Kaj sta Mahnič in Hojs med protesti počela na policiji

V glavnem štabu policije sta bila med protesti tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 14. 10. 2021, 05:55


Aleš Hojs, Žan Mahnič
Več virov nam je potrdilo, da sta Aleš Hojs in Žan Mahnič prišla v prostore centra za varovanje in zaščito še pred začetkom protestov.
STA

Med protesti v Ljubljani prejšnji torek je delo policije, ki so ji številni očitali prekomerno uporabo solzivca in drugih prisilnih sredstev, iz prve vrste nadzoroval vrh slovenske politike.

Na policiji so namreč za necenzurirano.si potrdili, da sta med protesti prostore operativnega štaba generalne policijske uprave (GPU), ki je takrat vodil delo policistov, obiskala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Kaj sta tam počela? Kot so nam pojasnili na ministrstvu, je Aleš Hojs prišel na obisk, da "je policistom izrekel pohvalo za opravljeno delo". Tudi Mahnič je priznal, da je obiskal štab, na ostala naša vprašanja pa ni odgovoril.  

Ali sta bila Hojs in Mahnič med protesti v operativnem štabu policije, je že v četrtkovi oddaji Tarča zanimalo poslanca SD Matjaža Nemca, predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. O tem je spraševal generalnega direktorja policije Antona Olaja, a odgovora ni dobil. Včeraj pozno popoldne pa so nam na policiji informacijo potrdili. Pojasnili so, da so prejšnji torek zaradi varovanja obiskov visokih tujih predstavnikov in neprijavljenih shodov ustanovili tri operativne štabe: enega v Ljubljani in enega v Kranju, njune aktivnosti pa je koordiniral tretji štab, ki je deloval v prostorih centra za varovanje in zaščito. V večernih urah sta ga obiskala Hojs in Mahnič. 

Kot je v oddaji Tarča dejal Anton Olaj, je "policija delovala v skladu s taktiko in metodiko dela".
Kot je v oddaji Tarča dejal Anton Olaj, je "policija delovala v skladu s taktiko in metodiko dela".
STA

Preberite še:
Je protestnik, ki ga je iskala policija, "šolan provokator"?

Koliko ur sta bila Mahnič in Hojs v štabu?

Toda po naših informacijah ni šlo zgolj za obisk vljudnostne narave. Več virov nam je tako potrdilo, da sta Mahnič in Hojs prišla v prostore centra v torek že zgodaj popoldne, še pred začetkom protestov, in to sama. Brez Olaja, ki je bil v tistem času skupaj z novim direktorjem Policijske uprave Ljubljana Janezom Rupnikom v drugem štabu na Prešernovi ulici. Mahnič in Hojs naj bi se v štabu zadržala dlje časa. Odšla naj bi šele okrog 18. ure, ko je že postalo jasno, da dogajanje v Ljubljani ponovno uhaja izpod nadzora. 

Na policiji so poudarili, da "v razgovorih ob obisku nihče ni podajal nobenih navodil". "Policija je pri izvajanju svojih, z zakonom naloženih pooblastil za zagotavljanje varnosti samostojna in neodvisna, pristojnosti ministra pa so urejene s predpisi in so javno objavljene," so poudarili. Tudi na ministrstvu za notranje zadeve so zanikali, da bi se Hojs ob obisku kakorkoli vpletal v operativno delo policije. S tem bi huje kršil zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki strogo prepoveduje vmešavanje ministrov v policijsko operativo. Še manj lahko to počne državni sekretar, pristojen za nacionalno varnost. 

A kronologija dogodkov na terenu, nekatere neuradne informacije in pretekla dogajanja potrjujejo ravno nasprotno - da sta Mahnič in Hojs v prostorih policije želela vplivati na njeno operativno delo. Že od prvih izbruhov nezadovoljstva na ljubljanskih ulicah je namreč Hojs policijo javno spodbujal k ostrejšemu ukrepanju zoper protestnike. S tem, da je policija premalo odločna, je utemeljeval tudi kadrovske čistke v policiji. Po protestih v sredo, 29. septembra, je tako po ukazu Janeza Janše s položaja moral oditi direktor Policijske uprave Ljubljana Boštjan Glavič, ki ga je zamenjal Rupnik. 

/
/
Primož Lavre

/
/
Primož Lavre

Preberite še:
Olaj pustil ljubljanske policiste na cedilu za bodoče čistke

Mahnič naj bi spraševal, zakaj ne razženejo množice

Že minuli torek je policija delo zastavila drugače. Ob 15.30 uri naj bi pripadniki posebnih enot policije dobili ukaz o uporabi vseh prisilnih sredstev. V tem času sta bila Mahnič in Hojs po naših podatkih že v prostorih centra za varovanje in zaščito. Po nekaterih informacijah naj bi Mahnič prisotne uslužbence policije s posmehljivim tonom večkrat vprašal, zakaj množice ne razženejo. Na vprašanje, ali lahko potrdi, da se je vmešaval v operativno delo policije, nam Mahnič včeraj ni odgovoril.

V vsakem primeru je policija vladajoči politiki dala to, kar je želela. Kot so pozneje potrdili na policiji, so na protestih minuli torek uporabili več prisilnih sredstev kot na protestih 29. septembra. Policija je tako na različnih lokacijah uporabila vodni top, vodi pa je pred tem dodala zmes plinskega sredstva. Uporabila je tudi skupno nekaj čez 400 plinskih nabojev in plinskih bomb. Zgodilo se je torej prav to, kar je želel Hojs. Kot je v oddaji Tarča dejal Olaj, je "policija delovala v skladu s taktiko in metodiko dela" - ne glede na to, da je v množico protestnikov zapeljal tudi avtomobil z eno od delegacij z vrha na Brdu in ob vožnji nazaj začasno ostal brez varovanja.      

Že pred letom dni smo razkrili, da Hojs v času protestov obiskuje prostore policije, kjer poizkuša usmerjati njeno delo. Prvič je prišel na OKC Ljubljana konec lanskega maja, ko je skupaj s tedanjim generalnim direktorjem policije Antonom Travnerjem in njegovim namestnikom Jožetom Senico skozi monitorje v štabu opazoval na tisoče kolesarjev, ki so se vozili na območju okrog ograjenega Trga republike. Če so policisti do takrat proteste spremljali večinoma mirno, so jim po Hojsovem obisku začeli izrekati globe. Položnice so dobivali ljudje, ki so po oceni policistov nosili transparente z domnevno žaljivimi vsebinami. 

Aleš Hojs je rumene jopiče označil za "bisere", protivladne protestnike pa za "svinje".
Aleš Hojs je rumene jopiče označil za "bisere", protivladne protestnike pa za "svinje".
STA

Prostore štaba v OKC Ljubljana je Hojs vnovič obiskal po lanski proslavi dneva državnosti, ki so jo prav tako spremljali protesti. Takrat so protestnike na Prešernovem trgu, ki so organizirali alternativno proslavo, prvič pričakali člani neonacistične organizacije Blood & Honour, oblečeni v rumene jopiče, ki so prišli podpreti vlado in izzivati protestnike. Šlo je za isto skupino ljudi, ki jo je Hojs leto dni pozneje s svetopisemsko primerjavo označil za "bisere med svinjami". 

Preberite še:
Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

Hojs obiskuje policijske postaje – z veljaki SDS

"Lahko potrdim, da sem bil tam večkrat in da so me bili policisti vedno veseli. Vsaj tako so kazali," se je lani na naše razkritje odzval Hojs. Na vprašanje, ali je takrat osebno nadzoroval operativno delo OKC in katera navodila je ob teh obiskih dajal uslužbencem policije, ni neposredno odgovoril. Poudaril je le, da "je osebno spremljal delo policije na mnogih lokacijah po vsej Sloveniji". 

A zdaj, leto dni pozneje, s svojimi obiski še krepi občutek politizacije policije. Po poročanju POP TV je Hojs letos jeseni med vladnimi obiski regij prihajal na policijske uprave in postaje skupaj z lokalnimi veljaki SDS. Med obiskom v goriški regiji v začetku septembra ga je tako Hojsa na policijsko postajo v Tolminu spremljal tamkajšnji svetnik SDS Danijel Oblak. Na obisk na novogoriško policijsko upravo pa je z njim odšla poslanka SDS Elena Zavadlav Ušaj

Še več veljakov SDS, med drugim tudi predsednik lokalnega odbora Leon Podlinšek, je Hojsu delalo družbo na sestanku na policijski upravi Celje. Ob obisku policijske postaje v Laškem ga je spremljala še predsednica laškega občinskega odbora SDS Štefanija Pavčnik, v Šentjurju pa nekdanja poslanka Jelka Godec, danes državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, zadolžena za področje zdravja. "Na sestanke v sklopu regijskih vladnih obiskov so vedno povabljeni predstavniki lokalnih odborov, svetniki in župani," so pojasnili na ministrstvu.

Necenzurirano prenos
Jelka Godec, državna sekretarka za področje zdravstva, skupaj s Hojsom na obisku Policijske postaje Šentjur.
MNZ