Minister Cigler-Kralj denar za ranljive dal svojemu zavodu

Kako je zavodu, ki ga je ustanovil Janez Cigler Kralj, na razpisu njegovega ministrstva za delo uspelo premagati 127 konkurentov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 18. 1. 2021, 05:55


janez-cigler-kralj
Zavod Iskreni, ki je povezan z ministrom Janezom Cigler-Kraljem, je bil v boju za denar, namenjen pomoči ranljivim skupinam, uspešnejši od kar 127 konkurentov.
STA

Vlada Janeza Janše ne skriva načrtov za omejitev financiranja nevladnih organizacij in razmetavanja denarja za "parazite, navajene državnih rent". A denarja je očitno dovolj za nevladnike, ki so ideološko in poslovno povezani s koalicijskimi strankami. Ali kar s posameznimi ministri. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj iz stranke NSi je tako pred dnevi dodelil več kot 130.000 evrov denarja zasebnemu Zavodu Iskreni, v katerem je bil dolga leta eden od ustanoviteljev. Iz lastništva zavoda se je umaknil 10. marca lani, le tri dni pred prevzemom ministrske funkcije. Še danes v njem deluje kot prostovoljec. Gre za zavod, ki je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi. Je blizu cerkvi, nasprotuje splavu in vsako leto organizira Festival družin, kjer kot gostje nastopajo najvidnejši člani NSi.

V lasti ima tudi portal Domovina.je, ki je naklonjen sedanji vladi. 

Denar je dobil na javnem razpisu, ki ga je ministrstvo namenilo za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covid-19. Šlo je za enega redkih javnih razpisov, na katerem so nevladne organizacije lahko prišle do dodatnih sredstev za izvedbo svojih programov. To dokazuje tudi njihov velik odziv. Na javni razpis se jih je prijavilo kar 135. Na koncu jih je ministrstvo zaradi velikega zanimanja izbralo sedemnajst, med njimi pa je tudi veliko število organizacij, povezanih z Rimskokatoliško cerkvijo. Razdelilo jim je dva milijona evrov evropskega denarja. O tem, kdo bo dobil denar in koliko, je odločila strokovna komisija pod vodstvom Mateje Softić, članice kabineta ministra Cigler-Kralja. 

Aktualni minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je bil med ustanovitelji Zavoda Iskreni. Iz njega je izstopil tri dni pred prevzemom ministrske funkcije.
Aktualni minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je bil med ustanovitelji Zavoda Iskreni. Iz njega je izstopil tri dni pred prevzemom ministrske funkcije.
necenzurirano.si

Preberite še:
Pri Cigler-Kralju želeli olepšati tragedijo v domovih za starejše #dokumenti

Uspešnejši od 127 konkurentov

Največji možen znesek denarja za sofinanciranje projektov, 130.200 evrov, je prejelo osem organizacij. To so:

- Zavod Iskreni,

- Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje,

- Študijsko-raziskovalni center za družino,

- Slovenska filantropija – združenje za promocijo prostovoljstva,

- Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor,

- Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja,

- Zavod karitas – Samarijan in 

- Rdeči križ – območno združenje Novo mesto.

Zavod Iskreni, ki spodbuja "kulturo življenja", je bil v boju za denar, namenjen pomoči ranljivim skupinam, uspešnejši od kar 127 konkurentov, ki na razpisu niso zbrali dovolj točk ali pa so dobili manj denarja. Med njimi so tudi organizacije, ki tem skupinam dejansko pomagajo že vrsto let:

-       društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija (130.198 evrov), 

-       Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje (130.144 evrov), 

-       Društvo za pomoč brezdomcev Kralji ulice (130.067 evrov), 

-       društvo Novus, ki vodi karierni center za mlade (129.997 evrov), 

-       Nadškofijska Karitas Maribor (80.024 evrov), 

-       društvo Ozara, ki pomaga ljudem z dolgotrajnimi težavami z duševnim zdravjem (70.560 evrov), 

-       ljubljansko območno združenje Rdečega križa (58.022 evrov) ... 

To je zavodu Iskreni uspelo, čeprav je za denar konkuriral v bolj razviti, zahodnoslovenski regiji, za katero je bilo na voljo le 39 odstotkov razpisanih sredstev. Denar, namenjen ranljivim skupinam, bodo na zavodu porabili za sofinanciranje dela zakonskih in družinskih terapevtov, pripravo delavnic in različnih vsebin.

Minister za obrambo Matej Tonin dopušča, da se Slovenska vojska s proračunskim denarjem oglašuje tudi v medijih, v katerih so še pred meseci delovali člani vlade in ne dosegajo omembe vredne branosti.
Minister za obrambo Matej Tonin dopušča, da se Slovenska vojska s proračunskim denarjem oglašuje tudi v medijih, v katerih so še pred meseci delovali člani vlade in ne dosegajo omembe vredne branosti.
necenzurirano.si

Minister za delo, ki vodi priprave na zakon 

Kakšno vlogo je imel pri tem minister kot njegov donedavni soustanovitelj? Zavod Iskreni vodi Igor Vovk, javni podpornik NSi, ki na portalu Domovina.je nastopa tudi kot politični analitik in pisec. Maja lani je Vovk v glasilu za donatorje zavoda objavil intervju s Cigler-Kraljem, v katerem mu je laskal, da je "za mnoge pozitivno politično presenečenje". Slab mesec dni pozneje je ministrstvo objavilo razpis, na katerem je zavod dobil 130.200 evrov. 

Še en intervju s Cigler-Kraljem je spletna stran Zavoda Iskreni objavila konec decembra, tik preden je ministrstvo objavilo sklep o prejemnikih. 

Zavod Iskreni je največ javnega denarja prejel v letih 2012 in 2013, v času druge Janševe vlade.
Zavod Iskreni je največ javnega denarja prejel v letih 2012 in 2013, v času druge Janševe vlade.
necenzurirano.si

Iz kabineta Janeza Ciglerja Kralja na vprašanje, ali se je z Vovkom ali kom drugim iz Zavoda Iskreni dogovarjal o razpisih za dodelitev proračunskih sredstev, niso odgovorili. Prav tako ne, ali so to naznanili Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Cigler-Kralj z zavodom še vedno sodeluje. S soprogo vodita enega od plačljivih programov e-priprave na zakon, a na ministrstvu za delo zatrjujejo, da od tega nima finančne koristi. "Minister Janez Cigler Kralj ni prejel nobenih nakazil s strani Zavoda Iskreni, še posebej ne v času svojega ministrovanja," so poudarili. 

"Zasebno s soprogo že dobrih 15 let sodelujeta kot prostovoljca v različnih preventivnih in izobraževalnih programih Zavoda Iskreni ter zadnje desetletje tudi v skupnosti družin Iskreni. Pri tem ju vodi želja pomagati mladim generacijam pri gradnji kakovostnih medsebojnih in partnerskih odnosov. Prepričana sta, da se odnosi v družinah kot temeljnih celicah odslikavajo na celotno slovensko družbo," so dodali na ministrstvu za delo.

Preberite še:
Tu so dejstva. Kdo bo odgovarjal za smrti?

"Polje družine – poslednji boj med Kristusom in Satanom"

Eden od ciljev razpisa je bil tudi boj proti "kakršnikoli diskriminaciji". Toda na spletni strani zavoda Iskreni.net preberemo številne vsebine, v katerih problematizirajo homoseksualnost, teorijo spola in splav.

To so le nekateri naslovi prispevkov, ki jih najdemo na spletni strani Iskreni.net.
To so le nekateri naslovi prispevkov, ki jih najdemo na spletni strani Iskreni.net.
necenzurirano.si

V zadnjem desetletju je imel Zavod Iskreni aktivno vlogo pri političnih temah, ki jih slovenska desnica označuje za ideološke. Na referendumu leta 2012 je bil zavod med najglasnejšimi nasprotniki družinskega zakonika. Enako leta 2015, ko je večina volivcev zavrnila pravno izenačitev istospolnih partnerstev z raznospolnimi. Opozarjali so, da bi izenačitev spodbudila trgovino z otroki. "Polje zakonske zveze in družine bo 'poslednji boj med Kristusom in Satanom'" je takrat zapisalo uredništvo Domovina.je. 

Tudi sicer Zavod Iskreni, ki je imel v letu 2019 okoli 200.000 evrov prihodkov, do proračunskega denarja prihaja ravno v obdobju desnosredinskih vlad. Tako je leta 2012, ko je bila NSi del druge Janševe vlade, prišel do 53.000 evrov za vzpostavitev družinskega centra. Nadzor nad projektom je pozneje pokazal kup nepravilnosti. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je ugotovilo, da so zagovorniki družine Iskreni.net kršili razpisne pogoje in zahtevalo vračilo 15 tisoč evrov.

Zavod Iskreni je konec lanskega leta od državne družbe HSE prejel 5.000 evrov visoko donacijo. V istem času je HSE prenehal s sponzoriranjem košarkarske in odbojkarske zveze.
Zavod Iskreni je konec lanskega leta od državne družbe HSE prejel 5.000 evrov visoko donacijo. V istem času je HSE prenehal s sponzoriranjem košarkarske in odbojkarske zveze.
necenzurirano.si

V času tretje Janševe vlade se zgodba ponavlja. Portal Domovina.je je tako med prejemniki denarja iz milijon evrov vredne oglaševalske kampanje ministrstva za obrambo, ki ga vodi predsednik NSi Matej Tonin. Decembra pa je Zavod Iskreni eno najvišjih donacij (5.000 evrov) prejel od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). To je bilo v istem času, ko je družba prenehala s sponzoriranjem košarkarske reprezentance, odbojkarske reprezentance in Olimpijskega komiteja Slovenije.