"Vizjak-leaks": vrata ministra na stežaj odprta lobistom

Minister za okolje Andrej Vizjak in njegovi najožji sodelavci pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) že leto in pol skrivajo, katere lobiste sprejemajo v pisarnah. Danes jih razkrivamo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 15. 2. 2022, 05:55


foto jeretič
Sebastjan Jeretič (desno) je ključni politični svetovalec gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Z njim v času te vlade tesno sodeluje Tibor Vöröš (levo). V sredini Jasmina Opec Vöröš, nekdanja osebna asistentka Aleksandre Pivec, danes zaposlena v vladnem uradu za komuniciranje.
Facebook

Ko je velika večina volivcev lani na referendumu zavrnila zakon o vodah, je bil eden od glavnih očitkov njegovih nasprotnikov, da je šlo ministrstvo za okolje in prostor z njim na roko interesnim skupinam. Zdaj je dokončno jasno, da imajo te na delo ministrstva velik vpliv. Različni lobisti imajo namreč že od začetka mandata odprta vrata do ministra Andreja Vizjaka in njegovih najožjih sodelavcev. Stikov z njimi ministrstvo ne prijavlja Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), čeprav ga k temu zavezuje zakon.

To dokazujejo podatki o obiskih pri ministru in njegovih državnih sekretarjih, ki smo jih pridobili v uredništvu necenzurirano.si. Zanje smo lani jeseni zaprosili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Šele po posredovanju informacijskega pooblaščenca so nam z ministrstva pred dnevi poslali seznam datumov obiskov, a so pri tem prikrili imena oseb, ki so jih sprejeli Vizjak in najožji sodelavci. Kljub temu smo uspeli pridobiti del podatkov o obiskovalcih iz uradne evidence ministrstva. 

Danes tako razkrivamo, da Vizjak in njegovi najožji sodelavci redno sprejemajo različne lobiste, med katerimi prevladujejo tisti, ki so tesno povezani s politiki in strankami vladajoče koalicije. Gre za predstavnike največjih domačih energetskih podjetij, tujih družb, ki želijo v Sloveniji graditi različne objekte, ali društev iz kroga vladajočih strank. Dejstvo, da ministrstvo teh stikov ne razkriva, pomeni, da je to lobiranje izrazito neformalno in skrito. KPK je že pred letom dni takšen način lobiranja označila za problematičnega, saj lahko daje prednost interesom ene organizacije pred drugimi. 

Vrata Andreja Vizjaka so odprta za lobiste, ki so tesno povezani s politiki in strankami vladajoče koalicije.
Vrata Andreja Vizjaka so odprta za lobiste, ki so tesno povezani s politiki in strankami vladajoče koalicije.
STA

Preberite še:
"Vizjak-leaks": ko državni sekretar sestankuje z "luško gazdo"

Kdo vse je obiskoval ministra Vizjaka 

Med prvimi lobisti, ki so po začetku mandata obiskali ministrstvo, je bil Sebastjan Jeretič, pred leti svetovalec nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča. V času te vlade dela za ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, v odličnih odnosih pa je tudi s predsednico stranke Moja dežela Aleksandro Pivec. Jeretič je tako Vizjaka obiskal 9. aprila 2020, sredi prvega zaprtja javnega življenja. Nekaj ur pozneje je k Vizjaku za dobrih 20 minut prišla tudi Aleksandra Pivec, takrat ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS.

12. marca lani je Jeretič ponovno obiskal ministrstvo, le da se je sestal s takratnim Vizjakovim državnim sekretarjem Robertom Rožcem, ki je pol leta pozneje postal član uprave Luke Koper. Kaj je bil razlog obiska, ni znano. Jeretič, čigar interesi so v veliki meri še vedno vezani na dogajanje na Obali, kjer živi, ni prišel sam. Spremljal ga je Tibor Vöröš, eden najožjih sodelavcev Aleksandre Pivec, ki je osem dni po obisku na kongresu ustanovila lastno stranko. To je bilo že v času, ko je bil Jeretič ključni politični svetovalec Stranke modernega centra (SMC), pozneje preimenovane v Konkretno.

V mesecih po tem obisku je Jeretič kot politični analitik branil Vizjaka. Nasprotnikom zakona o vodah je očital kampanjo, ki "je temeljila na čustvih in številnih lažeh". V tednih pred referendumom je delil objave z Vizjakovimi stališči. 

Preberite še:
Počivalšek na volitve s polno malho SMC, račune pa plačuje država

Za koga je lobiral šef zavoda NSi

Da nasprotovanje zakonu o vodah "temelji predvsem na strahu pred zlorabami, katerih varovalka bodo kot doslej strokovne institucije" in da "trenutno nimamo podlage, da bi sklepali, da bodo te po novem zatajile na celi črti", so pred referendumom opozarjali tudi na portalu Domovina.je, ki spada v krog NSi. Njegov lastnik je Zavod Iskreni, ki ga vodi Igor Vovk, pogost obiskovalec vodilnih uslužbencev ministrstva. 

Igor Vovk je direktor in ustanovitelj Zavoda Iskreni, ki je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi. V času te vlade se je tudi finančno močno okrepil.
Igor Vovk je direktor in ustanovitelj Zavoda Iskreni, ki je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi. V času te vlade se je tudi finančno močno okrepil.
STA

Po naših podatkih se je tako Vovk med lanskim aprilom in oktobrom kar trikrat sestal z državnim sekretarjem Rožcem. Kaj je bila tema pogovorov? Znano je, da si je Rožac v tem obdobju že tlakoval pot v upravo Luko Koper. Njegovemu imenovanju za prvega moža največjega slovenskega pristanišča so takrat nasprotovali v NSi. Generalni sekretar stranke Robert Ilc je na tem položaju želel videti Boštjana Napasta. To se je tudi zgodilo, Rožac pa je bil imenovan za člana uprave Luke Koper. Je bil Vovk kurir za sporočila v kadrovski vojni? V Luki Koper so nam včeraj pojasnili, da je Rožac odsoten, zato za pojasnila ni dosegljiv.

Tudi sicer se je v pisarnah ministrstva očitno na veliko kadrovalo. Predvsem v energetiki, ki že od prve Janševe vlade velja za Vizjakovo domače področje. V začetku septembra 2020 je bil pri ministru tedanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojan Nikolić, ki se mu je takrat že majal položaj. Le teden dni po Nikolićevem obisku je prostore ministrstva obiskala tudi njegova takratna svetovalka za odnose z javnostmi Ksenija Koren, sicer dolgoletna Janševa operativka za medije. Nikolić jo je pripeljal na HSE kmalu po zamenjavi oblasti, a naj bi mu nato obrnila hrbet. Novembra 2020 je vladajoča koalicija Nikolića zamenjala. 

Preberite še:
Plačujemo svetovalca Počivalška, da sporoča: gostilne so odprte

V energetiki vse ostane med prijatelji 

Še pred tem, 22. marca lani, je Vizjak sprejel delegacijo Slovenskega državnega holdinga (SDH), sicer pristojnega za upravljanje premoženja v lasti države. Vodil jo je predsednik uprave Janez Žlak, izbranec SDS. Tema sestanka: Petrol. Le nekaj dni pred tem smo namreč na necenzurirano.si razkrili, da je kandidat za člana nadzornega sveta Branko Bračko pred SDH zamolčal funkcije v vladajoči stranki, zaradi katerih po zakonu za položaj v Petrolu ne bi izpolnjeval pogojev. In res: le tri dni po sestanku pri Vizjaku je Bračko sporočil, da odstopa kot kandidat. Med nadzornike Petrola pa je uspelo priti vodji Vizjakovega kabineta Aleksandru Zupančiču.

Andrej Drapal je bil samo med februarjem in majem lani kar štirikrat na Vizjakovem ministrstvu. Konec leta mu je nato uspel velik posel. V letošnjem supervolilnem letu bo začel z 1,4 milijona evrov vredno kampanjo za podporo gradnji drugega bloka jedrske elektrarne.
Andrej Drapal je bil samo med februarjem in majem lani kar štirikrat na Vizjakovem ministrstvu. Konec leta mu je nato uspel velik posel. V letošnjem supervolilnem letu bo začel z 1,4 milijona evrov vredno kampanjo za podporo gradnji drugega bloka jedrske elektrarne.
Primož Lavre/Reporter

Ves ta čas se je Vizjak mimo svojih pristojnosti ukvarjal tudi z družbo Gen Energija, lastnico slovenske polovice Nuklearne elektrarne v Krškem (NEK). Vizjak, ki še vedno velja za neformalnega šefa posavske energetike in javno odločno zagovarja gradnjo drugega bloka nuklearke, je večkrat sprejel tako direktorja Gen Energije Martina Novšaka kot lobista Andreja Drapala. Njegovo podjetje Consensus je lani jeseni z Gen Energijo podpisalo 1,4 milijon evrov vredno pogodbo za komunikacijsko svetovanje pri projektu gradnje drugega bloka jedrske elektrarne. 

Med lanskim februarjem in majem je bil Drapal kar štirikrat na ministrstvu. V tem času je začel delati tudi za državno družbo Borzen, ki jo vodi Martin Bratanič, dolgoletni Vizjakov zaupnik. Prav februarja lani je dobil prvi, 14.600 evrov vreden posel z oblikovanjem letnega poročila družbe. Pred tem, oktobra 2020, je Drapal Vizjaka obiskal skupaj s predstavnikom agencije Pristop in avstrijske družbe Go Asset, ki v Sloveniji gradi logistični center pri Sežani. Gre za 70 milijonov evrov vredno naložbo, pri kateri so ključnega pomena odločitve ministrstva za okolje in njegovih organov. Tudi tega sestanka pri Vizjaku niso prijavili KPK.

Preberite še:
Proračunski denar prek poslanca Madžarov v žepe vplivnežev DeSUS