Bivši šef Janševega kabineta v treh letih do dveh stanovanj

Kako je eden najtesnejših Janševih sodelavcev postal lastnik dveh nepremičnin, vrednih skoraj pol milijona evrov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 27. 9. 2022, 05:55


Peter-Suhel
Peter Šuhel (na fotografiji) se je v manj kot desetih letih prebil do položaja vodje Janševega kabineta.
Nebojša Tejić, STA

Peter Šuhel je dolgoletna desna roka in eden najtesnejših sodelavcev prvaka SDS Janeza Janše. V času prejšnje vlade je vodil njegov kabinet. Toda v zadnjih letih mu je uspelo priti tudi do večjega osebnega premoženja.

Naša večmesečna preiskava je namreč pokazala, da je Šuhel v zadnjih letih postal lastnik najmanj dveh večjih stanovanjskih nepremičnin v Ljubljani:

- leta 2017 je kupil stanovanje, ki je bilo vredno več kot 200.000 evrov. 

- leta 2020 je kupil še eno stanovanje, za katerega je po naših informacijah plačal okoli 260.000 evrov.

Za financiranje nakupa stanovanj mu ni bilo potrebno najeti posojila, kar pomeni, da ju je plačal z lastnimi sredstvi. Kako je 37-letnemu vidnemu članu SDS uspelo privarčevati skoraj pol milijona evrov, ni mogoče preveriti. Za to pa bi moral imeti izjemno visoke prejemke, saj bi moral več kot deset let vsak mesec dajati na stran več kot 3000 evrov. 

Šuhel je danes lastnik dveh stanovanj v Kosezah, za kateri je odštel skoraj pol milijona evrov.
Šuhel je danes lastnik dveh stanovanj v Kosezah, za kateri je odštel skoraj pol milijona evrov.
Google

Preberite še:
Skrita preteklost Janševega izbranca za napad na Goloba

Šuhel se je prebil v najožji Janšev krog

Šuhel je v zadnjih desetih letih večino časa preživel v Bruslju. Leta 2012 se je namreč zaposlil kot vodja ljubljanske pisarne evropskega poslanca SDS Milana Zvera, dve leti pozneje pa je prevzel njegovo bruseljsko pisarno. V Slovenijo se je vrnil leta 2020, ko je s premierskega položaja odstopil Marjan Šarec, na njegovo mesto pa je prišel Janša.

O tem, kako visoko v hierarhiji stranke SDS se je v razmeroma kratkem času uspel prebiti Šuhel, priča dejstvo, da mu je Janša po tem, ko je tretjič postal premier, zaupal položaj vodje kabineta. Bil je tudi med desetimi najbolje plačanimi funkcionarji prejšnje vlade, decembra 2020 je na primer prejel dobrih 4600 evrov bruto plače. Prvaka SDS je v zadnjih dveh letih tudi redno spremljal med osvajanjem Triglava.

Pred njim je Janša vodenje svojega kabineta, tako v letih od 2004 do 2008, kot tudi leta 2012, vselej zaupal isti osebi - Niki Dolinar Divjak. Ta velja za eno najzvestejših Janševih spremljevalk. Ob njem je že več kot 30 let. Leta 1992, ko je bil Janša obrambni minister, ji je zaupal mesto tiskovne predstavnice. Nato pa je bila zaposlena v stranki in njeni poslanski skupini. Je tudi med ustanovitelji dobrodelne ustanove Vrtnica, nad katero bdi Urška Bačovnik Janša.

Kljub temu je Janša v tretje raje dal prednost mlajšemu Šuhelu, Niki Dolinar Divjak pa prepustil položaj njegove namestnice. Skupaj z njegovim statusom v stranki se je naglo povečevalo tudi njegovo osebno premoženje.

Preberite še:
Nov nepremičninski posel Janeza Janše

Stanovanje kupil od tesnega sodelavca Stojana Petriča

Po podatkih, ki smo jih zbrali in analizirali v uredništvu, je Šuhel svoj prvi nepremičninski nakup opravil leta 2017, ko je služboval v Bruslju. 

Drugo stanovanje je Šuhel kupil spomladi 2020.
Drugo stanovanje je Šuhel kupil spomladi 2020.
necenzurirano.si

V enem od blokov v ljubljanskih Kosezah je kupil 95 kvadratnih metrov veliko stanovanje, pri čemer je bila pogodba o nakupu po naših podatkih podpisana v začetku maja 2017. Iz poročila Geodetske uprave o razmerah na nepremičninskem trgu je razvidno, da je takrat povprečna cena stanovanj v Šiški znašala okoli 2400 evrov na kvadratni meter.

Drugi nakup je opravil kmalu po vrnitvi v Slovenijo. V začetku maja 2020, ko je takratna Janševa vlada počasi rahljala epidemiološke ukrepe in odpirala državo, se je začel zanimati za stanovanje, ki ga je v sosednjem bloku prodajal Tomaž Kmecl, generalni direktor družbe Kolektor Etra in eden najožjih sodelavcev Stojana Petriča. Le dobra dva tedna pozneje je bila že podpisana prodajna pogodba. Za novo stanovanje v Kosezah je Šuhel plačal 260.000 evrov, ki bi jih moral po pogodbi nakazati na Kmeclov osebni račun.

Preberite še:
Denar sumljivega izvora do SDS #dokument

Janšev kabinet: ne komentiramo 

Ko smo okoliščine nepremičninskih poslov še v času prejšnje vlade preverjali pri Janševem kabinetu, kjer je bil Šuhel nazadnje zaposlen, so nas odpravili brez pojasnil. Zanimalo nas je:

1) Koliko nepremičnin ima Šuhel v lasti in katere?

2) Koliko je leta 2017 plačal za prvo nepremičnino v Kosezah? Kako je financiral nakup?

Peter Šuhel je bil v zadnjih letih eden najtesnejših sodelavcev Janeza Janše.
Peter Šuhel je bil v zadnjih letih eden najtesnejših sodelavcev Janeza Janše.
STA

3) Koliko je leta 2020 plačal za drugo nepremičnino v Kosezah? Kako je financiral njen nakup?

4) Ali je vsa denarna sredstva, ki jih je porabil na nakupe nepremičnin, prijavil Finančni upravi RS? Če da, kdaj?

5) Koliko neto prihodkov je ustvaril v obdobju od januarja 2015 do decembra 2021?

Od Janševega kabineta smo nanje dobili le kratek odgovor: "Vprašanj ne komentiramo".