Zakaj so madžarski milijoni medijem SDS problem

Madžarski politični vrh je najpomembnejši financer medijev iz kroga največje parlamentarne stranke, ki ima zdaj možnost sestaviti novo slovensko vlado. Že ta podatek bi moral v Sloveniji sprožiti alarme, saj gre za tveganja, povezana tako z izvorom denarja kot z nacionalno varnostjo.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
torek, 11. 2. 2020, 05:55


Slovenska zakonodaja prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. Prav tako ne dovoljuje pridobivanja denarja iz prispevkov tujih posameznikov in podjetij kot tudi vsakršna druga nakazila in plačila iz tujine.

V Slovenski demokratski stranki (SDS) že več let odločno zanikajo, da bi sredstva za svoje delovanje dobivali tudi z Madžarske. To so zdaj pripravljeni dokazovati tudi na sodiščih. Odvetnik SDS Franci Matoz je tako včeraj od predsednika vlade Marjana Šarca zahteval umik izjav, da se stranka "financira z Madžarske". V nasprotnem primeru je napovedal vložitev tožbe in sprožitev drugih postopkov.

V organizacijski strukturi medijev imajo ključno vlogo nekateri vodilni funkcionarji in člani SDS.
V organizacijski strukturi medijev imajo ključno vlogo nekateri vodilni funkcionarji in člani SDS.
necenzurirano.si

Gre za do zdaj najostrejši odziv stranke na očitke o njenem financiranju iz tujine. V njegovem ozadju sta vsaj dva motiva. 

Prvič, doseči zastraševalni učinek pri medijih, ki bi raziskovali podrobnosti finančnih injekcij z Madžarske, in politikih, ki bi na to opozarjali. In drugič, za SDS neprijetno temo spraviti iz javnega etra. Ne le v dneh, ko SDS skuša sestaviti vlado, ampak tudi v prihajajočih mesecih, ko bo Slovenija morda v predvolilni kampanji, madžarski finančni vložki pa utegnejo biti ena od njenih glavnih tem.

Tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
Tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, so od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov.
necenzurirano.si

Brez Madžarov ne bi bilo medijev SDS 

Eno so politični manevri, drugo pa dejstva. Madžari že več let na veliko financirajo medijska podjetja in medije iz kroga SDS. Po naših podatkih so od leta 2016 do danes dokazano prejeli najmanj dobrih 3,5 milijona evrov madžarskega denarja. 

Mediji iz kroga SDS so življenjsko odvisni od finančnih vložkov z Madžarske. Dober primer je družba NovaTV24.si, ki predvaja televizijski program Nova24TV. Včeraj smo na necenzurirano.si razkrili, da je samo od podjetja R-Post-R (to ima v lasti tudi strankarsko glasilo Demokracija) od avgusta 2018 prejelo najmanj 1,2 milijona evrov denarja. Za primerjavo: skupni prihodki družbe NovaTV24.si so v letu 2018 znašali 1,54 milijona evrov.

Preberite -> Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

V Slovenijo je madžarski denar uradno prihajal prek dveh tamkajšnjih podjetnikov, Petra Schatza in Agnes Adamik. Pred volitvami 2018 so v SDS poudarjali, da njuna "podjetja in skladi investirajo po celi srednji in zahodni Evropi, po naših informacijah še najmanj v Sloveniji". Prikazovali so jih kot medijske podjetnike iz sosednje države, ki v Sloveniji iščejo ekonomske priložnosti. 

Mediji iz kroga SDS so življenjsko odvisni od finančnih vložkov z Madžarske.
Mediji iz kroga SDS so življenjsko odvisni od finančnih vložkov z Madžarske.
necenzurirano.si

Projekt madžarskega političnega vrha

Toda podatki o finančnih tokovih, ki smo jih včeraj objavili na necenzurirano.si, dokazujejo, da sta Schatz in Adamikova le krinka za nakazila podjetij in posameznikov iz najožjega kroga madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. Financiranje medijev SDS je projekt najvišjega političnega vrha iz Budimpešte in ne gre se več sprenevedati, da temu ni tako.

Preberite -> Od kod milijoni za medije SDS in "Operacijo Makedonija"

Zakaj madžarski politični vrh financira medije zavezniške politične stranke v Sloveniji, verjetno ni težko ugibati. Madžarska ima v Sloveniji številne politične, ekonomske, kulturne in druge interese. V Pomurju živi močna madžarska manjšina. Madžarska podjetja so se v zadnjih letih zanimala za Luko Koper in gradnjo drugega tira. Petrol je že več let tarča madžarske energetske družbe MOL, ki je delnice kupovala prek slovaško-češke finančne skupine J&T. 

Madžarski politični vrh je tako najpomembnejši financer medijev iz kroga največje parlamentarne stranke, ki ima zdaj možnost sestaviti novo slovensko vlado. Že ta podatek bi moral v Sloveniji sprožiti alarme, saj gre za tveganja, povezana tako z izvorom denarja kot z nacionalno varnostjo. 

Je medije SDS sploh mogoče ločiti od stranke?

Čeprav v SDS poudarjajo, da pri madžarskih vložkih ne gre za financiranje stranke, je ločnico med SDS in njenimi mediji težko potegniti. 

Nova24TV, Demokracija in ostali niso mediji v klasičnem pomenu besede, ampak prej propagandna trobila SDS. Njihove tarče so migranti, istospolno usmerjeni, ameriški milijarder George Soros, "komunisti", novinarji ... V Sloveniji so postavili nekatere nove standarde pri objavljanju sovražnih in nestrpnih vsebin. Ne le, da jih stranka nikoli ni obsodila, ampak je lastne medije odločno branila in se pri tem sklicevala na "svobodo govora". 

Tudi v organizacijski strukturi medijev imajo ključno vlogo nekateri vodilni funkcionarji in člani SDS. Upravni odbor Nova24TV ima sedem članov. Le dva od teh prihajata z Madžarske (Peter Schatz in Agnes Adamik), od koder so uradno največji lastniki tega medija, kar trije pa prihajajo iz izvršilnega odbora SDS. To so:

-        Božo Predalič, nekdanji generalni sekretar vlade Janeza Janše in predsednik odbora SDS za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS,

-        Aleš Hojs, predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS in kandidat za poslanca na zadnjih državnozborskih volitvah, 

-        Vinko Gorenak, nekdanji minister za notranje zadeve v prvi vladi Janeza Janše in bivši dolgoletni poslanec stranke.

Janša in poslanci SDS še vedno med lastniki Nova24TV

Predalič že skoraj tri desetletja velja za enega glavnih Janševih operativcev. V teh dneh skupaj z Janšo sprejema predstavnike parlamentarnih strank na pogovorih o oblikovanju morebitne nove vlade. Leta 2016, v času prvega madžarskega vložka v Novo24TV, je bil njen izvršni direktor. Na ta položaj je pozneje prišel Hojs. 

Leta 2016, v času prvega madžarskega vložka v Novo24TV, je bil njen izvršni direktor Božo Predalič.
Leta 2016, v času prvega madžarskega vložka v Novo24TV, je bil njen izvršni direktor Božo Predalič.
necenzurirano.si

Preostala člana upravnega odbora Nova24TV sta Boris Tomašič, odgovorni urednik Nova24TV, in Klavdija Snežič. Tomašič je dolgoletni član SDS. Bil je tudi sekretar njene poslanske skupine in direktor urada za mladino. Klavdija Snežič je soproga Roka Snežiča, Janševega Janševega sojetnika na Dobu in poslovnega partnerja Dijane Đuđić, ki je SDS konec leta 2017 s pogodbo odobrila 450.000 evrov posojila. 

Med delničarji Nova24TV sta še vedno predsednik SDS Janez Janša in njegov brat Rajko Janša, lastnik podjetja Empis, ki se ukvarja s prodajo poslovnih daril. Med njegovimi strankami so tudi nekatera državna podjetja. Prav tako so med ustanovitelji in še danes solastniki Nova24TV tudi nekateri najbolj znani poslanci SDS: Anže Logar, Branko Grims, Franc Breznik, Eva Irgl, Jože Tanko, Žan Mahnič in Jelka Godec. Skoraj polovica delnic Nova24TV je sicer pisanih na prinosnika, torej se prenašajo iz rok v roke. To onemogoča ugotavljanje, kdo je njihov dejanski lastnik. 

Nova24TV – že od začetka projekt SDS

Že od samega začetka je bila Nova24TV projekt SDS. Med 70 posamezniki, ki so avgusta 2015 zbrali dobrih sto tisoč evrov zagonskega kapitala, je bila večina članov ali simpatizerjev stranke. Denar je prispevalo štirinajst od tedaj skupaj enaindvajsetih poslancev SDS. 

Prvi predsednik programskega sveta Nova24TV je bil Aleš Primc, tedaj predsednik Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše z zapora na Dobu. Med pobudniki je bil še Lovro Šturm, nekdanji minister za pravosodje v prvi vladi Janeza Janše. 

V poznejših dveh letih je Nova24TV z dvema rešilnima injekcijama dobila 1,6 milijona evrov kapitala. Polovico tega denarja so februarja 2017 prispevala tri madžarska podjetja: Modern Media, Ridikul in Ripost. 

Tolikšna prepletenost SDS in medijev iz njenega kroga, ki dobivajo milijonske finančne vložke z Madžarske, odpira vprašanje o temeljih slovenske demokracije. SDS mesečno iz državnega proračuna prejme 45.000 evrov. Mesečni obroki, ki jih je Peter Schatz nakazoval Nova24TV, pa so bili v obdobju od avgusta 2018 več kot dvakrat višji (100.000 evrov). Je v tem primeru res še mogoče govoriti o enakopravni politični tekmi?