločiti. Najlepši dokaz za to je prav Vizjak. V šestih minutah istega pogovora enkrat nastopa kot minister, drugič kot upravljavec in prodajalec državnega premoženja, tretjič kot član uprave Term, direktor železnic, korporativni svetovalec ali lobist.

Posnetki pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom niso bili "zlepljenka", ampak so avtentični. Kljub temu so se Matej Tonin, Zdravko Počivalšek in drugi, ki so napovedovali ukrepanje, zdaj zavili v molk.
Posnetki pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom niso bili "zlepljenka", ampak so avtentični. Kljub temu so se Matej Tonin, Zdravko Počivalšek in drugi, ki so napovedovali ukrepanje, zdaj zavili v molk.
STA

Toda največje bogastvo tega posnetka je dejstvo, da Vizjak v njem vse pove po resnici. Ni nam, v njemu ljubi metafori, nalil le čistega vina. Kot v filmski trilogiji Matrica nam je ponudil tableto, s katero smo spoznali, da je svet, v katerem živimo, dejansko fikcija, prava resničnost pa skrita. V tem primeru za mizo neznane restavracije, ob kateri dva sokrajana iz Brežic - eden politik pri koritu, drugi tranzicijski poslovnež, ki je preživel vse vlade - sproščeno kvantata o usodi podjetij, takrat skupaj vrednih več kot sto milijonov evrov. Ali kot bi rekli v njunem jeziku: eden drugega skušata "športno nabrisati".

Večino tega, kar v posnetku pove Vizjak, smo v resnici že vedeli. Vemo, da SDS sovraži pravosodje. Njen šef govori o "krivosodju", zmerja sodnike, prelaga naroke in ne dviguje sodne pošte, ker ima menda premajhen nabiralnik. Vemo, da SDS sovraži davke. Celo do te mere, da eden ključnih Janševih mož podjetnike s plakati ob avtocestah vabi v Bosno in Hercegovino, od koder je stranka želela najeti še pol milijona evrov posojila. Le v Janševi vladi je mogoče, da ministrstvo za pravosodje vodi nekdo, ki ga tožilstvo preganja zaradi kaznivih dejanj davčne zatajitve. 

Preberite še:
Minister Vizjak in Petan se vse zmenita na štiri oči

SDS gre v posteljo z vsakim, tudi z levimi tajkuni

Vemo, da SDS pomeni nevarnost za državno premoženje. Model "deala", ki ga Vizjak ponuja Petanu, je praktično enak dogovoru med Boškom Šrotom in Janšo, po katerem je država ostala brez Mercatorja, SDS pa brez Dela. Na enak način bi škodil tudi interesom države. Ko nas Vizjak in SDS-ovi troli skušajo prepričati, da je branil državno lastnino, se moramo prijeti za denarnico. 

TEŠ6 je verjetno največja korupcijska zgodovina v zgodovini Slovenije, ki so jo omogočili politiki tako z levega kot desnega pola. Na fotografiji Borut Pahor, ki je leta 2010 kot premier obiskal Šoštanj. Z leve proti desni: nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, nekdanji direktor Premogovnika Velenje Milan Medved in nekdanji prvi mož HSE Borut Meh.
TEŠ6 je verjetno največja korupcijska zgodovina v zgodovini Slovenije, ki so jo omogočili politiki tako z levega kot desnega pola. Na fotografiji Borut Pahor, ki je leta 2010 kot premier obiskal Šoštanj. Z leve proti desni: nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, nekdanji direktor Premogovnika Velenje Milan Medved in nekdanji prvi mož HSE Borut Meh.
STA

In vemo tudi, da je v SDS ideologija le pravljica za članstvo. Posnetek nam je znova potrdil, da njeni vodilni politiki zlezejo v posteljo z vsakim, če jim to v danem trenutku ustreza. Z levimi tajkuni, največjimi zdravstvenimi dobavitelji, nekdanjimi partijci, "banksterji", gradbenimi baroni in drugimi "prvorazrednimi". Z Bojanom Petanom, ki bratu Janeza Janše plačuje milijone za njegova ničvredna podjetja zato, da bo "mirno spal, ko se bo to naslednji mesec, dva, tri rolalo". Z Boškom Šrotom, ki je bil "včasih mnogo bolj pameten, zdaj pa je zavil", kot ugotovi Vizjak. Z Božom Dimnikom in Andrejem Marčičem na golfu na otoku sredi Indijskega oceana in s številnimi drugimi. 

Prav glavni junak posnetka najbolje pozna "velike koalicije" med levimi in desnimi, dogovorjene v poslovnih podzemljih. Nihče o teh "džentelmenskih dogovorih" ne ve več kot Vizjak. Bil je minister za gospodarstvo v času priprave projekta TEŠ6, ki je združil politiko skoraj vseh barv. V opoziciji je bil oficir za zvezo s podobnimi, recimo jim pragmatičnimi kalibri na rdeči strani. Za oboje je politika le posel. Dobesedno. K Vizjaku v zidanico je rad prišel celo kakšen finančni minister iz levih vlad, saj - kot smo lahko slišali - "ni nategnil še nobenega".

Preberite še:
Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval davke? #posnetki

Zakaj si Vizjak zasluži jajce navdiha

Na nek način moramo biti zato Vizjaku hvaležni za njegovo odkritost. Zdaj veliko lažje razumemo, kako je recimo Janševemu odvetniku Franciju Matozu uspelo prepričati uspešnega šefa uprave Luke Koper, naj z odstopom svoje mesto prepusti drugemu človeku Vizjakovega ministrstva za okolje. V živo si predstavljamo, kako se v resnici odloča o prodajah premoženja slabe banke. Jasno nam je, zakaj se je Telekom Slovenije čez noč začel zanimati za nakup družinskega podjetja sedanjega šefa Pošte, ki je hkrati član SDS. Če je prva Janševa vlada podmizne dogovore vsaj skušala prikriti, jih danes nihče več ne skriva. Pogovori za mizami so verjetno še bolj brutalni.

Janez Janša že dve desetletji hodi na golf počitnice z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva. Fotografija je iz leta 2003, ko so bili skupaj v golf letovišču na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.
Janez Janša že dve desetletji hodi na golf počitnice z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva. Fotografija je iz leta 2003, ko so bili skupaj v golf letovišču na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.
necenzurirano.si

Vizjak nam je pokazal resnično Slovenijo. Posedel nas je za mizo, za katero se ministri v primitivni retoriki dogovarjajo o milijonskih poslih. Razložil nam je, kako je mogoče s položaja moči "udarjati z vsemi kanoni". Zdaj nam je jasno, da smo vsi ostali prebivalci te države v teh igrah le naivneži, ki plačujemo davke in spoštujemo pravosodje. Spoznali smo, da so javni uslužbenci in vsi drugi, ki želijo pošteno opravljati svoje delo, za "vizjake" le potencialne ovire na poti do milijonov, ki jim je treba streti jajca.

In zato si Vizjak zasluži Pahorjevo nagrado. Ne jabolko, ampak jajce navdiha.

Preberite še:
Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo Petanu.