[Najbolj brano] Šef Telekoma povozil sodelavce pri 30-milijonskem poslu

Orbanov zet, ki je kupoval slovenske hotele. Skrivnostna soba za tajne podatke na državnem uradu. Dvorni svetovalec ministra Vizjaka. Telekomov podmizni posel za 30 milijonov evrov.

Avtor: Uredništvo
sobota, 31. 12. 2022, 05:53


20211018-01089491
Cvetko Sršen, nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije
STA

To so bile največje afere nekdanje vlade, ki smo jih razkrivali na necenzurirano.si.

Izbranec SDS in soba T za obračun z opozicijo in novinarji

Ena prvih tarč SDS po zamenjavi oblasti je bil urad za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Gre za institucijo, ki ima dostop do najbolj občutljivih podatkov o posameznikih in podjetjih.Za njenega direktorja so imenovali Damjana Žuglja.

V prostorih urada je obstajala posebna soba za zbiranje tajnih podatkov. Vanjo je lahko vstopila le izbrana skupina uslužbencev, ki jih je na urad pripeljal Žugelj. Po naših informacijah naj bi se intenzivno ukvarjali z anonimnimi prijavami, ki naj bi prihajale iz krogov SDS. Njihove tarče so biliopozicijski politiki, znani podjetniki, posamezni novinarji in drugi kritiki oblasti. 

/
/
necenzurirano.si

V tednih pred parlamentarnimi volitvami je urad pod vodstvom Žuglja v tujini pridobival podatke, s katerimi je želela vladajoča stranka očrniti Roberta Goloba, njenega največjega političnega tekmeca. Dokument, okrog katerega so v SDS zgradili afero, ki se je izkazala za neresnično, je prišel iz Srbije.

Damjan Žugelj, izbranec SDS za vodenje urada za preprečevanje pranja denarja in napad na Goloba.
Damjan Žugelj, izbranec SDS za vodenje urada za preprečevanje pranja denarja in napad na Goloba.
necenzurirano.si

Kmalu po zamenjavi oblasti se je začela kriminalistična preiskava, ki bi morala dokončno razkriti, ali in kako so ljudje, povezani s SDS, za lastne politične cilje zlorabili eno od državnih institucij z največjimi pooblastili. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje, ali so pod Žugljem nezakonito zbirali podatke o več kot sto osebah, ki niso bile po volji nekdanje vladajoče stranke.

Razkrivamo tajni načrt Janše in Orbana za Savo

Vlada Janeza Janše je imela ves čas pripravljen načrt, kako slovenske hotele na elitnih lokacijah po nizki ceni pripeljati v roke svojih prijateljev na Madžarskem. Povezave v tem poslu vodijo do družine Viktorja Orbana, natančneje do njegovega zeta, enega najvplivnejših poslovnežev na Madžarskem.

/
/
Promocijsko gradivo

V ozadju dogajanja se pojavlja več igralcev, ki so povezani s SDS. Pri madžarskem naskoku na Savo, največjo domačo turistično skupino, pa pomaga tudi Pristop, ena največjih lobistično-piarovskih agencij v državi. Ta je imela odlične povezave s praktično vsemi dosedanjimi vladami. Svojo vlogo pri prevzemu Save je na vsak način skušala skriti.

Bogate pogodbe Vizjakovega hišnega svetovalca

Eden od največjih zmagovalcev obdobja nekdanje vlade Janeza Janše je Senko Pličanič, prijatelj Andreja Vizjaka in nekdanji hišni svetovalec ministrstva za okolje in prostor.

To mu je namreč oddalo za več kot 600.000 evrov poslov. Dobival je naročila za pripravo zakonodaje in drugih predpisov. Ministrstvo je s Pličaničevim podjetjem sklenilo tudi pogodbo, ki mu bo v devetih letih prinesla 2,4 milijona evrov prihodkov. Ti posli so se znašli tudi pod drobnogledom NPU.

Senko Pličanič, eden od največjih zmagovalcev obdobja nekdanje Janševe vlade
Senko Pličanič, eden od največjih zmagovalcev obdobja nekdanje Janševe vlade
STA

Pličanič je bil tudi najpogostejši obiskovalec prostorov ministrstva. Razkrili smo, da so bila vrata ministra Vizjaka na stežaj odprta lobistom, med katerimi prevladujejo tisti, ki so tesno povezani s politiki in strankami nekdanje vladajoče koalicije.

Kako je šef Telekoma povozil sodelavce pri 30-milijonskem poslu

Uprava Telekoma Slovenije je konec marca, slab mesec dni pred volitvami, sklenila največji posel svojega mandata. Podpisala je pogodbo o 30 milijonov evrov vrednem prevzemu podjetja Actual I.T.

Objavili smo zapisnike sej uprave in nadzornega sveta Telekoma. Ti razkrivajo, da so na Telekomu namenoma preslišali opozorila dveh članov uprave in več nadzornikov. Da so pritiskali na zaposlene, ki so svarili pred tveganji. Da so želeli podjetje Actual I.T. kupiti dražje od vrednosti iz cenitve.