Albanski premier potrdil, da je z Janšo govoril o novih mejah

Predsednik albanske vlade Edi Rama je prvi tuji državnik, ki je uradno potrdil četrtkovo razkritje necenzurirano.si.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 17. 4. 2021, 19:01


Rama-Janša
"Obstaja zemljevid s spremenjenimi mejami v regiji zahodnega Balkana. Videl sem ga, še preden sem ga pokazal slovenskemu kolegu Janezu Janši," je včeraj priznal albanski premier Edi Rama.
Kabinet predsednika vlade

Albanski premier Edi Rama je včeraj potrdil, da je videl neuradni diplomatski dokument ("non-paper" v angl.) o novem risanju meja v nekdanji Jugoslaviji, ki smo ga v četrtek razkrili na necenzurirano.si.

To je Rama izjavil v predvolilni oddaji na albanski televizijski postaji Vizion Plus. "Obstaja zemljevid s spremenjenimi mejami v regiji zahodnega Balkana. Videl sem ga, še preden sem ga pokazal slovenskemu kolegu Janezu Janši. Nedavno sva se pogovarjala. Prav tako sem videl dokument, ki je prišel v javnost. Ne morem ga komentirati," je dejal Rama.

Preberite še:
Objavljamo dokument o razdelitvi BiH, ki ga išče ves Balkan 

Rama je prvi tuji državnik, ki je uradno potrdil obstoj dokumenta, o katerem diplomatski viri v Bruslju govorijo, da je "slovenski". Kot je znano, dokument predvideva razpad Bosne in Hercegovine, priključitev Republike Srbske k Srbiji in združitev Kosova z Albanijo. Gre za neuradni diplomatski dokument, namenjen sporočanju različnih stališč in pobud brez uradnega značaja, zato na njem ni ne glave ne podpisa. Kdo je njegov avtor, zato ni mogoče ugotoviti. Ker se običajno pošilja mimo uradnih diplomatskih kanalov, pa je njegov obstoj mogoče javno kadarkoli zanikati.

Eden od makedonskih medijev je pred dnevi objavil nov zemljevid zahodnega Balkana po predlogih iz "non-paperja". Dokument sicer ne predvideva, da bi se k Albaniji pripojila tudi zahodni del Severne Makedonije ter območje Preševa in Bujanovca na jugu Srbije.
Eden od makedonskih medijev je pred dnevi objavil nov zemljevid zahodnega Balkana po predlogih iz "non-paperja". Dokument sicer ne predvideva, da bi se k Albaniji pripojila tudi zahodni del Severne Makedonije ter območje Preševa in Bujanovca na jugu Srbije.
News1.mk

EU Observer: V ozadju dokumentu je Janša  

Toda po informacijah iz več virov naj bi pri njegovem pošiljanju na različne naslove sodeloval Janšev kabinet in sam slovenski premier. Da je Janša "v ozadju dokumenta", je včeraj poročal tudi spletni portal EU Observer, ki velja za enega od najbolje obveščenih o dogajanjih o Bruslju. Pri tem se je skliceval na več neuradnih virov iz vrst ameriških in evropskih diplomatov. Iz kabineta predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, ki naj bi dokument prejel februarja, komentarjev na to temo ne dajejo.

Besede albanskega premierja dokončno potrjujejo, da so se v zadnjih mesecih prek različnih kanalov intenzivno preverjali predlogi o risanju novih meja na Balkanu. Rama je tako potrdil, da je Janši kazal zemljevid. Te predloge zajema tudi "non-paper", ki smo ga objavili. Tudi sicer avtorji dokumenta navajajo, da se bo v prvem koraku s "tihim" preverjanjem pri odločevalcih v regiji in mednarodni skupnosti videlo, ali je načrt možno uresničiti. Če bi se pri tem izkazalo, da dogovora ne bi bilo mogoče doseči, bi dokument ohranil status "non-paperja".

V teh pogovorih je, kot je potrdil Edi Rama, sodeloval tudi Janša, ki v tednu dni od prvega poročanja medijev iz Bosne in Hercegovine o tem dokumentu ni zanikal njegovega obstoja. Članu predsedstva BiH Šefiku Džaferoviću je tako včeraj sporočil, da "ne obstaja 'non-paper', ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado". Gre za igro besed. Kot že omenjeno, gre za neuradni dokument brez glave in podpisa, ki ga prav tako ni mogoče najti v slovenski uradni diplomatski pošti.

Preberite še:
Afera 'Non-paper': Janšev molk, ki pove vse

Kdaj je Rama Janši pokazal novi zemljevid? 

Rama sicer ni razkril, kdaj natančno se je o novih mejah na Balkanu pogovarjal s slovenskim predsednikom vlade. Albanski premier je Slovenijo nazadnje obiskal konec oktobra. Po srečanju z njim so iz Janševega kabineta sporočili, da "sta se sogovornika v pogovorih dotaknila korakov, ki so potrebni za politično in gospodarsko stabilizacijo Zahodnega Balkana". Prav tako sta spregovorila o evropski perspektivi te regije. Po naših informacijah naj "non-paper" o spreminjanju meja nastal v januarju.

Slaba dva meseca pozneje, v začetku marca, je Sarajevo obiskal predsednik republike Borut Pahor in člane predsedstva BiH vprašal, ali je v tej državi možen miren razhod. Pet dni po njegovem obisku je srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik v skupščini Republike Srbske izjavil, da "so tuji državniki na srečanjih mimo protokola in zapisnika želeli, naj se izjasnimo, ali se lahko v BiH dogovorimo sami". "Številni v EU menijo, da BiH ne more več funkcionirati," je poudaril Dodik. "Domnevam, da so (člani predsedstva BiH, op. a.) razpolagali z informacijo, da obstaja nek 'non-paper'. Jaz pa zanj nisem vedel," je Pahor to komentiral na včerajšnji novinarski konferenci, ki jo je sklical po našem razkritju dokumenta.

Da so se takrat prek različnih kanalov intenzivno preverjali predlogi o risanju novih meja na Balkanu, pa je v začetku aprila nakazal tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken. V odprtem pismu predsedstvu BiH je namreč izključil možnost pogovorov o radikalnih spremembah sporazuma iz Daytona, ki je leta 1995 končal vojno v tej državi, v kateri je umrlo več kot 100.000 ljudi.