Razkrivamo tajni načrt Janše in Orbana za Savo

Vlada Janeza Janše je imela ves čas pripravljen načrt, kako slovenske hotele na elitnih lokacijah po nizki ceni pripeljati v roke svojih prijateljev na Madžarskem.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sobota, 5. 2. 2022, 05:55


lifeclass PR
Turistična skupina Sava ima v lasti hotele na najboljših lokacijah na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah.
Promocijsko gradivo

Pet dni po tem, ko je madžarsko podjetje Prestige Tourism podpisalo pogodbo o nakupu 43 odstotkov delnic Save, na dan prihajajo nove podrobnosti naskoka na to največjo slovensko turistično skupino. Vse bolj postaja jasno, da bo država ljudem iz kroga predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana omogočila prevzem večinskega deleža v Savi. Danes razkrivamo podrobnosti operacije, ki jo želijo v Ljubljani in Budimpešti izpeljati še pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami. 

Do zdaj je uradno znano le:

- da bo lastnik Save projektno podjetje Prestige Tourism, ki je bilo ustanovljeno lani jeseni na Madžarskem. 43 odstotkov delnic bo kupilo od ameriškega finančnega sklada York.

- posel bo financiral madžarski nepremičninski sklad Diofa, ki je v lasti Daniela Jellineka, enega najbogatejših Madžarov, tesno vpetega v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz, ki jo vodi Viktor Orban, politični zaveznik Janeza Janše. Kot smo že razkrili, povezave v tem poslu vodijo od Orbanove družine, natančneje do njegovega zeta Istvana Tiborcza, ki je eden najvplivnejših poslovnežev na Madžarskem.

Toda več virov nam je v zadnjih dneh potrdilo, da so Orbanovi ljudje že dobili zeleno luč za prevzem večine delnic Save, ki ima v rokah hotele na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah. 

Predsednik vlade Janez Janša, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in drugi vpleteni ves čas zanikajo, da bi imela vlada karkoli s prodajo Save Madžarom. Informacije o dogajanju v ozadju posla jih postavljajo na laž.
Predsednik vlade Janez Janša, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in drugi vpleteni ves čas zanikajo, da bi imela vlada karkoli s prodajo Save Madžarom. Informacije o dogajanju v ozadju posla jih postavljajo na laž.
Bobo

Preberite še:
Operacija Sava: Orbanovi želijo skriti, da kupujejo slovenske hotele

Kako bi država prepustila Savo Madžarom

Kakšen je njihov načrt? Operacijo Sava, v kateri bi prišli do njenega večinskega deleža, bi izpeljali v treh korakih: 

1) Po pridobitvi 43 odstotkov delnic Save bodo kot delničarji zahtevali, da mora ta povečati svoj kapital zaradi visoke zadolženosti.

2) Za povečanje kapitala bi na skupščini delničarjev potrebovali soglasje 75 odstotkov kapitala. Pri tem računajo, da bi njihov predlog podprli državni lastniki (Kapitalska družba, Slovenski državni holding in/ali Zavarovalnica Triglav), ki imajo skupaj v lasti skoraj 50 odstotkov delnic. Toda pozor: sami se ne bi odločili za vplačilo kapitala. Dodatnih 200 milijonov evrov bi tako v kapital Save vplačali le Madžari, s čimer bi avtomatično postali njeni večinski lastniki.

3) Nato bi Savo razkosali. Hotele v Portorožu in na Bledu bi zelo verjetno oddelili na novo podjetje, ki bi ga prodali vnaprej izbranemu kupcu. To je po naših informacijah hrvaška turistična skupina Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, ki je od leta 2019 v lasti nemške družine Luerssen, najbolj znane svetovne proizvajalke luksuznih megajaht. S kupnino bi si Orbanovi ljudje povrnili znaten del finančnega vložka v nakup Save.

Preostali del Save, torej njene turistične zmogljivosti v Pomurju in na Štajerskem, bi ostale v rokah Orbanovih ljudi. Pozneje bi jih lahko od njih odkupila madžarska država. V tem primeru bi iz posla odšli z visokim dobičkom.

Preberite še:
Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. postavlja na laž

Pomagajo tesni Janševi sodelavci

Uradnih potrditev teh informacij ni. A v ozadju dogajanja se pojavlja več igralcev, ki so povezani s SDS. Eden od njih je Marjan Hribar, direktor Javnega zavoda Brdo in župan Šmarjeških Toplic, ki ima neposredni dostop do Janše. Oktobra 2020 je tako k njemu pripeljal grškega poslovneža Petrosa Stathisa, ki v zadnjih letih deluje v Črni gori. Tam ima v lasti banko, več medijev in elitne hotele ob Jadranski obali. Stathis je dober prijatelj črnogorskega predsednika Mila Đukanovića. Takrat so nam v Janševem kabinetu pojasnili, da "je bil namen obiska gospoda Petrosa Stathisa povezan z razvojem slovenskega turizma". 

Marjan Hribar (na fotografiji) je jeseni 2020 k Janši pripeljal grškega poslovneža in hotelirja Petrosa Stathisa.
Marjan Hribar (na fotografiji) je jeseni 2020 k Janši pripeljal grškega poslovneža in hotelirja Petrosa Stathisa.
STA

Še pred mesecem dni je bil Hribar tudi kandidat SDS za predsednika upravnega odbora Save, a mu pozneje ni uspelo priti na ta položaj. Pri "operaciji Sava" naj bi mu pomagal še en dolgoletni kader SDS. Gre za Dimitrija Picigo, Hribarjevega prijatelja in predsednika uprave Hita v času prve Janševe vlade. Sedanja vlada ga je pred letom dni imenovala za izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, a se je moral že lani spomladi s položaja posloviti. 

Preberite še:
Zakaj Madžari iz Save skrivajo, da zanje dela Pristop?

Počivalšek pelje Savo v madžarske roke

Da je vse pripravljeno na to, da bodo Madžari prek dokapitalizacije in pasivnosti države ekspresno prišli do večinskega deleža v Savi, so v zadnjih dneh dali vedeti tako kupec, kot tudi gospodarski minister Počivalšek in vlada Janeza Janše.

Iz družbe Prestige Tourism so dan po podpisu pogodbe o odkupu 43-odstotnega deleža v Savi sporočili, da želijo v partnerstvu z državo izpeljati za 200 milijonov evrov investicij v obstoječe in nove zmogljivosti. Napoved Madžarov je mnoge začudila. Niso pojasnili, na kakšni podlagi bi kot manjšinski, 43-odstotni lastnik vlagali tolikšne vsote denarja. Razen, če v ozadju nimajo že sklenjenega dogovora o tem, da bodo postali večinski lastnik Save.

Zdravko Počivalšek je dolgo časa navijal za državni turistični holding, v katerem bi bili združeni slovenski hoteli. Zdaj, ko je del Janševe vlade, je spremenil mnenje.
Zdravko Počivalšek je dolgo časa navijal za državni turistični holding, v katerem bi bili združeni slovenski hoteli. Zdaj, ko je del Janševe vlade, je spremenil mnenje.
STA

Olje je na ogenj prilil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je v preteklosti zagovarjal državni odkup Save. Dejal je, da je "treba najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad sto milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju". S tem je prikimal madžarskemu prevzemu. Toda kot izkušeni gospodarstvenik je javnosti zamolčal, da Sava v resnici ne potrebuje toliko denarja.

Sava Turizem, ki je lastnica hotelov, je imela konec leta 2020 za nekaj več kot 80 milijonov evrov finančnih obveznosti. Velika večina tega je bila dolgoročnih posojil. Ob tem je imela skoraj 30 milijonov evrov na bančnih računih in v depozitih. Z denarnim tokom, ki ga ustvarja, bi lahko vsa posojila vrnila v manj kot dveh letih. Neresnične so tudi Počivalškove trditve o pomanjkanju investicij, saj je Sava Turizem samo v letih 2019 in 2020 za naložbe porabila okoli 80 milijonov evrov. Med drugim je bilo prenovljenih več kot 1000 hotelskih sob.

Preberite še:
Nova tarča Madžarov: slaba banka

Janša in SDS odprli pot prodaji

Tudi trditve, da bi bila v težavah krovna družba Sava, ne pijejo vode. Konec leta 2020 je imela za okoli 50 milijonov evrov obveznosti, vendar le še do treh upnikov, ki so hkrati lastniki družbe. Tako Sava večino, okoli 43 milijonov evrov, dolguje SDH in Kad, preostalih sedem milijonov evrov pa skladu York oziroma po novem Madžarom. 

V SDH, ki ga vodi član SDS Janez Žlak, so bili že dogovorjeni za nakup 43 odstotkov Save, a so si tik pred podpisom pogodbe premislili. Od Američanov so zahtevali dodatne pogoje, zaradi česar so ti prekinili vse pogovore z državo.
V SDH, ki ga vodi član SDS Janez Žlak, so bili že dogovorjeni za nakup 43 odstotkov Save, a so si tik pred podpisom pogodbe premislili. Od Američanov so zahtevali dodatne pogoje, zaradi česar so ti prekinili vse pogovore z državo.
STA

Če bi si lastniki Save resnično želeli rešiti vprašanje njenega dolgoročnega obstoja, bi te terjatve enostavno pretvorili v kapital. Toda to bi pokvarilo načrte Madžarom, saj bi država krepko povečala svoj delež, Madžari pa bi ostali ujeti v lastništvu. 

To bi se tudi moralo zgoditi, če ne bi Janševa vlada prejšnji mesec potrdila letni načrt upravljanja SDH, po katerem je mogoča prodaja Save. Pred tem je bila v kategoriji "kupi", ampak je možno vse, tudi prodaja in zmanjšanje državnega deleža z zdajšnjih 47 na le 25 odstotkov. To pomeni, da se lahko SDH, ki ga vodi Janez Žlak (SDH), odpove sodelovanju pri dokapitalizaciji. Kot smo že poročali, je bil SDH lani jeseni tik pred podpisom pogodbe s skladom York o odkupu delnic Save, vendar se je nato iz dogovora umaknil.