Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in Madžarov

Začel se je nov poizkus prodaje Športne Loterije. Kdo vse se zanima za nakup monopolista na trgu športnih stav? In kdo bo imel o tem poslu zadnjo besedo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 17. 6. 2024, 05:55


športne stave, športna loterija
Športna loterija je trenutno monopolist na slovenskem trgu. A bi se lahko to že kmalu spremenilo.
Bobo

Športna loterija, monopolist na domačem trgu športnih stav, ki letno obrne več kot 100 milijonov evrov, je spet naprodaj.

Slabo leto dni po tem, ko je ministrstvo za finance zaustavilo prodajo Športne loterije britanskemu igralniškemu velikanu Entain, so namreč njeni lastniki, med katerimi so največji Olimpijski komite Slovenije (OKS), Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Smučarska zveza Slovenije (SZS), začeli nov postopek zbiranja nezavezujočih ponudb za nakup.

Po naših informacijah se tokrat za Športno loterijo zanimajo vsaj trije potencialni prevzemniki. To so:

- češka družba Emma Capital, ki upravlja z več naložbenimi skladi. Njen ustanovitelj je Jiří Šmejc, generalni direktor in solastnik češke finančne skupine PPF, ki ima v Sloveniji že v lasti družbo Pro Plus, lastnico Pop TV in Kanala A. V konzorciju, ki ga vodi, sodeluje več drugih podjetij v lasti nekaterih najbogatejših Čehov. Za Športno loterijo se je že lani potegovala skupaj z Britanci in češko finančno skupino J&T, ki je največji posamezni zasebni lastnik Petrola.

- češka igralniška skupina Fortuna Entertainment Group, ki je eden vodilnih igralcev na trgih srednje in vzhodne Evrope. Njen lastnik je češka investicijska družba Penta, ki se je pred petimi leti zanimala za nakup Pop TV.

Prodaja stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki je prerasla v eno največjih afer te vlade, je odvetnici Nini Zidar Klemenčič prinesla milijonsko nagrado.
Prodaja stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki je prerasla v eno največjih afer te vlade, je odvetnici Nini Zidar Klemenčič prinesla milijonsko nagrado.
Primož Lavre

- madžarski igralniški velikan Szerencsejatek, ki je v lasti tamkajšnje države, upravlja pa z madžarsko loterijo, koncesijo za športne stave in lastniškimi deleži v največjih igralnih salonih. Njegova direktorica je Andrea Mager, nekdanja ministrica brez listnice v vladi Viktorja Orbana, ki jo je revija Forbes pred petimi leti razglasila za najvplivnejšo žensko na Madžarskem.

Preberite še:
Razkrivamo ozadje preobrata v boju za Športno loterijo

Kateri lobisti pomagajo Čehom

Uradnih informacij o novem postopku prodaje Športne loterije ni mogoče dobiti. Po informacijah iz virov blizu enega od ponudnikov pa sta do zdaj nezavezujoči ponudbi oddala dva od treh interesentov: FEG in Emma Capital.

Češki FEG naj bi tako za nakup celotne Športne loterije ponujal več kot 70 milijonov evrov. To je precej več od vrednosti ponudbe, ki so jo lani skupaj oddali Britanci in Šmejc. Ti so bili namreč takrat za Športno loterijo pripravljeni plačati od 50 do 60 milijonov evrov. Druga ponudba, ki jo je v trenutnem postopku oddala družba Emma Capital, naj bi bila precej nižja. Pri tem naj bi bilo celotno izplačilo kupnine vezano na več pogojev. V obeh konzorcijih je sicer več podjetij, saj lahko ima po slovenski zakonodaji posamezni lastnik v rokah največ 20-odstotni delež v Športni loteriji.

Lastniki Športne loterije, med katerimi je Nogometna zveza Slovenije pod vodstvom Radenka Mijatovića (na fotografiji), si želijo prodaji družbo.
Lastniki Športne loterije, med katerimi je Nogometna zveza Slovenije pod vodstvom Radenka Mijatovića (na fotografiji), si želijo prodaji družbo.
Luka Vovk

Kot smo izvedeli, je v skupini ponudnikov, ki jo vodi Šmejc, znova tudi slovaško-češka finančna skupina J&T, ki obvladuje dobrih 15 odstotkov delnic Petrola. V preteklosti se je zanimala za nakup Cinkarne Celje, financirala pa je tudi prevzem Alpine, ki je od lani v lasti češke družbe K&H. Največji lastnik J&T je češki poslovnež Daniel Křetínský, ustanovitelj holdinga EPH, ki je leta 2021 postal 49-odstotni lastnik tovornega prometa Slovenskih železnic (SŽ).

Skupini, ki jo vodi Šmejc, pri kupovanju Športne loterije pomaga tudi več slovenskih lobistov. Prva je odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je v aferi sodna stavba zastopala prodajalca Sebastjana Vežnaverja, za uspešno opravljeno delo pa je prejela milijonsko nagrado. Drugi je Matija Sevšek, nekdanji tesen sodelavec nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal, pozneje pa državni sekretar v kabinetu nekdanje premierke Alenke Bratušek. Zdaj naj bi pri pripravi političnih načrtov pomagal županu Kočevja Vladimirju Prebiliču, ki je bil pred dnevi izvoljen za evropskega poslanca.

Preberite še:
Toliko milijonov ponujajo Mijatoviću, Smrekarju, Bobincu ...

Prvi prodajni postopek padel zaradi zadržkov ministrstva za finance

Športna loterija, ki je eden največjih plačnikov v blagajno Fundacije za šport, ima sedem lastnikov. To so NZS, ki jo vodi Radenko Mijatović, OKS, ki mu predseduje Franjo Bobinac, SZS, ki jo vodi Enzo Smrekar, Loterija Slovenija, državna Pošta Slovenije, podjetje Mont in smučarski klub iz Kranjske Gore. Trije med njimi, ki obvladujejo 57 odstotkov delnic (NZS, OKS, SZS), so želeli svoje deleže prodati že lani.

Morebitni prodaji Športne loterije mora zeleno luč prižgati finančni minister Klemen Boštjančič.
Morebitni prodaji Športne loterije mora zeleno luč prižgati finančni minister Klemen Boštjančič.
Jure Klobčar

Toda v začetku lanskega poletja je pri njihovi nameri prišlo do preobrata. Britanski Entain je namreč umaknil vlogo za izdajo soglasja za nakup, ki bi mu moral po slovenski zakonodaji zeleno luč prižgati ministrstvo za finance. Po neuradnih informacijah so imeli takrat tudi na ministrstvu, ki ga vodi Klemen Boštjančič, resne zadržke, povezane s Britanci. Ti so se namreč v zadnjih letih v več državah znašli v postopkih pred regulatorji zaradi slabih oziroma neobstoječih nadzornih mehanizmov, ki bi učinkovito preprečevali pranje denarja.

Kmalu po tem so se na ministrstvu odločili za pripravo nove igralniške strategije. Domači trg športnih stav in iger na srečo je namreč eden zadnjih v Evropi, ki je popolnoma zaprt za mednarodne spletne ponudnike športnih stav. Ti si sicer že več kot desetletje prizadevajo v Slovenijo vstopiti s pridobitvijo koncesije, a so vsi dosedanji poizkusi spremembe zakonodaje so propadli – in to prav zaradi zaščite položaja Športne loterije.

Preberite še:
Šircelj bi odprl Slovenijo tujim loterijskim družbam

Zadnja priložnost za velik zaslužek

To je tudi glavni razlog, zakaj so se lastniki Športne loterije odločili za njeno prodajo, saj imajo zdaj še zadnjo priložnost za velik zaslužek. Tisti, ki bi pred odprtjem trga kupil družbo, bi pridobil pomembno prednost pred konkurenti. Zato je Športna loterija v njegovih očeh vredna več. Tudi sicer družba, ki jo vodi Luka Steiner, ustvarja rekordne rezultate. Lani je po podatkih ebonitete.si dosegla 125 milijonov evrov prihodkov in skoraj pet milijonov evrov čistega dobička.

Poslovanje Športne loterije

/
/
Ebonitete.si

Po drugi strani bi čakanje lastnikov na odprtje trga zmanjšalo vrednost kupnine, ki si jo obetajo. Ko bo prišlo do odprtja trga za tuje stavnice, bi Športna loterija naenkrat dobila veliko konkurenco, kar bi poslabšalo njene rezultate in znižalo vrednost. To pa ni edini razlog za prodajo. V času prejšnje vlade se je zapletalo celo pri podaljšanju koncesije. Če je ne bi dobila, bi izgubila vso svojo vrednost.

Pri prepričevanju ministrstva za finance, naj prižge zeleno luč morebitni prodaji Športne loterije, bo imelo pomembno vlogo tudi javno mnenje. To v preteklosti ni bilo naklonjeno tujim igralniškim velikanom. Zato se bo moral morebitni kupec med drugim zavezati k nadaljni podpori slovenskemu športu. To je ohranitev sponzorstev in nadaljnjega prizadevanja k zbiranju sredstev za invalidske, humanitarne in športne organizacije, ne glede na ureditev trga.