Iz UKC Maribor izginila dokumentacija, obremenilna za kirurga

Zgodba o pacientu, ki ga je znani nevrokirurg dr. Matjaž Voršič iz UKC Maribor mimo pravil operiral v zasebni kliniki na Hrvaškem, dobiva nove razsežnosti.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 26. 8. 2021, 05:55


vorsic
Mariborski kirurg je sporno mnenje o operaciji, ki jo je sam za honorar opravil v tujini, podpisal ravno takrat, ko je bil njegov šef odsoten.
Google

Včeraj smo na necenzurirano.si objavili zgodbo pacienta, ki je čakal na operacijo hrbtenice v UKC Maribor, na vrsto pa prišel v zasebni kliniki na Hrvaškem. Tam ga je operiral nevrokirurg dr. Matjaž Voršič iz UKC Maribor. Ne le, da je Voršič s tem dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu, kjer je zaposlen, izkoristil za dodatni zaslužek v zasebnem. Operacijo je opravil brez vednosti UKC Maribor, ki bi moral po pravilih odobriti vsako operacijo v tujini. Kljub temu je večino stroškov posega pokrila javna zdravstvena blagajna - in to na podlagi mnenja, ki ga je v imenu mariborske bolnišnice podpisal kar Voršič. 

V drugi največji slovenski bolnišnici so včeraj napovedali, da bodo zaradi našega razkritja sprožili ustrezne postopke. Kot je pojasnil predstojnik oddelka za nevrokirurgijo dr. Janez Ravnik bodo preverili, kaj se je v resnici zgodilo in ali so njihovi zaposleni kršili pravila oziroma zakon. O tem, kakšne sankcije bi lahko doletele Voršiča, ni želel ugibati, saj se s takšnim primerom še nikoli v karieri ni srečal. Toda pri preiskavi dogodka utegnejo imeti v Mariboru velike težave. Po naših informacijah naj bi iz bolnišnice že pred časom izginila zdravstvena dokumentacija, obremenilna za Voršiča. 

Preberite še:
"Dr. Voršič me je operiral mimo vrste. Na Hrvaškem, z lažnim datumom."

Izginili dopisi, urgence, mnenje ...

V UKC Maribor, ki ga od letos vodi Anton Crnjac, tako že nekaj časa ne uspejo najti ključne listine, na podlagi katere je Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pacientu odobril operacijo v Zagrebu, s čimer je bil ta upravičen do povračila večine stroškov iz javne zdravstvene blagajne. Gre za mnenje konzilija zdravnikov o nujnosti izvedbe te operacije v tujini. Po pravilih bi ga morali podpisati najmanj trije zdravniki, a ga po naših podatkih niso. Kot edini ga je podpisal in poslal na ZZZS kar sam Voršič, kar je v nasprotju z vsemi pravili. 

Predstojnik nevrokirurškega oddelka UKC Maribor Janez Ravnik ni vedel za to, da se je Voršič sam podpisal pod mnenje, ki je bilo podlaga za odobritev operacije v tujini. "Tega ne odobravam," je bil jasen.
Predstojnik nevrokirurškega oddelka UKC Maribor Janez Ravnik ni vedel za to, da se je Voršič sam podpisal pod mnenje, ki je bilo podlaga za odobritev operacije v tujini. "Tega ne odobravam," je bil jasen.
Šimen Zupančič

Kje je dokument, ki bi moral biti ključni dokaz v preiskavi proti Voršiču, ne ve nihče. Izgubili naj bi se tudi najmanj en dopis in več urgenc, ki jih je ZZZS od konca oktobra pošiljal na UKC Maribor in v njih prosil za mnenje konzilija. Kdo je prevzel to pošto in kje je obtičala, ni znano. "Ni verjetno, da bi spregledali toliko urgenc," meni Ravnik. Šele po dveh mesecih se je na eno od urgenc odzval Voršič, torej isti zdravnik, ki je opravil operacijo v tujini. 

Toda jasno je vsaj, kako je Voršiču v imenu UKC Maribor uspelo mimo vednosti vseh podpisati in poslati dokument, s katerim je zagotovil javno financiranje svojega dela na zasebni kliniki v tujini. To je namreč storil 28. decembra lani, ravno na dan, ko je bil njegov nadrejeni Janez Ravnik odsoten. "Tistega dne me ni bilo v UKC Maribor, saj sem zaradi tesnega stika z okuženo osebo začel z obvezno karanteno," je za necenzurirano.si potrdil dr. Ravnik. 

Preberite še:
Epilog afere Namibija: 800 evrov kazni za preskakovanje vrst

UKC Maribor: Te operacije v tujini nikoli ne bi odobrili

Do operacije, ki jo je Voršič zaradi dolgih čakalnih vrst ponudil pacientu in nato uredil prek posrednice, s katero poslovno sodeluje, v resnici sploh ne bi smelo priti. Kot so nam pojasnili v UKC Maribor, je njihov zdravniški konzilij - če bi o njej kdajkoli odločal - nikoli ne bi odobril. "Konzilij se za operacije v tujini odloča le v primeru, da ni alternativne možnosti zdravljenja v Sloveniji. Gre tako za prva kot druga mnenja," so poudarili v UKC Maribor. "Za operacije hrbtenice v tujini konzilij navadno ne prejme - niti ne odobri samih operacij, saj je velika večina operacij tehnično in strokovno izvedena v Sloveniji. Izjema so le posamezni primeri zahtevne spinalne patologije, ki pa so redki," so dodali.

Dr. Matjaž Voršič s kliniki Arithera iz Zagreba sodeluje od leta 2019. Poleg tega je tudi redni honorarni sodelavec Kirurgije Bitenc in Kirurškega sanatorija Rožna dolina.
Dr. Matjaž Voršič s kliniki Arithera iz Zagreba sodeluje od leta 2019. Poleg tega je tudi redni honorarni sodelavec Kirurgije Bitenc in Kirurškega sanatorija Rožna dolina.
Arithera

Operacije v tujini tako odobrijo le v dveh primerih:

- ko so pri nas izčrpane možnosti zdravljenja ali

- pri izvedbi operacije z metodami in posegi, ki pri nas niso dostopni zaradi tehnične ali metodološke zahtevnosti, so pa del strokovnih smernic.

Neustaljenih metod izven ustaljenih smernic konzilij ne potrjuje, so opozorili v UKC Maribor. 

"Čakalne dobe načeloma niso indikacija za odobritev zdravljenja v tujini. Nenazadnje so sami postopki uvrščanja na čakalno listo jasno opredeljeni po stopnji nujnosti. Če se pri nekom stanje poslabša, se tako pomakne po lestvici navzgor. Ravno tako pa je potrebno vedeti, da so v primeru doseganja kriterijev za nujnost operacije slednje izvedene v okviru nujnega operativnega programa," so pojasnili. Voršič na naša vprašanja ne odgovarja.

Uradni podatki dokazujejo, da je potrebno na operativne posege na hrbtenici v UKC Maribor v povprečju čakati tudi po več let.
Uradni podatki dokazujejo, da je potrebno na operativne posege na hrbtenici v UKC Maribor v povprečju čakati tudi po več let.
UKC Maribor

Preberite še:
Po vrnitvi iz Namibije pregledoval paciente mimo vrste

Pacient bi takoj prišel na vrsto tudi v UKC – če bi Voršič to želel

Pacienta, ki nam je razkril svojo zgodbo, je Voršič oktobra lani vpisal na čakalni seznam za operativni poseg pod stopnjo nujnosti "hitro". Predvideni datum operacije je bil september 2022. V mnenju, ki ga je poslal na ZZZS in s katerim je utemeljeval poseg v tujini, pa si je premislil. Ocenil je, da je operacija nujno potrebna v roku dveh mesecev.

Toda pozor: če bi Voršič pacienta že pred tem uvrstil v stopnjo nujnosti "zelo hitro", bi ga po naših informacijah lahko operiral že v roku nekaj tednov - a v UKC Maribor, ne pa v zasebni kliniki na Hrvaškem. S tem bi bil verjetno bistveno nižji tudi Voršičev zaslužek, saj bi svoje delo opravil v okviru plače, ki jo prejema kot zaposleni v javni bolnišnici. 

Vse to postavlja pod velik vprašaj tudi ravnanje ZZZS, kjer so odobrili poseg v tujini in poravnali večino stroškov. Uslužbenka njihove ljubljanske območne enote je že v samem začetku prejela pojasnila, iz katerih izhaja, da Voršič ne bi smel opraviti operacije. Pacienti so namreč po zakonodaji do operativnega posega v tujini upravičeni le, če je v Sloveniji čakalna doba predolga ali presežen razumen čas čakanja. Na zavodu so to najprej preverili pri kirurški kliniki UKC Ljubljana, od koder so jim sporočili, da "je prvi prosti okvirni termin za operacijo hrbtenice pri stopnji nujnosti 'hitro' prva polovica januarja 2021". Pacient bi torej v Ljubljani na vrsto prišel po dobrih dveh mesecih. Gre za čakalno dobo, ki po zakonu velja za dopustno.

Preberite še:
Tudi vodilni ortopedi UKC so se lažno "štempljali"

Na ZZZS preverjajo sume kršitev

Nato se je ista uslužbenka ZZZS Ljubljana obrnila še na UKC Maribor. Konzilij zdravnikov je zaprosila za mnenje, kolikšen bi bil razumen čas, v katerem naj bi se opravil operativni poseg glede na zdravstveno stanje zavarovane osebe, verjeten razvoj bolezni in stopnjo bolečin. Toda po dveh mesecih ni dobila mnenja zdravniškega konzilija UKC Maribor, temveč mnenje Voršiča, zdravnika, ki bi opravil operacijo. Kljub temu je že takoj naslednji dan izdala pozitivno odločbo, pacient pa že čez nekaj tednov operacijo v zasebni kliniki na Hrvaškem.

Na ZZZS že preverjajo pravilnost in zakonitost postopka odobritve konkretne operacije v tujini.
Na ZZZS že preverjajo pravilnost in zakonitost postopka odobritve konkretne operacije v tujini.
sta

V vsem tem času pacient nikoli ni videl mnenja konzilija, ki ga je pred posegom od njega zahteval ZZZS in ga je na koncu podpisal Voršič. Dokumentacijo je namreč v njegovem imenu urejala posrednica, ki je več kot očitno sodelovala z Voršičem. Po tem, ko je prišlo do zapletov, se je obrnil na ZZZS in zahteval posredovanje kopijo zdravniškega mnenja. A se je spet zapletlo. Kontaktirala ga je ista uslužbenka ZZZS, ki je izdala odločbo, in mu pojasnila, da bi bil uradni postopek zamuden. Zato mu je mnenje raje prebrala in pojasnila, da ga je izdal in podpisal Voršič.

Sume, da so njihovi uslužbenci pri odločanju o povračilu stroškov operacije kršili pravila, so že začeli preverjati tudi na zdravstveni zavarovalnici. "V konkretni zadevi ZZZS izvaja notranje kontrole, s katerimi preverja pravilnost in zakonitost postopka odobritve načrtovanega zdravljenja konkretne zavarovane osebe v tujini. Konkretnega primera do zaključka obravnave ne moremo pojasnjevati," so nam pojasnili na ZZZS.