Denar sumljivega izvora do SDS #dokument

Objavljamo dokument preiskovalcev iz BiH, ki so izsledili denarne tokove v poslih Dijane Đuđić, posojilodajalke SDS pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 14. 7. 2020, 05:55


rok snežič
Rok Snežič, ki je z Janezom Janšo delil zaporniško celico na Dobu, je danes najvplivnejši svetovalec aktualnega predsednika slovenske vlade.
Zajem zaslonske slike

Čez bančne račune Dijane Đuđić, posojilodajalke SDS, in še dveh državljank Bosne in Hercegovine (BiH), ki so poslovno povezane z Rokom Snežičem, se je v šestih letih prelilo več kot osemnajst milijonov evrov denarja. Glavnina je končala v gotovini.

To razkriva poročilo o obstoju sumov storitve kaznivih dejanj, ki ga je bosanska Agencija za preiskovanje in zaščito (SIPA) maja lani poslala tamkajšnjemu tožilstvu. Pod drobnogled je vzela transakcije naveze Đuđić-Snežič prek bančnih računov v BiH, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in Madžarskem. Začela jih je preiskovati po tem, ko je SDS konec leta 2017 z Đuđićevo podpisala pogodbo o najetju 450.000 evrov posojila. Po izbruhu afere so v SDS razdrli pogodbo in Đuđićevi vrnili prvi obrok denarja.

Dokument potrjuje, kar smo v seriji člankov dokazovali že od leta 2018 - da je šlo pri posojilu SDS za denar sumljivega izvora. Po ugotovitvah preiskovalcev iz BiH je izhajal iz kaznivih dejanj organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov. Obračal se je v gotovinski shemi, v kateri je imel očitno ključno vlogo Rok Snežič, danes eden najvplivnejših svetovalcev predsednika vlade Janeza Janše. Čeprav ga bosanski preiskovalci v poročilu poimensko niso izpostavili, je bil Snežič vezni člen med nekaterimi podjetji, ki so nakazovala denar, in slamnatimi osebami, ki so dvigovale milijonske zneske z računov.

Poročilo bosanske Agencije za preiskovanje in zaščito (SIPA), ki je pod drobnogled vzela transakcije naveze Đuđić-Snežič.
Poročilo bosanske Agencije za preiskovanje in zaščito (SIPA), ki je pod drobnogled vzela transakcije naveze Đuđić-Snežič.
necenzurirano.si

Kdo so bile gotovinske operativke

Preiskovalci SIPA so tožilstvu ovadili tri državljanke BiH: Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević in Tanjo Subotić Došen. Vse tri so približno iste starosti in povezane s Snežičem:

- Subotić-Došenova je bila zaposlena v njegovem podjetju Isplata Odšteta iz Banja Luke.

- Sladojevićeva je na avstrijski račun dobivala tudi denar od podjetij, ki jih je zastopal ali obvladoval Snežič. 

- Z Đuđićevo pa je večkrat potoval v Slovenijo. Tam je imela še do oktobra 2017 odprt račun pri Novi KBM. Na zaslišanju je preiskovalcem poudarila, da je gotovino izročala osebi iz najožjega kroga Mirana Vuka, nekdanjega župana Zavrča, s katerim je Snežič poslovno sodeloval od leta 2013. Približno takrat je shema začela delovati. 

Miran Vuk je dober znanec predsednika SDS Janeza Janše.
Miran Vuk je dober znanec predsednika SDS Janeza Janše.
Twitter

"Snežič jih je našel v mestih iz okolice Banja Luke. Pred tem niso počele ničesar, bile so brez službe," je bosanski raziskovalni novinar Avdo Avdić pred dnevi v intervjuju za necenzurirano.si razkril povezavo med Snežičem in ovadenimi državljankami BiH.

Na Roka Snežiča smo se obrnili z vprašanji o njegovi vlogi v mreži in povezavah z ovadenimi državljankami BiH. Njegova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

V Lipnici dvignila štiri milijone evrov

Med tremi je največ denarja obrnila Tanja Subotić Došen, ki je med letoma 2013 in 2016 prejela nekaj manj kot deset milijonov evrov. Kje je končal ta denar, poročilo ne navaja. V istem času je sicer od Mirana Vuka in članov družine Snežič odkupovala podjetja, ki so bila kmalu zatem izbrisana. 

Tanja Subotić Došen je bila po naših podatkih članica Zveze neodvisnih socialnih demokratov (SNSD), ki jo vodi Milorad Dodik, vrsto let najvplivnejši politik v Republiki srbski in danes srbski član predsedstva BiH. Članica iste stranke je po naših podatkih tudi mati Dijane Đuđić. Vse to bi lahko deloma pojasnilo dobre Snežičeve politične zveze z oblastmi v Banja Luki, s katerimi se tudi javno hvali.

Leta 2016 sta Snežič in Tanja Subotić Došen vsaj uradno pretrgala vezi. Na njeno mesto sta prišli Dijana Đuđić in Jelena Sladojević. Prva je nato prejela skupno okrog 4,5 milijona evrov, druga pa 3,2 milijona evrov, ki jih je dvignila v gotovini v bančni poslovalnici v Lipnici, je razvidno iz dokumenta.

Tanja Subotić-Došen, glavna operativka za gotovinske dvige.
Tanja Subotić-Došen, glavna operativka za gotovinske dvige.
RTRS/posnetek zaslona

Poročilo SIPA podrobneje razkriva transakcije Dijane Đuđić. Na štiri račune na Madžarskem, odprte pri banki OTP, je od 2016 do lani prejela nekaj manj kot tri milijone evrov. 246.000 evrov je takoj dvignila v gotovini, ostalo pa prenakazala naprej. Tudi na svoje bančne račune v Sloveniji, kjer je v gotovini dvignila 490.000 evrov. Že pred časom smo razkrili, da je Đuđićeva več milijonov evrov dvigovala tudi z bančnih računov, ki so jih odprli drugi državljani BiH, povezani s shemo.

Vsa nakazila prek računa v Avstriji

Ob treh državljankah BiH so preiskovalci ovadili tudi eno pravno osebo. Gre za podjetje Cjevovar iz Brčkega, prek katerega so tekle transakcije med podjetji naveze Vuk-Snežič in slamnatimi osebami. 

Račun je imelo odprt pri banki Sparkasse v Avstriji, s katerim je dejansko upravljala Tanja Subotić Došen, tedaj še zaposlena pri Snežiču. Med letoma 2013 in 2017 se je na tem računu obrnilo več kot 15 milijonov evrov denarja. Večino je nakazalo slovaško podjetje Romis Mirana Vuka, in še nekatera druga podjetja, s katerimi je bil povezan Rok Snežič.

Skoraj dve tretjini vsega denarja, ki ga je prejel Cjevovar, si je Subotić-Došenova nakazala na svoj bančni račun, nekaj več kot 1,1 milijona evrov pa je dvignila v gotovini.

/
/
necenzurirano.si

Po dostopnih podatkih je bilo zadnje nakazilo prek avstrijskega računa podjetja Cjevovar izvedeno aprila 2017. Mesec dni prej je slovenski urad za preprečevanje pranja denarja iz Avstrije prejel informacijo o domnevno spornih poslih, tudi o večmilijonskih dvigih gotovine z računa Jelene Sladojević. 

"Snežič me je poslal k Dijani Đuđić"

Takrat je bilo podjetje Cjevovar že uradno v lasti slovenskega podjetnika J.P. (ime hranimo v uredništvu). Danes pravi, da za nakazila ni vedel. "Potreboval sem podjetje v BiH, zato sem ga kupil. Videl sem oglase na Nova24TV in se obrnil na Roka Snežiča, kako lahko optimiziram davke v tej državi. Poslal me je k Dijani Đuđić. Šele naknadno sem izvedel, da so mi dali napačne informacije. O podjetju nisem imel nobenih podatkov, nisem imel odprtega nobenega računa. Moral sem celo plačati kazen, ker so bili kršeni računovodski predpisi," nam je pojasnil sogovornik. 

Trojico (na fotografiji Dijana Đuđić) sumijo vpletenosti v kazniva dejanja organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.
Trojico (na fotografiji Dijana Đuđić) sumijo vpletenosti v kazniva dejanja organiziranega kriminala, pranja denarja in utaje davkov.
Arhiv Reporterja

Đuđićeva mu je tako prodala podjetje, ki je v shemi nakazil sodelovalo še šest mesecev po zamenjavi lastnika. S podjetjem Cjevovar je neposredno posloval tudi Snežič. Podjetje Imperij davčnega svetovanja, v katerem je bil najprej direktor, nato pa prokurist, mu je na avstrijski račun nakazalo več kot 1,4 milijona evrov. Čeprav je Snežić večkrat poudaril, da z Dijano Đuđić ni poslovno povezan, novinarjem pa grozil s tožbami in ovadbami, ga ugotovitve preiskovalcev iz BiH postavljajo na laž.