Razkrivamo ozadje preobrata v boju za Športno loterijo

Britanski velikan je čez noč umaknil vlogo za nakup Športne loterije. Zakaj mu je grozilo, da bo dobil rdečo luč slovenske države?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 3. 7. 2023, 05:55


športne stave, športna loterija
Pri prodaji Športne loterije, ki jo želi prevzeti britanski igralniški velikan, se močno zapleta. Ne samo, da poslu nasprotuje del športne javnosti in opozicija, pomisleke nad njim imajo tudi na ministrstvu za finance.
Bobo

Pri prodaji Športne loterije, monopolista na domačem trgu športnih stav, ki ga želi prevzeti britanski igralniški velikan Entain, je prišlo do preobrata.

V petek so namreč z ministrstva za finance, ki mora po zakonodaji odločati o zeleni luči prodajam deležev v podjetjih z igralniško koncesijo, sporočili, da so postopek o tem prekinili. Razlog? Britanci, ki za Športno loterijo ponujajo 50 milijonov evrov, so sami umaknili vlogo za izdajo soglasja. To so storili tik pred iztekom roka, do katerega bi moralo o tej odločiti ministrstvo.

Takoj zatem je isto storila še Nogometna zveza Slovenije (NZS), ki skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in Olimpijskim komitejem (OKS) prodaja svoj lastniški delež v Športni loteriji.

O tem, kje se je zapletlo, uradno ni mogoče izvedeti ničesar. Toda po naših informacijah so imeli na ministrstvu, ki ga vodi Klemen Boštjančič, ob odločanju o prodaji zadržke, povezane s kupcem.

Preberite še:
Toliko milijonov ponujajo Mijatoviću, Smrekarju, Bobincu ...

Pomanjkljiv nadzor pred pranjem denarja

Britanski Entain se je namreč v zadnjih letih v več državah znašel v postopkih pred regulatorjem zaradi slabih oziroma neobstoječih nadzornih mehanizmov, ki bi učinkovito preprečevali pranje denarja. Posamezniki so tako v spletnih stavnicah v krajšem obdobju vplačali tudi po več sto tisoč evrov, ne da bi jih kdorkoli povprašal po izvoru denarja. Na ministrstvu naj bi tako želeli od Britancev imeti jasna zagotovila in mehanizme, da se kaj podobnega ne bi dogajalo tudi pri nas.

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič (na fotografiji), so zaskrbljeni zaradi težav z regulatorji, ki jih ima bodoči lastnik Športne loterije.
Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič (na fotografiji), so zaskrbljeni zaradi težav z regulatorji, ki jih ima bodoči lastnik Športne loterije.
Marko Vavpotič

Na smučarski zvezi, ki jo vodi Enzo Smrekar, so potrdili, da je vlogo res umaknil Entain, a da je to storil, da bi jo dopolnil in ne, ker bi se poslu odrekel. V taboru lastnikov so prepričani, da bo Entain z dodatnimi pojasnili odpravil zadržke proti prodaji.

Pri tem Britanci ne bodo imeli nujno lahke naloge. Nesporno je, da je Entain velikan spletnega igralništva. V lasti ima blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Lani je imel pet milijard evrov prihodkov in več kot 300 milijonov evrov dobička. Ker lahko Britanci sami po zakonodaji v Športni loteriji pridobijo največ petinski lastniški delež, v poslu sodelujejo s partnerjev. To so podjetja v lasti češkega kapitala, ki imajo v Sloveniji v rokah že več drugih naložb.

Preberite še:
V tajnosti prodajajo zlato kokoš športnih stav

Živel v socialnem stanovanju, vplačal pa za 216.000 evrov stav

Toda regulatorji so v več državah, kjer deluje Entain, pri pregledu njegovega poslovanja ugotovili velike nepravilnosti. Avgusta lani mu je tako britanski igralniški regulator naložil plačilo 20 milijonov evrov kazni, ki je najvišja kazen v zgodovini.

Luka Steiner (na fotografiji), predsednik uprave Športne loterije, od novega lastnika pričakuje, da se bo zavezal k spoštovanju številnih zavez.
Luka Steiner (na fotografiji), predsednik uprave Športne loterije, od novega lastnika pričakuje, da se bo zavezal k spoštovanju številnih zavez.
STA

Pri pregledu je našel "popolnoma nesprejemljive kršitve na področju preprečevanja pranja denarja in družbeno odgovornega igralništva":

- premajhno skrb za uporabnike, ki izgubljajo ogromno denarja. Eden od njih je v 18-mesečnem obdobju na račun položil (in izgubil) skupno okoli 270.000 evrov, pri čemer so ga osebno kontaktirali zgolj enkrat.

- pomanjkanje nadzora nad vplačili. Tako je eden od uporabnikov spletne igralnice pod okriljem Entaina v 12 mesecih porabil 70.000 evrov, ne da bi pojasnil izvor sredstev. Ko so ga blokirali, je takoj zatem odprl račun pri drugi igralnici in nanj v enem dnevu položil 35.000 evrov.

- da v Entainu niso izdelali ustrezne ocene tveganja, pri kateri bi ugotovili in preprečili, ali se njihovo spletno igralništvo uporablja za pranje denarja in financiranje terorizma.

- sprejemanje vplačil brez preverjanja izvora sredstev. En uporabnik je v 14 mesecih brez ustreznega nadzora vplačal več kot 860.000 evrov. Drugi, ki je živel v socialnem stanovanju, si je medtem v šestih mesecih na račun pri spletni igralnici naložil več kot 215.000 evrov.

Preberite še:
Šircelj bi odprl Slovenijo tujim loterijskim družbam

Težave tudi v Avstraliji, Turčiji ...

"Igralniške družbe opozarjamo, da nikoli ne smejo postavljati komercialnih interesov nad pravila," je ob izdaji odločbe o plačilu rekordne kazni opozoril Andrew Rhodes, prvi mož britanskega regulatorja.

Poslovanje Športne loterije

/
/
ebonitete.si

"Zavedati se morajo, da jih zelo skrbno spremljamo. Ob nadaljnjih resnih kršitvah bo zelo realna možnost odvzem licence za obratovanje. Pričakujemo več in tudi potrošniki si zaslužijo več," je opozoril Rhodes in poudaril, da je šlo že za drugo v vrsti ugotovljenih kršitev.

Mesec dni pozneje se je Entain znašel še pod drobnogledom avstralskega regulatorja. Ta ga preiskuje zaradi sumov enakih nepravilnosti, torej na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma ter družbeno odgovornega igralništva. V najslabšem primeru ga lahko doleti kazen v višini 13 milijonov evrov.

Preberite še:
Kaj imajo skupnega športne stave in družinski prijatelj Širclja

So slovenske oblasti dobile opozorilo iz Londona?

Že pred tem se je Entain zapletel v korupcijski škandal v Turčiji. Britanske oblasti ga preiskujejo zaradi domnevnih kaznivih dejanj podkupovanja v eni od njegovih nekdanjih turških podružnic, ki jo je prodal leta 2017. Konec maja je Entain svoje delničarje obvestil o tem, da bo verjetno prejel "znatno denarno kazen".

Na OKS so v začetku meseca poudarili, da je ponujena cena dobra, vendar da prodaje ne bo brez zavez kupca o nadaljnjem financiranju in razvoju slovenskega športa.
Na OKS so v začetku meseca poudarili, da je ponujena cena dobra, vendar da prodaje ne bo brez zavez kupca o nadaljnjem financiranju in razvoju slovenskega športa.
Marko Vavpotič

Zaradi ukrepov regulatorjev je britanski igralniški velikan v zadnjem letu dni uvedel nove nadzorne mehanizme, s katerimi želi preprečiti ponovitev prej omenjenih primerov. To naj bi dal vedeti tudi regulatorjem v državah, kjer posluje, torej zdaj očitno tudi slovenskemu ministrstvu za finance. Tega uradno ni mogoče preveriti.

Še nekaj tednov nazaj je sicer kazalo, da je prodaja Športne loterije gotovo dejstvo. Njeni lastniki so jo bili pripravljeni prodati. Uradno zato, ker so bili prepričani, da bo država prej ali slej do zdaj monopolni trg spletnih stavnic odprla tudi za druge, tuje ponudnike. V tem primeru pa bi vrednost Športne loterije krepko padla.