Koliko sta podporo vladi zaračunala poslanca manjšin

Razkrivamo, s čim vse si je Janez Janša v parlamentu zagotovil podporo poslancev madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 17. 11. 2021, 05:55


Felice Žiža, Ferenc Horvath
Poslanca manjšin vladajoči koaliciji zagotavljata ključna glasova podpore v državnem zboru. To bo državo stalo 20 milijonov evrov.
STA

Ferenc Horváth in Felice Žiža sta poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, ki vladajoči koaliciji zagotavljata ključna glasova podpore v državnem zboru. Tehtnico sta na stran vlade prevesila pri številnih glasovanjih - nazadnje ob izvolitvi Roka Svetliča za ustavnega sodnika. Ob 44 poslancih koalicije, SNS Zmaga Jelinčiča in DeSUS, ki so ga podprli, sta 45. in 46. glas prispevala Horváth in Žiža. 

Toda zdaj je končno znano, koliko bo državo stala njuna brezpogojna podpora koaliciji - skoraj 20 milijonov evrov. Toliko je namreč vreden dogovor o sodelovanju, ki ga je predsednik vlade Janez Janša s Horváthom in Žižo podpisal v začetku lanskega junija. Takrat je Janša izjavil, da "pri tem ne gre le za neke neuresničljive obljube, temveč za sodelovanje pri uresničitvi konkretnih projektov". Katerih, vlada ni razkrila, saj vsebine dogovora ni javno objavila.

Iz prilog dogovora, ki jih razkrivamo danes, je razvidno, da je Janša obema poslancema obljubil kar 28 projektov, ki jih bo vlada ali izpeljala do konca mandata ali pa do takrat vsaj začela uresničevati. Na seznamu je tako mogoče najti ustanovitev finančnega sklada za razvoj območja ob meji z Madžarsko, sredstva za nove zaposlitve pripadnikov obeh skupnosti v javnih institucijah, več milijonov evrov vredne investicije v obnove šolskih in drugih zgradb, nove univerzitetne programe, dodatno financiranje manjšinskih društev in medijev, gradnjo kolesarskih stez in številne druge projekte za manjšine.

Preberite še:
Proračunski denar prek poslanca Madžarov v žepe vplivnežev DeSUS

Nimata težav, če sta jeziček na tehtnici

Prvi dogovor z vlado sta Horváth in Žiža sklenila že oktobra 2018, ko jo je še vodil Marjan Šarec. Predvideval je sodelovanje pri vprašanjih narodnih skupnosti, ne pa tudi zavez glede konkretnih projektov. Žiža je takrat dejal, da bosta oba manjšinska poslanca "po potrebi jeziček na tehtnici", a le "v ključnih zadevah, kot je lahko na primer državni proračun".

Felice Žiža in Ferenc Horvath sta se že v času prejšnje vlade Marjana Šarca strinjala, da bosta tudi jeziček na tehtnici, a le pri najpomembnejših vprašanjih. Zdaj sta del glasovalnega stroja Janševe koalicije.
Felice Žiža in Ferenc Horvath sta se že v času prejšnje vlade Marjana Šarca strinjala, da bosta tudi jeziček na tehtnici, a le pri najpomembnejših vprašanjih. Zdaj sta del glasovalnega stroja Janševe koalicije.
STA

To se je spremenilo z zamenjavo oblasti. Nov dogovor z Janšo je bil precej drugačen od prvega. Zajema namreč tudi konkretne projekte, s tem pa se je spremenil tudi način glasovanja obeh manjšinskih poslancev, ki sta poseben sporazum podpisala še z vsemi prvaki koalicijskih strank in Jelinčičem. Ta določa natančen protokol usklajevanja predlogov zakonov, zaradi česar je precej podoben tudi koalicijskemu sporazumu. 

Žiža in Horváth z vlogo pogostega jezička na tehtnici, ko gre za glasovanje v državnem zboru, že nekaj časa nimata težav. Horváth je SDS že tako naklonjen tudi zaradi političnega zavezništva med Janšo in njegovim madžarskim kolegom  Viktorjem Orbanom. Razkrili smo, da kot poslanec skrbi za financiranje nekaterih nekdanjih ključnih kadrov DeSUS, ki so imeli pomembno vlogo v burnih dogajanjih znotraj stranke. Oba z Žižo sta se na stran koalicije postavila pri glasovanju o ustavni obtožbi zoper Janšo. Maja letos pa je Žiža ocenil, da bi moral Igor Zorčič po odhodu iz SMC odstopiti s položaja predsednika državnega zbora, saj "ga je povleklo na stran opozicije, kar si ne bi smel privoščiti". 

Julija lani sta poslanca obeh narodnih skupnosti s prvaki koalicijskih strank in Zmagom Jelinčičem podpisala sporazum o sodelovanju. Isti dan je Janša z njima podpisal še dogovor, s katerim jima je v imenu vlade obljubil uresničitev 28 projektov.
Julija lani sta poslanca obeh narodnih skupnosti s prvaki koalicijskih strank in Zmagom Jelinčičem podpisala sporazum o sodelovanju. Isti dan je Janša z njima podpisal še dogovor, s katerim jima je v imenu vlade obljubil uresničitev 28 projektov.
Kabinet PV

Preberite še:
Kako nas želijo Snežič in prijatelji uničiti

Kaj je Janša obljubil Žiži in Horváthu

To ne preseneča ob dejstvu, da je Janša Žiži v dogovoru obljubil kar osem konkretnih projektov. Zavezal se je, da bo vlada do leta 2022:

- zagotovila 32.000 evrov za zaposlitev strokovnega sodelavca v pisarni Obalne samoupravne skupnosti,

- zagotovila dodatnih 100.000 evrov na novinarje na radijskem in TV programu v italijanskem jeziku na regionalnem centru RTV v Kopru,

- financirala visokošolski strokovni študijski program predšolske vzgoje in univerzitetni študijski program razrednega pouka v italijanskem jeziku,

dokončala 4,8 milijona evrov vredno celovito obnovo zgradbe v Kopru, kjer domujeta osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom,

Vlada ob podpisu dogovora med Janšo, Žižo in Horvatom ni razkrila seznama konkretnih projektov, za katere bo namenila denar.
Vlada ob podpisu dogovora med Janšo, Žižo in Horvatom ni razkrila seznama konkretnih projektov, za katere bo namenila denar.
Necenzurirano.si

zaposlila dva nova strokovna svetovalca v vzgojno-izobraževalnih zavodih z italijanskim jezikom,

zagotovila od 12- do 15-odstotni dodatek za dvojezičnost na osnovno plačo za ravnatelje v vzgojno-izobraževalnih zavodih z italijanskim jezikom, njihove namestnike in 26 zaposlenih med tehnično-administrativnimi uslužbenci (o tem predlogu bo parlament odločal na decembrski seji), 

zagotovila 31.000 evrov za zaposlitev še enega novinarja v dnevniku La Voce del Popolo,

izenačila število ur italijanskega jezika v osnovnih in srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom na območjih, kjer živi italijanska narodna skupnost, s številom ur slovenskega jezika v šolah z italijanskim jezikom. 

Projekti, ki jih je Janša v dogovoru o sodelovanju obljubil Ferencu Horvathu.
Projekti, ki jih je Janša v dogovoru o sodelovanju obljubil Ferencu Horvathu.
Necenzurirano.si

Poslancu Horváthu pa je Janša obljubil, da bo vlada do leta 2022:

-        priznala posebni status Pomurskemu madžarskemu mladinskemu društvu, s čimer mu bo omogočila sistemsko financiranje in zagotovila plačo za enega zaposlenega – skupaj v vrednosti 50.000 evrov,

-        odprla dve novi delovni mesti v lendavski enoti zavoda za šolstvo za potrebe dvojezičnega šolstva, kar bi jo stalo 64.000 evrov,

-        zagotovila od 12- do 15-odstotni dodatek za dvojezičnost na osnovno plačo za ravnatelje, njihove namestnike in pedagoške svetovalce v vzgojno-izobraževalnih zavodih z madžarskim jezikom,

Del projektov, ki jih je Janša obljubil Feliceju Žiži.
Del projektov, ki jih je Janša obljubil Feliceju Žiži.
Necenzurirano.si

sodelovala pri izgradnji centra za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami in zagotovila sistemsko financiranje v višini 100.000 evrov za medgeneracijski center v Radmožancih.

zagotovila dve novi zaposlitvi v medijsko-kulturnih zavodih, ki jih je ustanovila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, in eno za pomurski madžarski radio. 

namenila denar za celovito obnovo zgradb dvojezičnih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. 

Preberite še:
Menjave v Luki Koper, Madžari spet pred vrati

Pet milijonov evrov za slovensko-madžarski sklad 

Hkrati sta Žiža in Horváth pri Janši dosegla, da bo začela vlada v tem mandatu uresničevati še 14 nalog, ki se bodo nadaljevale po letu 2022. Te so razdeljene po resorjih. Ministrstvo za finance, ki ga vodi Andrej Šircelj, bo tako moralo zagotoviti pet milijonov evrov za ustanovitev sklada Pomurje-Porabje, ki naj bi razvijal narodnostno mešano območje na obeh straneh meje. Enako vsoto denarja naj bi vanj prispevala Madžarska. Isto ministrstvo bo moralo urediti tudi dodeljevanje sredstev iz regionalnega razvojnega sklada na teh območjih. Ali in kako bo s spremembo zakonodaje pripadnikom teh skupnosti olajšalo pot do denarja, ni znano. 

Del projektov, ki se bodo začeli v tem mandatu, dokončali pa v poznejših letih. Med njimi je tudi ustanovitev novega sklada za razvoj.
Del projektov, ki se bodo začeli v tem mandatu, dokončali pa v poznejših letih. Med njimi je tudi ustanovitev novega sklada za razvoj.
Necenzurirano.si

Še dva milijona evrov bo država namenila za ustanovitev zadruge na področju kmetijstva in vinogradništva, 1,6 milijona evrov pa za kolesarske steze in povezovalne poti na območju Lendave. Ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, pa bo moralo po dogovoru zagotoviti 2,8 milijona evrov za program spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti do leta 2024. Za isti namen bo 900.000 evrov dobila italijanska narodna skupnost, ki ji po dogovoru pripada še 200.000 evrov za ribištvo. Dodatnih 150.000 evrov bosta obe skupnosti dobili še za dvig usposobljenosti pedagoških delavcev na dvojezičnih območjih, na Obali pa bo šlo 20.000 evrov za italijanski kulturni center. 

Tudi zato si Žiža in Horváth še najmanj želita predčasnih volitev. Poslanec italijanske narodne skupnosti je maja letos ocenil, da "ima vlada še za okoli eno leto dela". "Mi ji privoščimo, da dela naprej, ker ima za izvesti veliko za državo pomembnih projektov," je dejal. Poudaril je, da bo z njo v "dobrobit vseh državljanov in tudi narodnih skupnosti sodeloval še naprej".