Šefica NPU se umika v državno podjetje

Najzvestejši kadri odhajajoče vlade si pospešeno urejajo nove službe. Kje jo išče direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 30. 5. 2022, 05:55


petra grah lazar bobo
Petra Grah Lazar je eden od simbolov političnega kadrovanja tretje vlade Janeza Janše in njenega vmešavanja v delo represivnih organov.
Bobo

Medtem ko vlada Janeza Janše odšteva dneve do dokončnega sestopa z oblasti, si njeni najzvestejši kadri v pričakovanju razrešitve pospešeno iščejo nove službe. Ena od teh je tudi Petra Grah Lazar, direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Po naših informacijah si namreč ureja zaposlitev na Pošti Slovenije.

Informacijo, da se Petra Grah Lazar dogovarja za službo na Pošti Slovenije, ki jo vodi izbranec SDS Tomaž Kokot, nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Nova vlada bo sicer z delom začela že ta teden. Vodenje ministrstva za notranje zadeve, pristojnega za policijo, bo prevzela Tatjana Bobnar, nekdanja generalna direktorica policije, ki jo je odhajajoča Janševa vlada marca 2020 razrešila na prvi seji.

Petra Grah Lazar na naša vprašanja o tem, ali si ureja zaposlitev na Pošti Slovenije, ni želela odgovoriti. Dejala je le, da je "nemoteno delo Nacionalnega preiskovalnega urada prioriteta, zato ne nameravam odstopiti".

Na katerem delovnem mestu na Pošti Slovenije bi se zaposlila, za zdaj ni znano. Ena od možnosti je oddelek za korporativno varnost in nadzor, ki ga od začetka leta vodi David Kranjc, prijatelj generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca. Pošta Slovenije že od nekdaj velja za kadrovsko trdnjavo SDS, kjer službo dobijo zaslužni kadri in njihovi sorodniki. Kokot je s to tradicijo nadaljeval. Lani se je v družbi zaposlila partnerica pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ki je napredovala do položaja direktorice oddelka korporativne integritete. V pravnem oddelku je službo dobila kandidatka SDS na parlamentarnih volitvah Barbara Klajderič. Medtem so na Pošti Slovenije počistili s kadri, ki so bili člani tedanje opozicije ali pa povezani s prejšnjim poslovodstvom. 

Na Pošti Slovenije so tudi v času Tomaža Kokota službe dobivali člani in podporniki največje vladne stranke.
Na Pošti Slovenije so tudi v času Tomaža Kokota službe dobivali člani in podporniki največje vladne stranke.
Youtube/posnetek zaslona

Preberite še:
To je "penthouse", v katerem živi šefica NPU

V SDS so storili vse za Petro Grah Lazar 

Petra Grah Lazar je na policijo prišla iz revizijske hiše Deloitte. Pred tem je bila zadolžena za korporativno varnost na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Tam je eden od treh izvršnih direktorjev njen soprog Andrej Lazar. Pred leti je že delala na NPU kot preiskovalka, a ni pustila večjega vtisa.  

Na NPU se je vrnila jeseni 2020, po mesecih kadrovskih čistk na policiji. Ko je začasni direktor NPU Igor Lamberger po hišnih preiskavah pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku izgubil zaupanje SDS, je tedanji generalni direktor policije Andrej Jurič na njegov položaj imenoval Uroša Lepošo. Le slab mesec dni pozneje je v nemilost padel tudi Lepoša. Vrh policije ga je silil, naj za svojo pomočnico imenuje Petro Grah Lazar, ki je po odstopu Lepoše sama prevzela vodenje NPU. Že takrat je javno priznala, da pozna Roka Snežiča, Janševega prijatelja in osumljenca v mednarodni preiskavi domnevnega pranja denarja, ki je imel v zadnjih dveh letih pomembno vlogo tudi pri kadrovanju v državnih podjetjih. 

Toda na policiji so imeli težavo, saj Petra Grah Lazar ni izpolnjevala pogojev za direktorja. Najprej so jo zato imenovali za vršilko dolžnosti. Kmalu zatem ji je Jurič zvišal plačo za pet plačnih razredov oziroma 330 evrov neto. To je storil, ko je bil že odprt razpis za direktorja NPU s polnim mandatom. 

Največji vladni stranki SDS je le v slabih dveh mesecih po prihodu na oblast uspelo skoraj v celoti prevzeti represivni aparat države. Pri tem je glavno vlogo odigral minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Največji vladni stranki SDS je le v slabih dveh mesecih po prihodu na oblast uspelo skoraj v celoti prevzeti represivni aparat države. Pri tem je glavno vlogo odigral minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Bobo

Dodatna ovira je bilo dejstvo, da bi se moral po odločitvi sodišča na vrh NPU vrniti nekdanji direktor Darko Muženič. Toda v SDS so kljub temu našli način, kako jo skozi stranska vrata nastaviti za direktorico. Spremenili so zakon o organiziranosti in delu v policiji, odvzeli samostojnost NPU in ga podredili kriminalistični policiji. Hkrati so iz zakona črtali določbe o posebnem imenovanju in razrešitvi direktorja NPU. Tako Petre Grah Lazar niso imenovali na podlagi javnega natečaja, saj ta ni bil več predviden, ampak so jo na to delovno mesto premestili iz uprave kriminalistične policije. Aprila letos je prejela skoraj pet tisoč evrov bruto plače, od tega 582 evrov za delovno uspešnost, s čimer se uvršča med najbolje plačane na policiji.

Toda s spremembo zakona, ki je Petri Grah Lazar odprla pot do prevzema vodenja NPU, je SDS novi oblasti olajšala pot do njene zamenjave. Kot javni uslužbenki ji tako lahko pod določenimi pogoji odpovejo delovno razmerje oziroma jo premestijo na drugo (prejšnje) delovno mesto. "O tovrstnih ukrepih zoper mene ali druge javne uslužbence ne želim špekulirati," nam je povedala.

Preberite še:
Šefica NPU skušala prikriti moževe posle na slabi banki

Ovadba proti Počivalšku obtičala na njeni mizi

Osvojitev NPU je bila za Janševo vlado ključnega pomena, saj njeni kriminalisti vodijo preiskavo v dveh zadevah, v katerih sta se znašla dva ministra, ki sta bila tudi podpredsednika vlade: Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec. Nanju je Janša letos resno računal tudi pri sestavi morebitne nove vlade, a se njuni stranki na volitvah nista prebili v državni zbor.

Mesec dni po tem, ko se mu s stranko Konkretno ni uspelo prebiti v državni zbor, je Zdravko Počivalšek dočakal še eno slabo novico. NPU je proti njemu vložil kazensko ovadbo.
Mesec dni po tem, ko se mu s stranko Konkretno ni uspelo prebiti v državni zbor, je Zdravko Počivalšek dočakal še eno slabo novico. NPU je proti njemu vložil kazensko ovadbo.
Bobo

Počivalšek je tako glavni osumljenec v preiskavi zaradi poslov z zaščitno opremo na državnem zavodu za blagovne rezerve. S sodelavko Andrejo Potočnik naj bi bila osumljena kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oziroma pomoči pri tem dejanju. Med osumljenimi je neuradno tudi Marko Bitenc, direktor podjetja Geneplanet, ki je državi dobavil ventilatorje. Pri tem naj bi prišel do nezakonite premoženjske koristi v višini 1,7 milijona evrov. V podjetju so očitke označili za napačne in neutemeljene, saj da je Slovenija za njihove ventilatorje plačala "daleč najnižjo ceno v primerjavi s preostalimi kupci".

Gospodarski minister in njegova sodelavka naj bi podjetju zagotovila tudi boljši položaj in pogoje kot vsem ostalim dobaviteljem, s katerimi so blagovne rezerve sklepale pogodbe o nabavi zaščitne opreme. Kazenska ovadba v tej zadevi je bila na tožilstvo vložena prejšnji teden, mesec dni po volitvah. Kot smo poročali, naj bi bila ovadba spisana že pred več meseci. Toda obtičala naj bi na mizi Petre Grah Lazar, ki je sicer zanikala, da bi preiskavo zadrževala.

Kriminalisti NPU so preiskovali tudi sume kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja pri projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT). V tej aferi je imela pomembno vlogo tudi nekdanja kmetijska ministrica, ki je za projekt dobila 35 tisoč evrov bruto plačila. Revizorji so Aleksandri Pivec očitali, da iz njenih poročil ni razvidna, kakšno delo - če sploh - je opravila za ta denar. 

V začetku lanskega leta so kriminalisti NPU opravili hišne preiskave tudi na domu Aleksandre Pivec.
V začetku lanskega leta so kriminalisti NPU opravili hišne preiskave tudi na domu Aleksandre Pivec.
STA

Kljub temu je med ovadenimi ni. Na NPU so tako ovadbo po neuradnih informacijah vložili proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Klavdiji Perger, dekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Maji Uran Maravič.

Poslavlja se tudi Anton Olaj 

Nekateri zaposleni v policiji, ki sodelujejo z vodstvom policije, so v teh dneh prejeli dopis, da generalni direktor policije Anton Olaj s prvim junijem odhaja na dopust, ki bo trajal "do nadaljnjega", in da ga bodo nadomeščali namestniki, je poročal Dnevnik. To pomeni, da se Olaj, ki se je že leta 2012 upokojil, nato pa januarja lani prevzel vodenje policije, poslavlja od svoje funkcije. Vprašanje je le, ali se je za odhod na dopust odločil zato, da oteži vročanje sklepa o razrešitvi. Že pred volitvami naj bi sicer sodelavcem dal vedeti, da v primeru menjave oblasti ne računa več na vodenje policije.