Kako je šef Telekoma povozil sodelavce pri 30-milijonskem poslu

Razkrivamo: prvi mož Telekoma Slovenije Cvetko Sršen je prezrl opozorila članov uprave in nadzornikov, da je načrtovani nakup podjetja Actual I.T. preplačan in negospodaren.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 11. 7. 2022, 05:55


Predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen
Predsednika uprave Telekoma Slovenije Cvetka Sršena pri enem od največjih prevzemov v zgodovini družbe niso zmotila opozorila in nasprotovanje več članov uprave in nadzornega sveta.
STA

Uprava Telekoma Slovenije je konec marca, slab mesec dni pred parlamentarnimi volitvami, sklenila največji posel svojega mandata. Podpisala je pogodbo o 30 milijonov evrov vrednem nakupu podjetja Actual I.T., ki se ukvarja z razvojem informacijskih rešitev. Že pred tem so v javnost prihajale informacije, da gre za preplačan in negospodaren posel, zaradi katerega bi morali na Telekomu Slovenije zvoniti vsi alarmi. Da je temu res tako, dokazujejo dokumenti, ki jih razkrivamo danes. 

Gre za zapisnike sej uprave in nadzornega sveta Telekoma Slovenije, na katerih so razpravljali in odločali o poslu. Iz njih je razvidno, da so v tej državni družbi prezrli številna opozorila o previsoki ceni nakupa Actuala I.T. Cenitev je namreč pokazala, da je to podjetje vredno bistveno manj od dogovorjene cene. Še več: v Telekomu Slovenije nikoli niso opravili zunanjega komercialnega, tehničnega in kadrovskega pregleda Actuala I.T., zato sploh niso imeli na voljo dovolj podatkov, da bi lahko odločali o nakupu. Prav tako so podcenili tveganja, obenem pa krepko precenili domnevne pozitivne učinke posla. 

Italijani so z družbo Actual I.T. ustvarili izjemen posel, saj se iz Slovenije umikajo z visokim dobičkom.
Italijani so z družbo Actual I.T. ustvarili izjemen posel, saj se iz Slovenije umikajo z visokim dobičkom.
Zdravko Primožič/Fpa

Dokumenti razkrivajo številna opozorila dveh članov uprave, Mitje Štularja in Tomaža Jontesa, ki sta nasprotovala nakupu. Prav tako mu soglasja ni želelo dati več članov nadzornega sveta, o čemer smo poročali že marca. Kljub temu je uprava Telekoma Slovenije, ki jo vodi Cvetko Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega, tik pred volitvami potrdila nakup. Da so Sršen in člani njegove najožje ekipe očitno ves čas vedeli, da gre za negospodaren posel, dokazujejo tudi informacije o pritiskih na zaposlene, zadolžene za pripravo strokovnih podlag za nakup. 

Preberite še:
Razkrivamo: Naročniki Telekoma plačujejo televizijo SDS

Se je z nakupom mudilo zaradi Kokota?

Podjetje Actual I.T. je od leta 2015 v lasti italijanske skupine DBA. Med njegovimi poslovnimi partnerji prevladujejo podjetja in javni zavodi z Obale na čelu z Luko Koper. Že dolgo časa je na seznamu Telekomovih prevzemnih tarč. Ti načrti so dobili pospešek lani spomladi, ko je vodenje Telekoma Slovenije prevzel Cvetko Sršen, izbranec takrat vladajoče SDS. 

Zakaj je kar naenkrat prišlo do naglice? V istem času so izbruhnile informacije, da bi lahko šlo za vezan posel. Actual I.T. se je namreč takrat zanimal za nakup podjetja Flawlesscode, ki je v lasti članov družine Tomaža Kokota, nekdanjega kandidata SDS za župana Poljčan, zdaj generalnega direktorja Pošte Slovenije. V prvem koraku bi tako Actual I.T. za več milijonov evrov odkupil družinsko podjetje enega najvplivnejših kadrov iz gospodarskega omrežja SDS. V drugem koraku pa bi Telekom Slovenije, ki so ga takrat že obvladovali kadri SDS, bogato poplačal lastnike Actuala I.T. 

Ko je Tomaž Kokot, član SDS, postal generalni direktor Pošte Slovenije, je njegovo družinsko podjetje naenkrat postalo zanimivo za državni Telekom Slovenije.
Ko je Tomaž Kokot, član SDS, postal generalni direktor Pošte Slovenije, je njegovo družinsko podjetje naenkrat postalo zanimivo za državni Telekom Slovenije.
Mediaspeed

Tako ni bilo presenečenje, da so se na Telekomu Slovenije do začetka lanske jeseni že dogovorili o vseh ključnih podrobnostih nakupa Actual I.T. Toda zapletlo se je pri končnem odločanju na upravi in nadzornem svetu. 

Preberite še:
V SDS pred volitvami hitijo: kaj Telekom kupuje za desetine milijonov

Pomanjkljivo gradivo, pritiski na zaposlene ... 

Na seji uprave 8. septembra lani, na kateri so potrjevali oddajo dobrih 34 milijonov evrov vredne zavezujoče ponudbe za nakup Actuala I.T., sta Mitja Štular (SDS), ki je v upravi zadolžen za tehnične zadeve, in Tomaž Jontes (NSi), pristojen za komercialno področje, opozarjala na številna tveganja pri poslu:

-       Jontes je poudaril, da sta "pravni in finančni svetovalec jasno povedala, da prodajnega (komercialnega), tehničnega in kadrovskega pregleda (Actuala, op.p.) niso izvedli". V gradivu po njegovem ni bilo "dovolj ekspertiz, konkretnih projekcij, podatkov in pojasnil, ki bi upravi sploh omogočali relevantno odločanje". 

Član uprave Telekoma Slovenije Tomaž Jontes na seji septembra 2021.
Član uprave Telekoma Slovenije Tomaž Jontes na seji septembra 2021.
necenzurirano.si

-       Te preglede so zaupali zaposlenim na Telekomu. Toda nanje naj bi se po informacijah Štularja izvajalo pritiske, naj jih izpeljejo tako, da bo lahko šel posel naprej. Kdo naj bi to počel, ni razkril, očitno pa so bili to njihovi nadrejeni. 

-       Štular je opozarjal na slabe izkušnje Telekoma Slovenije s prevzemi. Poudaril je, da Telekom Slovenije s podjetjem Avtenta ni bil uspešen na IT trgu. Zaradi tega bi morala biti uprava toliko bolj previdna pri presoji, je svaril Štular. 

Jontes na seji uprave septembra 2021.
Jontes na seji uprave septembra 2021.
necenzurirano.si

Jontes in Štular, zadolžena za ključni področji, povezani s prevzemom Actual I.T., sta zato predlagala, da se odločanje o oddaji zavezujoče ponudbe preloži. Bila sta neuspešna. Preglasovali so ju ostali člani uprave: ob predsedniku Sršenu še Barbara Galičič Drakslar, ki jo je Sršen na Telekom pripeljal s Pošte Slovenije, in delavska direktorica Špela Fortin

Zgodba se je ponovila teden dni pozneje, ko bi se moral o prevzemu Actuala I.T. izreči še nadzorni svet Telekoma pod vodstvom Iztoka Černoše (SDS). Iz dokumentov je razvidno, da je več članov zahtevalo dodatna pojasnila, nekateri pa celo umik te točke z dnevnega reda. Po tem, ko sta Jontes in Štular nadzornikom dobesedno prebrala svoji izjavi, so pred njih morali še člani delovne strokovne skupine. 

Član nadzornega sveta Telekoma Aleksander Igličar na seji marca letos.
Član nadzornega sveta Telekoma Aleksander Igličar na seji marca letos.
necenzurirano.si

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

"Ste pripravljeni staviti polovico svoje plače?"

Toda nasprotovanja in dvomi nekaterih nadzornikov niso izginili. Ravno nasprotno, še okrepila jih je dogovorjena cena. 

Član nadzornega sveta Jurij Toplak, imenovan v kvoti SDS, je izpostavil, da je revizorska družba Deloitte vrednost Actuala I.T. "ocenila na 21 milijonov evrov, cena nakupa pa je 34 milijonov evrov". "Zakaj smo pripravljeni plačati več, kot predlagajo cenilci?" je spraševal. Podporniki nakupa so mu odgovorili, da so v ceno vštete tudi sinergije, ki naj bi jih v prihodnje ustvaril Telekom. "Po statistiki je 70 do 90 odstotkov prevzemov neuspešnih, predvsem zaradi upanja na sinergije, do katerih ne pride," jim je odvrnil Toplak, ki je na eni od poznejših ključnih sej manjkal. 

Člani nadzornega sveta Telekoma, ki so na koncu glasovali proti nakupu družbe Actual I.T.
Člani nadzornega sveta Telekoma, ki so na koncu glasovali proti nakupu družbe Actual I.T.
necenzurirano.si

Dokumenti razkrivajo, da so poslu nasprotovali trije člani nadzornega sveta iz kvote nekdanje SMC: Aleksander Igličar, Marko Kerin in Karla Pinter. Kerin je izpostavil, da podatki za leto 2019 in 2020 ne kažejo tako dobrega poslovanja. "Ocene so prelahkotno zastavljene, pričakovanja so precenjena," je dodal Igličar. "Ste pripravljeni za to (oceno prihodkov, op. a.) staviti polovico svoje plače?" je vprašal Primoža Kučiča, direktorja Avtente in člana delovne strokovne skupine.

A Sršenu je uspelo, saj je pridobil podporo petih od devetih nadzornikov: ob Černoši in Radovanu Cerjaku (SDS) še vseh treh članov nadzornega sveta iz vrst zaposlenih. "Ne moreta dva člana uprave sama ustavljati postopkov, saj to deluje neresno,"je Jontesu in Štularju na eni od sej sporočil Drago Kijevčanin, predsednik največjega sindikata na Telekomu. 

Jutri bomo razkrili, na kaj vse so še pri prevzemu opozarjali člani uprave in nadzornega sveta in kako so informacije o pritiskih na zaposlene pometli pod preprogo.

Actual I.T. je primerjalno dražji od Appla 

Končna cena nakupa Actual I.T. se je pozneje znižala na 30 milijonov evrov. K 21 milijonov evrov kupnine so prišteli še okrog devet milijonov evrov dolga. Kljub temu gre za izjemno visoke številke. Za primerjavo: razmerje med ceno delnice in dobičkom pri ameriškem velikanu Apple znaša 24, pri čemer je na eni najvišjih ravni v zgodovini. V Telekomovih očeh je tako skupina Actual vredna več. Po kupnini, ki jo je državna družba pripravljena plačati, prej omenjeno razmerje presega 28. Skupina Actual je sicer lani ob 39 milijonih evrov prihodkov ustvarila 743.000 evrov čistega dobička, zaposluje pa 246 ljudi.