Sumi srbskega vmešavanja v slovenske volitve

Razkrivamo: kako so slovenski državni organi po Balkanu iskali dokumente za afere, s katerimi je želela vladajoča stranka pred volitvami obremeniti Roberta Goloba.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 4. 5. 2022, 05:55


aleksandar-vučić, janez-janša
So srbske oblasti pomagale Janezu Janši pri poskusu rušenja izzivalca na volitvah?
STA

Urad za preprečevanje pranja denarja, ki ga vodi izbranec SDS Damjan Žugelj, je v tednih pred parlamentarnimi volitvami v tujini pridobival podatke, s katerimi je želela vladajoča stranka diskreditirati Roberta Goloba, njenega največjega političnega tekmeca. 

To nam je v zadnjih dneh potrdilo več, med sabo nepovezanih virov iz več držav. Po naših informacijah je imel prav urad ključno vlogo pri pripravi afere, s katero je predsednik SDS Janez Janša napadel Goloba na zadnjem predvolilnem soočenju na nacionalni televiziji. Šlo je za zgodbo o domnevni mednarodni finančni preiskavi, v katero naj bi bil vpleten Golob, a se je pozneje izkazala za neresnično. Kot smo izvedeli, so dokument, okrog katerega so v SDS zgradili afero, na zaprosilo slovenskega urada iz Črne gore pridobili srbski državni organi. 

Vse to še krepi sume, da je v obdobju pred volitvami prišlo do načrtnega zlorabljanja državnih institucij in njihovih pooblastil za politične potrebe vladajoče stranke. Nove informacije odpirajo tudi vprašanja o tujem vmešavanju v slovenske volitve. Kot je znano, je predsednik Srbije Aleksandar Vućić tesen Janšev politični zaveznik. 

Preberite še:
Nova24TV dala 40.000 evrov samo za napade na Goloba

Zgodba za Janšev napad na Goloba 

Zgodbo o tem, da se je Golobovo ime znašlo "v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil na podjetje v Črni gori", je prvi objavil Planet TV – in to v četrtek, 21. aprila, le tri dni pred parlamentarnimi volitvami. Šlo je za dobro načrtovan manever. Televizija v madžarski lasti jo je lansirala slabi dve uri pred začetkom zadnjega predvolilnega soočenja na RTV Slovenija, ki ga je vodil Igor Pirkovič, končalo pa se je z množičnim odhodom prvakov opozicije iz studia. Prav z informacijami, ki jih je objavil Planet TV, je Janša v studiu skušal napasti Goloba. 

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je bil tarča sovražne kampanje, ki jo je prek svojih medijev vodila največja vladna stranka.
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je bil tarča sovražne kampanje, ki jo je prek svojih medijev vodila največja vladna stranka.
Bobo

V jedru zgodbe, ki jo je objavil Planet TV, so bila nakazila, ki jih je podjetje Gen-I leta 2019 plačevalo na račun črnogorskega podjetja MB Consulting. To je bilo ustanovljeno decembra 2016 v Podgorici, slovenski trgovec pa je imel z njim sklenjeno pogodbo za svetovanje in zastopanje pri veleprodaji električne energije na trgih Kosova in Albanije. Pri tem so v vladajoči stranki očitno namenoma zamolčali, da je lastnik in direktor podjetja MB Consulting dober Janšev prijatelj. Gre za Martina Berišaja, zdaj veleposlanika Kosova na Hrvaškem, ki ima že vrsto let tesne stike s SDS. Z Janšo se je večkrat osebno srečal na sedežu stranke, leta 2018 pa je javno podprl njegovo stranko na državnozborskih volitvah in Anžeta Logarja pri kandidaturi za župana Ljubljane.

Bistvo afere naj bi bilo, da je Berišaj denar, ki je prihajal na podjetje MB Consulting, dvigoval v gotovini in nosil v Slovenijo. To so na Planet TV dokazovali z dokumentom iz "mednarodne finančne preiskave", ki naj bi jo vodili organi več držav. Janševa strankarska televizija Nova24TV je poročala o "škandalu mednarodnih razsežnosti". Toda dejstva so drugačna. 

Preberite še:
Janša kot Vučić: Telekom plačuje Nova24TV za blatenje nasprotnikov

Pomoč iz Beograda za politične cilje SDS?

Po naših zanesljivih informacijah namreč podjetje MB Consulting - še manj pa Golob, kot so lažno zatrjevali Janševi mediji - v zadnjih mesecih ni bilo predmet nobene mednarodne finančne preiskave. Ravno nasprotno, črnogorski organi naj bi podatke o poslovanju podjetja pridobile in analizirale šele po tem, ko so se nanje obrnile srbske oblasti. Črnogorski urad za boj proti pranju denarja naj bi jim v Beograd poslal na podlagi mednarodnih protokolov o izmenjavi informacij. Srbske oblasti naj bi namreč v zaprosilu navedle, da te podatke potrebujejo zaradi preiskav, ki jih vodijo. 

A to ni bilo res. V Črni gori so bili namreč močno presenečeni, ko so ugotovili, da so se podatki o poslovanju podjetja MB Consulting pojavili v Sloveniji. Kako so prišli iz Beograda do Ljubljane, uradno ni mogoče preveriti. Toda več virov nam je potrdilo, da so jih slovenskemu uradu za preprečevanje pranja denarja poslale srbske oblasti. In na tej točki celotno dogajanje dobi novo razsežnost.

Kot smo neuradno izvedeli, so šle srbske oblasti po podatke o podjetju MB Consulting v Črno goro le zato, ker jih je želel pridobiti slovenski urad za preprečevanje pranja denarja. V Ljubljani so očitno vedeli, da teh podatkov sami ne bodo mogli pridobiti iz Črne gore, saj za to niso imeli ustrezne utemeljitve, zato so našli obvod prek Beograda. To posledično pomeni, da so zlorabili mednarodne protokole za boj proti pranju denarja. V Črni gori naj bi zato o tem že obvestili medvladno organizacijo Moneyval. Dogajanje je sprožilo politične turbulence tudi na Kosovu. Berišaj pa je dan po objavi zgodbe o njegovem podjetju proti Planet TV napovedal tožbo. 

Damjan Žugelj je v času prve Janševe vlade vodil Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Zdaj je na čelu urada, ki ima dostop do najbolj občutljivih podatkov o nasprotnikih vlade.
Damjan Žugelj je v času prve Janševe vlade vodil Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Zdaj je na čelu urada, ki ima dostop do najbolj občutljivih podatkov o nasprotnikih vlade.
Arhiv

Preberite še:
Skrivnostna soba T za obračun z opozicijo in novinarji

Vse Žugljeve poti v Srbijo

Že konec februarja smo razkrili, da je vrh SDS pred volitvami obremenjujoče podatke o političnih nasprotnikih iskal tudi po Balkanu. Takrat je Bojan Požar, Janšev politični zaveznik in medijski delavec, objavil anonimko, pod katero so bili podpisani "zaskrbljeni zaposleni" družbe Gen-I iz Beograda. Ker je imela beograjska družba po podatkih iz letnega poročila skupine le štiri zaposlene, je bilo utemeljeno sklepati, da so anonimko spisali v Sloveniji in to na podlagi podatkov iz Srbije. 

Več virov nam je že pred tem zatrdilo, da je Žugelj, ki je na položaj direktorja urada za preprečevanje pranja denarja prišel kot izbira SDS, v mesecih pred tem večkrat obiskal Beograd. Na uradu so nam takrat potrdili, da je bil Žugelj v glavnem mestu Srbije najmanj dvakrat. Prvič se je v začetku lanskega novembra udeležil letne regionalne konference. Drugi obisk sredi istega meseca "pa je bil povezan z uresničitvijo bilateralnih dogovorov med uradoma in predstavitvijo določenih IT rešitev". 

Toda datumov in krajev preostalih osmih službenih poti, ki jih je opravil Žugelj, niso razkrili. Zakaj ne? "Vsa ostala potovanja se nanašajo na konkretno operativno analizo in mednarodno izmenjavo podatkov ter dokumentacije, ki jo je urad začel v mesecu novembru, in v kateri sodelujejo številne finančne obveščevalne enote drugih držav. Le-ta je zaradi nevarnosti, obsežnosti ter občutljivosti, in ker je urad dolžan varovati tuje finančno-obveščevalne podatke, označena z ustrezno stopnjo tajnosti," so takrat poudarili na uradu. 

V posebno sobo s tajnimi podatki lahko vstopijo le izbrani uslužbenci urada za preprečevanje pranja denarja. Vsi so na urad prišli v času sedanje vlade.
V posebno sobo s tajnimi podatki lahko vstopijo le izbrani uslužbenci urada za preprečevanje pranja denarja. Vsi so na urad prišli v času sedanje vlade.
necenzurirano.si

Preberite še:
Kako nas želijo Snežič in prijatelji uničiti

Kaj vse je Vučić v zadnjih mesecih storil za Janšo?

Ali in v okviru katerega postopka so na uradu sploh pridobivali podatke iz Črne gore? So jih ciljno poiskali le zato, da so pridobili papir, okrog katerega je vladajoča stranka spletla zgodba o Golobu? 

V tem primeru bi šlo za grobo zlorabo pooblastil urada, ki se je v mesecih pred volitvami začel spreminjati v orodje za politično obračunavanje z nasprotniki vladajoče stranke. Januarja smo tako objavili fotografije, ki so dokazovale, da v prostorih urada obstaja posebna soba za zbiranje tajnih podatkov. Vanjo lahko vstopi le izbrana skupina uslužbencev, ki jih je na urad pripeljal Žugelj. Po naših informacijah naj bi se intenzivno ukvarjali z anonimnimi prijavami, ki naj bi prihajale iz krogov SDS. Njihove tarče so opozicijski politiki, znani podjetniki, posamezni novinarji in drugi kritiki oblasti. 

Druga dilema je, zakaj in v kolikšni meri so vladajoči stranki pri tem v zadnjih mesecih pomagale srbske oblasti. Znano je, da sta Janša in Vučić tesna politična zaveznika, pri čemer oba povezuje tudi prijateljstvo s predsednikom madžarskim vlade Viktorjem Orbanom. Vučić je sicer Slovenijo obiskal le nekaj dni pred volitvami - na velikonočni ponedeljek, 18. aprila, ko se je na gradu Zemono sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem.