KPK zaradi Matoza preiskuje Janšo

Predsednik vlade Janez Janša se je zaradi imenovanja svojega dolgoletnega odvetnika Francija Matoza na vrh Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) znašel v preiskavi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 16. 12. 2021, 10:25


Janša Matoz
Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz
STA

Iz KPK so danes sporočili, da so na podlagi ugotovitev v predhodnem preizkusu v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB zoper Janšo uvedli postopek preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov. Na podlagi do sedaj pridobljene dokumentacije in informacij so zaznali sum kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kot je znano, je Franci Matoz letos poleti postal predsednik upravnega odbora in glavni neizvršni direktor DUTB, kjer naj bi imel tudi glavno besedo pri prodaji premoženja. Matoz je s tem pridobil formalno ali neformalno korist, pri čemer je hkrati zastopal Janeza Janšo in SDS v več sodnih postopkih. Že pred leti, v času Gorana Klemenčiča, je KPK preiskovala, kako Janez Janša plačuje odvetniške in sodne stroške. Pred Matozom je Janšo zastopala odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki ji je sodelovanje z DUTB v času te vlade prineslo skoraj 100.000 evrov prihodkov.

Preberite še:

Odvetnik SDS bo nadzoroval Luko Koper
Matozovi posli z Madžari tresejo vrh slabe banke

Franci Matoz je danes eden najmočnejših mož v državnem gospodarstvu. Postal je prvi nadzornik Luke Koper, kjer so izbrali novo upravo, pa namestnik predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic. Ključni je položaj predsednika upravnega odbora DUTB, na katerega ga je vlada imenovala z začetkom julija. Toda Matoz je imel že pred tem velik vpliv na DUTB. Spomladi je kot odvetnik v več zadevah začel sodelovati z DUTB. 

Do pomembnih položajev prihajajo tudi njihovi najožji sodelavci. Vodenje družbe Istrabenz, ki je v lasti DUTB, je pred kratkim prevzela Nina Marin, uslužbenka na ministrstvu za finance, ki je pred tem kot pripravnica delala v Matozovi odvetniški pisarni. Tudi njena kariera je po zamenjavi vlade doživela meteorni vzpon.

Preberite še:

Franci Matoz izbral novega prvega moža Luke Koper
Koga vlada kadruje v vrh podjetij? Zveste člane brez izkušenj.