Zdravstveni tehnik grozil bolniku. Kako je mogoče, da še vedno dela na kliniki?

Konec avgusta je na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana srednji zdravstveni tehnik fizično obračunal z onemoglim starejšim pacientom, ki se je tam zdravil. Grozil mu je, da ga bo zadavil. Menda še vedno dela na kliniki in ima stik z bolniki. Kako je to mogoče?

Svet24
Avtor: Svet24 / Polona Krušec
sreda, 13. 9. 2023, 06:00


nasilje
Premier Robert Golob je v luči obravnavanih dogodkov v članku dejal, da do nasilja goji ničelno toleranco.
nasilje

Zaposleni, ki so temu pričali, so nasilno vedenje naznanili nadrejenim, a ti niso ukrepali, so bile prve informacije, ki jih je navajalo več medijev. Se je potem to spremenilo in kako so zaščitili žrtev napada ter druge paciente? Zanimalo nas je tudi, kaj je z nasilnim zdravstvenim tehnikom – so ga doletele sankcije?

Pri UKC Ljubljana smo iskali odgovore na našteta vprašanja. Ker sta od dogodka minila že dva tedna, je bilo pričakovati, da se je medtem že (ne)kaj zgodilo, kaj točno, če sploh kaj, pa nismo uspeli izvedeti, saj klinični center do zaključka naše včerajšnje redakcije ni odgovoril na novinarska vprašanja.

Do nekaterih informacij smo se dokopali sami, nekaj pa je razkrila tudi Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornice – Zveze).

Po naših informacijah je bilo nasilno dejanje na nevrološki kliniki prijavljeno policiji. Povzročitelj nasilja naj bi sicer tam še vedno delal. Kot je nedavno v izjavi za medije zagotovil generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, je tehnik pri svojem delu pod stalnim nadzorom.

Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana
Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana
Marko Vavpotič/M24

Kaj je storilo ministrstvo za zdravje?

Po naših informacijah so Nevrološko kliniko UKC Ljubljana prosili za pojasnila in odgovorne pozvali, naj izvedejo potrebne interne postopke ter aktivnosti za čimprejšnjo razjasnitev okoliščin. Na ministrstvu so vodstvo klinike prosili tudi, naj ponovno pregleda vse protokole in interna navodila, »da se v primeru kakršnegakoli nasilja ukrepa takoj ter da paciente nemudoma zaščitijo«.

Kakšni so bili odzivi takoj po dogodku?

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je potezo zdravstvenega tehnika videla kot posledico preobremenjenosti. »Prav gotovo do nekaterih ekscesov prihaja zaradi preobremenjenosti zdravstvenih delavcev, ki zaradi utrujenosti preprosto ne zmorejo več tiste komunikacije, ki bi bila za zdravstvenega delavca primerna. Utrujen človek ima svoje vedenje enostavno pod slabšim nadzorom,« je izjavila.

Predsednica Zbornice – Zveze Monika Ažman je izrazila podobno stališče. Takoj po nasilnem dogodku je poudarila, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi niti v zdravstveni negi niti nikjer drugje. »Gre za preobremenjenost kadra. Da se elastika razteguje in da se bo nekoč strgala, poudarjamo že 15. let. Zdaj smo dosegli to kritično točko,« je dejala. Ko smo se včeraj znova pogovarjali, smo želeli z njo govoriti predvsem o tem, ali je nasilno dejanje res primerno opravičevati s preutrujenostjo oziroma preobremenjenostjo. Vsaj tako je javnost dojela njeno izjavo in besede Bojane Beović.

Predsednica Zbornice zdravstvene nege in babištva Monika Ažman
Predsednica Zbornice zdravstvene nege in babištva Monika Ažman
revija Jana

Niso vsi za ta(k) poklic

Še enkrat je podčrtala, da za nasilna dejanja ni opravičila in da ni opravičevala njegovega dejanja. Širše je pojasnila, kaj je imela v mislih: »Preobremenjenost ne more in ne sme biti vzrok za nasilje. Taki dogodki so nedopustni in ne bi se smeli zgoditi. Za poklice v zdravstveni negi ni primeren vsak. Poleg znanja morajo imeti zaposleni visoke moralne, etične in čustvene kvalitete. Ker je kadra v zdravstveni negi premalo, pa so zavodi pogosto prisiljeni k sprejemanju nekih približnih, ekstremnih rešitev, ki se lahko izkažejo za tvegane. Ti nedavni dogodki dokazujejo, da je v ljudi, v kader treba vlagati, da je treba izboljšati delovne pogoje in resno nasloviti problem pomanjkanja kadra. To mora postati prednostna naloga političnih odločevalcev.« 

Dodala je, da v Zbornici – Zvezi vsakršno nasilje obsojajo in imajo do njega ničelno toleranco. »Kakršnokoli nasilje je nesprejemljivo in nedopustno, ne sme se dogajati. Dogodke, ki jih navajate, obžalujemo in poudarjamo, da se jih ne sme pomesti pod preprogo. Upamo, da bo to, kar se je zgodilo, pomemben opomnik za politične odločevalce, da so sistemske spremembe nujne. Preprečevanje in obravnava nasilja zahtevata celosten in kontinuiran pristop in morata postati sestavni del organizacijske in družbene kulture. Po zgledu policije in gasilcev je treba sistemsko urediti psihosocialno podporo in pomoč tudi za izvajalce zdravstvene in babiške nege, sistematizirati je treba delovna mesta za mentorje ter uvesti supervizijo na delovnem mestu. Za to si Zbornica – Zveza prizadeva že dlje časa,« je dejala Monika Ažman.

Bojana Beović
Bojana Beović
Vanesa Jaušovec

Do ponedeljka se morajo oglasiti

Sicer so vodstvo Nevrološke klinike UKC Ljubljana 8. septembra pozvali k zjasnitvi in posredovanju poročil o incidentu, o izrednem notranjem nadzoru incidenta, protokolih in navodilih v zvezi z obvladovanjem varnostnih odklonov in druge dokumentacije, povezane z omenjenim incidentom.

Odgovora s strani UKC Ljubljana za zdaj niso prejeli, a za to je še čas, saj je rok za odziv desetdnevni, kar pomeni, da ima klinika čas to storiti do prihodnjega ponedeljka. Ko bodo od njih prejeli zjasnitev, bo Zbornica – Zveza skladno s svojimi pooblastili in pristojnostmi ukrepala. »V primeru potrditve incidenta imamo možnost izvedbe izrednega strokovnega nadzora, ki ga bomo opravili. Če bo ugotovljeno kaznivo dejanje, bodo skladno z zakonodajo pristojni organi ustrezno ukrepali.«

Še brez epiloga

Pri Zbornici – Zvezi smo se pozanimali tudi, kaj se dogaja z ugotavljanjem morebitnega nasilja na psihiatrični kliniki v Ljubljani. Dejali so, da je ministrstvo za zdravje odredilo sistemski nadzor in da jih je omenjeni resor zaprosil, naj za nadzor imenujejo dva člana, strokovnjaka zdravstvene nege, kar so tudi storili. Primer sicer po njihovih besedah preiskuje tudi policija.

Po njihovih navedbah ima sicer poročanje o varnostnih odklonih vsak zdravstveni in socialnovarstveni zavod organizirano skladno s svojim sistemom kakovosti in varnosti, na sistemski ravni pa sistem poročanja ni urejen, denimo kot kazalnik kakovosti, ki bi se ga poročalo na ministrstvo za zdravje. »Ministrstvu je treba poročati v primerih, kadar gre za opozorilni nevarni dogodek, kar se smatra takrat, kadar je povzročena nepopravljiva škoda na pacientu. To bi moralo biti vedno, kadar pride do fizičnega nasilja,« so besede Monike Ažman.

Starejša ženska žrtev mladenke

Žal to ni bil edini tovrstni dogodek zadnjega časa. Nedavno je odmeval še primer nasilja nad oskrbovanko Doma starejših občanov Trebnje. Do nje je bila nasilna dijakinja – tako je poročala Televizija Slovenija –, ki je tam opravljala počitniško delo. Neprimerno ravnanje je posnela in za kratek čas objavila na družbenem omrežju TikTok. Na posnetku je videti, da dijakinja oskrbovanko stisne za nos, slednja pa zakriči od bolečine. Nato se je poskušala z rokami obraniti pred dijakinjo, ta pa jo je povlekla za lase. Spravila se je tudi nad moškega na invalidskem vozičku, ob katerem je plesala in ga sunkovito povlekla.

V nadaljevanju ga je s prsti dregala po telesu, možakar, ki mu je dogajanje več kot očitno predstavljalo hud stres, pa se je poskušal z rokami obraniti. Po naših informacijah so žrtve nemudoma zaščitili in jim ponudili vso podporo, med katero spada tudi dolgotrajna psihosocialna podpora, negovalko pa prijavili policiji, v zavodu naj bi prišlo tudi do internega nazora.

.........

Ugotovitve kažejo, da se je verbalno znesel nad bolnikom

V UKC Ljubljana so danes vendarle sporočili več informacij v zvezi z incidentom. Razširjeni varnostni pogovor na ljubljanski nevrološki kliniki, na katerem so obravnavali domnevno nasilno ravnanje zaposlenega nad bolnikom, je na osnovi razpoložljivih informacij nesporno pokazal, da se je ta verbalno znesel nad bolnikom, ki je bil zmeden in je s svojimi dejanji ogrožal lastno varnost, so za STA pojasnili v UKC Ljubljana.

Kot so ob tem poudarili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, sumov fizičnega nasilja zaposlenega nad bolnikom ter sumov groženj zaenkrat niso potrdili, bo pa morebitne tovrstne sume v sklopu podane ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja v nadaljevanju obravnavala policija, še poroča STA.

V UKC so namreč takoj po seznanitvi z dogodkom tega prijavili svoji službi za korporativno varnost, ki je zaradi suma kaznivega dejanja podala prijavo na policijo in zagotovila varnost bolnika, tako da ta ni več prišel v stik z vpletenim zaposlenim. O neželenem dogodku in aktivnostih so takoj obvestili tudi bolnikove svojce.

Za dodatno razjasnitev okoliščin bodo izvedli izredni interni strokovni nadzor nad oddelkom, kjer je prišlo do incidenta, predmet nadzora pa bo delo z zmedenimi in nemirnimi bolniki na oddelku. Na nevrološki kliniki so medtem sprejeli tudi dodatne ukrepe za boljše obveščanje odgovornih v tovrstnih primerih in uvedli izobraževanje za prepoznavanje nasilja in odzive nanj.

Zaradi ugotovljenega verbalnega nasilja so za zaposlenega izdali predlog opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, so še dodali v UKC. V odzivu za STA so še zapisali, da so nad dogodki nasilja zgroženi in zaskrbljeni, saj da je vsakršna oblika nasilja nesprejemljiva, še posebej pa obsojajo nasilje v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, kjer se zdravijo bolniki in so nastanjeni najbolj krhki posamezniki med nami.