Orbanov ključni operativec zaprl račun v Sloveniji

Slovenskim preiskovalcem se zapirajo vrata do podatkov o milijonskih nakazilih podjetij iz najožjega kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki so končala v Sloveniji in Severni Makedoniji.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 26. 11. 2020, 05:55


DiTjlBYXkAEGfrn
Ključni operativec Viktorja Orbana za medije je zaprl račun v Sloveniji, prek katerega je do sedaj obračal milijone, in bančno poslovanje preselil na Madžarsko.
twitter

Peter Schatz, ključni operativec Viktorja Orbana za medije v Sloveniji in drugih državah, je v začetku oktobra zaprl bančni račun svojega podjetja R-Post-R pri banki Unicredit, prek katerega letno obrne več kot štiri milijone evrov. Le nekaj dni pred tem je odprl novega - na Madžarskem pri tamkajšnji banki MKB, ki je v lasti Lőrinca Mészárosa, najvplivnejšega oligarha iz Orbanovega kroga. 

Zakaj je Schatz, sicer član upravnega odbora Nova24TV, zaprl račun v Sloveniji, ni znano. Unicredit banka, kjer je imel odprt račun, je že pred letom dni začela množično zapirati račune tujih državljanov v Sloveniji. Na zahtevo Banke Slovenije je namreč morala opraviti poglobljeno analizo poslovanja strank, vključno z ugotavljanjem izvora sredstev. Prav tako ni zagotovila ustreznih pogojev notranjih kontrol za ugotavljanje in prepoznavanje transakcij, pri katerih se je pojavilo tveganje za pranje denarja. S to banko je poslovala tudi Dijana Đuđić, ki je konec leta 2017 s Slovensko demokratsko stranko (SDS) podpisala pogodbo o odobritvi 450 tisoč evrov vrednega posojila.

Na drugi strani velja MKB za hišno banko Orbanovih poslovnih krogov. V prihodnjih mesecih se bo skupaj še z dvema bankama pod okriljem madžarske države združila v drugo največjo bančno skupino na Madžarskem. Pri MKB banki imajo svoje račune tudi nekatera druga podjetja, ki so med uradnimi lastniki Nova24TV.

Nakazila dokazujejo, da je v financiranje medijev iz kroga SDS vpleten najvišji madžarski politični vrh.
Nakazila dokazujejo, da je v financiranje medijev iz kroga SDS vpleten najvišji madžarski politični vrh.
necenzurirano.si

Toda s tem je Schatz zagotovo otežil delo članom parlamentarne preiskovalne komisije, kriminalistom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in drugim institucijam, ki so v zadnjih mesecih preverjale njegove transakcije. Te so imele po naših informacijah že zdaj precej težav s pridobivanjem podatkov z bančnih računov na Madžarskem. Podatki so ali prihajali z zamudo ali pa sploh ne. Preiskovalno komisijo sicer po zamenjavi oblasti vodi poslanec SMC Gregor Perič. V novi sestavi ni sklical niti ene vsebinske seje komisije. Prva je bila sklicana za ta mesec, vendar jo je zaradi razglasitve epidemije prestavil, medtem ko vsi ostali parlamentarni odbori in delovna telesa delujejo brez težav.

Preberite še:
Evropski poslanci o razkritjih necenzurirano.si in Orbanovem vmešavanju

Madžarske finančne operacije v Sloveniji

Schatzevo podjetje R-Post-R, ki se ukvarja z medijsko dejavnostjo, ima sicer ključno vlogo v trikotniku finančnih tokov Madžarska-Slovenija-Severna Makedonija. Njegov sedež je v poslovni stavbi na Linhartovi cesti v Ljubljani, kjer je bil do nedavnega štab medijev SDS. Lani je podjetje R-Post-R ustvarilo rekordnih 4,27 milijona evrov prihodkov od prodaje. 

Iz katerih poslov je izhajal denarni tok, ni znano. Edini dokaz o poslovni dejavnosti v Sloveniji je praktično neobiskana spletna stran Ripost.news, na kateri objavljajo računalniške prevode člankov iz tujih medijev o migrantih, koronavirusu in nekaterih drugih temah. V preteklosti pa je oglaševalo tudi na televiziji Nova24TV.

Najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
Najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, v eni od faz operacije od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
necenzurirano.si

Kot smo razkrili, je podjetje R-Post-R vstopna točka za tokove uradno madžarskega denarja v Slovenijo. Najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. Od tega je:

-        1,5 milijona evrov nakazil iz madžarskih virov ostalo v Sloveniji. Denar je šel za financiranje medijev SDS. 

-        preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo. Namenjen je bil za financiranje tamkajšnjih medijev iz kroga desne stranke VMRO-DPMNE. Nakazila so bila "pokrita" z nenavadno visokimi oglaševalskimi pogodbami. Po ugotovitvah medijev IRL (Severna Makedonija), Direkt36 (Madžarska) in Oštro (Slovenija) je šlo za plačevanje televizijskih in spletnih oglasov za izdelke dveh majhnih madžarskih podjetij, ki na makedonskem trgu sploh niso obstajali. Makedonska finančna policija zato sumi, da je šlo za pranje denarja madžarske vlade prek Slovenije.

Najbolj zvesti oglaševalec na Nova24TV je madžarsko podjetje Belfry, ki na slovenskem trgu sploh ne posluje.
Najbolj zvesti oglaševalec na Nova24TV je madžarsko podjetje Belfry, ki na slovenskem trgu sploh ne posluje.
posnetek zaslona

Isti "poslovni model" ima v Sloveniji tudi madžarsko inženirsko podjetje Belfry, ki je najzvestejši oglaševalec medijev SDS, čeprav v naši državi ne posluje. Pri infrastrukturnih projektih na Madžarskem je Belfry partner avstrijskega gradbinca Strabag, ki je še vedno v igri za gradnjo drugega tira Divača-Koper. 

Schatz je prek podjetja R-Post-R prevzemal tudi medije SDS. Tako je od stranke po prenapihnjeni ceni kupil lastniški delež v družbi Nova obzorja, izdajateljici tednika Demokracija in spletne strani Škandal24.

Skriti lastniki Nova24TV

Pregled lastništva medijev SDS kaže, da jih obvladujejo trije madžarski podjetniki, tesno povezani z Orbanom oziroma oligarhi iz njegovega najožjega kroga.
Peter Schatz obvladuje večino lastništva tednika Demokracija in tabloida Škandal24, njun solastnik je stranka SDS. Spletni portal Nova24TV je v lasti Orbanove medijske operativke Agnes Adamik in več vidnih članov SDS. Pri televiziji Nova24TV je lastništvo veliko bolj nejasno. Skoraj polovica njenih delnic je namreč še danes pisana na prinosnika, kar pomeni, da njihovi lastniki niso javno znani. Večina navadnih delnic pa je v lasti Schatza, Adamikove in še enega madžarskega podjetnika Adama Gaborja Nemetha.

Država z izvršbo nad Nova24TV

Čeprav so po zamenjavi vlade na Nova24TV pridobili nove oglaševalce, kot so Telekom Slovenije, Mercator, Petrol, Zavarovalnica Triglav in Atlantic Group, so še vedno življenjsko odvisni od madžarskega denarja. Tako so pred dnevi na Nova24TV z okrajnega sodišča v Ljubljani dobili neželeno pošto. Obvestili so jih, da je Republika Slovenija proti njim vložila izvršbo zaradi neplačila nekaj več kot 38.000 evrov obveznosti. Država je 16. novembra kot zavarovanje vpisala tudi hipoteko na premoženju televizijske hiše. Kot kaže, je bil dolg takoj poravnan, izvršba pa umaknjena.

Že pred tem se je v finančnih težavah znašla družba Nova Hiša, izdajateljica spletnega portala Nova24TV.si. Po naših podatkih je imela konec oktobra na bančnem računu kratek čas rezervacijo. To pomeni, da na njem ni imela dovolj denarnih sredstev za poplačilo določenih obveznosti.

Čeprav so po zamenjavi vlade na Nova24TV pridobili nove oglaševalce, so še vedno življenjsko odvisni od madžarskega denarja.
Čeprav so po zamenjavi vlade na Nova24TV pridobili nove oglaševalce, so še vedno življenjsko odvisni od madžarskega denarja.
twitter

Najnovejši podatki o poslovanju madžarskih medijskih podjetij v Sloveniji, ki smo jih analizirali v uredništvu, sicer kažejo, da je bilo minulo leto zanje znova rekordno. Bilance razkrivajo več kot 7,7-milijonske prihodke od prodaje. Družba NovaTV24.si, izdajateljica dveh istoimenskih televizijskih programov, je obseg svojega prometa zvišala za petnajst odstotkov - na nekaj manj kot 1,8 milijona evrov. Ob tem je ustvarila okoli 100.000 evrov dobička. Podjetje Nova Hiša, izdajatelj spletnega portala Nova24TV in lastnik poslovnih prostorov na Štihovi ulici v Ljubljani, kamor so se preselili mediji SDS, je prihodke zvišalo za kar 64 odstotkov na 535 tisoč evrov. Ob tem je ustvarilo 36 tisoč evrov dobička.

Edino, ki je v lanskem letu izgubilo prihodke, je podjetje Nova obzorja, ki izdaja strankarski časopis Demokracija in spletni tabloid Škandal24. Znižali so se za več kot četrtino na 962 tisoč evrov. Ob tem je podjetje ustvarilo 1506 evrov dobička.

Preberite še:
Zakaj so madžarski milijoni medijem SDS problem