Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti novinarjem in opoziciji

Razkrivamo: zakaj je državno energetsko podjetje najelo odvetniško pisarno, ki zastopa Roka Snežiča.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 26. 11. 2021, 05:55


Necenzurirano prenos
Rok Snežič je uradno brez premoženja in bančnega računa, prejema pa vsega 373 evrov mesečne plače. Zdaj je jasno, kdo mu plačuje visoke stroške sodnih postopkov.
STA

Rok Snežič, prijatelj in po lastnih besedah tudi svetovalec premierja Janeza Janše, od zamenjave oblasti vlaga serijske tožbe proti vsakemu, ki mu stopi na pot. Lani poleti je proti trem novinarjem necenzurirano.si vložil 39 zasebnih tožb zaradi razkrivanja njegovih poslov in vloge pri financiranju SDS. Poslanca Levice Miho Kordiša je neuspešno tožil, ker ga je ta označil za goljufa. S kazenskimi postopki pa je grozil tudi njegovemu strankarskemu kolegu Mateju Vatovcu.

Do zdaj ni bilo jasno, kako plačuje odvetniške stroške teh in drugih tožb. Kljub luksuznemu načinu življenja je namreč Snežič uradno brez premoženja. Bančnega računa v Sloveniji nima. Mesečno prejema le 373 evrov plače, zaradi česar je sodišče po vložitvi tožb proti novinarjem celo prosil, da ga oprosti plačila 5.000 evrov sodne takse. Prejšnji mesec ga je neuspešno iskal rubežnik, saj Kordišu dolguje 315 evrov za plačilo sodnih stroškov. Snežiča v teh in drugih tožbah zastopa Odvetniška pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji iz Maribora. Sam je pojasnjeval, da ima z njo dogovor, po katerem jo bo poplačal šele po zmagi na sodišču. 

Odgovor na vprašanje, zakaj bi neka odvetniška pisarna svojo stranko brez vnaprej zagotovljenega plačila zastopala v več deset sodnih postopkih, se skriva v novih dokumentih, ki smo jih pridobili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Ti razkrivajo, da je Snežiču na pomoč očitno priskočil Holding Slovenske elektrarne (HSE), ena od dveh največjih državnih elektroenergetskih skupin. 

100.000 evrov HSE za Snežičeve odvetnike

Januarja letos, le nekaj mesecev po vložitvi tožb proti novinarjem in Kordišu, je Odvetniški pisarni Ketiš, Janžekovič in partnerji, ki zastopa Snežiča, uspel veliki met. Dobila je 100.000 evrov vreden posel s HSE, ki jo je za obdobje dveh let najel za pravno svetovanje in zastopanje. Znesek iz pogodbe s HSE predstavlja skoraj tretjino lanskega prometa pisarne, ki pred tem nikoli ni poslovala s podjetji v državni lasti. Ko smo HSE spraševali, za kakšne storitve so najeli to odvetniško pisarno, so se zavili v molk. Pojasnili so nam le, da so pogodbo sklenili "v zvezi s konkretno pravno zadevo, ki je poslovna skrivnost in je kot take ne moremo komentirati".

/
/
necenzurirano.si

V uredništvu necenzurirano.si smo zato od HSE po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja zahtevali pogodbo, poročilo o opravljenih storitvah in morebitna druga gradiva, ki jih je Odvetniška pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji pripravila za HSE. Konec septembra smo prejeli le pogodbo, ki sta jo generalni direktor HSE Viktor Vračar in član poslovodstva Uroš Podobnik z odvetniško pisarno podpisala 27. januarja. Le dva dni pozneje, 29. januarja, je Snežič od ljubljanskega okrožnega sodišča prejel nalog za plačilo sodne takse za 39 tožb proti novinarjem. Zaprosil je za oprostitev plačila, a ga je sodišče očitno zavrnilo.

Iz pogodbe je razvidno, da bo Odvetniška pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji pomagala pri odkrivanju prevar. Natančneje, opraviti bo morala "pravno presojo ugotovitev, ki izhajajo iz pregledanih pravnih poslov". Šele po tem se bodo v HSE odločili, ali bodo v posameznih zadevah sprožili različne postopke. Toda konkretnih primerov, s katerimi se je do zdaj ukvarjala odvetniška pisarna, na HSE ne želijo razkriti. O tem, ali bomo ob pogodbi prejeli poročila o delu in druge dokumente, trenutno odloča urad informacijske pooblaščenke. 

Kaj vse skrivajo v HSE

Prav tako ni jasno, na podlagi katerih referenc je HSE sploh najel Odvetniško pisarno Ketiš, Janžekovič in partnerji. Ni namreč znano, da bi se do zdaj ukvarjala z odkrivanjem prevar. Podobne storitve so za HSE opravljale ugledne revizijske družbe in največje odvetniške pisarne. Za posebno revizijo projekta TEŠ6 so recimo v HSE najeli mednarodno svetovalno družbo Ernst & Young. 

/
/
HSE

Tudi podatka, po kakšni tarifi HSE plačuje Odvetniško pisarno Ketiš, Janžekovič in partnerji, od HSE nismo izvedeli. V kopiji pogodbe, ki so nam jo poslali, so namreč ta podatek prikrili. Razkrili so le, da bo lahko pisarna za HSE opravila največ 150 ur dela. Do zdaj je skupaj prejela že 56.500 evrov. Prvo nakazilo v višini 27.800 evrov je od HSE prejela sredi aprila, preostalih 28.700 evrov pa v začetku novembra. "Glede na naravo storitve je bila dogovorjena kapica (najvišji znesek), obračun pa se izvaja po dejansko opravljenih urah," so nam odgovorili s HSE.

V HSE so zakrili, kolikšna je urna postavka.
V HSE so zakrili, kolikšna je urna postavka.
HSE

Iz Odvetniške pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji so nam pojasnili, da za HSE opravljajo storitve pravnega svetovanja pri različnih pravnih vprašanjih. "Poslovno sodelovanje z družbo HSE ni v nobeni povezavi z zastopanjem gospoda Roka Snežiča v zasebnih kazenskih postopkih zoper novinarje spletnega medija Necenzurirano," so poudarili. Dodali so, da Snežiča v zasebnih kazenskih postopkih ne zastopajo brezplačno, temveč na podlagi sklenjene pogodbe o plačilu odvetniških storitev, v skladu z določbo 15. člena odvetniške tarife.

Stična točka je tudi Bojan Požar

Toda Goran Janžekovič, eden od ustanoviteljev in direktorjev te odvetniške pisarne, je tesno povezan z družino Snežič. Ne samo, da zastopa Roka Snežiča v tožbah. Njegove storitve je najel tudi Rado Snežič, stric Roka Snežiča, ki obvladuje družbo za zbiranje in predelavo odpadkov Meltal. Pred tednom dni je namreč prišlo do spremembe v lastništvu te družbe. Namesto ciprskega podjetja Barzio Holdings je vanjo po osmih letih vstopilo novoustanovljeno ciprsko podjetje Fanote, ki ga je po pooblastilu zastopal Janžekovič. V Meltalovi poslovni stavbi v Mariboru je prijavil tudi podjetje, ki ga je ustanovil konec lanskega leta. 

Goran Janžekovič je pri spremembi lastništva družbe Meltal zastopal novega lastnika s Cipra.
Goran Janžekovič je pri spremembi lastništva družbe Meltal zastopal novega lastnika s Cipra.
necenzurirano.si

Z računov Janžekovičevih podjetij so se po ugotovitvah preiskovalcev pretakala tudi sredstva v mrežo za pranje denarja, ki je preko bančnih računov v več državah obrnila 22 milijonov evrov, za njo pa naj bi stal Rok Snežič. Podjetje Pretiosa Nepremičnine iz Maribora, ki je v lasti Ketiša, do lani pa je bil solastnik tudi Janžekovič, je tako prenakazalo neznani znesek državljanki BiH Tanji Subotić Došen. Gre za nekdanjo Snežičevo uslužbenko iz Banjaluke in ob Dijani Đuđić, posojilodajalki SDS, eno od njegovih glavnih operativk. Je uradna lastnica bančnih računov, prek katerih se je skupno prelilo skoraj deset milijonov evrov. Od tega je velik del končal v gotovini. Bila je direktorica podjetja Isplata-Odšteta iz Banjaluke, katerega dejanski lastnik je po ugotovitvah tožilstva Snežič.

Goran Janžekovič je bil celo član predsedstva stranke, ki jo je vodil Bojan Požar in je leta 2018 pogorela na predčasnih parlamentarnih volitvah.
Goran Janžekovič je bil celo član predsedstva stranke, ki jo je vodil Bojan Požar in je leta 2018 pogorela na predčasnih parlamentarnih volitvah.
Mediaspeed

Stična točka med Janžekovičem in Snežičem je tudi Bojan Požar, politik in medijski delavec. Janžekovič je Požarju leta 2018 pomagal ustanavljati politično stranko, ki je bila v predvolilni kampanji satelit SDS. Na Požarjevi listi je kandidiral tako Janžekovič sam kot več njegovih družinskih članov. Hkrati je Požarjev portal eden od kanalov, ki poroča o interesih Roka Snežiča in sporoča njegova stališča. Manipulativno objavlja dokumente iz njegovih sodnih postopkov proti zgoraj podpisanim novinarjem. V začetku meseca je Požar objavil tudi Snežičevo prijavo zoper novinarje, ki temelji na popolnoma izmišljenih konstruktih, namenjenih blatenju in izvajanja pritiskov na nas in na necenzurirano.si s pomočjo prijateljev na policiji in finančni upravi (Furs).