Janša na jahto zdravstvenega dobavitelja peljal tudi družino #foto

Nova razkritja: na jahti enega največjih dobaviteljev v zdravstvu je bila ob Janezu Janši tudi njegova družina. Bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla preiskavo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 15. 9. 2021, 05:55


20160821_133011
Janez Janša včeraj ni pojasnil, kdaj in s kom vse je bil na jahti Andreja Marčiča, zakaj ni prijavil lobističnega stika in kdo je plačal stroške dopustovanja oziroma stroške, povezane z uporabo jahte.
necenzurirano.si

Prvak SDS Janez Janša na počitnice z največjimi zdravstveni dobavitelji v zadnjih letih ni hodil sam, ampak tudi s svojo družino.

To razkrivajo nove fotografije, ki jih objavljamo danes. Na njih je mogoče na jahti Andreja Marčiča, enega največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva, ob Janši videti tudi njegovo soprogo Urško Bačovnik Janša. Fotografije so bile posnete avgusta 2016, ko so Janša, njegova družina, Marčič in lobist Božo Dimnik skupaj dopustovali na Jadranskem morju. Že v ponedeljek je prve fotografije s teh počitnic objavila oddaja 24ur zvečer. 

Nove fotografije so kronski dokaz, da Janša, predsednik vlade v obdobjih 2004-2008, 2012-2013 in od lani naprej, že vrsto let zasebno redno dopustuje z največjimi dobičkarji v zdravstvu. Marčič je dolgoletni lastnik skupine Marand, ki je v zadnjih 20 letih samo proračunskim porabnikom prodala za več kot 100 milijonov evrov informacijskih rešitev in opreme. V njegovem podjetju je bil zaposlen tudi Janšev najstarejši sin Žan Janša. Božo Dimnik pa je oče Diane Dimnik, lastnice podjetja Medias International, ki je v dveh desetletjih domačim zdravstvenim institucijam dobavilo za več kot 200 milijonov opreme in materiala. Janša, Marčič in Dimnik so bili tako dokazano skupaj:

-  decembra 2003 na golf počitnicah na otoku Mavricij v Indijskem oceanu,

-  decembra 2015 na Mavriciju, kjer so se skupaj udeležili golf turnirja,

-  avgusta 2016 na Marčičevi jahti na Hrvaškem,

-  januarja 2017 v Janševi hiši v Šentilju pri Velenju. Fotografije tega druženja so prav tako razkrili v oddaji 24ur zvečer. Srečali so se mesec dni po Janševi vrnitvi z Mavricija. Ali je prvak SDS tudi takrat šel tja z Dimnikom in Marčičem, ni mogoče izvedeti, saj v Janševem kabinetu o tem ne dajejo pojasnil.

Urška Bačovnik Janša, soproga prvaka SDS, na jahti Andreja Marčiča, enega od največjih zdravstvenih dobaviteljev. Do zdaj ni bilo znano, da je Janša na dopuste z njimi vodil tudi družino.
Urška Bačovnik Janša, soproga prvaka SDS, na jahti Andreja Marčiča, enega od največjih zdravstvenih dobaviteljev. Do zdaj ni bilo znano, da je Janša na dopuste z njimi vodil tudi družino.
necenzurirano.si

/
/
24ur

Preberite še:
Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

Marčič in Dimnik pri Janši doma

Nobenega od teh stikov Janša ni prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Na Janšev kabinet smo tako včeraj naslovili vprašanja, kdaj in s kom vse je bil Janša na Marčičevi jahti, zakaj ni prijavil lobističnega stika in kdo je plačal stroške dopustovanja oziroma stroške, povezane z uporabo jahte. Odgovora nismo prejeli. Te podatke lahko zahteva KPK, kjer do zdaj Janševih počitnic in druženj z Dimnikom in Marčičem niso preiskovali. Kot razlog so navedli, da lahko obravnavajo zadeve, če od dogodka, na katerega se zadeva nanaša, ni preteklo več kot pet let. 

Toda iz fotografij je razvidno, da je bil Janša v tesnih zasebnih stikih z Dimnikom in Marčičem zagotovo tudi manj kot pet let nazaj. Gostil ju je celo na svojem domu, kar priča o njihovih prijateljskih odnosih. V času druženj s fotografij je bil Janša poslanec SDS, ki je vlagala interpelacije proti takratni ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Prvič je največja opozicijska stranka to storila septembra 2016, le mesec dni po Janševem jadranju z Dimnikom in Marčičem, drugo interpelacijo pa je vložila v začetku julija 2017, pol leta po njihovem skupnem druženju v Janševi hiši. Takrat so v SDS ministrici med drugim očitali, da "ni sposobna ustaviti korupcije in preplačevanja medicinskega materiala v zdravstvu".

"Seveda so barantali z orožjem, ampak s tem se ni nihče osebno okoristil. Tako je bilo kot v vsaki vojni," je Božo Dimnik dejal pred leti, ko je zatrjeval, da v Sloveniji ni bilo nobene orožarske afere. V čas osamosvajanja sega tudi njegovo prijateljstvo z Janšo.
"Seveda so barantali z orožjem, ampak s tem se ni nihče osebno okoristil. Tako je bilo kot v vsaki vojni," je Božo Dimnik dejal pred leti, ko je zatrjeval, da v Sloveniji ni bilo nobene orožarske afere. V čas osamosvajanja sega tudi njegovo prijateljstvo z Janšo.
24ur

Tem druženjem je marca lani sledila zamenjava oblasti, ki je tako Dimniku kot Marčiču prinesla nove priložnosti za posle z državo. Kot smo razkrili, je Marčičevo podjetje Integralis lani jeseni kot edini ponudnik dobilo skupaj 1,4 milijona evrov vredna posla na dveh razpisih, ki jih je čez noč objavil generalni sekretariat vlade. Takrat ga je vodil Božo Predalič. Šlo je za projekta prenove podatkovnega centra in nadgradnje varnostnega arhiviranja, za katera generalni sekretariat ni imel na voljo sredstev, saj nista bila predvidena v proračunu. Denar za projekta je vlada našla šele konec oktobra, ko ga je prerazporedila iz drugih postavk.

Preberite še:
Je zet Marčič pritiskal na Karla Erjavca v imenu Janše?

Dimnikova hči med izbranimi dobavitelji ventilatorjev 

Podjetje Mesi v polovični lasti Diane Dimnik pa je Janševa vlada takoj po prihodu na oblast izbrala za enega od petih dobaviteljev medicinskih ventilatorjev. Zavodu za blagovne rezerve bi moralo podjetje Mesi dobaviti 200 ventilatorjev Lyra 1 nemškega proizvajalca aXcent medical, za kar si je obetalo okoli 4,1 milijona evrov (brez DDV). To je slabih 21 tisoč evrov na ventilator. Po količini in vrednosti je šlo za drugi največji posel z ventilatorji, takoj za državnim naročilom pri Geneplanetu.

Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo v uredništvu, je razvidno, da je uprava za zaščito in reševanje prosila zavod za blagovne rezerve za prednostno obravnavo ponudbe. Pogodba med zavodom in podjetjem Mesi, ki so jo potrdili na ministrstvu za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška, je bila podpisana 26. marca lani. Ventilatorji bi morali v Slovenijo prispeti 10. aprila lani. Ker se to ni zgodilo, je bila pogodba stornirana. Do leta 2016 je bil sicer solastnik podjetja Mesi tudi Božo Dimnik. 

Božo Dimnik med popoldanskim branjem Demokracije, strankarskega tednika SDS, na jahti Andreja Marčiča. Ob njem sedi Janez Janša.
Božo Dimnik med popoldanskim branjem Demokracije, strankarskega tednika SDS, na jahti Andreja Marčiča. Ob njem sedi Janez Janša.
24ur

Na nobeni fotografiji ni videti, da bi se Janez Janša nastavljal objektivu. Se je že takrat zavedal, da mu lahko javno razkritje dopustovanja z dobičkarji v zdravstvu škodi?
Na nobeni fotografiji ni videti, da bi se Janez Janša nastavljal objektivu. Se je že takrat zavedal, da mu lahko javno razkritje dopustovanja z dobičkarji v zdravstvu škodi?
24ur

Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije se za lobiranje šteje vsak nejavni stik, kjer lobist v imenu interesne organizacije skuša vplivati na odločanje znotraj javnega sektorja. Je res mogoče, da sta Dimnik in Marčič hodila k Janši in vabila njegovo družino na počitnice, ne da bi si od tega obetala kakršno koli korist?  

Že same fotografije nakazujejo, da ne. Na vseh sta namreč Janša ali njegova soproga slikana od daleč, kot da si ne bi želela biti na njih. Na nobeni fotografiji ni videti, da bi se namerno nastavljala objektivu. A nekdo drug, ki je bil v istem času z njima na jahti, se ju je vseeno potrudil fotografirati. Janšev kabinet se včeraj na razkritja oddaje 24ur zvečer ni odzval. Prav tako ne Janša sam na družbenem omrežju Twitter. 

Preberite še:
Fotografija globoke države #komentar

Na Hrvaškem zaradi dopusta na jahti preiskujejo ministra 

V zadnjih letih je v različnih evropskih državah izbruhnilo več afer, povezanih z dopustovanjem visokih politikov na jahtah vplivnih zasebnikov. Leza 2008 se je tedanji evropski komisar za trgovino Peter Mandelson udeležil zabave na jahti ruskega oligarha Olega Deripaske. Le nekaj let pred tem je Mandelson odločal o višini carin za uvoz aluminija iz Rusije. Na isti jahti je bil tudi poznejši britanski minister za finance George Osborne, ki naj bi se tam dogovarjal o 50.000 britanskih funtov vredni donaciji za konservativno stranko. Britanska volilna komisija je uvedla preiskavo, a ni ugotovila nepravilnosti. 

Lani poleti so neodvisni madžarski mediji razkrili, da je bil Peter Szijjarto, minister za zunanje zadeve v vladi Viktorja Orbana, nekaj dni na jahti v lasti madžarskega milijarderja Laszla Szijja, čigar gradbena podjetja na veliko poslujejo z državo. Čeprav je madžarski finančni minister po Jadranu plul na jahti, ki je zaradi davčnih razlogov registrirana na Malti, ni odstopil. V bran so mu stopili v vladajoči stranki Fidesz, kjer so poročanje o Szijjartovem dopustu označili za "poseg v zasebnost". 

Letos poleti pa se je na udaru hrvaške javnosti znašel minister za finance Zdravko Marić, ki so ga ujeli na 800.000 evrov vredni jahti v lasti prijatelja, reškega podjetnika Blaža Pavičića. Marić se je branil, da Pavičić ni davčni dolžnik in ne posluje neposredno z njegovim ministrstvom, vendar se je kljub temu znašel pod drobnogledom hrvaške komisije za ugotavljanje navzkrižja interesov. Podjetnik ima namreč več sto tisoč evrov vredne posle s hrvaško državo, v katerih ima pomembno vlogo prav Marićevo ministrstvo. 

Preberite še:
Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

Iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so včeraj sporočili, da bodo bo v predhodnem preizkusu pridobili dodatne informacije in pojasnila, na podlagi katerih bodo lahko ugotovili, ali obstaja sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Če bo sum kršitev potrjen, bo uvedena preiskava, v nasprotnem primeru pa bo postopek ustavljen, so poudarili na KPK, ki jo vodi Robert Šumi.