"Dr. Voršič me je operiral mimo vrste. Na Hrvaškem, z lažnim datumom."

Objavljamo zgodbo pacienta, ki ga je v kliniki na Hrvaškem operiral znani nevrokirurg iz UKC Maribor. Listine, pričevanja vpletenih in uradna pojasnila kažejo na kršenje notranjih pravil, prepletanje javnega z zasebnim in prirejanje zdravstvene dokumentacije.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 25. 8. 2021, 05:55


Matjaž Voršič
Mariborski zdravnik Matjaž Voršič je dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu, kjer dela, izkoristil za dodatni honorarni zaslužek v zasebnem.
WFNS 2019 International Meeting in Belgrade

Februarja letos je v UKC Maribor, drugi največji bolnišnici v državi, izbruhnila afera z nedovoljenim preskakovanjem čakalnih vrst. Nevrokirurg dr. Matjaž Voršič je po vrnitvi iz Namibije okužen pregledoval bolnike mimo uradnih seznamov. V tej afriški državi je operiral, ne da bi za to imel dovoljenje delodajalca. Danes objavljamo novo zgodbo o kršenju notranjih pravil v UKC Maribor, ki so jo vpleteni očitno skušali prikriti s prirejanjem zdravstvene dokumentacije. Osrednjo vlogo ima ponovno Voršič.

V stik z nami je namreč stopil njegov pacient, ki ga je Voršič v začetku leta operiral v kliniki na Hrvaškem. To je bilo že v času, ko je UKC Maribor vsem zaposlenim prepovedal delo v zasebnih zdravstvenih ustanovah. Toda mariborski nevrokirurg se na to očitno ni oziral. 

Medtem ko so čakalne dobe za operacijo na hrbtenici pri Voršiču v UKC Maribor ene najdaljših v državi, je sam oziroma s pomočjo sodelavcev uredil vse potrebno, da je omenjeni pacient namesto v dveh letih prišel na vrsto za operacijo v nekaj mesecih. Ne le, da je Voršič s tem dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu, kjer je zaposlen, izkoristil za dodatni zaslužek v zasebnem. To je počel brez vednosti UKC Maribor, ki bi moral po pravilih odobriti vsako operacijo v tujini. Kljub temu je večino stroškov posega pokrila javna zdravstvena blagajna - in to na podlagi mnenja, ki ga je v imenu mariborske bolnišnice podpisal kar Voršič. 

Matjaž Voršič je pacienta iz Slovenije v drugi polovici januarja letos operiral v kliniki na Hrvaškem.
Matjaž Voršič je pacienta iz Slovenije v drugi polovici januarja letos operiral v kliniki na Hrvaškem.
Arithera

Preberite še:
Epilog afere Namibija: 800 evrov kazni za preskakovanje vrst

"Šlo je za dobro utečen stroj"

Začetek zgodbe sega v leto 2017, ko so pacienta zaradi več let trajajočih hudih bolečin v hrbtenici napotili k Voršiču. "Prejšnji zdravnik mi je rekel, da bi moral na operacijo čakati tri leta in pol. To je bilo zame nesprejemljivo. Dr. Voršiča sem obiskal v samoplačniški ambulanti v Olimju. Poslal me je na magnetno resonanco in opravil stabilizacijsko operacijo," nam je zaupal pacient, čigar ime hranimo v uredništvu.

A to je bil le začetek agonije. Pacient je še vedno čutil bolečine. Oktobra lani, tik pred izbruhom drugega vala epidemije, ga je Voršič vpisal na čakalni seznam za operativni poseg pod stopnjo nujnosti "hitro". Predvideni datum operacije je bil september 2022, a mu je Voršič kot alternativo ponudil operacijo v tujini. Pacient se je strinjal. Medtem ko bi moral v Mariboru čakati vsaj dve leti, je v kliniki v Zagrebu že v nekaj tednih dobil termin. 

Tam ga je Voršič operiral v začetku leta in to brez vednosti oziroma soglasja nadrejenih. Zdravniki UKC Maribor, ki delajo tudi pri zasebnikih zunaj matične ustanove, so imeli namreč od 18. oktobra do marca letos zaradi hudega pomanjkanja kadra prepoved dela pri zasebnikih. Hrvaške klinike, kjer je operiral Voršič, ni na seznamu soglasij, ki jih je imel mariborski kirurg za delo v drugih ustanovah. 

ZZZS je za Voršičevo operacijo v tujini plačala okoli pet tisoč evrov.
ZZZS je za Voršičevo operacijo v tujini plačala okoli pet tisoč evrov.
Thinkstock

To za Voršiča ni predstavljalo nobene ovire. Ravno nasprotno, pacient je pri vsem skupaj dobil "vtis, da gre za dobro utečen stroj". Tako pri Voršiču kot tudi pri medicinski sestri v UKC Maribor, ki je urejala njegov urnik, zaradi česar sklepa, da njegov primer še zdaleč ni edini.

Preberite še:
Po vrnitvi iz Namibije pregledoval paciente mimo vrste

Lažni datum operacije

Ko se je pacient z Voršičem dogovoril za operacijo v tujini, ga je že čez nekaj dni poklicala Natalija Sakelšek, direktorica celjskega zasebnega Inštituta za varstvo pacientov in lastnica medicinske agencije Happymed, ki ponuja možnost zdravljenja v tujini. Med drugim tudi operacije hernije diska "v vrhunski bolnišnici na Hrvaškem", ki jih opravlja Voršič. "Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sva začela urejati predhodno odobritev operativnega posega v tujini in povračilo stroškov. Ko zdaj gledam nazaj, bi lahko vse skupaj uredil sam," danes meni sogovornik. 

Podjetje Happymed ponuja pomoč pri urejanju operacije brez čakalne dobe v tujini.
Podjetje Happymed ponuja pomoč pri urejanju operacije brez čakalne dobe v tujini.
Posnetek zaslona

Pacienta je najbolj zmotilo popravljanje datumov na dokumentaciji, prejeti ob odpustu s hrvaške klinike. Na njej je bil namreč napačni datum operacije. Ko jih je na to opozoril, so mu iz Zagreba poslali novo odpustno pismo, spet z napačnim datumom. Zakaj je prihajalo do zmede z datumi? So se morali ti pokrivati z Voršičevim uradno evidentiranim delovnim časom v UKC Maribor? Ali pa je to povezano tudi s plačilom operacije? In kaj bi se zgodilo, če bi med posegom prišlo do zapletov?

V Happymedu navajajo Voršiča kot kirurga, s katerim sodelujejo, oziroma lahko uredijo operacijo pri njem v kliniki na Hrvaškem.
V Happymedu navajajo Voršiča kot kirurga, s katerim sodelujejo, oziroma lahko uredijo operacijo pri njem v kliniki na Hrvaškem.
Posnetek zaslona

Tudi iz pojasnil, ki jih je območna enota ZZZS Ljubljana prejela pred operacijo, izhaja, da je Voršič ne bi smel opraviti na Hrvaškem. Pacienti so namreč po zakonodaji do operativnega posega v tujini upravičeni le, če je v Sloveniji čakalna doba predolga ali presežen razumen čas čakanja. Na zavodu so to najprej preverili pri kirurški kliniki UKC Ljubljana, od koder so jim sporočili, da "je prvi prosti okvirni termin za operacijo hrbtenice pri stopnji nujnosti 'hitro' prva polovica januarja 2021". Pacient bi torej v Ljubljani na vrsto prišel po dobrih dveh mesecih. Gre za čakalno dobo, ki po zakonu velja za dopustno.

Preberite še:
Tudi vodilni ortopedi UKC so se lažno "štempljali"

Je Voršič izkoristil dopust svojega šefa?

Nato so se iz ZZZS Ljubljana obrnili še na UKC Maribor. Konzilij zdravnikov so zaprosili za mnenje, kolikšen bi bil razumen čas, v katerem naj bi se opravil operativni poseg glede na zdravstveno stanje zavarovane osebe, verjeten razvoj bolezni in stopnjo bolečin. Več kot dva meseca niso prejeli nobenega odgovora. Šele po dveh urgencah je UKC Maribor konec decembra na območno enoto ZZZS Ljubljana poslal mnenje, "da bi glede na diagnozo in klinične težave zavarovana oseba morala opraviti operativni poseg najkasneje v roku dveh mesecev". 

Toda to mnenje po naših informacijah ni podpisal konzilij zdravnikov, ampak kar sam Voršič. To je v nasprotju z vsemi pravili. "Po pravilu morajo zdravljenje v tujini oziroma mnenje o upravičenosti zavarovane osebe za povrnitev stroškov zdravljenja v tujini podpisati vsaj trije zdravniki," je bil za necenzurirano.si jasen dr. Janez Ravnik, predstojnik oddelka za nevrokirurgijo na UKC Maribor in Voršičev nadrejeni. 

Janez Ravnik, predstojnik oddelka za nevrokirurgijo UKC Maribor in Voršičev nadrejeni, poudarja, da so za mnenje konzilija o operaciji v tujini potrebni podpisi vsaj treh zdravnikov. Med njimi ne sme biti tistega, ki bo dejansko opravil operacijo.
Janez Ravnik, predstojnik oddelka za nevrokirurgijo UKC Maribor in Voršičev nadrejeni, poudarja, da so za mnenje konzilija o operaciji v tujini potrebni podpisi vsaj treh zdravnikov. Med njimi ne sme biti tistega, ki bo dejansko opravil operacijo.
Šimen Zupančič

"Pod okriljem konzilija zdravniki sami sebi ne napotujejo pacientov na zdravljenje v tujino," so poudarili v UKC Maribor. A ravno to je Voršič storil. Po neuradnih informacijah je bilo to v dneh, ko je bil Ravnik na dopustu.

Preberite še:
UKC Maribor: stotina zdravnikov lahko med epidemijo dela drugje

Za redni pregled v UKC Maribor bi moral plačati

Ker se je dr. Voršič sam podpisal pod mnenje UKC Maribor, je lahko stroške operacije na Hrvaškem prevalil na javno zdravstveno zavarovalnico. To očitno ni zmotilo nikogar na ZZZS, kjer so za operacijo plačali okoli 5000 evrov. Kot tudi ne, da je dr. Voršič v svojem mnenju kot skrajni rok za izvedbo operacije navedel 60 dni, pri čemer je bila takrat najkrajša čakalna doba za operacijo hrbtenice v UKC Ljubljana 65 dni, torej le pet dni več. Odločbo o odobritvi posega v tujini so v ZZZS izdali prvi dan po tem, ko so prejeli Voršičevo mnenje.

Medtem ko sta ZZZS in Voršič uredila papirje, je pacient ostal na suhem. Nekaj mesecev po operaciji bi moral imeti redni pregled, a ga zaradi okužbe po Voršičevi vrnitvi iz Namibije ni bilo. V tem času so inšpektorji že opravljali nadzor preskakovanja vrst, pacienta pa ni bilo na uradnem seznamu v UKC Maribor. Za redni pregled bi sicer moral plačati iz lastnega žepa, čeprav bi ga Voršič pregledal v mariborski bolnišnici. 

Prav tako so se za neresnična izkazala zagotovila, koliko denarja bo pacient prejel nazaj od zdravstvene zavarovalnice. Operacija je stala dobrih 8000 evrov. "Dogovorili smo se, da bo uporabljen boljši material, za kar bi sam plačal največ 1500 evrov. Na koncu sem moral plačati še enkrat več, okoli 3200 evrov," je poudaril. Kar je najhuje, operacija na hrbtenici ni dala želenih rezultatov. "Zdaj so bolečine enake, če ne celo večje kot prej," pojasnjuje pacient. 

Preberite še:
UKC Ljubljana: objava visokih plač bi ogrozila življenja

Že v ponedeljek smo se na Voršiča obrnili z naslednjimi vprašanji:

1) Ali ste bili vi tisti, ki ste se z vsemi vpletenimi dogovorili o tem, da je prišlo do operacije v Zagrebu? Ali ste zadeve urejali tudi na ZZZS?

2) Kakšna je bila pri tem vloga ga. Natalije Sakelšek? Ali je ona urejala zadeve na ZZZS?

3) Kolikšno je bilo vaše plačilo za konkretno operacijo?

4) Kako komentirate, da je moral pacient za operacijo doplačati 3000 evrov, kar je bistveno več od dogovorjenega? Zakaj je bilo temu tako?

5) Kdaj točno je bila opravljena operacija? Zakaj je na odpustnem pismu naveden drug datum?

6) Zakaj v tem primeru ni bilo izdano mnenje konzilija o nujnosti oprave operacije?

7) Lahko potrdite ali zanikate, da ste v imenu UKC Maribor vi osebno dali mnenje, da je operacija nujno potrebna? Zakaj ste kršili pravila in ali ste s tem že seznanili delodajalca? Če da, kdaj?

Voršičevega odgovora nismo prejeli.