Denar Orbanovih podjetij prišel tudi na strankarski račun SDS

Del denarja, ki so ga madžarska podjetja iz kroga predsednika vlade Viktorja Orbana v zadnjih letih nakazala v Slovenijo, je končal na računu Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
ponedeljek, 17. 2. 2020, 05:55


20200215-00989880
Sosledje datumov nakazuje, da se je predsednik SDS Janez Janša o nakazilih osebno dogovarjal z Viktorjem Orbanom.
STA

Junija 2018, dva tedna po zadnjih parlamentarnih volitvah v Sloveniji, je SDS, zmagovalka teh volitev, dobila večjo vsoto denarja. 

112.228 evrov je na strankarski račun prišlo z Madžarske – od podjetij, ki imajo v tej državi odlične politične zveze. Novi dokumenti, ki smo jih pridobili in analizirali v uredništvu necenzurirano.si, razkrivajo neposredne finančne tokove med madžarskimi podjetji in SDS. Sosledje datumov nakazuje, da se je predsednik SDS Janez Janša o teh nakazilih osebno dogovarjal z Viktorjem Orbanom, predsednikom madžarske vlade in vladajoče stranke Fidesz.

Slovenska zakonodaja prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. V SDS so jo obšli tako, da so denarno injekcijo uradno prejeli kot kupnino za lastniški delež v družbi Nova Obzorja, ki izdaja Demokracijo, strankarsko glasilo SDS. Denar se je prelil prek Petra Schatza, člana upravnega odbora Nova24TV in ključne osebe pri distribuciji denarja Orbanovega kroga v Sloveniji.

Janša gre v Budimpešto

3. junija 2018 so bile v Sloveniji volitve v državni zbor, na katerih je zmagala SDS. Toda že kmalu po volilni nedelji je postalo jasno, da ji ne bo uspelo sestaviti vlade. Ko je Janša ostalim strankam poslal vabilo na pogovore o oblikovanju koalicije, so se nanj odzvali le v NSi in SNS. To je bilo premalo za kakršne koli načrte o novi vladi.   

Nato se je Janša odpravil v Budimpešto. Tam se je v soboto, 16. junija, srečal z Orbanom. Iz SDS so takrat sporočili, da je šlo za zasebni obisk. Madžarski voditelj je Janši čestital za zmago na volitvah. Uradna tema srečanja je bilo vključevanje držav Zahodnega Balkana v evropske integracije. Ni znano, ali sta govorila tudi o Severni Makedoniji, kamor madžarski politični vrh od leta 2017 prek Slovenije nakazuje milijone evrov za medije desne opozicijske stranke VMRO-DPMNE. 

Že takoj po obisku so med Budimpešto in Ljubljano stekli denarni tokovi. V torek, 19. junija, je Schatzevo podjetje R-Post-R, ki ima sedež na Linhartovi ulici v Ljubljani, domovanju vseh medijev SDS, na račun pri slovenski banki Intesa Sanpaolo prejelo 295.000 evrov. Dobilo jih je od dveh madžarskih podjetij iz Orbanovega omrežja. To sta:

-        inženirsko podjetje Belfry, ki serijsko dobiva posle na madžarskih infrastrukturnih projektih, financiranih z denarjem EU, 

-        in družba Ripost Media, lastnica istoimenskega madžarskega tabloida, ki oglaševalski denar skoraj v celoti dobiva od madžarske vlade oziroma javnih virov. 

Po sestanku z Orbanom pride denar

Dva dni pozneje, v četrtek 21. junija, je podjetje R-Post-R na račun SDS nakazalo 112.228 evrov madžarskega denarja. To je četrtina zneska, ki ga je SDS po uradnih podatkih porabila za parlamentarne volitve leta 2018. Iz poročil računskega sodišča je razvidno, da je imela SDS med vsemi strankami daleč najdražjo kampanjo. 

Kakšni so ekonomski interesi v ozadju madžarskih nakazil, ni mogoče ugotoviti. Podjetje Belfry, ki v Slovenijo že najmanj dve leti nakazuje denar medijskim podjetjem iz kroga SDS, v naši državi ne posluje. Tesno je povezano z madžarskim gradbenim tajkunom Lőrincem Mészárosom, enim od najbogatejših Madžarov, ki je del najožjega Orbanovega kroga. Čeprav ima podjetje Belfry le 20 zaposlenih, je v zadnjih letih dobilo za okrog 180 milijonov evrov javnih naročil. 

/
/
necenzurirano.si

Med najpomembnejšimi partnerji podjetja Belfry je madžarska energetska družba MVM, ki ima v lasti jedrsko elektrarno Paks na Madžarskem. Tam ruska državna družba Rosatom že od leta 2014 gradi dva nova bloka, vredna 12 milijard evrov. Močan partner podjetja Belfry je tudi avstrijski gradbeni velikan Strabag. Njegov pomembni solastnik je ruski oligarh Oleg Deripaska, ki so ga ZDA leta 2018 uvrstile na seznam poslovnežev, proti katerim so uvedli sankcije. 

Kupnina kot pokritje madžarskih nakazil?

V SDS ves čas zatrjujejo, da se ne financirajo z Madžarske. Denar iz te države so na račun uradno dobili kot kupnino za prodajo 14-odstotnega deleža v družbi Nova Obzorja. Podjetje R-Post-R je pogodbo o nakupu deleža s SDS podpisalo 19. junija, torej na dan, ko je dobilo denar z Madžarske. Toda več podatkov odpira vprašanje, ali v SDS s tem poslom niso skušali zgolj formalno upravičiti nakazila madžarskega denarja. 

Že pred volilno kampanjo se je SDS zapletla v odmevno afero, povezano s sumljivim financiranjem stranke. Konec leta 2017 je Janša z do tedaj neznano državljanko Bosne in Hercegovine Dijano Đuđić podpisal pogodbo o najemu 450.000 evrov vrednega posojila. Zanj je SDS zastavila 44-odstotni delež v Novih obzorjih. Po medijskih razkritjih, da gre za denar neznanega izvora in da je Đuđićeva tesno povezana z Rokom Snežičem, nekdanjim Janševim sojetnikom na Dobu, se je SDS potegnila nazaj. Pogodbo je razveljavila in Đuđićevi vrnila 150.000 evrov, ki jih je ta že nakazala v Slovenijo. 

Družba Nova Obzorja je izdajateljica Demokracije, strankarskega glasila SDS.
Družba Nova Obzorja je izdajateljica Demokracije, strankarskega glasila SDS.
posnetek zaslona

Preberite še: Fotografije: to je luksuz Damijana Jankovića v osebnem stečaju

Na novinarski konferenci je Janša že takrat dal vedeti, kje bo našel nov vir denarja za stranko. Napovedal je prodajo družbe Nova obzorja. Zakaj? "Ker je začela izdajati tabloid Škandal24, SDS pa ne želi biti lastniško vpeta v založbo, ki izdaja tovrstno publikacijo," je pojasnil Janša. 

Poslovanje stagnira, vrednost Novih obzorij pa gre v nebo

Le malokdo mu je pri tem verjel. Tabloid Škandal24 je širil propagando SDS. Njegov izdajatelj, družba Nova obzorja, je že od ustanovitve tesno vpeta v strukture stranke. Njeni direktorji so bili vplivni posamezniki iz SDS: Božo PredaličMihael HočevarMiro Petek ... Manjši solastnik je še vedno poslanec stranke Dejan Kaloh. Možnost, da bi se v Novih obzorjih odločili izdajati tabloid brez soglasja vrha stranke, je bila torej enaka nič.

Poznejši razplet dogodkov pritrjuje razlagi, da je bila prodaja deležev v Novih obzorjih zelo verjetno namenjena uradnemu pokritju prilivov na račun stranke. Podjetje R-Post-R je danes večinski lastnik Novih obzorij, za kar je moralo plačati neobičajno veliko denarja.

Še leta 2011 je Dejan Kaloh za štiriodstotni delež v Novih obzorjih plačal le dobrih 1500 evrov. To je pomenilo, da je bila celotna družba takrat vredna okrog 38.000 evrov. Sedem let pozneje, junija 2018, je podjetje R-Post-R za 14-odstotni delež Novih obzorij plačalo 112.000 evrov. Vrednost celotnega podjetja je torej ocenjevalo na skoraj 800.000 evrov. To je približno enaindvajsetkrat več kot leta 2011.

Madžarsko podjetje Belfry že dalj časa na veliko oglašuje v medijih SDS, čeprav v Sloveniji ne posluje.
Madžarsko podjetje Belfry že dalj časa na veliko oglašuje v medijih SDS, čeprav v Sloveniji ne posluje.
posnetek zaslona

Poslovanje Novih obzorij v vmesnem času še zdaleč ne upravičuje tolikšnega zvišanja vrednosti prodanega deleža. Prihodki so stagnirali, medtem ko se v prosti prodaji danes po naših podatkih proda manj kot 2000 izvodov Demokracije. Leta 2017, torej tik pred prodajo deleža, je družba po prejemu vseh prilivov in plačilu stroškov ustvarila pičlih 15 tisoč evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Poenostavljeno povedano: madžarski podjetnik bi za povrnitev vložka moral čakati 53 let.

Finančni doping, ki nikogar ne moti

Če je Peter Schatz v Sloveniji res le iskal priložnosti na področju medijev, kot zatrjujejo v SDS, je investicijo krepko preplačal. 

A ravno napihovanje vrednosti Novih obzorij mu je omogočilo plačilo visokih finančnih vložkov, od katerih je imela največjo korist SDS. Po uradnih podatkih je stranka v kampanji za volitve 2018 zbrala dobrih 72.000 evrov denarnih prispevkov. To je približno 40.000 evrov manj od kupnine za Nova obzorja. Z denarjem, ki ga je prejela od Schatza, bi recimo zlahka pokrila vse stroške oblikovanja in objavljanja predvolilnih oglaševalskih vsebin v medijih, za katere je plačala približno 100.000 evrov. 

Madžarski denar tako SDS prinaša veliko prednost v politični tekmi. Z vsoto, ki sta jo le v enem dnevu na Schatzev račun nakazali dve madžarski podjetji (295.000 evrov), bi lahko večina strank (LMŠ, NSi, Levica, SAB, SNS ...) financirala celotno kampanjo za zadnje parlamentarne volitve.

Tabloid Škandal24 je takoj po parlamentarnih volitvah leta 2018 prenehal izhajati. Napadal je tudi stranke in politike, ki se danes z Janezom Janšo pogajajo o novi koaliciji. Če so mediji SDS takrat napadali Zdravka Počivalška, ga danes branijo.
Tabloid Škandal24 je takoj po parlamentarnih volitvah leta 2018 prenehal izhajati. Napadal je tudi stranke in politike, ki se danes z Janezom Janšo pogajajo o novi koaliciji. Če so mediji SDS takrat napadali Zdravka Počivalška, ga danes branijo.
posnetek zaslona

Gre seveda le za manjši del od množice nakazil, ki so od leta 2016 prišla v Slovenijo z Madžarske. Razkrili smo že, da je samo od avgusta 2018 v medije SDS prišlo 1,5 milijona evrov madžarskega denarja. Pred tem, aprila 2018, je Peter Schatz v kapital podjetja R-Post-R vplačal 380.000 evrov. Enako je na isti dan storila tudi Agnes Adamik, njegova poslovna partnerica, ki je 403.000 evrov vplačala v svoje podjetje Crecol Media. To se je zgodilo tik preden je predsednik republike Borut Pahor razpisal volitve v državni zbor.

Če uporabimo prispodobo iz atletike, gre pri madžarskem denarju za uporabo dopinga. Le da se v Sloveniji vanj tudi po dveh letih ni obregnil nihče. Ne pristojne institucije ne politične stranke, ki se v teh dneh z Janezom Janšo dogovarjajo o novi koaliciji.