Toliko milijonov ponujajo Mijatoviću, Smrekarju, Bobincu ...

Koliko je vredna ponudba, ki so jo za nakup Športne Loterije, monopolista na domačem trgu športnih stav, skupaj oddali Britanci in Čehi?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 22. 5. 2023, 13:45


1664449412-mme-2085
Vsak od največjih delničarjev Športne loterije, med katerimi je Smučarska zveza Slovenije pod vodstvom Enza Smrekarja (na fotografiji), bi za svoj delež dobil več kot deset milijonov evrov.
Martin Metelko

Minuli teden smo na necenzurirano.si razkrili, da se za nakup Športne loterije, monopolista na domačem trgu športnih stav, zanima britanska družba Entain. Gre za enega največjih spletnikov ponudnikov iger na srečo, ki ima v lasti blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Ker lahko Britanci sami po zakonodaji v Športni loteriji pridobijo največ petinski lastniški delež, v poslu sodelujejo s partnerji. To so podjetja, za katerimi stoji češki kapital, ki ima v Sloveniji že v lasti več drugih naložb.  

Zdaj je jasno tudi, koliko naj bi bil vreden celoten posel. Po naših informacijah so namreč Britanci in Čehi pripravljeni za Športno loterijo plačati od 50 do 60 milijonov evrov. Toliko denarja bi si v primeru, če se odločijo za prodajo, razdelili njeni dosedanji lastniki. To so Nogometna zveza Slovenije (NZS), ki jo vodi Radenko Mijatović, Smučarska zveza Slovenija (SZS), ki ji predseduje Enzo Smrekar, Olimpijski komite Slovenije (OKS), na čelu katerega je od lani Franjo Bobinac, Loterija Slovenija, državna Pošta Slovenije in podjetje Mont. 

Uradnih informacij o poslu ni mogoče dobiti. Kot smo izvedeli, pa potencialni kupci trenutno opravljajo skrbni pregled poslovanja Športne loterije. Lastnikom so že dali zavezujočo ponudbo, pri čemer ni skrivnost, da so vsaj trije – NZS, SZS in OKS – prodaji močno naklonjeni.  Če bi prišlo do odprtja trga za tuje stavnice, bi družba naenkrat dobila veliko konkurenco, kar bi poslabšalo njene rezultate in znižalo vrednost. Vsi trije imajo skupaj v lasti 57-odstotni delež Športne loterije, ki je lani ob 107 milijonih evrov prihodkov ustvarila slabe štiri milijone evrov dobička.

Preberite še:
V tajnosti prodajajo zlato kokoš športnih stav

V SDS odpirali trg, zdaj nasprotujejo prodaji

Za zdaj prodaji javno nasprotujejo le v Fundaciji za šport. Koncesijske dajatve, ki jih prejema od Športne loterije, so namreč njen glavni vir financiranja, ta denar pa fundacija nato naprej deli športnim zvezam. 

V SDS nasprotujejo prodaji Športne loterije, ki jo ocenjujejo kot škodljivo.
V SDS nasprotujejo prodaji Športne loterije, ki jo ocenjujejo kot škodljivo.
STA

Načrtovano prodajo Športne loterije pa je danes prvič javno komentiral tudi predsednik vlade Robert Golob. Na vprašanje poslanca SDS Zvonka Černača je danes odgovoril, da "si te prodaje ne želi". "Presenečen sem bil, ko sem izvedel, da se pripravlja ta prodaja. Vlada bo s Slovenskim državnih holdingom (SDH) preučila, kako se lahko država vključi v ta postopek," je še dodal Golob. 

Monopol Športne loterije na področju športnih stav je sicer pred dvema letoma želela ukiniti prav nekdanja vlada Janeza Janše. Predlog zakona je med poletjem pripravilo ministrstvo za finance, ki ga je vodil Andrej Šircelj (SDS). Ključno vlogo naj bi imela vodja pravne službe Nina Marin, ki je na ministrstvo prišla iz odvetniške pisarne Francija Matoza. Za nov zakon o igrah na srečo so takrat intenzivno lobirali predstavniki avstrijskega igralniškega velikana Novomatic

Preberite še:
Šircelj bi odprl Slovenijo tujim loterijskim družbam

Zeleno luč poslu mora prižgati država

Prodaja Športne loterije bi popolnoma spremenila domači trg športnih stav in iger na srečo. Že več kot desetletje si namreč mednarodni spletni ponudniki prizadevajo v Slovenijo vstopiti s pridobitvijo koncesije. Toda vsi dosedanji poizkusi spremembe zakonodaje so propadli – in to prav zaradi zaščite položaja Športne loterije, enega največjih plačnikov v blagajno Fundacije za šport.

S prevzemom Športne loterije bi se položaj obrnil. Po sedanji ureditvi bi monopolisti dejansko postali tuji ponudniki. Kakršne koli spremembe zakonodaje, ki bi trg odpirale novim ponudnikom, jim zato ne bi bile več v interesu. Četudi se bodo lastniki s kupcem dogovorili o prodaji, bo moralo poslu zeleno luč prižgati še ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič.

Preberite še:
Kaj imajo skupnega športne stave in družinski prijatelj Širclja