Janša Jelinčiču speljal poslanko. Snežič reševal njene težave v BiH.

Razkrivamo: zakaj je tik pred koncem Šarčeve vlade poslanka Lidija Ivanuša v resnici zapustila vrste Zmaga Jelinčiča in odšla k SDS?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 23. 12. 2021, 05:55


FOTO1 Lidija Ivanuša Zmago Jelinčič
"Podpiranje migrantske politike, promigrantskega in neinvesticijskega proračuna, glasovanje proti dvigu povprečnin – to niso dejanja, ki bi jih osebno lahko podprla. Pričakovala bi, da jih tudi SNS ne bo. Žal je zmagala politična preračunljivost," je Lidija Ivanuša decembra 2019 pojasnjevala, zakaj je prestopila v SDS. Toda v ozadju so bili očitno tudi drugi razlogi.
Facebook

"Lidija Ivanuša, dobrodošla v stranki SDS in v naši poslanski skupini. Naša vrata so odprta za vse ljudi dobre volje, ki jim je mar za Slovenijo in imajo pokončno hrbtenico."

Tako je Janez Janša decembra 2019 javno pozdravil odločitev dotedanje poslanke Slovenske nacionalne stranke (SNS) Lidije Ivanuša, da se pridruži Slovenski demokratski stranki (SDS). Šlo je za enega zadnjih udarcev takratni vladi Marjana Šarca, ki si je večino v državnem zboru zagotavljala le še s pomočjo Zmaga Jelinčiča. Takrat je Ivanuša pojasnila, da stališča SNS ne odražajo več njenih vrednot. "V politiko se nisem podala zato, da bi si reševala svojo eksistenco, niti zato, da bi kimala in delovala v nasprotju s svojimi prepričanji," je poudarila. 

Preberite še: Objestnež na motornih saneh v središču Celja #video

Toda dokumenti in informacije, ki smo jih pridobili v uredništvu necenzurirano.si, kažejo drugačno sliko. Življenjski partner Lidije Ivanuše, podjetnik Sergej Divjak, je bil pred njenim prestopom v velikih finančnih težavah. Zaradi 100.000 evrov dolga do države je razglasil osebni stečaj. Danes razkrivamo, da je le nekaj mesecev pred prestopom Lidije Ivanuša v SDS ustanovil podjetje v Bosni in Hercegovini - na naslovu, kjer vrsto let deluje Rok Snežič, davčni svetovalec in osumljenec v mednarodni preiskavi domnevnega pranja denarja. 

Je Rok Snežič pomagal urejati prestop poslanke iz Jelinčičevih vrst v Janševo SDS?
Je Rok Snežič pomagal urejati prestop poslanke iz Jelinčičevih vrst v Janševo SDS?
Zajem zaslonske slike

Jelinčič: Mi neke stvari vemo

Snežič je prijatelj Janeza Janše. V zadnjih letih je imel pomembno vlogo v SDS. Njegova soproga Klavdija Snežič je bila ob ustanovitvi televizije Nova24TV nekaj časa njena največja lastnica. Konec leta 2017 je Snežič uredil 450.000 evrov vredno posojilo, ki ga je SDS najela pri njegovi poslovni partnerici Dijani Đuđić. Po zamenjavi oblasti se je Snežič javno hvalil, da Janši svetuje na področju davkov. Vedno večji vpliv ima tudi na kadrovske odločitve, povezane z vladajočo stranko. 

Je Snežič za SDS v času, ko se je Šarčeva koalicija že resno majala, pomagal urejati tudi prestop poslanke iz Jelinčičevih vrst? Da je imelo dogajanje tudi druga ozadja, je že takrat namigoval Jelinčič. "Ja, saj se bo sčasoma videlo, koliko je bila zapeta. Mi neke stvari vemo, vendar o tem ne bi zdajle," je prvak SNS decembra 2019 odgovoril na vprašanje portala Top News, kako komentira namige, da naj prestop Ivanuše ne bi bil prostovoljen, ampak da "je šlo za neke bolj umazane zadeve". 

Lidija Ivanuša in Sergej Divjak sta konec leta 2018 na lokalnih volitvah v Polzeli skupaj kandidirala na listi SNS.
Lidija Ivanuša in Sergej Divjak sta konec leta 2018 na lokalnih volitvah v Polzeli skupaj kandidirala na listi SNS.
Občina Polzela

Lidija Ivanuša nam je včeraj v kratkem telefonskem pogovoru zatrdila, da ne pozna Roka Snežiča. Na vprašanje, ali Snežiča pozna Sergej Divjak, je odgovorila, da "tega ne ve", saj sta se vmes razšla. Nato je pogovor prekinila. Divjaka za komentar nismo mogli priklicati.

Preberite še:
Rok Snežič nima bančnega računa, državo prosi za denar #dokumenti

Od Arje vasi do Banjaluke

A dejstvo je, da je Lidija Ivanuša več let tesno povezana s posli življenjskega partnerja, ki je v 14 letih potopil najmanj dve podjetji za prodajo motornih vozil. Na njunem pogorišču je leta 2013 začelo delovati podjetje MotoStar, njegova direktorica pa je postala Ivanuša. Lastništvo novega podjetja, ki se je prav tako ukvarjalo s prodajo motornih vozil, je bilo prvotno skrito na Slovaškem. V tej državi so vrsto let delovala tudi podjetja, s katerimi je bil povezan Snežič. Leta 2016 je podjetje uradno prešlo v roke Ivanuše. Takrat je že imela v lasti tudi salon erotičnih masaž v Arji vasi pri Žalcu.

Sergej Divjak o raperju Zlatku in Banja Luki.
Sergej Divjak o raperju Zlatku in Banja Luki.
Facebook

Junija 2018, ko je bila Lidija Ivanuša na listi SNS izvoljena v državni zbor, je iz podjetja MotoStar izstopila kot direktorica in lastnica. Svoj delež je uradno prodala ožji sorodnici, saj ga partnerju ni mogla. Že konec istega leta je namreč Sergej Divjak vložil zahtevo za začetek osebnega stečaja. Državi je ostal dolžan več kot 100.000 evrov. Stečajni upravitelj je ugotovil, da je Divjak brez premoženja, da nima službe, zato prejema denarno socialno pomoč, in da živi z nekdanjo zunajzakonsko partnerko, torej Ivanušo. 

Podjetje SLC, ki ga obvladuje Sergej Divjak, je bilo ustanovljeno junija 2019 v Banja Luki in se ukvarja s prodajo motornih vozil.
Podjetje SLC, ki ga obvladuje Sergej Divjak, je bilo ustanovljeno junija 2019 v Banja Luki in se ukvarja s prodajo motornih vozil.
Bisnode

Kljub temu je Divjak nekaj mesecev po začetku osebnega stečaja postal lastnik podjetja v Banja Luki. Junija 2019 je na naslovu, ki ga po poročanju tamkajšnjega spletnega portala Capital.ba uporablja Rok Snežič, odprl podjetje SLC za prodajo motornih vozil. Po podatkih, ki smo jih pridobili, so se kmalu zatem začela nakazila iz Slovenije v Bosno in Hercegovino:

- 13. avgusta 2019 je podjetje MotoStar na račun podjetja v BiH nakazalo 16.500 evrov,

- manj kot mesec dni pozneje pa je tja nakazalo še 24.000 evrov. 

Vsota obeh nakazil predstavlja večino vseh prihodkov podjetja MotoStar v letu 2019. Kaj je bil njihov namen, iz dokumentov ni mogoče ugotoviti. Toda šlo je za podobno prakso kot pri nekaterih drugih podjetjih, ki jih je v BiH pomagal ustanavljati Snežič. S takšnimi nakazili si želijo lastniki iz podjetij neobdavčeno izplačati denar. Kot so kriminalisti ugotovili med preiskavo teh poslov, naj bi vpleteni zakonitost visokih nakazil poskušali utemeljiti s plačevanjem različnih storitev, najpogosteje elektroinštalacijskih del in montaže, ki naj bi jih na gradbiščih v tujini opravljalo več slovenskih podjetij. V več primerih je šlo za fiktivne račune in dvojno zaračunavanje že opravljenih storitev.

Poslanka SDS in njen izvenzakonski partner se že več kot desetletje ukvarjata s prodajo štirikolesnikov in drugih motornih vozil. Najmanj dve podjetji sta končali v izbrisu, eno pa v stečaju.
Poslanka SDS in njen izvenzakonski partner se že več kot desetletje ukvarjata s prodajo štirikolesnikov in drugih motornih vozil. Najmanj dve podjetji sta končali v izbrisu, eno pa v stečaju.
Posnetek zaslona

Preberite še:
Rok Snežič klical posojilodajalko SDS pred bančnim okencem

Finančnega ministra spraševala o davku na vozila

Kot že omenjeno, Lidija Ivanuša ne ve, ali Sergej Divjak pozna Snežiča. Toda v dneh, ko je v BiH ustanovil podjetje za prodajo motornih vozil, je sama v državnem zboru tedanjemu ministru za finance Andreju Bertonclju zastavila poslansko vprašanje prav o postopkih odmere davka na motorna vozila. Zanimalo jo je, zakaj imajo kupci motornih vozil v EU, torej tudi stranke podjetja MotoStar, velike težave s finančno upravo (Furs). Bertonclja je opozorila, da lahko postopki za odmero tega davka trajajo tudi več let. 

Le tri mesece po tem, ko je v BiH z računa podjetja MotoStar prišlo drugo nakazilo, je bila Ivanuša že članica in poslanka SDS. Kmalu zatem je to podjetje zašlo v težave. Lani jeseni je že imelo blokirane račune, tik pred tem pa je v BiH nakazalo še zadnji del denarja - 25.300 evrov. Julija letos je Furs zaradi davčnega dolga v višini od 10 do 30 tisoč evrov zahteval stečaj podjetja MotoStar, ki je bilo takrat že brez premoženja. Takoj zatem je Divjak na njegovem pogorišču ustanovil novo podjetje s podobnim imenom (StarMoto), ki ima isto kontaktno osebo kot MotoStar. 

Podjetje MotoStar je imelo najprej skritega lastnika na Slovaškem, leta 2016 pa ga je prevzela Lidija Ivanuša. Ko je bila izvoljena za poslanko, je podjetje prepustila svoji sorodnici.
Podjetje MotoStar je imelo najprej skritega lastnika na Slovaškem, leta 2016 pa ga je prevzela Lidija Ivanuša. Ko je bila izvoljena za poslanko, je podjetje prepustila svoji sorodnici.
Erar

Osebni stečaj Sergeja Divjaka se bo končal v začetku januarja. V vprašalniku, priloženem k poročilu stečajnega dolžnika, je navedel, da ni zaposlen in da je trenutno v fazi zdravljenja poškodbe. Kljub temu je iz posnetka, ki ga objavljamo, razvidno, da se v središču Celja v nočnih urah vozi z motornimi sanmi. Medtem naj bi se Ivanuša znova potegovala na volitvah za državni zbor – le da tokrat ne v Šentjurju pri Celju, ampak na Polzeli, kjer je bil kandidat SDS na zadnjih volitvah nekdanji župan Ljubo Žnidar. Prejšnji mesec je odstopil kot poslanec, svojo kariero pa naj bi nadaljeval v podjetju 2TDK, ki gradi drugi tir železniške proge med Divačo in Koprom. 

Preberite še:
Koliko sta podporo vladi zaračunala poslanca manjšin