Fotografija globoke države #komentar

Če vas je kdaj zanimalo, kako izgleda globoka država, o kateri tako rad govori Janša, jo zdaj lahko vidite. In zdaj, ko vemo, da res obstaja, se moramo vprašati, kako naprej.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 24. 7. 2021, 05:55


janez-janša, andrej-marčič, božo-dimnik
To je fotografija s skupnega dopustovanja Janeza Janše, lobista Boža Dimnika in poslovneža Andreja Marčiča v golf resortu Constance Belle Mare Plage na Mavriciju. Tam so bili skupaj tudi pred šestimi leti, ko je SDS zahtevala razčiščenje korupcije v zdravstvu.
necenzurirano.si

Slika pove več kot tisoč besed. Na tej je videti skupino turistov, ki uživa v prijetnem večeru v golf resortu na Mavriciju, davčni oazi sredi Indijskega oceana. Vidno zagoreli Janez Janša stoji ob lobistu Božu Dimniku in znanemu poslovnežu Andreju Marčiču. Dimnik, oblečen v polno golf opremo, ima nasmeh podjetnika, ki mu je pravkar uspel dober "deal". Marčič se v havajski srajci pogovarja z uslužbencem golf resorta. Lahko, da prijavlja ekipo za golf turnir, ali mu razlaga, kako bo zbrana družba plačala račun. Ob strani stoji Katja Ujčič, takrat Janševa osebna svetovalka za odnose z javnostmi.  

Piše se december 2003. Fotografija teh srečnih ljudi je z golf počitnic Janše in dveh od največjih dobaviteljev v zdravstvu. Dimnik bolnišnicam in drugim zdravstvenim institucijam prodaja medicinsko opremo in materiale, njegov dolgoletni varovanec Marčič pa IT rešitve. Čas dela za njih. Ko bo Janša čez slabo leto dni prevzel oblast, bo na čelo Petrola nastavil Dimnikovega nečaka. Kmalu zatem bo državni Telekom Slovenije Marčičevemu podjetju Marand plačal 11 milijonov evrov za IT sistem, ki bi ga lahko od hčerinske družbe Mobitel dobil brezplačno. 

"Mislim, da je to začetek lepega prijateljstva," bi rekel Humprey Bogart v kultnem filmu Casablanca. 

Preberite še:
Tu je prva fotografija Janše in dobaviteljev na Mavriciju

Zdaj vidite, kako izgleda globoka država 

In res je bilo tako. Janša je v poznejših letih z "golf družbo", kot jo je nekoč poimenoval na zaslišanju pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), redno hodil na Mavricij. Vsakič sta njegova golf partnerja, Dimnik in Marčič, postajala še močnejša in vplivnejša. Ko se je Janša vračal na oblast, sta dobivala nove posle – z denarjem vseh nas, v konkurenci podjetnikov, ki lahko o golfu z visoko politiko le sanjajo.

Kdo Janši plačuje golf počitnice na Mavriciju, je že leta 2012 zanimalo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Ugotovila je, da Janša ni predložil nobenih pojasnil, ali jih je plačal sam ali mu jih je kdo drug.
Kdo Janši plačuje golf počitnice na Mavriciju, je že leta 2012 zanimalo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Ugotovila je, da Janša ni predložil nobenih pojasnil, ali jih je plačal sam ali mu jih je kdo drug.
Constance Belle Mare Plage

Janša rad govori o globoki državi. Gre za izraz, ki ga je uporabljal Donald Trump, še en politik, ki je rad daleč od oči javnosti igral golf z zasebnimi vplivneži, le da za razliko od Janše v lastnem resortu na Floridi. Pred volitvami leta 2018 je Janša globoko državo označil za ključni problem Slovenije. Opisal ga je kot sistem, ki "postavlja in odstavlja vlade, dela stranke, zapira po nedolžnem in krade otroke". Obljubil je, da "bomo to globoko državo v prihodnjem mandatu razgradili in nadomestili z državo druge republike, državo dokončane tranzicije". V zadnjih letih je celotno politično strategijo SDS gradil na opozarjanju pred neformalno oblastjo "prvorazrednih", ozke elite, "ki ima velik vpliv na nosilce javnih funkcij". 

Če vas je kdaj zanimalo, kako izgleda globoka država, o kateri tako rad govori Janša, jo zdaj lahko vidite. Fotografija predsednika treh slovenskih vlad, ki tako rad govori o korupciji v zdravstvu, na mondenih golf počitnicah v davčni oazi z zdravstvenimi dobičkarji je vse, kar morate vedeti o tranzicijski Sloveniji. To je fotografija globoke države. In zdaj, ko vemo, da globoka država res obstaja, se moramo vprašati, kako naprej. 

Preberite še:
Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

Zdaj vemo vse. Kje so pristojne institucije? 

Zdaj je namreč vse jasno. Imamo podatke, da Janša redno hodi na golf počitnice s predstavnikoma podjetij, ki so v zadnjih 20 letih s proračunskimi porabniki ustvarili za več 100 milijonov evrov poslov. Da so bili skupaj na Mavriciju konec leta 2015, ko so poslanci SDS zahtevali izredno sejo o pretakanju denarja v zasebne žepe v zdravstvu. Da so bili prvič skupaj tam že leta 2003. Da je Marčič v času prve Janševe vlade zaposlil njegovega sina Žana Janšo. Da je imel v enem od golf resortov na Mavriciju sedež tudi častni konzulat Slovenije, ki ga je Janševa vlada na drugi lokaciji ponovno odprla med lanskim drugim valom epidemije. Ne le, da vemo, v katerem resortu so bili Janša, Dimnik in Marčič, kakšne rezultate so dosegli na tamkajšnjih golf turnirjih in da so morali plačati po 1000 evrov za pristopnino. Zdaj imamo celo njihovo skupno fotografijo.  

"Janez Janša na Mavriciju nikoli ni bil v času, ko je bil predsednik vlade," so včeraj sporočili iz njegovega kabineta. Toda lobisti in poslovneži, kot sta Dimnik in Marčič, vedo, da je dostop do politika vedno naložba in zavarovalna polica za prihodnost.
"Janez Janša na Mavriciju nikoli ni bil v času, ko je bil predsednik vlade," so včeraj sporočili iz njegovega kabineta. Toda lobisti in poslovneži, kot sta Dimnik in Marčič, vedo, da je dostop do politika vedno naložba in zavarovalna polica za prihodnost.
Instagram

Država je močna le toliko, kot so močne njene institucije. In to je trenutek, ko bi morale reagirati. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bi morala preveriti, ali obstajajo sumi korupcijskih tveganj in konflikta interesov. Globoka država namreč vedno pomeni tudi korupcijo – da je nekdo prišel do posla z državo prek osebnih zvez. KPK bi morala Janšo vprašati, zakaj stikov z Dimnikom in Marčičem ni prijavljal. Preiskati bi morala, kdo je plačeval račune za letala, bivanje v resortih, sodelovanje na turnirjih in druge stroške. Okoliščine golf počitnic bi morali preveriti parlamentarni odbori in računsko sodišče kot varuh porabe javnega denarja, morda celo kriminalisti. 

Odgovor Janševega kabineta, da je prvak SDS na Mavricij vedno hodil, ko je bil v opoziciji, ne pa v vladi, je zavajajoč. Lobisti in poslovneži, kot sta Dimnik in Marčič, vedo, da je dostop do politika vedno naložba in zavarovalna polica za prihodnost. In Janša se v Sloveniji vsakič znova vrača na oblast, zato podjetniki venomer skušajo najti pot do njega. 

Preberite še:
Je zet Marčič pritiskal na Karla Erjavca v imenu Janše?

"To ni politična tvorba. To je mafija"

Toda v Sloveniji vsakič znova trčimo v dve isti oviri. Prva je, da za Janšo zaradi strahu, ki ga zbuja, veljajo drugačna merila kot za ostale – in to v njegov prid, ne pa obratno, kot nas ves čas skuša prepričati. Si recimo predstavljate, kakšen bi bil javni pritisk na Mira Cerarja, če bi mediji objavili fotografijo, kako z Janezom Zemljaričem igra golf na Sejšelih? S kolikšnim številom zahtev za odstop, preiskovalnih komisij, izrednih sej, interpelacij in prijav pristojnim institucijam bi v SDS – upravičeno  zasuli politični prostor, če bi Alenka Bratušek ali Marjan Šarec v Dominikansko republiko potovala s katerim od dobaviteljev srčnih zaklopk ali operacijskih miz? Ali če bi imela po ugotovitvah ene od državnih institucij za več sto tisoč evrov nepojasnjene gotovine?

Nekdanja poslanka SDS Jelka Godec je v opoziciji poudarjala, da je v slovenskem zdravstvenem sistemu potrebna ničelna toleranca do korupcije. V tem času je Janša z vplivnima dobaviteljema igral golf na Mavriciju.
Nekdanja poslanka SDS Jelka Godec je v opoziciji poudarjala, da je v slovenskem zdravstvenem sistemu potrebna ničelna toleranca do korupcije. V tem času je Janša z vplivnima dobaviteljema igral golf na Mavriciju.
Posnetek zaslona

Druga težava je, da tudi v delu opozicije očitno ni pretirane volje po čiščenju sive cone med javnimi posli in politiko, tega avgijevega hleva, v katerem se srečujejo levi in desni. Ne gre se slepiti: težava afere Mavricij za del leve sredine seveda ni Janša, ampak duet Dimnik-Marčič. Oba imata svoje žetone tudi na drugi strani politike. Najmočnejši zdravstveni dobavitelji so vedno znali igrati na vse strani. Četudi je slovenska leva sredina v opoziciji, se igra "diplomacijo iz zidanic". Nekateri njeni politiki interese lastnih strank unovčujejo za zasebne poslovne koristi in trgovino. Njihov včerajšnji molk je pomenljiv, prav tako nekaterih medijev.

A to ne spremeni dejstva, da se zdaj ponuja edinstvena priložnost za vsaj delno zvišanje standardov, ki so v času te vlade dosegli dno, in – če hočete – katarzo. Afera Mavricij je primer, ko lahko pristojne institucije dokažejo, da je njihovo neodvisnost vredno braniti pred političnim buldožerjem te vlade. 

Ali kot bi rekel Janša: "To je globoka država. To ni politična tvorba. To je mafija."