Tu je prva fotografija Janše in dobaviteljev na Mavriciju

Objavljamo prvo fotografijo, ki dokazuje, da predsednik vlade in SDS Janez Janša že od leta 2003 z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 23. 7. 2021, 12:30


/
/
necenzurirano.si

Fotografija je nastala decembra 2003, slabo leto dni pred parlamentarnimi volitvami, na katerih je slavila SDS. Takrat je bil Janša po naših podatkih prvič na golf počitnicah z lobistom Božom Dimnikom in lastnikom IT podjetja Marand Andrejem Marčičem. Oba sta že vrsto let med največjimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu. 

Preberite še: Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

Na posnetku je mogoče videti Janšo, Dimnika in Marčiča, ki se pogovarja z uslužbencem golf resorta. Fotografija razkriva, da je bila z njimi na Mavriciju tudi Katja Ujčič, takrat še predstavnica SDS za odnose z javnostmi. Enako funkcijo je imela pozneje tudi v Janševem premierskem kabinetu, ki ga je zapustila leta 2006. Takrat je odšla v službo na Petrol, ki ga je takrat že vodil Marko Kryžanowski, nečak Boža Dimnika. Ujčičeva je vodila njegov kabinet. Od lani je svetovalka za odnose z javnostmi v službi vlade za razvoj in kohezijsko politiko, ki jo vodi Zvonko Černač (SDS).

Janez Janša je leta 2004 za Finance zanikal, da mu je potovanje na Mavricij plačalo podjetje Klima Petek in da je bil tam tudi s Katjo Ujčič, svojo tiskovno predstavnico.
Janez Janša je leta 2004 za Finance zanikal, da mu je potovanje na Mavricij plačalo podjetje Klima Petek in da je bil tam tudi s Katjo Ujčič, svojo tiskovno predstavnico.
Posnetek zaslona

Govorice, da je šel Janša na Mavricij, so izbruhnile že takrat, ko je bil prvič tam. To je bilo v dneh, ko je SDS zahtevala referendum o izbrisanih. Takrat je predstavnica za stike z javnostmi SDS Alenka Paulin za Dnevnik zatrjevala, da ne ve, kje je Janša. Pozneje je Janša zanikal, da bi bil na Mavriciju z Ujčičevo. Za Finance je pojasnil, da si je potovanje in stroške plačal sam, udeležbo na turnirju pa dobil kot nagrado za zmago na evropskem prvenstvu parlamentarcev. Da je šel tja z Dimnikom in Marčičem, nikoli ni razkril. Tudi Dimnik je zatrjeval, da z Janšo golfa nikoli ni igral na Mavriciju. Fotografija oba postavlja na laž.

Bo KPK preiskovala sume korupcije?

Na odziv Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) še čakamo. Zanimalo nas je, ali bo v zvezi z Janševimi golf počitnicami z največjimi zdravstvenimi dobavitelji preverila sume korupcije oziroma korupcijskih tveganj. 

Prav po golf počitnicah z Janšo, na katerih je nastala objavljena fotografija, in zamenjavi oblasti se je namreč začel strm Marandov poslovni vzpon pri poslovanju s proračunskimi porabniki in podjetji v lasti države. Kot smo že poročali, je državni Telekom Slovenije od Marčičevega podjetja Marand v času prve Janševe vlade v enem zamahu za 11 milijonov evrov kupil sistem za obračunavanje storitev strankam, čeprav bi ga lahko od hčerinske družbe Mobitel dobil zastonj. Posebni revizorji Deloitte pozneje niso našli elaborata o ekonomski upravičenosti posla. Enega od Marandovih poslov s Telekomom so preiskovali tudi kriminalisti. 

/
/
necenzurirano.si

Prihodki Marčičevega podjetja so leta 2007 presegli 25 milijonov evrov, s čimer so bili za skoraj polovico višji kot dve leti pred tem. Isto leto se je v Marandu zaposlil Žan Janša, sin Janeza Janše, ki je tam delal do leta 2014, nato pa odšel v Bruselj, kjer je postal asistent nekdanje evropske poslanke SDS Patricije Šulin. Še lani jeseni je generalni sekretariat Janševe vlade Marčičevemu podjetju Integralis čez noč oddal dva posla.

Kaj smo vprašali Janšev kabinet

V času prve Janševe vlade je močno zrasla tudi moč Boža Dimnika. Podjetje Medias International, ki je v lasti Diane Dimnik, hčere Boža Dimnika, je eden največjih dobaviteljev medicinske opreme in materiala za UKC Ljubljana in druge zdravstvene institucije. Dimnik je tudi častni konzul Hrvaške v Sloveniji, ki si je vedno prizadeval, da bi obe državi odprta vprašanja reševali v dvostranskih pogovorov. Med prvo Janševo vlado je Slovenija odstopila od sporazuma o meji Drnovšek-Račan. Janša pa je s takratnim predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem začel pogovore o paketnem reševanju odprtih vprašanj (meja, Ljubljanska banka, Nuklearna elektrarna Krško ...). 

Ko je bil Janez Janša z golf družbo na Mavriciju, so se v slovenskem parlamentu prepirali o njegovem predlogu za razpis referenduma o izbrisanih.
Ko je bil Janez Janša z golf družbo na Mavriciju, so se v slovenskem parlamentu prepirali o njegovem predlogu za razpis referenduma o izbrisanih.
Posnetek zaslona

Janša stikov z Dimnikom in Marčičem nikoli ni prijavljal. Na kabinet predsednika vlade pa smo naslovili naslednja vprašanja in zahteve:

1. Zakaj gospod Janša ni prijavil lobističnih stikov s predstavniki in lobisti podjetij, ki so dobavitelji javnih zdravstvenih zavodov in drugih proračunskih porabnikov?

2. Zakaj se je vlada RS ponovno odločila ponovno odpreti častni konzulat na Mavriciju?

3. V kakšnih odnosih je z gospodom Andrewom Slomom?

4. Ali je z gospodom Dimnikom in gospodom Marčičem kadarkoli govoril o konkretnih poslih v zdravstvu? Če, katerih? 

5. Ali je z gospodom Marčičem kadarkoli govoril o zaposlitvi gospoda Žana Janše v podjetju Marand? 

6. Prosimo vas, da nam posredujete dokazila (račune in potrdila o plačilu), iz katerih bo razvidno:

- plačilo letalskih kart,
- plačilo bivanja,
- plačilo ostalih storitev, povezanih z nastanitvijo, in dogodkov med bivanjem na Mavriciju za obdobje december 2015 in december 2016 oziroma morebitne poznejša potovanja na Mavricij.

"Janez Janša je doslej večkrat igral golf na Mavriciju, kar je javno znano oziroma že velikokrat objavljeno.  Nikoli pa ni bil na Mavriciju v času, ko je bil predsednik vlade," so nam sporočili iz kabineta.