Zakaj Madžari iz Save skrivajo, da zanje dela Pristop?

Največjo domačo turistično skupino kupuje podjetje, ki nima spletne strani.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 1. 2. 2022, 16:30


20160906-00722828
Madžarom pri kupovanju Save pomaga Primož Pusar, direktor in lastnik agencije Pristop.
STA

Pristop je ena največjih komunikacijskih agencij v Sloveniji. Že vrsto let dobiva posle z državo, kar ji omogoča dostop do informacij. Zdaj sodeluje tudi pri madžarskem naskoku na Savo, največjo domačo turistično skupino, pri čemer skuša svojo vlogo prikriti. 

Danes je tako več slovenskih medijev dobilo sporočilo za javnost, ki ga je poslalo madžarsko podjetje Prestige Tourism, novi solastnik Save, ki je 43 odstotkov delnic kupilo od ameriškega finančnega sklada York. Kdo je avtor sporočila, na prvi pogled ni mogoče ugotoviti. Je namreč brez podpisa, neznana oseba pa ga je odposlala z elektronskega naslova info@prestige-hotels.com. Spletna stran z naslovom prestige-hotels.com ne obstaja. Domena s tem imenom pa je bila registrirana včeraj – v Sloveniji. 

Kot je razvidno iz analize, jo je registriral Ivo Jazbec, vodja informatike na Pristopu. Stran deluje na strežniku družbe Renderspace, ki je prek Hrvaške v lasti Pristop Skupine. Njena največja lastnika sta njena direktorja Primož Pusar in Aleš Razpet. Oba veljata za osebi z dobrimi zvezami pri sedanji oblasti, saj imata odprta vrata do več ministrov. 

Domeno prestige-tourism.com je včeraj registriral Ivo Jazbec s Pristopa.
Domeno prestige-tourism.com je včeraj registriral Ivo Jazbec s Pristopa.
WHOIS

/
/
Linkedin

Preberite še:
Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. postavlja na laž

Madžari skriti za francoskim poslovnežem 

V mandatu te vlade je tako Pristop od državne Družbe za avtoceste (Dars) dobil skoraj pol milijona evrov vreden posel za marketinške in komunikacijske aktivnosti pri promociji e-vinjete. Na razpisu je bil edini ponudnik. Pristop sodeluje tudi z ministrstvom za gospodarstvo, pristojnim za turizem, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko, kjer upravni odbor vodi Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše. Največ javnega denarja (milijon evrov) je Pristop v tem mandatu dobil od ministrstva za obrambo. Vodi namreč oglaševalsko kampanjo Slovenske vojske, posel pa je dobil v zadnjih tednih mandata Karla Erjavca.

O podjetju Prestige Tourism, ki bo obvladovalo največje slovenske hotele, iz javno dostopnih virov ni mogoče izvedeti veliko. Po zadnjih podatkih ima tri lastnike: francoskega državljana Michela Caillarda, finančnega svetovalca iz Luksemburga Jean-Luca Jourdana in madžarskega poslovneža Zsolta Komonczija, ki je tesno povezan z ljudmi iz najožjega kroga Viktorja Orbana. Primož Pusar nam je danes pojasnil, da storitve odnosov z javnostmi opravlja za Caillarda, ki je uradno največji lastnik podjetja Prestige Tourism. Tudi o njem ni veliko znanega. Njegovo ime se je omenjalo pri projektu prenove Trga Bošnjakov v Budimpešti. Pri tem je Pusar odločno zanikal, da bi sam ali prek Pristopa v poslu sodeloval z lastniškim vložkom. 

Slovenski hoteli prehajajo v roke Madžarov, ki so tesno povezani z Viktorjem Orbanom, zaveznikom predsednika slovenske vlade Janeza Janše.
Slovenski hoteli prehajajo v roke Madžarov, ki so tesno povezani z Viktorjem Orbanom, zaveznikom predsednika slovenske vlade Janeza Janše.
Bobo

Kot smo razkrili že prejšnji teden, se za podjetjem Prestige Tourism skrivajo veliko večji igralci z Madžarske. Posel bo namreč financiral tamkajšnji nepremičninski sklad Diofa. Njegov lastnik je namreč eden najbogatejših Madžarov Daniel Jellinek, tesno vpet v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz, ki jo vodi Viktor Orban, Janšev tesen politični zaveznik. 

Preberite še:
Operacija Sava: Orbanovi želijo skriti, da kupujejo slovenske hotele

Kaj se skriva za obljubami o 200 milijonih evrov

Kako kredibilne so torej obljube novih solastnikov Save? Podjetje Prestige Tourism je napovedalo, da želijo v partnerstvu z državo izpeljati za 200 milijonov evrov investicij v obstoječe in nove zmogljivosti. Ob tem niso pojasnili, na kakšni podlagi bi kot manjšinski, 43-odstotni lastnik vlagali tolikšne vsote denarja. Razen, če v ozadju nimajo že sklenjenega dogovora s Slovenskim državnim holdingom (SDH) o odkupu dela državnega deleža, s čimer bi postali večinski lastnik Save.

Hoteli Bernardin
Hoteli Bernardin
/

Ta znesek je enak tistemu, kar so Madžari v lanskem letu ponujali za odkup celotne družbe Sava Turizem, ki je upravljalka hotelov na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih v Moravskih Toplicah. Družba Sava Turizem je sicer v letih 2019 in 2020 za naložbe porabila okoli 100 milijonov evrov. Samo prenova hotela Histrion v Portorožu je stala okoli 17 milijonov evrov.

Prodaji Save sicer odločno nasprotuje sindikat delavcev gostinstva in turizma. "Smo proti razprodaji slovenskih hotelov in term Madžarom, na najlepših lokacijah naše države! (...) Ministra Počivalška smo kar nekajkrat zaprosili za sestanek, prvič v letu 2019, na temo 'vseslovenskega turističnega holdinga', kasneje na temo stanja, v katerem se je zaradi Covida znašla celotna panoga in v njej zaposleni. Vse do danes do srečanja ni prišlo. Ocenjujemo, da gospodarski minister s tem kaže ignoranco do 40.000 zaposlenih in to v gospodarsko izredno pomembni panogi, ki na leto prispeva tudi do 13 odstotkov BDP," je sindikat zapisal v pismu poslancem. Poudarili so, da je informacija o madžarskem nakupu "v zaposlenih vzbudila bes, jezo, predvsem pa še večje nezaupanje v obstoječo oblast". 

Preberite še:
Kdo je Orbanov zaupnik, ki kupuje slovenske hotele