Vizjak na dan interpelacije prijatelju oddal nov sanjski posel

Kako je ministrov osebni prijatelj prišel do nove, že pete pogodbe? In zakaj se njegov edini konkurent ne spominja, da je oddal več kot 200.000 evrov težko ponudbo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 24. 12. 2021, 05:55


senko pličanič, andrej vizjak
Senko Pličanič (na fotografiji) je v dobrem letu dni od ministra za okolje Andreja Vizjaka dobil že za več kot 650.000 evrov pogodb.
STA

Minuli petek je bil za ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka zelo naporen dan. V parlamentu so več kot 14 ur razpravljali o interpelaciji, ki so jo proti njemu vložile stranke opozicije, šele pozno ponoči pa je postalo jasno, da ostaja minister. A kljub temu je Vizjak našel dovolj časa, da svojemu prijatelju odda še en sanjski posel.

Na ta dan je namreč Senko Pličanič, ki je po zamenjavi vlade postal hišni svetovalec okoljskega ministrstva, z Vizjakom podpisal novo pogodbo za pomoč pri pripravi zakonodaje in drugih predpisov. Kot so potrdili na ministrstvu, jim bo Pličaničevo podjetje Sol.Lex.Sus nudilo "pravno podporo v zvezi s podelitvijo koncesije za izvajanje državne gospodarske službe sežiganja komunalnih odpadkov". Za to bo prejelo 192.150 evrov (z DDV).

Gre za že peti posel, ki ga je Pličanič v dobrem letu dni dobil od ministrstva za okolje in prostor. Skupna vrednost pogodb, ki jih je ministrstvo podpisalo s Pličaničem, presega 650.000 evrov. Po besedah naših virov z ministrstva se tako pri tem kot pri prejšnjih poslih pojavljajo očitki, da je bil izvajalec že vnaprej izbran, storitve, ki jih je naročilo ministrstvo, pa bodisi nepotrebne bodisi krepko preplačane. 

Andrej Vizjak je le nekaj mesecev po prevzemu ministrske funkcije ukinil pravno službo, nato pa najel pravne usluge svojega prijatelja.
Andrej Vizjak je le nekaj mesecev po prevzemu ministrske funkcije ukinil pravno službo, nato pa najel pravne usluge svojega prijatelja.
STA

Preberite še:
Vizjak ustvarja kralja smeti

Vse ostane med prijatelji

Zakaj je Pličanič dobil še eno pogodbo? Kot je znano, je Vizjak že kmalu po nastopu mandata začel z iskanjem rešitev za vse večje kupe odpadkov, ki se nabirajo v Sloveniji. Med drugim se je zavzel, da bi bila Slovenija na tem področju samozadostna, za kar so nujne domače zmogljivosti za termično obdelavo oziroma sežigalnice.

Gre za enega ključnih Vizjakovih projektov, ki ga bo predvidoma izpeljal še pred volitvami prihodnje leto. Kljub temu se je ministrstvo za pravno pomoč pri podelitvi koncesije obrnilo zgolj na dva ponudnika. To sta:

podjetje Sol.Lex.Sus, ki je v lasti Senka Pličaniča, sicer dolgoletnega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti. Oddal je ponudbo v višini 192.150 evrov.

Inštitut za upravno pravo, ki ga obvladuje Gorazd Trpin, Pličaničev profesorski kolega. Leta 2019 sta skupaj izdala tudi knjigo Sistem javne uprave. Naročene pravne storitve je bil pripravljen opraviti za 217.770 evrov.

Zakaj niso pridobili še ponudbe katerega ob bolj uveljavljenih pripravljalcev zakonodaje, ni znano. Eden takšnih je na primer Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti, ki ga vodi Rajko Pirnat, nekdanji dekan te fakultete in minister za pravosodje v Demosovi vladi. Prek tega inštituta je sicer v prvih nekaj mesecih Vizjakovega vodenja ministrstva za okolje delal tudi Pličanič, dokler ni ustanovil svojega podjetja.

Kot kaže, so pri Vizjaku k oddaji konkurenčne ponudbe povabili Trpina zgolj zato, da bi zadostili zakonskim pogojem. Inštitut za upravno pravo namreč nima nobenega zaposlenega, po dostopnih podatkih pa tudi ne ekipe, ki bi lahko opravila te storitve. Na letni ravni ustvari vsega 50.000 evrov prometa.

Pličaničev konkurent je bil vselej le inštitut Gorazda Trpina, ki se ne spomni dobro, da bi na ministrstvo za okolje in prostor pošiljal več sto tisoč evrov vredne ponudbe.
Pličaničev konkurent je bil vselej le inštitut Gorazda Trpina, ki se ne spomni dobro, da bi na ministrstvo za okolje in prostor pošiljal več sto tisoč evrov vredne ponudbe.
STA

Preberite še:
V Janšev tabor prestopil po popravku gradbenega zakona #dokumenti

Edini konkurent izgubil spomin

Kljub temu se Trpin v pogovoru z nami ni spomnil, da je pred le nekaj tedni oddal več kot 200.000 evrov vredno ponudbo, kar je štirikrat več od letnega prometa njegovega inštituta. "Možno, da so me pozvali k ponudbi. Povsem verjetno," se je odzval včeraj. "Najbrž sem bil dražji. Vendar se zato ne sekiram," je dodal Trpin. Toda ni bilo prvič, da so ga na ministrstvu za okolje in prostor pozvali k oddaji ponudbe. V zadnjem letu dni je bil Pličaničev edini protikandidat pri petih javnih naročilih, na katerih so iskali pravno podporo pri pripravi zakonodaje in drugih aktov. In vselej je bil dražji.

Na ta način je Pličanič prišel do naslednjih pogodb:

10. november 2020 - pravna podpora v zvezi s pripravo zakonodaje s področja okolja: 19.500 evrov;

8. marec 2021 - pravna podpora v zvezi s pripravo sprememb zakonodaje na področju okolja za leto 2021: 130.095 evrov;

6. maj 2021: izdelava pravne analize kot sestavni del študije upravičenosti podelitve koncesije opravljanja obvezne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov: 91.500 evrov;

16. november 2021: pravna podpora pri usklajevanju predloga zakona o varstvu okolja (ZVO-2) in njegovem sprejemanju v zakonodajnem postopku ter pri pripravi podzakonskih aktov: 219.600 evrov;

17. december 2021: pravna podpora v zvezi s podelitvijo koncesije za izvajanje državne gospodarske službe sežiganja komunalnih odpadkov: 192.150 evrov.

"Tega denarja ne bom dobil samo jaz, ampak moja ekipa, ki dela cele dneve in vikende," je nedavno pojasnil Pličanič. Pri tem je bil kritičen do zaposlenih na ministrstvu, namesto katerih piše predloge zakonov. "Po mojih izkušnjah državni uradniki niso kos tem problemom. Osebno sem bil priča njihovi nepodkovanosti," je dejal Pličanič. 

Senko Pličanič je za Vizjaka najprej delal prek Inštituta za javno upravo, ki ga vodi Rajko Pirnat (na fotografiji). Nato je Pličanič odprl svoje podjetje in od ministrstva za okolje začel dobivati nekajkrat večje pogodbe.
Senko Pličanič je za Vizjaka najprej delal prek Inštituta za javno upravo, ki ga vodi Rajko Pirnat (na fotografiji). Nato je Pličanič odprl svoje podjetje in od ministrstva za okolje začel dobivati nekajkrat večje pogodbe.
Sašo Švigelj

Preberite še:
Nova bajna pogodba za Vizjakovega prijatelja in hišnega svetovalca

Ukinil pravno službo, nato najel Pličaniča

Kot smo poročali, je Pličaniču donosne pogodbe in monopol pri pripravi zakonodaje na nekaterih področjih omogočil prav Vizjak - z organizacijskimi spremembami, zaradi katerih ministrstvo danes nima več lastne ekipe, usposobljene za pripravo zakonodaje. 

Do teh sprememb je prišlo kmalu po lanski zamenjavi oblasti. Ena prvih Vizjakovih potez je bila razpustitev službe za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. Imela je več kot deset ljudi, ena njenih ključnih nalog pa je bila priprava zakonodaje. Po naših informacijah so vsa delovna mesta ukinili, zaposlene pa večinoma prezaposlili na generalni sekretariat pod vodstvom Vide Borovinšek, dolgoletne Vizjakove sodelavke. 

S tem je Vizjak dosegel dvoje. Političnim prijateljem in lobistom je olajšal pripravo njim želenih zakonov in predpisov. Hkrati je dobil tudi prosto pot za najemanje zunanjih pravnih svetovalcev in jim zagotovil visoke zaslužke. Na isti dan, ko je Vizjak s spremembo sistemizacije razpustil pravno službo ministrstva, je Pličanič ustanovil podjetje Sol.Lex.Sus, ki se ukvarja s svetovanjem na področju varstva okolja. Eden njegovih prvih in največjih naročnikov je postalo prav ministrstvo.